Hesarissa ruotsalaisuuden päivästä

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 7417
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Hesarissa ruotsalaisuuden päivästä

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.11.2017 05:48

--- suomenkielisten on hyvä muistuttaa itseään siitä, mikä merkitys ruotsin kielellä ja suomenruotsalaisella kulttuurilla on ollut suomalaisen yhteis­kunnan kehitykselle. Voidaan jopa kysyä, olisiko Suomi nykyisenlainen hyvin­vointivaltio ja osa läntistä kulttuuriperintöä ilman vahvoja yhteyksiä Ruotsiin ja muihin Pohjoismaihin. Tämän vuorovaikutuksen rakentamisessa suomenruotsalaisilla on ollut keskeinen rooli.

--- Suomenkieliset motivoituvat opiskelemaan ruotsia parhaiten, jos he kohtaavat arjessaan ruotsinkielisiä ja kokevat itse kielitaidon hyödyt.
https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2 ... 37885.html

Vapaaehtoinen ruotsi edustaisi kielitaitoa, pakkoruotsi kielitaidon tulppaa ja ei-ruotsinkielisten toiveitten ohittamista, palvelupakkoa.

HUSissa vietetään valtakunnallista ruotsalaisuuden viikkoa 6.–12. marraskuuta. Viikon aikana työntekijöitä rohkaistaan puhumaan ruotsia muun muassa kannustamalla heitä osallistumaan kielitietovisaan ja pitämään ruotsinkielisiä ruoka- tai kahvitaukoja.
http://www.helsinginuutiset.fi/artikkel ... timaisella

Tänään ja tällä viikolla siis umpisuomalaiset ja uussuomalaiset hoitajat ja lääkärit on ohjeistettu puhumaan keskenään ruotsia ruokatunnilla HUSin toimipisteissä. Siinäpä aito kaksikielinen kohtaaminen arjessa, joka saa kokemaan kielitaidon hyödyt? ;)
Viimeksi muokannut NRR, 06.11.2017 14:39. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Ajatuspaja
Viestit: 674
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Hesarissa ruotsalaisuuden päivästä

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 06.11.2017 06:17

Jatkuvan yksipuolisen ylistyksen sijasta tulisi avoimesti ottaa esille myos suomenruotsalaisuuden pimea puoli ja kielipolitiikan synkat pohjavirtaukset.

Harva tietaa esim 30-luvun pakkosterilointilaeista, jotka koskivat ainoastaan suomenkielista vaestoa.
Suomenruotsalaisia ei pakkosterilisoitu vaan heidän kohdalla käytössä oli positiivinen rotuhygienia, jolla heitä kannustettiin lisääntymään erilaisin diplomein ja palkinnoin.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/10/1 ... n-suomessa

Tama ajattelutapa on edelleen vaikuttamassa taustalla poliittisessa eliitissa, ja osaltaan selittaa kielipolitiikan perusasetelman eli korvien sulkemisen suomenkielisten tarpeilta.
Ruotsinkieliset ovat arvokkaampia, suomenkielisia ei tarvitse kuunnella.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/10/1 ... n-suomessa

Tuo yksipuolinen ylistaminen itsessaan muuten on linjassa ns. rotuhygienian kanssa..eli siinahan se "" jarkiperuste"" pakkoruotsille kaikessa karmeudessaan..

Vastaa Viestiin