Pakkoruotsista vaietaan, englanti nostetaan ongelmaksi (ketju syksyltä 2017)

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Pakkoruotsista vaietaan, englanti nostetaan ongelmaksi (ketju syksyltä 2017)

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 15.12.2017 04:13

Hesarin pääkirjoitus myötäilee opetusministeriön selvitystä: https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2 ... 90468.html
KESKUSTELU suomalaisten kielitaidosta keskittyy usein yksittäisen ihmisen matkaan kouluasteiden läpi. Silloin huomio kiinnittyy ­siihen, mikä on pakollista ja mikä vapaaehtoista.
Suomessa on aivan uniikki ratkaisu: pieni vähemmistökieli on pakollinen kaikille alakoulusta yliopistoon. Koska tämä on kestämätön ratkaisu, sitä ei mainita selvityksen käsittelyssä lainkaan!

On muka aivan sama opiskeleeko englannin rinnalla sekä venäjää että ruotsia vai pelkkää venäjää! Sehän ei ole totta.
Raportin johtopäätökset ovat selvät. Kansain­välistyvässä maailmassa tarvitaan monipuolista kielitaitoa, eikä pelkkä englanti riitä. Yhden kielen opiskelu ei ole toiselta pois, vaan on tärkeää tutustuttaa lapset jo varhain uusiin kieliin.
Nyt on aika sanoa, että useimmille hyvä englanti riittää ja varhainen painotus vieraisiin kieliin on poissa koulukielestä (useimmilla äidinkieli suomi) ja muusta osaamisesta, jolle koko elämänmittainen ajattelun ja ammattitaidon kehittäminen perustuu.
Kieliin tutustuminen alkaa varhaiskasvatuksessa. Peruskoulussa kielten opiskelun pitäisi alkaa viimeistään ensimmäisen luokan keväällä. Valtaosan oppilaista pitäisi valita A1-kieleksi muu kuin englanti.
Tässä selvityksen linjaa on pehmennetty. On myös ohitettu kielten oppimisen pääpointti: kielestä tulee olla hyötyä, sen käyttöön jo kouluaikana erityinen motivaatio, jonka ansiosta kielen käyttö viihteessä, musiikissa, matkoilla jne. nousee osaksi nuoren omia valintoja.
Kielitaitoa voi harjaannuttaa muidenkin aineiden opiskelun yhteydessä.
Tämä on pahin vaihtoehto niiden kannalta, joille kielet ovat vaikeita. Tärvätään muukin opiskelu.
Raportissa --- kaikkiin yliopistotutkintoihin kuuluisi kahden vieraan kielen taito.
Meillähän on jo pakollisina ruotsi ja englanti. Tässä puhutaan siis PAKOLLISESTA KOLMANNESTA VIERAASTA KIELESTÄ RUOTSIN JA ENGLANNIN JÄLKEEN.
Kielitaitoa ei hankita vain luokkahuoneessa, vaan osaaminen kasvaa työssä ja ­vapaa-ajalla matkustamisen, muuttoliikkeen ja ulkomaisten opintojen ansiosta. Maailman monimuotoisuuden kohtaaminen auttaa ymmärtämään, että kielitaitoon kuuluu myös yleinen valmius oppia uusia kieliä, ei vain jonkin tietyn kielen hallinta.
Eli nyt on omaksuttu kielipiireihin lanseerattu slogan "uusi kieli ei ole mistään poissa, se helpottaa seuraavien kielten oppimista".

Emme ole pystyneet haastamaan kieltenopetuksen liturgiaa. Pakkoruotsiverkostot ovat hioneet liturgiaansa niin, että pakkoruotsi on häivytetty ja nyt liturgia perustelee vain lisää pakkoa.

On puhuttu paljon peruskoulun ongelmista: liika teoreettisuus, poikien varhainen syrjäytyminen, puutteet perustaidoissa, erityisoppilaiden määrän lisääntyminen, suuri joukko oppilaita, joiden äidinkieli ei ole suomi, jopa ummikko-oppilaita, liikunnan väheneminen, taito- ja taideaineiden väheneminen, liian varhainen kilpailu...

