Tänään on 16.12.2017 12:04
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 7 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
Lukematon viestiLähetetty: 23.09.2017 08:01 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6440
Lainaa:
---
Suomeksi sanottuna tämä on niin kutsuttua pakkoruotsia vastustaneiden aloitteesta läĺhtenyt kokeilu.

--- Imatralla on pidetty esillä venäjää ruotsin vaihtoehtona. Keskustelu ei kuitenkaan ole enää yhtä vilkasta kuin vuosina, jolloin täällä myös edistettiin viisumivapautta Venäjän kanssa.
---
Päättäjien keskuudessa näyttää olevan selkeästi kahta ilmaa siitä, hakeeko Imatra lupaa päästä mukaan kokeiluun. Linjaus tästä pitää tehdä jo muutaman kuukauden sisällä, sillä kokeilu käynnistyy ensi syksynä.

Toistaiseksi näkemykset voivat olla lähinnä periaatteellisia, sillä kokeilun yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa.

Näkemyksellisten perustelujen ohella on syytä ottaa huomioon realiteetit. Imatran perusopetuksessa on tällä hetkellä resursseja syöviä projekteja aivan riittävästi. Jos kokeiluun lähdetään, siihen on mentävä positiivisella asenteella ja täysillä eikä protestoimalla pakkoruotsia.


http://www.uutisvuoksi.fi/m/Online/2017 ... 713814/214

Miksi näin negatiivinen asenne? Pakkoruotsin ryhmien jakaminen kahdelle kielelle ei ole ongelma, jos ryhmässä on tietty alaraja. Hinta on sama. Hyöty on suurempi.

PS. Kyse on kielivapausaloitteesta. Toimittaja kuvaa sitä virheellisesti.

Jos haluaa laajempaa kielitaitoa ja valinnanvapautta sekä yksilöiden erilaisuuden kunnioittamista, ei voi olla pakkoruotsin puolella. Missään muualla ei ole pakkoruotsin kaltaista pientä vähemmistökieltä pakollisena kaikille alakoulusta yliopistoon.

Mitä syytä on luokitella muualla luonnollista kielivalintojen vapautta ja kunnioitusta arvostavat perheet ja yksilöt vain nimikkeellä "pakkoruotsin vastustajat", hehän vastustavat myös pakkovenäjää ja pakkourdua ja pakkosaksaa ja ...

Kielet ovat siitä uniikki oppiainekori, että niistä on aina valittava. Perheet ovat kaikkialla näiden valintojen parhaita asiantuntijoita.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 23.09.2017 14:38 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6440
Yllä mainitun pääkirjoituksen yhteyteen on tullut kaksi juttulinkkiä, joista ilmenee, että kokeilua vierastavat paikallinen kokoomus ja vihreät.

Lainaa:
Peruskoulun pakkoruotsista vapauttava kielikokeilu ei ole itsestään selvyys Imatralla.

— Kokeiluun voidaan hakea tai olla hakematta, toteaa tässä vaiheessa hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja ja kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Anu Urpalainen (kok.).

---

Varovaisuutta kokeiluun hakemisesta Urpalainen perustelee sillä, että tällä hetkellä Imatralla on koulupuolella menossa paljon suuria hankkeita, jotka vievät paljon henkilökunnan voimavaroja.

Imatran muiden valtuustoryhmien puheenjohtajilla on halua tehdä Imatrasta kokeilukunta vapaaehtoiselle ruotsille.

Demarien valtuustoryhmän puheenjohtaja Veikko Hämäläinen kantaa kokeiluun hakeutumista, koska rajan läheisyydessä tarpeet ovat erilaiset kuin Länsi-Suomessa.

Perussuomalaista ryhmää johtava Erkki Saarimäki pahoittelee, että ei tullut aikanaan lukeneeksi venäjää, jota Imatralla tarvitaan. Siksi hän on valmis viemään Imatran mukaan kokeiluun.

Niin keskustan Pekka Räty kuin vasemmistoliiton Timo Mykräkin ovat kokeilun puoltajia.

Vihreiden Päivi Marttilan kanta kokeiluun ei ole varaukseton. Niin kauan kuin kaksikielisessä maassa tarvitaan virkamiesruotsia, sitä on hänen mielestään hyvä osata myös Imatralla.


