Uusi vuosi, uudet kujeet - mitä vuorossa kielivapaustyössä?

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Uusi vuosi, uudet kujeet - mitä vuorossa kielivapaustyössä?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 01.01.2018 11:47

Onnea uudelle vuodelle! :)

Mitkä asiat nousevat ensimmäiseksi ajankohtaisiksi alkavan vuoden kielivapaustyössä?

Pakkoruotsin ongelmat ohittavan, englantia väheksyvän ja kielirasitusta lisäämään pykivän suunnitelman, selvitys Suomen kielivarannosta 2017, kommentointi ja haastaminen?

Suomalaisuuden liiton kielipoliittisen toimintaohjelman odotus ja julkistaminen?

Pakkoruotsittoman kielikokeilun hakuvaiheen seuranta ja esiin nostaminen?

Muuta?

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2185
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Uusi vuosi, uudet kujeet - mitä vuorossa kielivapaustyös

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 01.01.2018 12:47

Hiljaisia signaaleja ja piiloviestejä kannattaa myös seurata.

Yksi hiljainen signaali oli Helsingin uuden vuoden juhlat kansalaistorilla, missä pääkieli oli suomi ja Helsinkiä kuvasi yksikielisesti suomenkielinen logo, kolmessa eri paikassa, mutta kaupungin kaksikielisyysstrategian tai valtakunnallisen kansalliskielistrategian vaatimaa ruotsinkielistä logoa ei näkynyt missään.

Porukalla näytti olevan hyvä meininki suomenkielisen ja englanninkielisen musiikin tahdissa eli uusi kaksikielisyys oli hyvin edustettuna ohjelmatarjonnassa.

Tosiasioiden kieltäminen tulee toki jatkumaan poliittisella areenalla.

Viime vuoden tärkein kielipoliittinen teko oli ehdottomasti opetusneuvosten henkilökohtainen totuuden puhuminen, vuosikausien virallisen valehtelemisen jälkeen.

Sillä on valtava symboliarvo kielipoliittisen pyramidihuijauksen ja orwellilaisen uuskielen vastaisessa taistelussa.

Hillevi Henanen
Viestit: 2526
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Uusi vuosi, uudet kujeet - mitä vuorossa kielivapaustyös

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 01.01.2018 19:32

Pakkoruotsittajat eivät uskalla henkäistäkään mitään opetusneuvosten kannanotosta. He eivät tietenkään uskalla sanallakaan haastaa opetusneuvoksia sanomaan yhtään enempää, koska sieltä saattaa löytyä erittäin raskauttavaa aineistoa pakkoruotsituksen taustoista. Monet ovat samassa pakkoraossa itse, ja tämä saattaa kannustaa muitakin suoraselkäisiä viran puolesta valehtelevia seuraamaan esimerkkiä kunhan oikea aika koittaa.

Moni rehellinen viranhaltija kokee tilanteen nöyryyttävänä, koska he joutuvat vastoin parempaa tietoaan tekemään Suomen nuorille suoranaista vahinkoa virkansa pantiksi. Siellä on takuulla monia, jotka odottavat vuoroaan, ja tätä pelätään pakkoruotsittajien leirissä.

Onhan tätä joku joskus kokeillutkin. Jukka Gustavssonin sisäsiistiksi ryhtyminen ei riittänyt pelastamaan hänen virkaansa.

Jan Vapaavuori tarvitsi reilun viikon kelkkansa kääntämiseen.
http://gamla.hbl.fi/nyheter/2014-04-22/ ... olsvenskan
https://svenska.yle.fi/artikel/2014/05/ ... olsvenskan

Nils Torvaldsilta meni pidempään, mutta lopulta hänkin on löytänyt ainoan oikean totuuden.
Vuonna 2010 hän oli vielä eri mieltä.
https://yle.fi/uutiset/3-5691436
Vastaava artikkeli ÅU:stä on poistettu
http://www.abounderrattelser.fi/news/20 ... nskan.html

Mitä mieltä NT sitten tänään on asiasta vaalikoneiden mukaan?

YLEn vaalikoneessa hän on ohittanut kysymyksen, mutta kommentoi silti
Tulevaisuudessa tarvitsemme enemmän kielitaitoja kuin tällä hetkellä. Meidän pitäisi siis muuttaa meidän opetusjärjestelmää siten, että lasten aivojen kyvyt olisi paremmin sopusoinnussa opetusjärjestelmän kanssa. Kieltenopetus pitäisi siis aloittaa paljon aikaisemmin.

Muissa lehdissä hän on pakkoruotsin kannalla, mutta nämä perustelut ovat aika ilmavat.

IS
Meidän tulisi uudistaa kouluopetustamme niin että kieltenopetus radikaalisti varhaistetaan. Tarvitsemme tulevaisuudessa enemmän kielitaitoa.

IL
Olen pitkään yrittänyt sanoa, että kielitaito on rikkaus. Tutkimukset osoittavat että kahden kielen hallitseminen lisää innovatiivisuutta. Olen siksi puhunut paljon aikaisemmin alkavan kieliopetuksen puolesta - se pitäisi aloittaa jo päivähoidossa.

