Tänään on 23.11.2017 02:53
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 6 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
Lukematon viestiLähetetty: 03.09.2017 07:45 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6303
Åbo Akademissa julkaistussa väitöskirjassa, missä vakuutetaan, että pakkoruotsin junttaaminen suomalaiseen koulutukseen pedagogien ja kansalaisten toiveista välittämättä, oli perusteltua identiteettipolitiikkaa (ja tutkijan lehtihaastattelujen mukaan edelleen on sitä), puhutaan kauniisti sotienjälkeisestä "kielirauhasta".

Ajatuspaja kirjoitti:
Tuo mystinen " Kielirauha" kannattaa kyllä perata tarkkaan. Pakkoruotsin lanseeraaminenhan nimenomaan rikkoi sen Kielirauhan, joka sotien jälkeen saavutettiin.Ja kapina jatkuu edelleen!

Itämaasta itsenäisyyteen -teoksessa on varsin seikkaperäinen selvitys Kielirauhan kuristavasta luonteesta suomenkielisen väestön kannalta!


Niin, median suomettumisen ajan itsesensuuria muistellaan HBL:n ÅA:n väitöksestä kertovassa jutussa kaiholla:
Lainaa:
Väistö har under sitt arbete letat efter insändare i både svensk- och finskspråkiga tidningar för att hitta avvikande röster – sådana som öppet skulle ha kritiserat svenskan i Finland.
– Jag hittade en insändare från 60-talet. En. Medierna var helt enkelt överens om hur de hanterade frågan. I slutet av 80-talet drog sedan Finskhetsförbundet i gång en kampanj mot "tvångssvenska", men den hade aldrig tagit fart om inte medierna hade bytt strategi. Det var medierna som övergav språkfreden och det är oerhört intressant. (HBL pari päivää siiten)


Väistö oli siis löytänyt lehdistöstä 60-luvulla vain yhden mielipidekirjoituksen, jossa "kritisoitiin ruotsia Suomessa".

Tarkoittaako näin ylimalkainen lause sitä, että pakkoruotsin ja ylipäätään ruotsin kielen olemassaolon kritiikki ovat aina yksi ja sama asia?

Mediat olivat kuulemma kielikeskustelun sensuurissa yksimielisiä. Taustalla naruja pitelevistä tahoista ei sanaakaan. Ikään kuin sensuuri olisi ollut eettisyyden osoitus.

Ja kun pakkoruotsilla ei ole ollut päivääkään kansalaisten enemmistön tukea, kutsutaan "intressantiksi" ja "kielirauhan hylkäämiseksi" sitä, ettei enää 80-luvulla täysin sensuroitu Suomalaisuuden liiton yritystä nostaa pakkoruotsi yleiseen keskusteluun.

Missä nyt se pohjoismaisuuden arvoihin liitetty avoimuus ja vapaus ja demokratian rakkaus?


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 03.09.2017 08:06 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6303
Myös Myntti Österbottenstidningissä vaatii språkfrediä:

Lainaa:
De motiveringar som gällde för den obligatoriska­ skolsvenskan i Finland på 1960-talet är ännu i ­denna dag lika relevanta, ja kanske till och med ­ännu mer vederhäftiga än för några år sedan. Då det gäller de öst-västliga relationerna verkar världen igen ha glidit in i ett spänningstillstånd som påminner om det kalla kriget.

Svenskan på skolschemat hjälper oss finländare­ att identifiera och markera vår samhälleliga posi­tion. Och med tanke på alla de yttre hot av typ ­internationell terror vi nu utsätts för skulle massmedierna och politikerna i Finland ha alla skäl att återgå till det tillstånd av språkfred som hjälpte oss finländare att hålla sams under efterkrigstiden.


