Hesari+folktinget: äänestä vuoden suomenruotsalainen

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 7421
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Hesari+folktinget: äänestä vuoden suomenruotsalainen

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 31.10.2017 04:13

Mainosta pukkaa:
[Haastateltu: ]”Ajatuksen arvoinen kysymys on, olisiko Suomi osa pohjoismaista hyvinvointivaltiota ja osa läntistä demokratiaa ilman Ruotsin aikaa ja ruotsin kieltä?” ---
Suomen itsenäisyyden sata­vuotisjuhlan kunniaksi Helsingin Sanomat etsii yhdessä Folktingetin kanssa Vuoden suomen­ruotsalaista.
---
Kuka on Suomen juhlavuoden suomenruotsalainen? Kuka tekee suomenruotsalaisuutta tunnetuksi kaikkein myönteisimmällä tavalla? Osallistu äänestämällä suosikkiasi.

HS:n toimitus on valinnut kaksikymmentä ehdokasta tunnettujen suomenruotsalaisten joukosta. Äänestys on käynnissä ja päättyy torstaina 2.11. kello 10.

Voittaja julkistetaan ruotsalaisuuden päivänä 6. marraskuuta Folktingetin järjestämässä juhlassa Svenska Teaternissa.

Juhlaa voi seurata suorana lähetyksenä Yle Teema/Yle Fem -kanavalla kello 20.
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005429551.html

Näin tehdään folktingetin mainoskamppanjaa...

Hillevi Henanen
Viestit: 1136
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Hesari+folktinget: äänestä vuoden suomenruotsalainen

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 31.10.2017 09:47

NRR kirjoitti:Juhlaa voi seurata suorana lähetyksenä Yle Teema/Yle Fem -kanavalla kello 20.
Tuskin maltan odottaa.

Viisi naamaa osasin nimetä suorilta, muutama oli tutun näköinen, mutta nimi oli hukassa.

Tällä hetkellä viimeinen kommentti:
Kas, kun Axel Olof Freudenthal ei ole ehdolla...
Minusta Paavo Lipposen Suomen suomenruotsalaisimpana suomenruotsalaisena olisi pitänyt olla itseoikeutetusti ykkösehdokas.

Ensimmäinen kommentti oli vissiin julkaistu aamuyöllä jo valmiiksi tykättynä.

petril
Viestit: 22
Liittynyt: 19.09.2010 17:26

Re: Hesari+folktinget: äänestä vuoden suomenruotsalainen

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja petril » 31.10.2017 12:07

Jestas sentään, mitä minä tuolla kommentoinnissa oikein näenkään! :shock:

Siellä on aika hyvää settiä päässyt läpi, etten sanois! Ja surumielisten pöllöyksiä kumottu mukavasti. Tuota kommentointia kannattaa kyllä seurata, tiedä vaikka tulisi vielä jälkikäteissensurointia kun keskustelu alkaa lämmittää tarpeeksi vaikutusvaltaisia tahoja..

Hillevi Henanen
Viestit: 1136
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Hesari+folktinget: äänestä vuoden suomenruotsalainen

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 31.10.2017 12:43

Pelastan ainakin tämän mahdolliselta jälkisensuroinnilta.
Korjaan nyt hieman tietämystäsi: maailmassa ei ole yhtäkään muuta valtiota, jossa vaaditaan ehdotonta enemmistöväestöä opiskelemaan pienen (5% ruotsinkielisiä Suomessa) vähemmistön marginaalikieltä. Esimerkiksi Etelä-Afrikassa on 11 virallista kieltä - joista vain yhtä tulee osata, esimerkiksi englanti riittää.

Kanadassa tosiaan on tosiaan paikallisesti erilaisia pakkoja koskien ranskan osaamisen suhteen, mutta ne koskevat lähinnä ainoastaan virkamiehiä. Suomessa sen sijaan et voi valmistua edes matemaatikoksi tai fyysikoksi ilman pakollista satojen tuntien pakollista ruotsin opiskelua ja virkamiesruotsin läpäisyä. Ei edes Einstein heikolla kielipäällä olisi Suomessa voinut valmistua yliopistosta; olisiko edes halunnut yrittääkään vaan alkanut suosiolla vain putkimieheksi..? Toisekseen, ranska sentään on aito maailmankieli jota puhuu sadat miljoonat - sen pakollisuuden kakkoskielenä voi pelkästään jo tämän vuoksi piirun verran paremmin ymmärtää.

Mitä tulee siihen, mitä Sinä pidät hirveänä - että meidän Suomessa pitäisi keskenämme puhua englantia - no tavallaan olen samaa mieltä, suomi on maamme ylivoimaisesti ehdoton valtakieli, joten varsin luonnollista olisi että puhuisimme kaikki keskenämme suomea! Mikä järki on pakottaa 95% opiskelemaan 5% kieltä jotta voisivat palvella näitä paremmin? Eikö olisi kaikin tavoin järkevämpää että vähemmistö opettelisi valtakielen, ihan niinkuin kaikkialla muuallakin on käytännössä tapana?
Ehdotin tuolla aiemmin listalle jo Suomen pakkoruotsin ykkösmannekiinia, mutta ei pidä myöskään unohtaa Ahtisaarta jonka nimeä kantavalla "kansalliskielistreategialla" on onnistuneesti betonoitu maahan pysyvä kieliriita.

