Seuraavaan hallitusohjelmaan Ahtisaaren pro-ruotsi

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Seuraavaan hallitusohjelmaan Ahtisaaren pro-ruotsi

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 19.05.2010 21:57

Martti Ahtisaari lobbar för svenskan (http://www.hbl.fi/text/inrikes/2010/5/19/w47170.php)

President Martti Ahtisaari leder Folktingets styrgrupp som med sikte på nästa regeringsprogram ska utarbeta förslag till hur svenskans ställning kan stärkas. --- På Folktingets presskonferens konstaterade Ahtisaari att styrgruppens arbete inte bara handlar om att trygga service på båda nationalspråken utan om att bevara den nordiska samhällsynen.

Eli tavoitteena ei ole vain ruotsinkielisten palvelujen turvaaminen vaan "pohjoismaisen yhteiskuntanäkemyksen" säilyttäminen.

Tätä pohjoismaista yhteiskuntanäkemystä ei ole missään määritelty, sanayhdistelmää ei edes löydy googlettamalla. Se on ilmeisesti otettu käyttöön nimenomaan tätä tilannetta varten: ripaus kansankotia, hyvinvointiyhteiskuntaa ja demokratiaa, jossa kansan sijasta päättävät ne, joilla on oikea asenne ja asema. Onkohan tässä eroa unelmaan suomalaisista skandinaaveina.

En ole nähnyt tästä artikkelia suomeksi, joten en tiedä, mitä ajatella.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Seuraavaan hallitusohjelmaan Ahtisaaren pro-ruotsi

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 20.05.2010 05:29

Taustalla on ilmeisesti Nordenin kielikamppanja (http://www.norden.org/fi/ajankohtaista/ ... -yhteyttae)

Pohjoismaisille nuorille on laadittu oma sivusto (monella eri kielellä), jossa painotetaan Pohjoismaiden yhteistä historiaa - eikä tässä ole mitään pahaa. En vain tiedä, kenen historiakäsitystä tässä mukaellaan, sillä sivuston mukaan "300-800, puhuivat kaikki ihmiset Pohjolassa samaa kieltä: kantaskandinaavia"

Nordenin alkuhistoriasta mainitaan vain, että vi var samma stam eli olimme alkujaan samaa heimoa ja muuten historia aloitetaan sivuilla vuodesta 1395, joten ei tarvitse edes esitellä, miten kaistale Suomenniemeä tuli osaksi Ruotsia.

(http://www.dr.dk/Undervisning/Norden/fi ... deeplink=3)

Minulla ei ole mitään pohjoismaisuutta tai skandinaavisuutta vastaan, mutta en pidä siitä, että skandinaavisia kieliä tarjotaan "Pohjolan/Nordenin" oikeina kielinä ja että unohdetaan esimerkiksi se, että varhaista suomea on puhuttu tällä jo ennen skandinaavisia kieliä.

Sivuilla sivutaan grönlantilaisten ja saamelaistenkin historiaa, Ahvenanmaan itsehallinto saa osansa. Suomalaisista "heimoista" ei puhuta mitään. Suomalaisuudesta puhuminen ei näytä kuuluvan pohjoismaiseen agendaan, sitä ei ole.

Suomalaisuudesta vaietaan kenties uskoen, ettei suomalaisuus ole "aitoa Nordenia" tai se on vain itäruotsalaisuutta. Olisiko suomalaisista heimoista ja suomen kielen historiasta puhuminen fennonationalismia samaan aikaan kun skandinaaviset heimot ja kielet nostetaan esiin positiivisena ja yhdistävänä osana "Pohjolan/Nordenin" historiaa?

Suomalainen
Viestit: 115
Liittynyt: 18.11.2008 17:06
Paikkakunta: Tampere

Re: Seuraavaan hallitusohjelmaan Ahtisaaren pro-ruotsi

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Suomalainen » 21.05.2010 20:29

Sees kirjoitti:Suomalaisuudesta vaietaan kenties uskoen, ettei suomalaisuus ole "aitoa Nordenia" tai se on vain itäruotsalaisuutta. Olisiko suomalaisista heimoista ja suomen kielen historiasta puhuminen fennonationalismia samaan aikaan kun skandinaaviset heimot ja kielet nostetaan esiin positiivisena ja yhdistävänä osana "Pohjolan/Nordenin" historiaa?
Epätoivoiselta näyttää Ahtivaarin ja muiden ruotsalaisuuden ajajien keinot ja todella naiivilta ja typerältä tuntuu tuo suomalaisuuden "unohtaminen". Fakta on että lähes koko media on ruotsinkielisten käsissä joten disinformaatiota on helppo jakaa ilman vastapuolen näkemyksiä, siksi onkin tärkeää miettiä keinoja millä pakkoruotsin ongelmat saadaan näkymään hyvissä ajoin ennen vaaleja. Mielestäni ainoa keino on oppilaskuntien mielenilmaus, eli pakkoruotsinopetuksesta kieltäytyminen ja ehkä lukiolaisten liitto voisi olla tässä avainasemassa. Toki myös korkeakouluopiskelijat voisivat yhtä hyvin osoittaa mieltään pakkovirkamiesruotsia vastaan. Näillä kirjoitteluilla ei kuitenkaan pakkoruotsia poisteta.

Vastaa Viestiin