Tänään on 25.11.2017 07:00
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 7 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
Lukematon viestiLähetetty: 24.06.2017 16:01 

Liittynyt: 16.03.2013 12:07
Viestit: 396
yle.fi/uutiset/3-9688620

Opettajat voivat kieltää oppilaita puhumasta suomea välitunnilla. Koulun johto voi kieltää suomenkielisiä opettajia puhumasta suomea oppilailleen ruokasalissa. Suomea keskenään puhuvia opettajia pyydetään vaihtamaan kieltä suomesta ruotsiksi opettajainhuoneessa.

– Sitä tapahtuu nyt. Kaikkia suomen opettajia ei kohdella tällä tavalla, mutta sitä tapahtuu koko maassa, pohjoisesta etelään, kirjoittajat toteavat.

He viittaavat Ruotsin suomalaisen opettajaliiton tekemään kartoitukseen.

– Näissä tilanteissa ei ole kyse vain puutteellisesta tiedosta, vaan syrjinnästä.

He kirjoittavat lisäksi, että suomenkielistä tarjontaa radiossa ja televisiossa on vähennetty. Ruotsin radio on lakkauttanut alueellisen suomenkielisen tarjonnan, ohjelma-ajat ovat huonontuneet ja ruotsinkielisten juttujen määrä lisääntynyt.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 24.06.2017 20:07 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6305
Asiallinen juttu.

Suomenkielisen Ylen puolella ei edelleenkään voi keskustella useimmista aiheista - yleensä käyn silloin ruotsinkielisellä puolella katsomassa keskustelua, koska useimmat artikkelit julkaistaan myös ruotsiksi. Usein kielitilanteeseen liittyvät jutut julkaistaan vain ruotsiksi. No tätä juttua ei löytynyt ruotsinkieliseltä puolelta.

Ihan aiheen vierestä: Muistan milloin keskusteluoikeus lähti suomenkielisestä Ylestä, silloin oli menossa pitkä keskustelu "Suomi on ruotsalainen" -ohjelmasta. Silloinen keskustelualusta ei venynyt vilkkaaseen keskusteluun. Sen poistuttua käytöstä uutta keskustelualustaa ei tullut. Ruotsinkielisellä puolella keskustelu jatkui. Ylen verkkopalveluiden päällikkönä oli tuolloin Mary Gestrin, silloisen folktingetin puheenjohtaja Christina Gestrinin sisar ja sen opetusministeri Kristian Gestrinin tytär, jonka aikana pakollinen virkamiesruotsi tuotiin yliopistoihin. Ehkä näillä asioilla ei ole mitään yhteyttä, Mary Gestrin on siirtynyt jo muihin tehtäviin. Suomenkielisen Ylen jutuista ei edelleenkään keskustella.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 24.06.2017 21:01 

Liittynyt: 17.03.2017 15:39
Viestit: 94
Ihme juttu Yleltä, ei ollut edes sitä pakollista osiota, jossa kerrottaisiin kuinka kieliasenteet ovat koventuneet vastaavasti Suomessakin, mutta ruotsia kohtaan. Ehkä se tulee myöhemmin ja tämä oli alustusta sille.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 25.06.2017 15:48 

Liittynyt: 16.03.2013 12:07
Viestit: 396
pjl69 kirjoitti:
Ihme juttu Yleltä, ei ollut edes sitä pakollista osiota, jossa kerrottaisiin kuinka kieliasenteet ovat koventuneet vastaavasti Suomessakin, mutta ruotsia kohtaan. Ehkä se tulee myöhemmin ja tämä oli alustusta sille.


Tuota on nähty Yleltä ennenkin kesälomakauden alkaessa: joku sijainen kirjoittaa jostain asiasta, niin kuin asia on. Sitten muutaman päivän päästä tulee oikaisu ja kirjoitetaan, miten asioiden pitää ajatella olevan.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 27.06.2017 09:42 

Liittynyt: 07.01.2015 13:02
Viestit: 510
Ilmiön juuret ovat syvällä svekomaanisessa rasismissa.
Lähtökohta on arvomaailma, jossa kielten arvostus ei ole yhdenvertainen, vaan jossa "ruotsin kieli on kymmenen kertaa arvokkaampi kuin suomen kieli"..

Tämä rasismi on niin syväänjuurtunutta, että sitä ei edes JVL ymmärtänyt rasismiksi, kun Jaska kirjoitti asiasta blogissaan.

Jo lähtökohtaisesti kielten asema on siis
Suomi 1 - ruotsi 10.

Jos Suomessa ruotsin kymmenkertaisesti ylidimensioitu asema heikkenee kohti suhdetta 1:5, " vastavuoroisen oikeudenmukaisesti"
Ruotsissa suomenkielen asemaa heikennetään kohti lukua 0,5.

Reilussa ja oikeudenmukaisesta maailmassa suhteen tulisi lähentyä lukuja 10:10 tai 1:1, mutta rasistisen ajattelun takia kymmenkertainen ero säilyy, kun Ruotsissa suomen kielen asemaa heikennetään!!

Vastavuoroisen heikentymisen voisi hyväksyä, jos kielten lähtökohtainen arvostus olisi alunperin ollut sama.
Nyt vastavuoroisuus vain ylläpitää alkuperäisen rasistisen hierarkian mukaista arvostuseroa.

