Tänään on 23.11.2017 16:12
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 5 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
Lukematon viestiLähetetty: 06.11.2017 16:28 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6303
Lainaa:
Kielivapauden puolesta esitettyihin järkiperusteluihin ei edes pyritä vastaamaan. Erityisen vaikeaselkoinen oli RKP:n puheenjohtaja Henrikssonin lausunto, jonka mukaan ruotsin kielen pakollisuus tulee säilyttää, koska ”Suomi tarvitsee vähemmän ummehtunutta nationalismia ja enemmän yhteyksiä maailmaan.”

On vaikea hahmottaa, miten vaikkapa ranskan tai saksan lukeminen ruotsin sijaan vähentäisi yhteyksiämme maailmaan. Ja mitä nationalismiin tulee, niin ruotsihan on Suomen kansalliskieli. Eikö pienen kansalliskielen pakko-opetus suurten maailmankielten kustannuksella nimenomaan ole ”ummehtunutta nationalismia”?


Blogeissa keskustelua

Sampo Terhon oma blogi:
http://sampoterho.fi/?p=3919

Sampo Terhon blogi iltalehdessä:
https://blogit.iltalehti.fi/sampo-terho ... skustelua/


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 10.11.2017 08:05 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6303
Minkäänlaista asiakeskustelua ei syntynyt.

Myöskään muiden ryhmien pakkoruotsikriitikot eivät oikein uskaltautuneet komppaamaan Terhon ehdotusta pakkoruotsin kurssien vaihtamiseksi jonkin muun kielen opintoihin lukiossa, vaikka samaa mieltä ovatkin.

pjl69 kirjoitti:
Henriksson vetää yhtäläisyysmerkin ruotsin ja kielitaitojen välille.
”Suomi tarvitsee vähemmän ummehtunutta nationalismia ja enemmän yhteyksiä maailmaan.”

On tää kyllä hauskaa. Terho ei ehdottanut kielten opiskelun lopettamista, vaan monipuolistamista. Jos tuo ei ole yhteyksien luomista maailmalle, niin mikä sitten? Pakkoruotsiin käpertyminen vasta sitä nurkkakuntaista nationalismia onkin.


Niinpä.

Mitä järjettömämpiä ovat pakottajien puheet sitä selvemmin tunnen, että he puolustavat omiensa etuoikeuksia: ruotsinkielisten jatkokoulutuspaikat, virkamiespaikat ja kieliasiantuntijatehtävät ovat aivan oleellisia heidän asemalleen ja tulevaisuudelleen...

Koska näistä ei julkisesti puhuta, ihmiset eivät oikein tohdi leimautumisen pelossa kyseenalaistaa pakon liturgiaa. Tyydytään puolustautumaan syytöksiltä, jossa suomenkieliset leimataan laiskoiksi, asenneongelmaisiksi, historiattomiksi, venäjämielisiksi - persuiksi tai smurffeiksi. Kaikki avoin puhe siitä, mitä pakkoruotsinäytelmä mahdollistaa suruille ja miten se verottaa meitä muita, on leimattu svenskhatiksi.

Itsekin pitkään uskoin, että puhumalla sovinnollisesti ja välttämällä suomenruotsalaisen edunvalvontakoneiston motiivien reppostelua päästäisiin eteenpäin. En enää usko niin.

Valitettavasti säätiörahan ja vaikutusvaltaisten verkostojen voima vääristää niin poliitikkojen kuin tieteen ja hallinnon kannanottoja täytyy lopulta nostaa esiin. Pakkoruotsi on moraalista rappiota, eikä se hyssyttelemällä parane. Mallia näyttivät keväällä kielten ja kansainvälisyyskasvatuksen opetusneuvokset Mustaparta ja Jääskeläinen:

"Suomen kielitaitovarannon korjaaminen edellyttää ruotsin kielen pakollisuudesta luopumista. Tiedämme hyvin, että tämän mielipiteen esittäjät leimataan sivistymättömiksi moukiksi. Otamme riskin."


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 10.11.2017 08:54 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6303
Asiakeskustelun sijaan tulee näitä historian uudelleenkirjoituksia, kuten "pakkoruotsi pelasti Suomen Venäjältä Pohjoismaiden joukkoon".

On äärimmäisen tärkeää, että ihmiset tietävät tuollaiset tulkinnat jälkikäteen kirjoitetuksi hötöksi. Pakkoruotsi oli jo antamassa periksi. Englantia oli 50-luvulta alkaen nostettu yhteiseksi vieraaksi kieleksi ja varhaisen peruskoulun pedagogit olivat samaa mieltä. Ruotsinkielisten vauras edunvalvontakoneisto kävi kovaa kamppailua (Pirin väitöskirja) ja kuuluisa lehmänkauppa teki meille uskomattoman haitan: pakkoruotsista tuli peruskoulun ainoa kaikille ehdottoman pakollinen vieras kieli - jota kutsuttiin toiseksi kotimaiseksi. Sen jälkeen piti varmistaa ettei luonnollinen kehitys pääsisi rapauttamaan pakkoa.

