Vapautta pakolla? Puheenvuoro pakottajille

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2185
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Vapautta pakolla? Puheenvuoro pakottajille

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 16.12.2017 15:53

Meillä on varaa antaa puheenvuoro myös vastustajillemme.
Voitamme joka tapauksessa.
Vastineemme seuraa myöhemmin.
Vain yksi sana vihjeeksi: elämänkokemus

Kielikokeilu ja liberalismi
30 nov 2017 av Eetu Muilu
Språk Liberalism Kaksikielisyys
Hallitus esittää, että joissain kouluissa tarjottaisiin nykyistä enemmän vieraita kieliä oppilaille valittavaksi. Samalla hallitus esittää, että kyseisten oppilaiden ei tarvitsisi opiskella suomea tai ruotsia, toista kotimaista kieltä.

Jos pyrkimys ei olisi vähentää ruotsin opiskelua, hallitus esittäisi vain kielivalikoiman laajentamista. Julkisessa keskustelussa on päässyt syntymään käsitys, että kielivalikoimaa ei voisi muka laajentaa tekemättä toista kotimaista kieltä vapaaehtoiseksi.

Juuri toinen kotimainen kieli, käytännössä lähinnä ruotsin oppimäärä, on valittu. Kokeilu ei esimerkiksi tee mahdolliseksi historian tai fysiikan sulkemista pois. Ei ole mitään perustetta sille, miksi juuri toinen kotimainen kieli asetetaan vastakkain vieraan kielen kanssa. Lue tästä lisää artikkelin väliotsikon ”Virheitä päättelyssä” alta.

Mitä sisältöjä koulussa pitäisi opettaa, jotta jokaisen ihmisen vapaus etsiä ja toteuttaa käsitystään hyvästä elämästä mahdollistuisi?

Sen sijaan, että keskustellaan yhden oppiaineen, toisen kotimaisen kielen, asemasta suhteessa pakkoon ja vapauteen, olisi järkevämpää keskustella jokaisen oppiaineen suhteesta pakkoon ja vapauteen.

Mitä tahansa voidaan opettaa pakollisena oppiaineena tai ilmiönä koulussa, jos se voidaan oikeuttaa. Liberalistisessa viitekehyksessä oikeuttaminen tapahtuu erityisesti sen tarkastelulla, lisääkö oppiaine tai opiskeltu ilmiö aikuisiän autonomiaa. Vahingoittamme lasta, tulevaisuuden aikuista, jos lapselle ei anneta tiettyjä valmiuksia.

Jos saataisiin osoitettua, että useamman kielen osaaminen ei lisää yksilön vapautta hänen aikuisiällään, olisi selvää, ettei ruotsinkielisiä voisi pakottaa suomen opiskeluun eikä suomenkielisiä ruotsin.

Jos voidaan argumentoida rationaalisesti tai havainnoida empiirisesti, että toisen kansalliskielen osaaminen lisää yksilön vapautta aikuisiällä, ei siitä silloin ole oikeutettua tehdä valinnaista. Hallituksen esittämä kielikokeilu on siis liberalistisessa viitekehyksessä oikeutettu vain, jos hallitus voi osoittaa, että toisen kotimaisen kielen osaaminen ei tarjoa yksilölle valmiuksia ja mahdollisuuksia.



Lue artikkeli tästä Vapautta pakolla? Kielikokeilu ja liberalismi



Eetu Muilu on filosofian maisteri ja opiskelee käytännöllisen filosofian maisteriohjelmassa valtiotieteiden maisteriksi. Hän on taustaltaan suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja sekä pätevyyksiltään lisäksi filosofian ja elämänkatsomustiedon opettaja. Hän teki opintoihinsa kuuluvan harjoittelun tänä syksynä Magmassa.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2185
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Vapautta pakolla? Puheenvuoro pakottajille