Myntin mukaan siis pakkoruotsin perusteet ovat nyt yhtä relevantit kuin 60-luvulla, ollaanhan kansainvälisesti taas kylmää sotaa muistuttavassa ilmapiirissä. Pakkoruotsi auttaa kuulemma suomenmaalaisia ymmärtämään yhteiskunnallisen asemamme. Terrorismin uhatessa Suomen poliitikkojen ja median tulisi pyrkiä samaan kielirauhaan, jolla sodanjälkeinen yhtenäisyys saavutettiin. Tai jotain sinnepäin.

On toki hyvä, että pakkoruotsin todellinen peruste on nyt pöydällä - nyt voidaan keskittyä sitten epämääräisten syytösten ja palveluvaatimusten sijaan puhumaan siitä, miksi suomalaiset pitää pakkoruotsilla ja sensuurilla skandinaavistaa. Onko se sitä demokratiaa, jota satavuotisiaan juhliva Suomi kaipaa?


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 03.09.2017 08:18 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6303
Muutama vuosi sitten täällä käytiin keskustelua sanasta "pakkoruotsi", joka piti kieltää mediassa:
NRR kirjoitti:
JV Lehtonen kirjoitti:
NRR kirjoitti:
Journalisti-lehdessä kirjoitti eräs ruotsinkielinen toimittaja ruotsiksi sanasta pakkoruotsi, jonka hän koki vääräksi: miksi juuri ruotsi ainoana oppiaineena olisi ansainnut etuliitteen pakko. Toimittaja otti asiassa yhteyttä Kotimaisten kielten keskuksen johtajaan. Keskuksen tehtävänä on antaa medialle suosituksia sanojen käytöstä. Johtaja suosittelee nyt, ettei sanaa "pakkoruotsi" käytetä.

"DDR"
Saisiko tuon lausunnon selvällä suomen kielellä - vai onko sekin jo kieltolistalla ?

En löytänyt suomeksi sen paremmin aloitejuttua kuin lausuntoa.


Tätä keskustelua ruotsinkieliset käyvät keskenään. Jos tarkoitus on päästä vuoropuheluun muitten kanssa ja jos aidosti koetaan, että oma näkemys on avoimessa keskutelussa järkevästi puolusteltavissa, miksei rehellisesti nosteta sensuurivaatimuksia esille suomenkielisellä puolella?


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 03.09.2017 11:53 

Liittynyt: 11.02.2013 11:46
Viestit: 154
NRR kirjoitti:
Myntin mukaan siis pakkoruotsin perusteet ovat nyt yhtä relevantit kuin 60-luvulla, ollaanhan kansainvälisesti taas kylmää sotaa muistuttavassa ilmapiirissä.


Kerrankin olen kiihkeän pakkoruotsittajan kanssa samaa mieltä osassa tätä kielikysymystä. Pakkoruotsin perusteet ovat yhtä relevantit nyt kuin 60-luvulla.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 03.09.2017 12:29 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6303
;)

Pakko oli ruotsinkielisten edunvalvontaa niin 50 vuotta sitten kuin nyt...


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 22.11.2017 19:08 

Liittynyt: 07.01.2015 13:02
Viestit: 510
Rostila on kuulemma antanut svenska medialle haastattelun, jossa hän mainitsee tuon "kielirauhan" ..

Kuulemma mitään radikaalia muutosta kielipolitiikkaan ei tavoitella, vaan päätavoite on virkamiesruotsin poistaminen ja virkojen kielitaitovaatimusten järkeistäminen.

Toisaalla RKP lipoo jo huuliaan odottaen palaamista "normaaliin" eli kolme suurta puoluetta ja RKP takaisin ikuiseen vaa'ankieliasemaan'

Kielirauha ei ole mahdollinen, ellei suomenkielisten intressejä edelleenkään oteta huomioon.

Pakotettu, epäoikeudenmukainen rauha ei ole kestävä rauha!

Muuten, miksi Rostila ei saa sanomaansa suomenkieliseen mediaan ?
Sen sijaan siellä uutisoidaan, että "enemmistö haluaisi puhua paremmin ruotsia".


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 6 viestiä ] 


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com