Nyt ratkaisuksi tarjotaan varhennettuja ja lisättyjä vieraita kieliä pakkoruotsista tuumaakaan tinkimättä. Resursseja palaa, mutta ongelmat kasvavat.
Viimeksi muokannut NRR, 14.07.2018 12:30. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pakkoruotsista vaietaan, englanti nostetaan ongelmaksi

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 15.12.2017 09:33

Kommentoinneissa pakkoruotsin turhuus ja työläys nostettiin yksimieliaesti esiin.

Sitten moderaattori pysäytti kommenttien päivittämisen viestiin:
Suomessa ruotsi ei tietääkseni ole vieras kieli, vaan se on ymmärtääkseni valtakunnan toinen kotimainen kieli.
Tämä julkea sanaleikki toistuu niin selvityksessä kuin printtimedian julkaisuissa: ruotsista ei tarvitse edes puhua vieraiden kielten yhteydessä, se on toinen kotimainen ja siksi "luonnollisesti" kaikkien opinnoissa ja tutkinnoissa, kuten äidinkieli.

Tähän on vastattu hyvin:
Toiset vaan diggaa juridiikkaa. Käytännössä ruotsi on vieraampi kieli kuin englanti enemmistölle suomalaisista.
ja vielä
Helsingin opetusviraston sivuilta: ”Ruotsinkielisissä kouluissa ensimmäinen VIERAS kieli on suomi.” Ja suomenkielisillä ruotsi. Siis ensimmäinen VIERAS kieli.
Siis Helsingin opetusvirastonkin mukaan ruotsi ja suomi ovat peruskoulussa vieraita kieliä! Suomi ja ruotsi ovat Suomen kansalliskieliä, eivät virallisia kieliä.
Viimeksi muokannut NRR, 15.12.2017 12:34. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pakkoruotsista vaietaan, englanti nostetaan ongelmaksi

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 15.12.2017 11:28

Pakkoruotsittajat yrittävät sanoittaa tuntojaan:
Sellainen ihminen, joka ei kykene seuraamaan suomalaista keskustelua ja kulttuuria suomeksi ja ruotsiksi, on suomalaisuudessaan hiukan vajavainen.
Huomaan, etteivät omat kommenttini pääse läpi yhtä varhaista lukuunottamatta.

jlo
Viestit: 435
Liittynyt: 16.03.2013 11:07

Re: Pakkoruotsista vaietaan, englanti nostetaan ongelmaksi

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja jlo » 15.12.2017 12:26

Taitaisi olla aika perustaa maahan ensimmäinen suomalainen sanomalehti. On siitä Ruotsin siirtomaa-ajasta jo sen verran aikaa kulunut, että ehkä uskaltaisi yrittää.

Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Pakkoruotsista vaietaan, englanti nostetaan ongelmaksi

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 15.12.2017 12:37

Sellainen ihminen, joka ei kykene seuraamaan suomalaista keskustelua ja kulttuuria suomeksi ja ruotsiksi, on suomalaisuudessaan hiukan vajavainen.
En tunne Kalevalaa, en soita kannelta, pelkään mennä metsään/luontoon enkä nauti saunassa hikoilusta.Enkä taatusti puhu suomenruotsia.
Mihin maahan minut karkotetaan vajavaisen suomalaisuuteni takia?#suvaitsevaisuus

pjl69
Viestit: 639
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Pakkoruotsista vaietaan, englanti nostetaan ongelmaksi

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 15.12.2017 13:01

Hmmniin, veikkaanpa että nämä "vajavaisesta suomalaisuudesta" puhuvat eivät kuitenkaan rohkene käyttää samanlaista terminologiaa maahanmuuttajista puhuessaan.

Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Pakkoruotsista vaietaan, englanti nostetaan ongelmaksi

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 15.12.2017 18:35

Holhousmentaliteetista luopuminen tuntuu olevan päättäjille äärimmäisen vaikeaa..
Myös muissa asioissa kuin kielipolitiikassa..
Tässä alkoholilakiasiassa oli monille onneksi kyse muustakin kuin vain siitä neloskaljasta.

