Tänään on 19.01.2018 08:22
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 3 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
Lukematon viestiLähetetty: 13.09.2017 16:37 

Liittynyt: 17.03.2017 15:39
Viestit: 128
Ylen selkokielisissä uutisissa mainittiin, että Espoo ottaa englannin yhdeksi viralliseksi asiointikieleksi, eli jatkossa lomakkeet, ym, saa suomen ja ruotsin lisäksi myös englanniksi. Uutisen mukaan Espoossa asuu 14% muun kuin suomen tai ruotsinkielisiä. Asialla ei ilmeisesti katsottu olevan suomenkielisten kannalta mitään uutisarvoa kun asiaa ei tuotu esiin ns. normiuutisissa.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 13.09.2017 18:13 

Liittynyt: 07.01.2015 13:02
Viestit: 597
pjl69 kirjoitti:
Ylen selkokielisissä uutisissa mainittiin, että Espoo ottaa englannin yhdeksi viralliseksi asiointikieleksi, eli jatkossa lomakkeet, ym, saa suomen ja ruotsin lisäksi myös englanniksi. Uutisen mukaan Espoossa asuu 14% muun kuin suomen tai ruotsinkielisiä. Asialla ei ilmeisesti katsottu olevan suomenkielisten kannalta mitään uutisarvoa kun asiaa ei tuotu esiin ns. normiuutisissa.


Eihän asialla olekaan uutisarvoa, kun meidän suomenkielisten tehtävänä on turvata ensisijaisesti asiointi ruotsin kielellä ja ruotsi-suomi -kaksikielisyys, vaikka meille suomenkielisille olisikin huomattavasti järkevämpää tavoitella suomi-englanti-kaksikielisyyttä kuin suomi-ruotsi- kaksikielisyyttä..

Tästä huolimatta nykyinen hallitus tekee kaikkensa, jotta jokainen suomalainen pakotetaan omaksumaan suomi-ruotsi- kaksikielisyys..

Englanti ei ole pakollinen kieli eikä kumma kyllä tässä päde se argumentti, että englannin poisjättäminen sulkisi ovia..

Ruotsin vapaaehtoiskokeiluahan vastustettiin suomenruotsalaisessa edunvalvonnassa väitteellä, että ruotsin poisjättäminen sulkee ovia..

Englannin voi lain mukaan jättää opiskelematta, vaikka se antaa huomattavasti laajemman kansainvälisen kompetenssin, ja nyt näemmä kotimaisenkin kompetenssin..

Milloin englannista pakollinen kieli ja virkamiesenglanti ?

Sellaistahan ei ole mutta virkamiesruotsi on, jotta jokainen pääsisi palvelijareserviin odottamaan palveltavia ruotsinkielisiä...


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 14.09.2017 07:06 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6595
Kiitos tästä huomiosta.

Minusta merkityksellistä on myös se, että virkakielijärjestelmämme ei noudata mitään kansainvälistä käytäntöä - ei monikielisissä maissa ole edes virkamiehille pakollisia kielikokeita. Näinhän kirjoitti selvityksessään professori Takala:
Lainaa:
http://www.oph.fi/download/47005_vhkielitutkinnot.pdf

Luxemburg - koulussa kieliopinnot, ei kaikille erillistä virkakielikoetta vaan ainoastaan virkamiehiksi aikoville (mutta muistetaan, ettei Luxemburgissa ole vieläkään kattavaa korkeakoulusta, vain kielten ja lakien lukeminen korkeakoulussa mahdollista, muuten siirrytään Ranskan tai Saksan yliopistoihin)
Belgia - ei edes koko maassa kahden kielen vaatimusta
Sveitsi - ei virkakielikokeita
Saksa - pitää osata saksaa
Viro - pitää osata viroa
Kanada - kielivaatimuksia vain virkamiehille, englanti + ranska, koska palveluja on tarjottava molemmilla kielillä kaikissa liittohallituksen keskusvirastoissa ja pääkaupunkiseudulla. --- Vain 3 prosenttia hallinnonalan koulun uusista opiskelijoista opiskelee englantia ja loput ranskaa --- siis on oma hallinnonalan koulunsa virkamiehille, jossa tarvittava kielitaito hankitaan
Intia - englanti ja paikalliskieli eli hakijan valitsema intialainen kieli
Etelä-Korea - englanti, korea kokeiden kieli - virkamiehille oma valintakoe
Hongkong - kiina, englanti

Professorin yhteenveto:
Tämä selvitys viittaa siihen, että oman järjestelmämme kehittämisessä lienee eniten hyötyä Kanadan kielipolitiikan ja kielitaidon arvioinnin laajamittaisesta kehitystyöstä.


Siis pakkoruotsijatkumoa kiivaasti puolustava professori katsoo, että mallimaa meille tulisi olla Kanada, koska se on ainoa, missä on edes jonkinverran pakollisuutta - kuitenkin kyse on kahden maailmankielen, englanti - ranska, rinnakkainelosta ja ranskankielisten osuus on moninkertainen suomenruotsalaisten osuuteen verrattuna. Tätä ei mitenkään voi verrata Suomeen, missä kyse on kahdesta pienestä kielestä ja toisen puhujia on mannermaalla alle viisi prosenttia. Sitä paitsi Kanadassakaan ei pakollisuus koske kaikkia akateemisia vaan ainoastaan virkamiehiä ja kieli opiskellaan vasta osana virkatyöhön kouluttautumista.

Meillä on siis maailmanlaajuisesti aivan uniikki käytäntö virkojen kielitaitovaatimuksissa ja niiden täyttämisessä - puhumattakaan siitä, että tällä verukkeella jokaikisen on opiskeltava pientä vähemmistökieltä alakoulusta yliopistoon!

Arvelen, että ihmiset kuvittelevat kielitaitovaatimusten meillä olevan jotenkin linjassa muun maailman käytäntöjen kanssa. Näin ei ole!


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 3 viestiä ] 


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com