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 16.12.2017 15:59

Jos voidaan argumentoida rationaalisesti tai havainnoida empiirisesti, että toisen kansalliskielen osaaminen lisää yksilön vapautta aikuisiällä, ei siitä silloin ole oikeutettua tehdä valinnaista.
Suomenkielisten enemmistön kokemus 50 vuoden ajalta on, että ruotsin ylimitoitettu asema ylipäätään on selvästi ensisijaisesti enemmänkin velvoittava kuin vapauttava kokemus.. nimenomaan ruotsin pakollisuuuden ja kokemusperäisesti heikon toteutuneen hyötysuhteen takia.
Panos- valtava, tuotos-negatiivinen..
Hyödyn kerää 5 % vähemmistö!

NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Vapautta pakolla? Puheenvuoro pakottajille

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.12.2017 16:20

Siis pitääkö keskustella Magman kanssa?

"Ei ole mitään perustetta sille, miksi juuri toinen kotimainen kieli asetetaan vastakkain vieraan kielen kanssa."

Kyse on vieraan kielen opetuksesta. Ruotsi on koulussa vieras kieli. Vieraat kielet ovat muista aineista poiketen oppiaineryhmä, josta on aina valittava. Missään muualla ei ole pakkoruotsiamme vastaavaa pientä vähemmistökieltä pakollisena kaikille alakoulusta yliopistoon. Pakko tuli vasta -68 ja sen nykyiset perustelut eli virkapakkoruotsi tutkintoihin ja virkamiesten kielitaitolaki laadittiin vasta myöhemmin, jotta pakon purkaminen olisi vaikeampaa ellei mahdotonta. Pakkoruotsista ei anneta vapautuksia, se syrjii ja karsii tavalla, jota mikään muu oppiaine ei tee. Miten tästä keskustellaan?

http://magma.fi/post/2017/11/30/vapautt ... iberalismi

NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Vapautta pakolla? Puheenvuoro pakottajille

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.12.2017 16:41

"Jos voidaan argumentoida rationaalisesti tai havainnoida empiirisesti, että toisen kansalliskielen osaaminen lisää yksilön vapautta aikuisiällä, ei siitä silloin ole oikeutettua tehdä valinnaista."

Ymmärrättekö mitä tässä tarkoitetaan?

Mitä tarkoittaa "lisätä vapautta"? Lisätä mahdollisuuksia? Entä jos se mikä on yhdelle mahdollisuus on toiselle hidaste ja este?

Entä jos venäjän, pitkän matematiikan tai akupunktion osaaminen lisää yksilön vapautta aikuisiällä, onko näiden oltava pakollisia?

NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Vapautta pakolla? Puheenvuoro pakottajille

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.12.2017 16:46

Aivan sama tilanne kuin tämän pakkoruotsista väitelleen kaverin kanssa: miksi he linnottautuvat Magman tai Åbo akademin piireihin eivätkä vahingossakaan tule testaamaan teorioitaan tänne tai muualle, missä aiheesta keskustelevat ne, jotka ovat teemaa jo pitkään työstäneet?

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2185
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Vapautta pakolla? Puheenvuoro pakottajille

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 16.12.2017 17:47

NRR kirjoitti:"Jos voidaan argumentoida rationaalisesti tai havainnoida empiirisesti, että toisen kansalliskielen osaaminen lisää yksilön vapautta aikuisiällä, ei siitä silloin ole oikeutettua tehdä valinnaista."

Ymmärrättekö mitä tässä tarkoitetaan?

Mitä tarkoittaa "lisätä vapautta"? Lisätä mahdollisuuksia? Entä jos se mikä on yhdelle mahdollisuus on toiselle hidaste ja este?

Entä jos venäjän, pitkän matematiikan tai akupunktion osaaminen lisää yksilön vapautta aikuisiällä, onko näiden oltava pakollisia?
Empiirinen. Eikös se nimenomaan tarkoita kokemusperäistä?