1970-luvulla monilla yliopistoaloilla, joilla ei ollut mitään tekemistä hallinnon kanssa, ei ollut mitään virkapakkoruotsia, ei tuntiakaan ruotsinopintoja. Pakkovirkaruotsi opintoviikkoineen tuotiin asetuksella tutkinnonuudistuksessa 1978 ja tuli voimaan kaikille vasta 1980-luvun puolivälissä. Ammattikorkeatutkinnot määriteltiin vasta 1990-luvulla ja silloin niihinkin ujutettiin pakkovirkaruotsi. Ja sitten 2005 kielitaitolaissa määriteltiin ruotsivelvollisuus koskemaan yksilöä hallinnossa eikä hallinnonalaa.

Kun nyt virallisesti ainoa peruste pakkoruotsille on ruotsinkielisten palvelujen järjestäminen, tosiasiassa tämä kytkös luotiin vasta peruskoulun pakkoruotsin tulon jälkeen. Koko järjestelmä tehtiin, jotta olisi vaikeampi purkaa pakkoruotsia alemmilta tasoilta. Näin seurauksesta tulikin syy. Tämän toivotaan unohtuvan ja puhutaan diipadaapaa.

Faktoja kuvion esittelyyn on riittävästi - ne vain pyritään vaikenemaan kuoliaiksi kuten koko keskustelu pakkoruotsista, toivotaan, ettei kukaan enää muistaisi, miten asiat oikeasti menivät. Ruotsinkielisellä puolella oman kielen etujen varjelu menee kirkkaasti totuuden ohi. Suomenkielisellä puolella poliittinen korrektius ja pelko leimautumisesta pitää hiljaisena ja saa myötäilemään.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 10.11.2017 09:18 

Liittynyt: 19.11.2008 02:26
Viestit: 1870
Pakkoruotsi muistuttaa yhä enemmän ja enemmän valtiollista pakkouskontoa.
Pakkoruotsista ei voi erota eikä vapautua. Jos yrität vastustaa pakkoruotsia, on pakkoruotsikoneiston vartiosto kimpussasi heti. Armoa ei anneta.
Pakkoruotsin uskokappaleita, "lakeja", ei saa arvostella. Jos poliitikko uskaltautuu arvostelemaan "pyhää kaksikielisyys ideologiaa", joutuu hän välittömättömästi valtavan painostuksen alaiseksi ja hänen etenemismahdollisuutensa yritetään tuhota. Sanktioita riittää. Siksi pakkoruotsin poistamista kannattavat poliitikot ovat hiljaa - he eivät uskalla puhua julkisesti. He tietävät, mitä siitä voi seurata. He pelkäävät oman elämänsä vaikeutumista ja tulevaisuutensa tuhoutumista.

Tämä tilanne on kuin katolisen uskonnon pakkovalta Euroopassa ennen uskonpuhdistusta.
Tämä tilanne on kuin islamististen valtioiden sharia-oikeus nykyisin.
Meillä ei ole kuolemantuomioita eikä väkipyöriä, ei inkvisitiota pimeän keskiajan malliin, ei pukeutumispakkoja islamin malliin, mutta meillä on "pakkoruotsin mukaisia kielilakeja", jotka säätelevät ihmisten elämää alakoulusta lähtien läpi koulusysteemin. Ammattiin ei voi valmistua, jos ei ole suorittanut rituaalisia pakkoruotsikursseja, työhön ei pääse, jos ei ole taskussa rituaalisen pakkoruotsin todistusta.
Henkinen painostus, henkinen väkivalta on pakkoruotsi-uskonnon käyttämää väkivaltaa, jolla kansan suuri enemmistö yritetään pitää nöyränä ja hiljaisena.

Tilanne Suomessa on todella sairas.
Poliitikkojen pitäisi uskaltautua sanomaan ääneen, että näin ei voi jatkua.
Poliitikoilta odotetaan nyt rohkeutta. Poliitikoilta odotetaan tekoja, rohkeita tekoja pakkoruotsi-uskonnon kumoamiseksi.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 16.11.2017 13:45 

Liittynyt: 07.01.2015 13:02
Viestit: 510
Lainaa:
Kielivapauden puolesta esitettyihin järkiperusteluihin ei edes pyritä vastaamaan.


Foorumilla tämä on tiedetty jo vuosikausia. Hyvä, että somekeskustelu alkaa näkyä jo valtakunnan huipullakin.


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 5 viestiä ] 


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot], Yahoo [Bot] ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com