Kielten opetuksen paradigman muutos

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Kielten opetuksen paradigman muutos

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 18.11.2017 21:03

Googlaamalla tämän ketjun otsikolla löytyy monia tekstejä, joissa kuvaillaan kielten opetuksen tavotteiden muutosta, jonka lähtökohtana on maahanmuuton monikielistämän Euroopan haasteet:

"Kieliaineiden opetuksessa on meneillään paradigman muutos. Muutos näkyy eri tavoin: kieliaineet etsivät yhteisiä alueita ja toisinaan ylittävät kielten ja muiden oppiaineiden välisiä raja-aitojakin. --- uusia tai uudelleen määriteltyjä käsitteitä: kielikasvatus, monilukutaito, kielitietoinen koulu ja niin edelleen." OPH

"Euroopan yhdentymiskehitys ja erityisesti maahanmuuton seurauksena tapahtuva eurooppalaisten yhteiskuntien monikielistyminen ovat viime vuosikymmeninä vieneet tilannetta
siihen suuntaan, että on välttämätöntä edistää erikielisten ja erilaisista kulttuuritaustoista tulevien ihmisten yhteisymmärrystä." OPH

Monikielisyys tavoitteena

"Eräs Eurooppalaisen viitekehyksen käsite, liittyy tiiviisti kielikasvatukseen, on ajatus yhteisöjen ja yksilöiden monikielisyydestä. Yksilön monikielisellä kompetenssilla viitataan
äidinkielen ja muiden kielten sekä murteiden eritasoiseen hallintaan. Ihanteena ei enää pidetä äidinkielisen puhujan kaltaista kielitaitoa muissa kielissä, vaan kielirepertuaaria,
jossa yksilö hallitsee jollakin tasolla vähintään kahta kieltä äidinkielensä lisäksi. Nämä repertuaarit voivat elinikäisen oppimisen myötä laajentua." OPH

HUOM! Tässä kuelitaito nähdään työvoiman liikkuvuuden mahdollistajna, ei minään sivistyksellisenä ihanteena.

Meillä tämä monikielisyysajattelu on näköjään oleellisesti sidottu pakkoruotsiin. Ei pohdita sitä, mikä on eettistä kielten tarjonnan ja pakollisuuden suhteen erilaisten nuorten kannalta. Katsotaan, että useiden kielten jatkuva limittäminen on ok - niinhän maahanmuuttajatkin joutuvat tekemään.

Samalla moni kieliin suuntautunut näyttää tekevän kansalliseen tai kielelliseen identiteettiin kohdistuvia valintoja muiden puolesta. Vaikka kansallisuusajattelu pyritään kääntämään yleiseurooppalaisuudeksi, niin liturgiassa "ruotsi on oleellinen osa Suomen historiaa ja kansallista projektia" ja siksi sen pakollisuus muka luonnollista.
Viimeksi muokannut NRR, 11.03.2019 10:38. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Kielten opetuksen paradigman muutos

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 11.03.2019 10:35

Missä keskustellaan koulun väistämättömästä muutoksesta vieraskielisten määrän kasvaessa suurissa kaupungeissa.

Väestöennusteet ovat nyt näkyvillä, näin tänään hesarissa:
Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten väkimäärä voi kasvaa parissa vuosikymmenessä jopa neljänneksellä. Alueen muuttovoitto on ollut tasaista jo pitkään. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, keitä muuttajat ovat.

Helsingin kaupunginkanslian kaupunkitutkimusyksikön mukaan Helsingin seudun kokonaismuuttovoitosta jopa 85 prosenttia on tällä vuosikymmenellä ollut ulkomaalaistaustaisia.

Myös muualta Suomesta Helsingin seudulle tulleesta muuttovoitosta puolet on tällä vuosikymmenellä ollut vieraskielistä väestöä. ---Helsingin seutu kansainvälistyy siten kovaa vauhtia.

Helsingin kaupunginkanslian ennuste olettaa, että muualta Suomesta Helsingin seudulle suuntautuva muutto vähenee tulevina vuosikymmeninä, koska eniten muuttavat ikäluokat pienenevät nopeasti varsinkin 2030-luvulla.
Siis jatkossa odotetaan erityisesti muuttoa ulkomailta.

Koulut eivät voi jatkaa entisin eväin.

SJONS
Viestit: 728
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Kielten opetuksen paradigman muutos

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 11.03.2019 16:23

Jokaisen koululaisen on peruskoulun lopussa osattava suomea.

Kaikille pakollinen vieras kieli on englanti.

Suomenruotsalaisten kieliopinnot ovat erikseen päätettäviä asioita, jotka eivät saa vaikuttaa kielienemmistön kieltenopetuspäätöksiin.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Kielten opetuksen paradigman muutos

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 12.03.2019 13:10

SJONS kirjoitti: 11.03.2019 16:23 Jokaisen koululaisen on peruskoulun lopussa osattava suomea.

Kaikille pakollinen vieras kieli on englanti.

Suomenruotsalaisten kieliopinnot ovat erikseen päätettäviä asioita, jotka eivät saa vaikuttaa kielienemmistön kieltenopetuspäätöksiin.
Kyllä!

Tämä selkiyttäisi koko koulutuspolkua!

Vastaa Viestiin