Aika moni aikuinen insinööri on havainnut, että virkamiesruotsin vaatiminen sellaisessa tutkinnossa, mistä ei hakeuduta valtion virkaan, tuo vaatiminen nimenomaan rajoittaa vapautta, estää tutkinnon saamisen, viivyttää valmistumista.

Aikuisiän velvollisuus, jolle ei ole mitään perusteita, ei edes toisen kieliryhmän edustajan oikeuksien turvaamisen kannalta..
Tässähän on kysymys aikuisiän vapauden vähentYmisestä, kun vapautta rajoitetaan ajankäyttöä rajoittamalla ja kontrolloimalla ilman todistettavaa vapauden potentiaalista lisäystä myöhemmin elämässä (vanhempien insinöörien työ- ja elämänkokemus)

Ja jos lapsena on opiskellut ruotsia, silloin nimenomaan EI saa vapautusta, vaan ruotsin osaaminen aiheuttaa velvollisuuden parantaa ruotsin osaamista..

Vapautuksen sen sijaan saa, jos ei lainkaan ole koskenut ruotsin kieleen aiemmissa opinnoissa.

Lapsena ruotsista kieltäytyminen siis lisää aikuisiän vapautta.
Vapautta käyttää opiskeluaikanaan muuhun kuin ruotsiin.
M.O.T

https://www.edilex.fi/uutiset/52288
Valittaja oli hakenut vapautusta toisen kotimaisen kielen taidon osoittamisesta ruotsin kielessä. Asiassa saadun selvityksen mukaan Aalto-yliopiston perustieteiden laitoksella tekniikan kandidaatin tutkintoa suorittavalla valittajalla on päättötodistus Sipoon lukiosta. Hänen päättötodistukseensa on merkitty suomi äidinkielenä hyväksytysti suoritetuksi, minkä lisäksi hän on suorittanut ruotsin kielestä B1-tasolla 6 kurssia.
Virallisesti yksikielinen Suomi antaa 95 %lle maksimaalisen vapauden, joten keinotekoinen kaksikielisyys rajoittaa 95 %n vapautta..joten tuolla perusteella kansan kokonaisvapaus lisääntyy merkittävästi, kun siirrymme yksikielisyyteen.
Siis jos argumentoidaan rationaalisesti! Silloin on oikeudenmukaista pakottaa ruotsinkieliset suomen kieleen, koska se lisää kansan kokonaisvapautta..

Ja 95% enemmistön kielen osaaminen tosiaan antaa 5 %n vähemmistölle huomattavasti lisää mahdollisuuksia, mutta ei päinvastoin.
Siksi vähemmistölle voidaan pakottaa enemmistön kieli kansallisen edun nimissä.

Vapauden rajoittaminen vähenee 95 %, kun Suomesta tulee yksikielinen, yhden pääkielen maa.

NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Vapautta pakolla? Puheenvuoro pakottajille

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.12.2017 18:25

Tutkijat ja vaikuttajat eivät halua hirttäytyä loputtomaan pakkoruotsikeskusteluun. Sitä arvokkaampaa on, että monikulttuurisuustutkija Pasi Saukkonen, muuten Magman entinen luottotutkija, on avoimesti todennut faktat:

"Ruotsi voi avata muutamille suomenkielisille ovia muttei kaikille". (Tämä tarkoittaa, että ovia ruotsi avaa lähinnä niille, jotka lähtevät ruotsinkielistymään opiskelun, työympäristön tai perheen avulla.)

"Vahvin argumentti pakkoruotsia vastaan on se, että hyvin suuri osa opiskelijoista ei saa mitään hyötyä ruotsin opinnoistaan". (Tämä tarkoittaa, että koko muu pakkoruotsitettu katras vain maksaa ns. kaksikielisyydestä ruotsinopinnoillaan, lastensa opintojen vaikeutumisena ja kielitaidon kapeutena, kaksikielisyysnäytelmään varatuilla verorahoilla ja vaikeammin saavutettavissa olevilla opinnoilla, viroilla ja apurahoilla.)