Miksi 97 prosenttia EU:n asukkaista ei tarvitse tällaista holhousta? Niin kuin suomalaiset olisi jotain vajakkeja. Silti lähes puolet eduskunnasta ajattelee niin. #alkoholilaki

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pakkoruotsista vaietaan, englanti nostetaan ongelmaksi

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 15.12.2017 20:36

Tässäkö syy, miksi pakkoruotsin ystävät niin happamasti puhuvat muka pakkomatematiikasta. Matematiikka ja logiikka ovat kenties pakkoruotsin pahimmat viholliset. Kas tässä:
”Yhden kielen opiskelu ei ole toiselta pois…”

Väitän että, jos henkilö X opiskelee 100 tuntia kieltä A, hän osaa tätä kieltä A paremmin kuin siinä tapauksessa, että hän käyttäisi tuon 100 tuntia opiskelemalla 33 tuntia kieltä A, 33 tuntia kieltä B ja 34 tuntia kieltä C.

Toisen kielen opiskelu nyt vaan on pois toiselta kieleltä.
Jos opiskelen tunnin kieltä, esimerkiksi ruotsia, on se toiselta kieleltä pois, ellen opiskele kahta tuntia.

Jos maailmalla jokin kieli on hyödyllinen, se on englanti.

Mieluummin hyvin englantia kuin huonosti kahta muuta kieltä.
”Yhden kielen opiskelu ei ole toiselta pois…”

Jos toisen kielen opiskelu ei ole pois ensimmäiseltä kieleltä, niin silloin kolmannen kielen opiskelukaan ei liene pois toiselta. Eikä neljännen kolmannelta. Jne.

Väitettäessä että yhden kielen opiskelu ei ole toiselta pois, väitetään itse asiassa että ihminen oppii vaikka sata kieltä siinä kuin yhdenkin kielen.

En taida uskoa tuohon väitteeseen. Aika-resurssi on rajallinen.
Uuden kielen opiskelu vie noin 500 - 1000 tuntia kohtuulliselle osaamisen tasolle pääsemiseksi. Tätä aikaa ei kannata tuhlata harvinaisiin, alle sadan miljoonan ihmisen kieliin, joihin ruotsi kuuluu.
Olen opiskellut ruotsia, ranskaa ja englantia. Ja tarvinnut vain englantia. Parempi osata englanninkieli hyvin kuin monta kieltä keskinkertaisesti.
"....Yhden kielen opiskelu ei ole toiselta pois.."

Tuo on roskaa! Tottakai on pois. Jos opettelee kieliä, niin kannattaa miettiä hyvin tarkasti mihin kieliin kannattaa panostaa. Muistakaa, että realiteetti on, että keskivertosuomalainen ei osaa kunnolla edes kahta kieltä.

Ei hyvällä kielitaidolla päädy vasta kuin tulkiksi. Kielitaidon lisäksi on hankittava maailmanluokan voittava osaaminen yhdellä tai useammalla substanssialueella. Ajalliset resurssit ovat rajalliset.

Järjettömin resurssien hukka, jota Suomessa tapahtuu on se, että ummikkosuomalaiset opettelevat koulukirjoista ruotsin kieltä. Ruotsin kieli on täysin hyödytön kieli maailmalla. Jos realiteetti on, että äidinkielen lisäksi keskivertokansalainen oppii auttavasti jotain toista kieltä, niin tänä päivänä tuo "toinen kieli" ilman muuta on englanin kieli.

lpo
Viestit: 174
Liittynyt: 10.04.2016 10:57

Re: Pakkoruotsista vaietaan, englanti nostetaan ongelmaksi

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja lpo » 14.07.2018 09:04

Nostetaanpas tätä ketjua vaihteeksi taas puheenaiheeksi.

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/ ... -orjuuteen
Rahaeliitti ennemmin kuin näkee Suomen keskikokoisena pohjoismaana, mieluummin paistattelee suurimpana Baltian maana. Baltiassa ei ole harmillista sosiaalivaltiota senkään vertaa kuin meillä. Eli hyvä vain, jos Suomessa vieraannutaan pohjoismaista?
Tässä taas elätellään mielikuvia, että hyvinvointivaltio olisi mukamas jotenkin riippuvainen ruotsin pakkotuputuksesta. Englannin ylivalta tieteen alalla on toki totta, mutta kirjoittajan perustelut ampuvat itseään jalkaan. Kovin moni ei lue kattavasti useita eri kieliä ja samaan aikaan tee tiedettä esim. tekniikan alalla.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Pakkoruotsista vaietaan, englanti nostetaan ongelmaksi

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 14.07.2018 10:51

lpo kirjoitti: 14.07.2018 09:04 Nostetaanpas tätä ketjua vaihteeksi taas puheenaiheeksi.