Tämän ideologian mukaan ruotsi nyt vain on jo lähtökohtaisesti paljon arvokkaampi kieli kuin suomi.

Lainaa:
Tämän ideologian mukaan ruotsi nyt vain on jo lähtökohtaisesti paljon arvokkaampi kieli kuin suomi.

Arvo ei tarkoita kielen hyödyllisyyttä eikä tarpeellisuutta, vaan sitä, ettei kieliä tarvitse kohdella tasa-arvoisesti, jos ne eivät edes ole samanarvoisia.


http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1 ... eologialle

Vastaavasti Halla-aho

Pitkän tähtäyksen tavoitteena on neuvotella Ruotsin kanssa sopimus kielivähemmistöjen aseman symmetrisestä järjestämisestä. Vastavuoroisuuden periaate kannustaa kumpaakin maata kohtelemaan suurinta kielivähemmistöään mallikkaalla tavalla.

Tavallisen kansalaisen poliittinen kypsyys on vähäistä. Suurin osa suomalaisista jurnuttaa yksin tai kavereiden kanssa siitä, että kieliasialle pitäisi tehdä jotakin. Tilanteesta syytetään RKP:tä, suomenruotsalaisia, ahvenanmaalaisia, jopa Ruotsia. Todellinen syypää tilanteeseen on juuri se tavallinen kansalainen, joka vaaleista toiseen äänestää status quon säilyttäjiä. Vallitsevaan asiaintilaan sitoutuneiden puolueiden, siis kokoomuksen, kepun, demareiden, vasemmistoliiton, vihreiden ja kristillisten, äänestäminen on vallitsevan asiaintilan puolesta äänestämistä, ei tämä sen monimutkaisempi asia ole.

http://www.halla-aho.com/scripta/kielip ... uksia.html


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 10.08.2017 02:52 

Liittynyt: 14.10.2013 20:18
Viestit: 981
Ruotsinsuomalaiset yrittävät puolustaa oikeuttaan puhua suomea liimailemalla tarroja Tukholmassa.
Revitalisointi: Kieliyhteisön tietoinen toiminta uhanalaisen tai jo sammuneen kielen elvyttämiseksi.
http://aktuelltfokus.se/svenskfientliga ... stockholm/

Mutta svenska ylen tutkiva journalisti Marko Hietikkopa onkin näppärästi tulkinnut tarran suomenruotsalaisten ja ruotsin kielen mollaamiseksi, vaikka kyse ei ole suruista ollenkaan, vaan ruotsinsuomalaisten oman vähemmistökielen puolustamisesta.
Olisikohan tämän "asiantuntijan" kannattanut ottaa selville sanan revitalisointi merkitys.

MH taustoittaa sitten Suomen kielitilannetta ruotsalaiselle Kim Fredrikssonille, ja tämän "asiantuntijan" opastuksella aiheesta on saatu pitkä juttu täyttä soopaa kun sen paremmin jutun kirjoittajalla kuin hänen asiantuntijallaankaan ei ole hajuakaan siitä mistä on kysymys.
Lainaa:
Vad skulle du vilja säga om budskapet på klistermärket?
– Det är ju ett ganska typiskt exempel på retoriken bland ”svenskhatarna” inom språkmajoriteten. Svenskan framställs som ”den gamla kolonialmakten” Sveriges språk, finlandssvenskarna framställs som en privilegierad överklass, språkmajoriteten som en förtryckt grupp. Och jag blir bara så trött, för det saknar verklighetsförankring och är fruktansvärt historielöst.

Mitä sanoisit tarran sanomasta?
-Se on aika tyypillinen esimerkki (Suomen) kielienemmistön "ruotsinvihaajien" retoriikasta. Ruotsi kuvataan "vanhaksi siirtomaavallaksi" suomenruotsalaisia pidetään etuoiketettuna yläluokkana, kielienemmistöä alistettuna ryhmänä. Olen väsynyt tähän, koska tällaisella ei ole mitään todellisuuspohjaa ja se on hirvittävän historiatonta.
"

Artikkelista löytyy kaikki tavallinen liturgia ja vähän enemmänkin, mutta en jaksa ruveta koko juttua kääntämään.

Ruotsinsuomalaisten kampanjalla lienee pieni budjetti, ja takuulla hiton paljon pienempi kuin 2014 folktingetin vastaavalla Våga svenska-kampanjalla ruotsin puhumisen oikeuden puolesta Suomessa.
http://vagasvenska.fi/

Miksiköhän näiden journalistien mielestä tämä suomalainen kansallismielinen äärioikeisto on lähtenyt juurti Tukholmaan liimailemaan tarrojaan?
Lainaa:
Avsändarna bakom de svenskfientliga budskapen tros tillhöra den finska nationalistiska ytterhögern.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 10.08.2017 16:49 

Liittynyt: 14.10.2013 20:18
Viestit: 981
Lisäkuvia tarrakampanjasta.
https://www.garow.me/users/tukholmansis ... 4157201326

Eipä voisi toimittajien homma mennä enempää pieleen.


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 7 viestiä ] 


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Bing [Bot] ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com