Tätä vasten tuntuu varsin myrkylliseltä se retoriikka, jossa edes erityislapsi tai maahanmuuttaja ei voi saada ruotsista vapautusta, koska ruotsi ja sen avaamat "mahdollisuudet" ovat hänen "oikeutensa". Orwell olisi häikäistynyt pakkoruotsin ympärillä vellovan uuskielen nyansseista.

Eivät nämä muut suomenruotsalaisen edunvalvontakoneiston tukemat pakkoruotsitutkijat halua olla missään keskusteluväleissä pakon kriitikkojen kanssa. He tuottavat näennäistutkimuksia, joihin sitten tarkoitushakuisesti viitataan edunvalvontakoneiston liturgiassa ja hallinnon päätöksissä.

Olen käynyt erikseen tarjoutumassa keskusteluun, olen hakemalla hakenut henkilöitä ja tahoja vuoropuheluun. Ei tulosta. Jokunen yllätettynä kirjoittaa jotain ja sulkee sitten sivunsa.

Tästä nimenomaan EI tule vuoropuhelua.

NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Vapautta pakolla? Puheenvuoro pakottajille

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.12.2017 18:47

Magmalla on ollut värväyskampanja, jonka satoa tämäkin opinnäytetyö tulee olemaan. Kiitos Ajatuspaja vuoden takaisesta viestistäsi:
Ajatuspaja kirjoitti:NRR, oletko tietoinen, että Ajatushautomo Magma kouluttaa pakkoruotsin puolustajia.
Koulutettavaksi pääsee kuka tahansa suomenkielinen.
Koulutusta järjestetään yhdessä erään konsulttifirman kanssa ja toiminnan kohokohta
oli opintomatka Brysseliin.
Koulutettuja pakkoruotsin puolustajia on muutamia kymmeniä ja heidän tehtävänkuvaansa
kuuluu nimenomaan mielipidevaikuttaminen.
Magma-Akatemia on hakusana, jolla löytää lisätietoa pakkoruotsittajakoulutuksesta.
Magman nuorille suunnattu kurssitoiminta Magma-akatemia on järjestetty kolme kertaa aikaisemmin, keväällä 2014, 2015 ja 2016.

Uusi kurssi, Akatemia IV, alkaa tammikuussa 2017. Hakuaika uudelle kurssille alkaa 1.11.2016 ja päättyy 18.11.2016! Hakulomakkeen löydät tästä.

Lisätietoja kurssista alla.
Seuraava kurssi alkaa tammikuussa 2017 ja koostuu yhdestä moduulista kuukausittain. Kurssi päättyy yhteiseen ulkomaan opintomatkaan. Kurssi pidetään pääsääntöisesti Magman tiloissa Annankadulla 16 Helsingissä. Kurssille valitaan 20 henkilöä.

Kurssi koostuu seuraavasta neljästä opintomoduulista:

16.-17. tammikuuta Moduuli 1: Mielipidevaikuttaminen
17.-18. helmikuuta Moduuli 2: Puoluepolitiikka
17.-18. maaliskuuta Moduuli 3: Talous ja hyvinvointivaltion haasteet
21.-22. huhtikuuta Moduuli 4: Tulevaisuuden näkökulmia
23.-25. huhtikuuta Opintomatka
Ja mitä meillä on? Hyvä omatunto ja vilpitön mieli. Niillä ei tueta opinnäytteitä...

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2185
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Vapautta pakolla? Puheenvuoro pakottajille

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 16.12.2017 18:48

Tutkijat ja vaikuttajat eivät halua hirttäytyä loputtomaan pakkoruotsikeskusteluun.
Juuri siksi "Uusi kielipolitiikka" pitää lähtökohtanaan kielipolitiikan kokonaisuudistusta..

Kun kielipolitiikka uudistetaan, silloin pakkoruotsi loppuu automaattisesti.