Hillevi Henanen
Viestit: 1136
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Hesari+folktinget: äänestä vuoden suomenruotsalainen

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 31.10.2017 17:53

Nyt alkaa keskustelu Hesarissa käymään todella mielenkiintoiseksi. Äänestys on unohtunut ja on siirrytty puhumaan asiaa. Kuten odotettavissa on ollut, yrittävät surut parhaansa mukaan kaapata koko 100-vuotisjuhlan omiin tarkoituksiinsa, mutta ei ihan hedelmälliseen maahan näytä lankeavan tämä kylvö. Tässä viimeisin kommentti molempiparempi-sarjasta.
Oikeusministeriön sivustolla pyörii Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi "Molempi parempi" videotallenne. Videolla jokainen esiintyjä kertoo olevansa onnellinen, kun saa olla identiteetiltään suomenruotsalainen. Hekin, jotka ovat syntyneet suomenkielisistä vanhemmista, ovat saaneet paljon paremman ja rikkaamman elämän, kun heistä on tullut suomenruotsalaisia. He kaikki ovat onnellisia suomenruotsalaisuudestaan, pyrkivät säilyttämää pakko- ja virkamiesruotsin ja haluavat edistää suomenruotsalaisten asemaa. Jokainen heistäkin voisi siis olla potentiaalinen ehdokas!

Tietävätkö kaikki suomalaiset mikä on Folktinget? Folktinget, minkälainen elin meidän yhteiskunnassamme toimii ja huolehtii suomenruotsalaisten oikeuksista!

Kaikki suomenruotsalaiset ja suomensuomalaiset eivät jaa samoja mielipiteitä entisen Ruotsin Itämaan historiallisista tapahtumista. Suomalaisuuden liiton julkaisema nettikirja "Itämaasta itsenäisyyteen - suomalaisuuden ja ruotsalaisuuden vaikea suhde" kertoo asiasta tarkemmin.
100-vuotisjuhlan lähestyessä lisää tällaista molempiparempisoopaa tullaan koko median voimalla tunkemaan ihmisten kurkusta alas, ja vastarefleksi sen kun vahvistuu. Lycka till!

NRR
Viestit: 7421
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hesari+folktinget: äänestä vuoden suomenruotsalainen

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 01.11.2017 06:47

Hillevi Henanen kirjoitti:Kuten odotettavissa on ollut, yrittävät surut parhaansa mukaan kaapata koko 100-vuotisjuhlan omiin tarkoituksiinsa --- 100-vuotisjuhlan lähestyessä lisää tällaista molempiparempisoopaa tullaan koko median voimalla tunkemaan ihmisten kurkusta alas, ja vastarefleksi sen kun vahvistuu. Lycka till!
Valitettavasti näin. Prokaksikielisyysliturgiaa on lisätty, pakkoruotsin kritiikki on painettu täysin syrjään, kielikokeilusta ei ole saanut media sanoa yhtään positiivista sanaa. Surkea satavuotisjuhlakausi. Virallisen Suomen syntyhetketkin olivat äärimmäisen synkkää aikaa, kipukohdat ovat vielä läpikäymättä. Niin kipeän historian pohjalta propaganda ja vaientaminen ja historian uudelleenkirjoitus ehkä väistämättä nousevat myös satavuotisjuhlien synkistäjiksi.

Tästä eteenpäin toivottavasti tunnustetaan, että Suomi on oikeasti jo tuhatvuotinen tai kymmentuhatvuotinen projekti ja vesilinnun kansan sisulla ja rakkaudella rakennettu, ei toki umpiossa muttei myöskään tahdottomina, taidottomina, kulttuurittomina kruunujen alamaisina.

Suomalaisen mosaiikin juhla antaa vielä odottaa itseään.

NRR
Viestit: 7421
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hesari+folktinget: äänestä vuoden suomenruotsalainen

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 07.11.2017 06:02

Viisitoistatuhatta äänesti. Entien ääniä sai Li Andersson, joka ei virallisesti nosta suomenruotsalaisuuttaan esille.

Aika harva varmaan näki aikanaan televisiosta, miten perusnuorten nykyinen puheenjohtaja Voutila kutsuttiin nuorten A-studioon kahden pakkoruotsia puolustavan nuoren naisen (toinen Li Andersson ja toinen avoliitossa ruotsinkielisen kanssa) ja kahden pakkoruotsia myötäilevän toimittajan keskelle - hän esiintyi loistavan rauhallisesti ja asiallisesti toisin kuin naiset, jotka kirkuivat hänen puheensa päälle "sä haluut varmaan kieltää kaiken kieltenopiskelun" (Li Andersson) ja "meillä oli tää pakkofysiikka" (Li Andersson) ...

Hillevi Henanen
Viestit: 1136
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Hesari+folktinget: äänestä vuoden suomenruotsalainen

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 07.11.2017 11:02

Viimeinen kommentti tuohon äänestysjuttuun.
Jos olisi pidetty äänestys merkittävimmästä suomensuomalaisesta (suomenkielinen suomalainen) sitä pidettäisiin outona, suorastaan kiihkomielisenä, ehdottomasti suomenruotsalaisvastaisena ja äärinationalismina.

Suomessa on ok, että ruotsinkieliset kansalaiset korostavat omaa erityislaatuisuuttaan ja kielensä merkitystä. Suomenkielenmielinen taas ei oikein sovi olla, sitä pidetään nurkkakuntaisena ja takapajuisena. Miksi näin?
Näihin Suomen sairaisiin kuvioihin on niin tottunut, että niissä ei edes huomaa mitään kummaa ennen kuin joku toinen asiasta sanoo.

Samalla kaavalla ruotsinkieliset palkitsevat toisiaan ristiin rastiin.
https://svenska.yle.fi/artikel/2017/11/ ... nska-dagen
Kuinka monta palkintoa on pelkästään suomenkielisille?

Vastaa Viestiin