Tänään on 15.12.2017 18:56
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 3 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
Lukematon viestiLähetetty: 07.11.2017 13:05 

Liittynyt: 14.10.2013 20:18
Viestit: 1034
https://svenska.yle.fi/artikel/2017/11/ ... nska-dagen
Turun Konserttitalossa ei kuvista päätellen ahtaus kiusannut.
Lainaa:
Först uteblev den obligatoriska svenskan i studentexamen, i vissa trakter kan grundskolan experimentera med att skippa svenskan och nyligen kom ett förslag om att gymnasiesvenskan ska bli frivillig, säger han.
Ensin jäi pakollisen ruotsin kirjoittaminen pois ylioppilaskirjoituksista, tietyillä alueilla voi peruskoulu kokeilla ruotsin jättämistä pois ja hiljakkoin ehdotettiin lukioruotsin tekemistä vapaaehtoiseksi, hän sanoo.

– Det följande som kommer att komma enligt min bedömning är att inte behöva ha kunskaper i det andra inhemska språket i en akademisk examen. Samma dag som det ramlar bort och det finns studenter som inte skrivit det andra språket, så då är tjänstemannasvenskan i riskzonen. Den svenskan är hotad, men inte svenskan som ett levande kulturellt språk. Minun arvioni mukaan seuraavaksi on tulossa se, että toisen kotimaisen taitoja ei tarvita akateemiseen tutkintoon. Virkamiesruotsi on vaarassa sinä päivänä kun tämä vaatimus poistuu ja on olemassa ylioppilaita jotka eivät ole koirjoittaneet toista kieltä. Se ruotsi on vaarassa, mutta ei ruotsi elävänä kulttuurikielenä.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 07.11.2017 13:15 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6436
Ihmiset eivät näytä muistavan, että kaikkia akateemisia koskeva pakkovirkaruotsi tuli viimeisenä.

1970-luvulla monilla yliopistoaloilla, joilla ei ollut mitään tekemistä hallinnon kanssa, ei ollut mitään virkapakkoruotsia, ei tuntiakaan ruotsinopintoja. Pakkovirkaruotsi opintoviikkoineen tuotiin asetuksella tutkinnonuudistuksessa 1978 ja tuli voimaan kaikille vasta 1980-luvun puolivälissä. Ammattikorkeatutkinnot määriteltiin vasta 1990-luvulla ja silloin niihinkin ujutettiin pakkovirkaruotsi.

Ja sitten 2005 kielitaitolaissa määriteltiin ruotsivelvollisuus koskemaan yksilöä hallinnossa eikä hallinnonalaa.

Koko järjestelmä tehtiin, jotta olisi vaikeampi purkaa pakkoruotsia alemmilta tasoilta. Näin seurauksesta tuli syy ja nyt pakkoruotsia perustellaan näillä virkapakoilla ja ruotsivelvollisuudella, jotka siis tulivat pakkoruotsin jälkeen.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 07.11.2017 15:37 

Liittynyt: 07.01.2015 13:02
Viestit: 589
Lainaa:
miksi heidän on päntättävä oman alansa erikoissanastoa ja suoritettava lakisääteinen ruotsinkielen tentti, jos se ei anna valmiuksia palvella ruotsinkielellä?

”Sen takia, että se on ensimmäinen askel siihen, että he osaavat tulevaisuudessa vieläkin paremmin ruotsia”, Henriksson sanoo.

”Minusta on hienoa, että opiskelijat haluavat panostaa ruotsin kieleen.”

Henrikssonin mukaan virkamiesruotsi on vasta vähimmäistaso, joka ei turvaa ruotsinkielisen vähemmistön perustuslaillisia oikeuksia saada palveluja omalla kielellään.Kyllahan virkamiesruotsin funktio nayttaytyy yha selvemmin silkkana kiusantekona, joka ei turvaa ruotsinkielisten kielellisia oikeuksia eika yllapida kulttuuriruotsia..

Miksi siis jatketaan kiusantekoa ? Siis kallista kiusantekoa, joka syo kansakunnan resursseja, mutta ei anna mitaan vastineeksi, kenellekaan..


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 3 viestiä ] 


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 7 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com