Siihen saattaa mennä ehkä 20-30 vuotta, mutta työ on aloitettava heti.

Vertaa
”Uusi ulkopolitiikka” oli silloin jo vanha juttu: käsite syntyi syksyllä 1966 puheenvuorostani ulkopoliittisessa paneelikeskustelussa Tampereella. Viikkosanomat julkaisi siitä Karin piirroksen, Urho Kekkonen kommentoi sitä päiväkirjassaan ja Rafael Paasio ilmaisi vieroksuvansa koko käsitettä.

Keskustelu ”uudesta ulkopolitiikasta” jäi syksyyn 1966 ehkä siitä syystä, että puheenvuoroni poliittinen tausta oli kapea. Menin paneeliin Pekka Kuusen pyynnöstä hänen sijalleen. Keskustelijoina olivat muun muassa Hertta Kuusinen ja Matti Kekkonen. En saanut Kuuselta ohjeita, vaan tein puheenvuoroni aivan omasta päästäni.

”Uudesta ulkopolitiikasta” tuli eräänlainen uuden sukupolven julistus ulkopolitiikan demokratisoimisen, avoimuuden ja näkökulman kehitysmaihin laajentamisen puolesta. Puhuin myös vasemmistolaisesta ulkopolitiikasta, mutta ulkopolitiikan ytimeen, puolueettomuuspolitiikkaan tai kauppapolitiikkaan, en puuttunut. Sanoin idealistiseen henkeen, että ulkopolitiikkamme oli liian turvallisuuskeskeistä.
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotima ... an-uhasta/

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2185
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Vapautta pakolla? Puheenvuoro pakottajille

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 16.12.2017 18:53

Ja mitä meillä on?
Meillä on visio, unelma, utopia!
Ja tulisieluisuus!
Suomessa pragmaattiseksi eli käytännönläheiseksi kutsutaan usein sellaista näpräämistä, jossa ei ole mitään pragmaattista. Samalla leimakirves heiluu ja esimerkiksi ympäristöaktivistien vaatimukset ilmastonmuutoksen torjumiseksi kuitataan utopiaksi.

Jossain vaiheessa on unohdettu, että utopiaa tarvitaan. Rohkeat visiot raivaavat tilaa merkittäville parannuksille, kuten historian lukuisat esimerkit osoittavat. Ennen Suomen itsenäistymistä naisasialiike vaati totaalista tasa-arvoa ja köyhälistön aseman parantamista. Jos he olisivat keskittyneet vaatimuksissaan vain äänioikeuden saavuttamiseen, sitä tuskin olisi saavutettu niin nopeasti. Pitkän aikavälin edistys tapahtuu lähes poikkeuksetta näin.
https://yle.fi/uutiset/3-9974747

NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Vapautta pakolla? Puheenvuoro pakottajille

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.12.2017 18:55

Lasten nimi on tunnetusti NYT.

Emme voi sanoa erityislapsille, maahanmuuttajataustaisille lapsille ja älykkäälle nuorisolle, että menee kaksikymmentä vuotta tai enemmän.

On pidettävä heidän oikeuksiaan esillä nyt.

NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Vapautta pakolla? Puheenvuoro pakottajille

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.12.2017 19:24

NRR kirjoitti:Siis pitääkö keskustella Magman kanssa?

"Ei ole mitään perustetta sille, miksi juuri toinen kotimainen kieli asetetaan vastakkain vieraan kielen kanssa."

