Seurassa svenska dagenista: juhlan pimeä puoli

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 7417
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Seurassa svenska dagenista: juhlan pimeä puoli

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 07.11.2017 05:57

Marraskuun kuudentena meillä vedetään taas liput salkoon. On ruotsalaisuuden päivä, Svenka dagen.

Juhlaan on monta hyvää syytä: Suomessa asuu 300 000 ihmistä, jotka puhuvat äidinkielenään ruotsia. Vastaavasti Ruotsissa asuu 700 000 ihmistä, joilla on suomalaiset sukujuuret.
---
Juhlahäpeä

Monien muidenkin siirtolaisten tarinoissa toistuu häpeä. Syrjintä, jota ruotsalaiset ovat harrastaneet suomenkieltä kohtaan. Moni heistä on ymmärtänyt vasta aikuisena, että kaksikielisyys on rikkaus. Oivallus on edellyttänyt sinnikästä itsetutkiskelua.

”Kun on saanut niin kauan kuulla, että puhut huonompaa kieltä kuin muut. Tai että sun kieli ei ole oikea kieli. Ja kun ihmiset nauravat sinulle”, Kristian Borg sanoo.

Ja samaan aikaan meillä on vedetty lippua salkoon.

Ehkä nyt on meidän vuoromme hävetä. Ajatella kaikkia niitä vuosia, kun ruotsalaiset ovat sortaneet meidän maanmiehiämme ja heidän lapsiaan, emmekä me ole tehneet mitään. Tai vielä pahempaa: me olemme nostelleet skumppamaljoja ruotsalaisuuden kunniaksi.

Anteeksi Kristian.

Anteeksi Anna.

Anteeksi Susanna.

Voitteko koskaan antaa anteeksi, että minä olen kuunnellut nyökytellen juhlapuheita kaksikielisyyden rikkaudesta samalla, kun teitä on painettu maanrakoon?

Vai olisiko se liikaa pyydetty?---
https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/ju ... -rasismia/