Hesari ei kysynyt pakkoruotsista ollenkaan.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2185
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Uusi vuosi, uudet kujeet - mitä vuorossa kielivapaustyös

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 05.01.2018 09:16

Seurataan, miten ruotsinkieliset hakeutuvat heille räätälöityihin hätäkeskuspäivystäjän ja poliisin koulutusohjelmiin, palvelemaan toisiaan ruotsiksi.

Nyt ei näytä palveluammatit kiinnostavan, vaan suomenkielisiltä vaaditaan pakkoruotsia ja palvelua ruotsiksi.

NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Uusi vuosi, uudet kujeet - mitä vuorossa kielivapaustyös

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 14.01.2018 11:09

Hillevi Henanen kirjoitti:Pakkoruotsittajat eivät uskalla henkäistäkään mitään opetusneuvosten kannanotosta.
Ajattelin tätä metrossa viime viikolla. Metron näytöllä pyörii aika ajoin runoja ja mietelmiä. Nyt siellä luki lyhyesti:

"Rakastaa puhetta, pelkää keskustelua."

Se on meidän akateemisesti koulutettu, itseään arvostava valtapopulistinen hallintomme poliitikkoineen, medioineen ja tieteentekijöineen.

Yhä uusia liturgioita ja selvityksiä "lisää kieliä, ruotsi ei ole poissa mistään" -sloganin pohjalta, mutta muuten hiljaisuus.

Jos olisin vuosi sitten saanut esittää toivomuksen, mitä eniten haluaisin pakkoruotsin julkisuusrintamalla tapahtuvan, olisin voinut rohkeimmillani pyytää, että kieltenopetuksen ja kansainvälisyyskasvatuksen opetusneuvokset astuisivat esiin ja julistaisivat:
- vain englanti voi olla pakollinen,
- ruotsin pakollisuus syö muun kielitaidon,
- kolme vierasta kieltä kaikille ei ole realismia,
- maahanmuuttajanuorten kotikieltentaitoa arvostettava ja tuettava,
- virkamiehistö on täysin sidottu - pakkoruotsia ei hallinnossa kukaan voi kritisoida vaan on myötäiltävä poliittista määräystä,
- poliitikoille pakkoruotsi on tabu.

Ja näin keväällä tapahtui: opetusneuvokset lähettivät kaksi nämä teesit sisältävää avointa kirjettä hesariin!

Olisin ajatellut, että tällaisen julistuksen jälkeen olisi herännyt kaikilla tahoilla keskustelu siitä, mitä olemme tekemässä demokratialle ja nuorten kielitaidolle. Poliitikot olisivat myönnelleet, että ehkä asiaa pitää nyt arvioida uudelleen. Tieteentekijät olisivat saaneet rahoitusta hankkeille, joissa tutkitaan todellisia kielitarpeita eikä järjettömän kieli(taito)lain toteutumista. Erilaiset järjestöt olisivat herenneet tuottamasta propakkolausuntoja. Opetusministerö olisi herennyt vetkuttamasta kielikokeilua. Kokoomuksen Lauslahti, Kiuru & kumppanit olisivat nostaneet kielivapausteeman esiin puolueessaan. Ja media, media olisi sallinut keskustelun. Liiten olisi palannut eläkkeeltä herättelemään kriittistä koulutuskeskustelua.

Mutta - ei mitään. Täysi hiljaisuus. Keskustelun sijaan jatkui lausuntotulva, jossa pienikin pakkoruotsiton kokeilu leimattiin oppilaiden tasa-arvon vastaiseksi. Jatkuivat salassa toteutettavat uudistukset, joista merkittävin kieltenopetuksen aikaistus ykköselle Helsingissä mutta ilman todellista valinnanvaraa ja maahanmuuttajakielet sivuuttaen. Jatkui selvitystyö uutta kansalliskielistrategiaa varten, jossa ruotsin opetukseen ei puututa lainkaan mutta halutaan heikentää englanninopetusta. Jatkui pakkoruotsin myötäilystä palkitseminen, josta merkittävimpänä juhlavuoden Finlandiapalkinto ja "opetelkaa ruotsia, juntit!" - ja media taputti tälle käsiään, vain yksi ulkomaille muuttanut professori tohti moittia tapahtunutta mutta vasta kuukautta myöhemmin.

Käsittämätön yhtälö.

Minua ei haittaa se, että pakkoruotsin puolustajat ovat äänessä. Minua kauhistuttaa se, että kaikki muut on vaiennettu. Ihmiset tietävät, että useimpien kohdalla pakkoruotsin kritiikki on todellinen este sekä työssä toimimiselle että etenemiselle ja verkostoitumiselle. Ja siitä saa pahan leiman.

Mahdollisimman asiantunteva, asiallinen ja arvovaltainen lausunto pakkoruotsin turmiollisuudesta ei siis merkitse mitään, ei näy missään.

Mitä kannattaa enää edes toivoa?


Millä tähän kuvioon voi saada edes pientä muutosta?

Jos saisin rahat bussikampanjaan, mainoksissa lukisi:

Katso maailmaa avoimin silmin!
Kunnioita ja kuuntele!
Älä pelkää keskustelua!

Vastaa Viestiin