Kyse on vieraan kielen opetuksesta. Ruotsi on koulussa vieras kieli. Vieraat kielet ovat muista aineista poiketen oppiaineryhmä, josta on aina valittava. Missään muualla ei ole pakkoruotsiamme vastaavaa pientä vähemmistökieltä pakollisena kaikille alakoulusta yliopistoon. Pakko tuli vasta -68 ja sen nykyiset perustelut eli virkapakkoruotsi tutkintoihin ja virkamiesten kielitaitolaki laadittiin vasta myöhemmin, jotta pakon purkaminen olisi vaikeampaa ellei mahdotonta. Pakkoruotsista ei anneta vapautuksia, se syrjii ja karsii tavalla, jota mikään muu oppiaine ei tee. Miten tästä keskustellaan?

http://magma.fi/post/2017/11/30/vapautt ... iberalismi
Linkin takaa löytyy uusi linkki ja sen takaa 14 sivua tekstä, jossa halutaan verrata ruotsia fysiikkaan ja painotetaan kansalliskielen erityisyyttä ja päädytään miettimään, että jos ruotsista voidaan luopua eikö koko koulusta. Tutut venkoilut mutta raskaan sekavasti esitettyinä ja liberaaliuden kehikkoa väännellen.

Liberalismi syntyi valistuksen aikana valamaan uskoa ihmisen järkeen ja vapauteen. Se on muuntunut, pirstaloitunut eri aloille ja sopeutunut moneen, mutta järkeä ja vapautta tulisi edelleen painottaa. Ei älykkäitä ja koulutettuja ihmisiä voi ohittaa heidän halutessaan lapsilleen oikeutta vaatimalla heitä lukemaan muka-tieteellistä tekstiä, joka ei mitenkään kohtaa niitä tarpeita ja tavoitteita, joita tämän ajan perheillä ja erilaisilla nuorilla on.

Tunnen itseni hölmöksi. Ensin selasin sen parisataasivuisen ruotsinkielisen väikkärin, sitten ne eduskuntakeskustelujen litteroinnit ja nyt tämän. Näinkö meitä vedätetään käyttämään aikamme mielettömyyksiin! Oma moka, kyllä, mutta tämä on niin tätä.

NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Vapautta pakolla? Puheenvuoro pakottajille

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.12.2017 19:56

Uusi kielipolitiikka kirjoitti:
Ja mitä meillä on?
Meillä on visio, unelma, utopia!
Ja tulisieluisuus!
Niin, ja avoimet silmät!

Tässä ajassa todellakin tarvitaan ihmisiä, jotka katsovat maailmaa avoimin silmin!

PS. Joku voisi kyllä lainata minulle huumorintajua. Tästä myllystä ei vakavikko selviä. ;)

NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Vapautta pakolla? Puheenvuoro pakottajille

#14 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 26.01.2018 05:48

Ei yhtään julkaistua kommenttia. He pelkäävät niin keskustelua:
Pakkoruotsi on tosiaan ainoa oppiaine, joka on pakollinen kaikille, kaikilla kouluasteilla. Äidinkieli on lähes yhtä pakollinen muttei aivan.

Pakkoruotsi on uniikki järjestely. Vastaavaa kaikille alakoulusta yliopistoon pakollista pikkukieltä ei ole missään muualla, vaikka monissa maissa on useita virallisia kieliä.

Toisin kuin esim. matematiikka, historia tai biologia, vieraat kielet ei ole yksiselitteinen ja kaikkialla sama oppiaine. Vieraat kielet on iso oppiainekori, josta on aina valittava opiskelijan kannalta mielekäs, yhden tai useamman kielen paketti.

Kun vielä viimeisimmän yliopistotason selvityksen mukaan 74% haluaa pakkoruotsin p9ois heti, eivätkä kaikki loputkaan ole nykyisenkaltaisen pakon takana, sanan pakkoruotsi osuvuus näkyy hyvin.

Ruotsi on ollut kansalliskieli lähes itsenäisyyden alusta alkaen. Pakkoruotsi tuli peruskouluihin vasta 1968, yliopistoihin 1978-1987, ammattikorkeisiin 1990-luvulla, virkamiesten velvollisuudeksi 2004. Tämä jatkumo tehtiin RKP:n tahdosta vastoin enemmistö toivetta ja etua.

Onko jotain, mitä vielä haluaisit kysyä?

Vastaa Viestiin