Pääkirjoitus oli siis suoraan Imatran kokoomuksen kynästä!


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 23.09.2017 15:56 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6440
Minulle tämä episodi todistaa siitä, että kokoomusjohto on ohjeistanut kenttänsä torpedoimaan kokeilun, ja kentällä paikallinen kokoomus valtuuttaa luottotoimittajansa tekemään osuutensa...


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 23.09.2017 17:10 

Liittynyt: 07.01.2015 13:02
Viestit: 595
Grahn- L ilmoitti, ettei kunnille anneta valtion rahaa, koska kyseessä on kuntien aloite, joten kunnat saavat myös maksaa kokeilusta koituvat kulut.

Edistystä verrattuna aikaisempiin hallituksiin on se, että aiemmin ei haluttu antaa edes lupaa kokeilla.. :lol:

Katso viime torstain eduskunnan kyselytunti..se viimeinen kysymys,
joka jäi pois tv-lähetyksestä.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 23.09.2017 17:20 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6440
Ajatuspaja kirjoitti:
Grahn- L ilmoitti, ettei kunnille anneta valtion rahaa, koska kyseessä on kuntien aloite, joten kunnat saavat myös maksaa kokeilusta koituvat kulut.

Edistystä verrattuna aikaisempiin hallituksiin on se, että aiemmin ei haluttu antaa edes lupaa kokeilla.. :lol:

Katso viime torstain eduskunnan kyselytunti..se viimeinen kysymys,
joka jäi pois tv-lähetyksestä.


Puhemies Maria Lohela
Ehditään ottaa vielä yksi kysymys. Edustaja Kivelä.
Keskustelu
16.57KimmoKiveläsi
Puhemies! Pitkän odottelun jälkeen esitys toisen kotimaisen kielen vapaaehtoisuutta koskevan kokeilun mahdollistamiseksi saadaan vihdoin eduskuntaan. Tämä on siniselle eduskuntaryhmälle historiallinen hetki ja ensimmäinen askel ruotsin kielen opiskelun pakollisuudesta luopumiseksi. Haluamme varmistaa, että kokeilu toteutetaan asianmukaisesti. Kuten olemme yhdessä muiden hallituskumppaneiden kanssa sopineet, toteutettavat kielikokeilut turvataan kärkihankerahoituksen avulla. [Ruotsalaisen kansanpuolueen ryhmästä: Tällähän Suomi nousee!] Kysyn asianomaiselta ministeriltä: miten kielikokeiluun osallistuvien koulujen resurssit tullaan turvaamaan laajenevan kielivalikoiman tarjoamisesta aiheutuvien kustannusten osalta? Kustannuksiahan tulee muun muassa uusien kieltenopetusryhmien perustamisesta.
16.58OpetusministeriSanniGrahn-Laasonen(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Tämä kokeilu kuuluu hallitusohjelmaan, ja hallituksen esitys on annettu nyt eduskunnalle ja myöskin perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi. Alun alkaenhan tämä keskustelu on aikoinaan takavuosina lähtenyt liikkeelle kuntien aloitteesta, eli kunnat ovat lähestyneet, että heillä olisi kiinnostusta mahdollisesti tällaisesta kokeilusta. Nyt tässä lakiesityksessäkin rakenne on sellainen, että kunnat voivat itse hakea, mikäli ovat kiinnostuneita tästä kokeilusta, ja osallistuminen ei siis ole ketään velvoittavaa. Kun näin on ja vielä aloitteellisuuttakin on ollut, oletan tietysti, että kunnissa on halua myöskin sitten kokeilun rahoittamiseen. Sen lisäksi ministeriö on varautunut siihen, että joiltain osin kokeilua voidaan rahoittaa. Haluan kuitenkin korostaa sitä, että kovin suurista summista tässä kokonaisuudessa ei puhuta, koska kokeilujoukko on suppea: mahdollisuutta tarjotaan maksimissaan 2 200 oppilaalle.
Kysymyksen käsittely päättyi.
Kyselytunti päättyi.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 23.09.2017 17:21 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6440
Kokoomus on ääripenseä kielivapaudelle.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 24.09.2017 08:16 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6440
Ja Uutisvuoksi ei näemmä julkaise palautetta.


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 7 viestiä ] 


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ajatuspaja ja 6 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com