Ruotsinkielisen STT:n lopettaminen, suuri aluemenetys

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 1147
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Ruotsinkielisen STT:n lopettaminen, suuri aluemenetys

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 10.11.2017 17:56

STT lopettaa ruotsinkielisen toimintansa. Siinä yhteydessä loppuvat työt 10 ruotsinkieliseltä, mikä tuntuu olevan hirveä vääryys.
Kommenttiosiosta:
Och vem lider i slutändan? Inte 10 finska journalister utan 10 finlandssvenska. Känns det som om man brytt sig om tvåspråkigheten?
Ja kuka kärsii viime kädessä. Ei 10 suomenkielistä toimittajaa vaan 10 suomenruotsalaista. Tuntuuko siltä, että olisi välitetty kaksikielisyydestä?

Toki asialle yritetään tehdä jotain. Tämä pitäisi onnistua kippaamaan jotenkin suomenkielisten niskoille.
Vi utreder möjligheten att sysselsätta några svenskspråkiga redaktörer på den finskspråkiga redaktionen
Tutkimme mahdollisuutta työllistää muutamia ruotsinkielisiä toimittajia suomenkieliseen toimitukseen.
Kommenteista löytyy myös suuri huolen aihe:
FNB har alltid varit en trovärdig kanal. Hur är det SPT? Om de hittar något som luktar illa på botten av ankdammen - fiskas det upp då eller får det ligga kvar där. Cirklarna blir allt mindre och vattnet i ankdammen allt grumligare. Nedläggningen av FNB stänger en stor del av dörrarna till Norden. Det är bara att beklaga!

FNB on aina ollut uskottava kanava (=10 uskottua toimittajaa, jotka ovat tienneet mitä saa puhua ja ennen kaikkea mitä ei)
Miten on SPT:n laita? Jos he löytävät jotain pahalta haisevaa ankkalammikon pohjalta - ongitaanko se esiin vai annetaanko sen olla siellä. Ympyrät pienenevät ja ankkalammikon vesi samenee. FNB:n alasajo sulkee suuren osan ovia Nordeniin päin. (=Yksi tärkeä arvovaltainen disinformaation levityskanava vähemmän) Ei voi kuin valittaa!


NRR
Viestit: 7539
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Ruotsinkielisen STT:n lopettaminen, suuri aluemenetys

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 13.11.2017 13:41

Kiitos HH!

Ajatuspaja
Viestit: 674
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Ruotsinkielisen STT:n lopettaminen, suuri aluemenetys

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 16.11.2017 12:40

http://www.marmai.fi/uutiskommentti/syy ... ka-6686815

Näemmä propagandakoneisto alkoi jauhaa..
Kohta on taas kaksikielinen STT ruotsinkielisille ja yksikielisesti ruotsinkielinen SPT ruotsinkielisille- ja jokainen suomenkielinen toimittaja lukenut vuosikausia pakkoruotsia, jotta voi palvella ruotsiksi..
Vähemmistökielisen median kiikkerä asema on tunnustettu valtiollisella tasolla. Vuosittain valtionneuvosto on myöntänyt avustusta ruotsinkielisen uutispalvelun tukemiseen, ja siitä leijonan osa on ruotsinkielisen median keskuudessa saanut FNB. Tänä vuonna FNB:lle jaettiin 400 000 euroa ja uutuustoimija SPT sai 40 000 euron avustuksen. Nähtäväksi jää, miten tuki tulevaisuudessa jakautuu vähemmistökielten kesken.
FNB:n lakkauttaminen ei ole ihan vähäpätöinen asia Suomen maabrändin kannalta.

FNB:n lopettaminen muuttaa uutisvälitystä Suomesta muihin Pohjoismaihin. Tähän asti FNB:n uutiset ovat tavoittaneet pohjoismaisen yleisön Ruotsin, Norjan ja Tanskan uutistoimistojen kanssa voimassa olleiden yhteistyösopimusten kautta. Uusi SPT on jo tehnyt sopimuksen ruotsalaisen TT-uutistoimiston kanssa, mutta riittääkö se?

Ongelmaksi voi nousta, mistä muut Pohjoismaat saavat jatkossa Suomea koskevat tiedot uutistilanteissa. Tämä vaikuttaa siihen, millä tavalla Suomen tapahtumia noteerataan muissa Pohjoismaissa.

Hillevi Henanen
Viestit: 1147
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Ruotsinkielisen STT:n lopettaminen, suuri aluemenetys

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 16.11.2017 14:05

STT ei kai sitten lähetä uutisia englanniksi kun muut Pohjoismaat jäävät uutispimentoon FNB:n lopetettua?
Tämä vaikuttaa siihen, millä tavalla Suomen tapahtumia noteerataan muissa Pohjoismaissa.
Tottakai vaikuttaa jos uutisia päästetään välittämään esim. kielipolitiikkamme sanastoon vihkiytymättömät toimijat, ja vielä englanniksi.
Ruotsinkieliseen liturgiaan tottuneille tämä menee vanhalla painolla, mutta englanninkieli voi tuoda kuvioihin uusia, ajattelukykyisiä kuuntelijoita.

Vastaa Viestiin