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/ ... -orjuuteen
Rahaeliitti ennemmin kuin näkee Suomen keskikokoisena pohjoismaana, mieluummin paistattelee suurimpana Baltian maana. Baltiassa ei ole harmillista sosiaalivaltiota senkään vertaa kuin meillä. Eli hyvä vain, jos Suomessa vieraannutaan pohjoismaista?
Tässä taas elätellään mielikuvia, että hyvinvointivaltio olisi mukamas jotenkin riippuvainen ruotsin pakkotuputuksesta. Englannin ylivalta tieteen alalla on toki totta, mutta kirjoittajan perustelut ampuvat itseään jalkaan. Kovin moni ei lue kattavasti useita eri kieliä ja samaan aikaan tee tiedettä esim. tekniikan alalla.
Aika ristiriitaista tuo vasemmistolaisuus.

Toisaalta vasemmisto vaahtoaa tavallisen kansalaisen välinearvosta kapitalistisen järjestelmän hyödynsaajien uhrina, mutta samalla sulkee silmänsä kansalaisen kohtelulle nykyisen kielipolitiikan mukaisen ruotsin kielen privilegion välikappaleena. Kyseessähän on 95% n enemmistön alistaminen 5%n vähemmistön tarpeen tyydyttäväksi.

Kirjailija Niklanderille voi suositella Jens Bergin radiosarjaa, jossa suomenkielisten ja maahanmuuttajien välineellistäminen selvästi esitetään osana suomenruotsalaisuuden selviytymisstrategiaa..

Suomen nykyisessä kielipolitiikassa ylivalta ei ole englannin kielellä.
Suomen nykyisessä kielipolitiikassa ylivalta on ruotsin kielellä.

Siksi tarvitaan kokonaan Uusi kielipolitiikka.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Pakkoruotsista vaietaan, englanti nostetaan ongelmaksi

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 14.07.2018 10:56

Uusi kielipolitiikka kirjoitti: 14.07.2018 10:51
lpo kirjoitti: 14.07.2018 09:04 Nostetaanpas tätä ketjua vaihteeksi taas puheenaiheeksi.

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/ ... -orjuuteen
Rahaeliitti ennemmin kuin näkee Suomen keskikokoisena pohjoismaana, mieluummin paistattelee suurimpana Baltian maana. Baltiassa ei ole harmillista sosiaalivaltiota senkään vertaa kuin meillä. Eli hyvä vain, jos Suomessa vieraannutaan pohjoismaista?
Tässä taas elätellään mielikuvia, että hyvinvointivaltio olisi mukamas jotenkin riippuvainen ruotsin pakkotuputuksesta. Englannin ylivalta tieteen alalla on toki totta, mutta kirjoittajan perustelut ampuvat itseään jalkaan. Kovin moni ei lue kattavasti useita eri kieliä ja samaan aikaan tee tiedettä esim. tekniikan alalla.
Aika ristiriitaista tuo vasemmistolaisuus.

Toisaalta vasemmisto vaahtoaa tavallisen kansalaisen "välinearvosta" kapitalistisen järjestelmän hyödynsaajien uhrina, mutta samalla sulkee silmänsä kansalaisen välinearvolle ja riistämiselle kielipolitiikan objekteina, kun ruotsinkieliset puolestaan ovat subjekteja.
Kyseessähän on 95% n enemmistön alistaminen
5%n vähemmistön tarpeiden ja kielellisen privilegion tyydyttäjäksi.
( Pakkoruotsi, keinotekoiset poliittiset kielitaitovaatimukset)

Kirjailija Niklanderille voi suositella Jens Bergin radiosarjaa, jossa suomenkielisten ja maahanmuuttajien välineellistäminen selvästi esitetään osana "suomenruotsalaisuuden selviytymisstrategiaa".

Suomen nykyisessä kielipolitiikassa ylivalta ei ole englannin kielellä.
Suomen nykyisessä kielipolitiikassa ylivalta on ruotsin kielellä.

Siksi tarvitaan kokonaan Uusi kielipolitiikka.

Vastaa Viestiin