Näin muiden kieliryhmien lapsista tulee ruotsalaisia

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 1405
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Näin muiden kieliryhmien lapsista tulee ruotsalaisia

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 14.05.2016 20:58

http://svenska.yle.fi/artikel/2016/05/1 ... asterleden
Espoossakin ruotsalaisten päiväkotilasten määrä vain lisääntyy

Mistä näitä juttuja ruotsinkielisten määrän lisääntymisesti oikein sikiää, kun tilastollinen totuus on se, että esim. viime vuonna kaksikielisten kuntien ruotsinkielisten määrä putosi ennätykselliset 750 kpl eli 50% yli pitkäaikaisen keskiarvon.
- Hittills har vi placerat alla barn som lämnat in sin ansökan.

Tähän asti olemme sijoittaneet kaikki lapset jotka ovat jättäneet hakemuksen
Tidigare årskullar har varit på plus-minus 300 barn, medan de senaste åren börjat 360 - upp till 370 - barn.

Aikaisemmat ikäluokat ovat olleet +-300 lasta, kun taas viime vuosina on aloittanut 360-370 lasta.
Kommentti:
Var kommer alla dessa barn ifrån? Jag tog en titt på Statistikcentralens siffror, och de visar att det fanns 2127 st 0-6-åriga svenskspråkiga barn i Esbo i fjol, dvs i genomsnitt 304 barn per årskull.
Tidigare år enligt samma källa:
2014 312,
2013 318,
2012 320,
2011 321.
Yngsta årskullen 0-åringar 241 st.
Viralliset luvut puolestaan kertovat koko ajan hupenevista ikäluokista. Nuorin yksittäinen ikäluokka keskiarvojen ulkopuolelta on 2015 ainoastaan 241 lasta.
Ikäluokkien keskiarvot syntymävuoden mukaan
2015 304
2014 312
2013 318
2012 320
2011 321
2010 321
2009 323 lähtevät kouluun tänä vuonna
Tuolla näyttää olevan kaksi samankokoista keskiarvoa, joista toinen on unohtunut alkuperäisestä.

Kommenteista löytyy selitys tällekin, että luvut heittävät noinkin paljon, eli parisenkymmentä prosenttia pahimmillaan.
Ja statistiken säger ju hur många svenskspråkiga barn det finns-inte hur många barn registrerat med annat modersmål som det söks en svensk dagisplats till.

Tilastohan kertoo kuinka monta ruotsinkielistä lasta on - ei sitä kuinka monelle ruotsalaista päiväkotipaikkaa hakeneelle lapselle on rekisteröity joku muu äidinkieli.
Det är förstås svårt att sia långt in i framtiden men det ser ut att sjunka lite.

On tietenkin vaikeaa ennustaa kauas tulevaisuuteen mutta pientä laskua näyttää tulevan
Ei tarvita kummoistakaan ennustajaeukkoa tuon asian käsittämiseen kun katsoo vuosien 2015 (241) ja 2014 (281) vuosikertoja.
241 on 65% tällä hetkellä sisään otettujen määrästä.

Sitten pieni vilkaisu toisenlaiseen todellisuuteen Espoossa.

http://www.lansivayla.fi/artikkeli/2802 ... a-espoossa

TK
Viestit: 2157
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Näin muiden kieliryhmien lapsista tulee ruotsalaisia

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 22.05.2016 09:06

Miten mamuista leivotaan "ruotsalaisia"? Tärkeä ja ajankohtainen kysymys.

Oleellinen asia tässä yhteydessä on se, milloin mamulapsi ja mamunuori saa kouluun mennessään vapautuksen "toisen kotimaisen" kielen opiskelusta. Ruotsinkielisten koulujen osalta on siis kysymys siitä, vapautetaanko mamut kokonaan suomen kielen opiskelusta peruskouluissa. Suomen opiskelusta "vapautetut" mamut yritettäisiin näin pakkoruotsittaa heti kättelyssä, kun he eivät vielä tajua, että kotoutuakseen Suomeen ensisijaisen tärkeää olisi oppia maan pääkieltä, suomea.

Hillevi Henanen
Viestit: 1405
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Näin muiden kieliryhmien lapsista tulee ruotsalaisia

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 23.05.2016 17:08

Kun ruotsiksi kotiutetuille valkenee, että heidät on naulittu ruotsin kielellä Suomen pienelle rantakaistaleelle, on heillä kuitenkin mahdollsuus suomen opiskelun takkuillessa muuttaa Ruotsiin, eli tämä ratkaisu ei takaa pysyvästi uusia ruotsalaisia. Pelkällä ruotsilla pärjää kaksikielisissä ruotsienemmistöisissä kunnissa, joiden osuus Manner-Suomen pinta-alasta on kolmisen prosenttia ja väestöstä 2,8%.

Osassa kaksikielisiä suomienemmistöisiä kuntia "kaksikielisyys" on varsin kyseenalaista, ja voimassa vain niin kaun kuin rajoja ollaan valmiita laskemaan aina sitä mukaa kun ruotsinkielisten määrä vähenee.

Pitkän päälle varmemmalta ratkaisulta tuntuu suomenkielisten lasten värvääminen ruotsinkielisiin päiväkoteihin ja houkuttelevien ruotsinkielisten opiskelumahdollisuuksien ylläpitäminen sen jälkeen.
Maahanmuutajien kotiuttamisessa operoidaan kokonaisten perheiden kanssa, mutta tällä päiväkotisysteemilla napataan vain perheiden pienimmät ruotsalaisiksi ja toivotaan, että muu perhe tulee perässä.

TK
Viestit: 2157
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Näin muiden kieliryhmien lapsista tulee ruotsalaisia

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 23.05.2016 19:38

Mamujen osalta on huomioitavaa myös se, että he Suomeen saavuttuaan vastaanottokeskuksissa ja myöhemmin kunnissakin ovat tekemisissä usein (olettamukseni) ns. vihervasemmistolaisia asenteita viljelevien työntekijöiden kanssa, jotka yleensä kannattavat pakkoruotsia ja toistelevat mamuille, että Suomi on kaksikielinen maa. Mamuille syntyy helposti käsitys, jonka mukaan suomi ja ruotsi ovat tasavahvoja kieliä eikä tätä käsitystä yleensä korjata. Jos mamut ovat jo vok:ssa ruotsinkielisenemmistöisessä kunnassa ja saavat kuntapaikan samoilta seuduilta, niin voi mennä aika kauan ennen kuin heille valkenee, että Suomen selvä pääkieli on suomi ja ruotsinpuhujia on hyvin vähän.

Monilla mamuilla on isoissa kaupungeissakin pitkään virheellinen käsitys Suomen kielisuhteista. Keskustelin hiljakkoin pääkaupunkiseudulla nuoren mamunaisen kanssa, joka kertoi, että hänen Suomessa syntyneet lapsensa opettelevat mielellään ruotsia, koska Suomi on kaksikielinen maa ja ruotsinkielisiä on puolet kaikista. Kun sanoin hänelle, että Manner-Suomessa on alle 5 % ruotsinkielisiä ja heistä useimmat puhuvat sujuvasti suomea, niin hänen oli ilmiselvästi vaikea sulattaa tätä tietoa, se oli niin voimakkaasti vastoin sitä, mitä hänelle oli kerrottu ja mihin hän oli uskonut. Keskustelumme oli satunnainen ja pikainen, en tiedä, miten hän käsitteli asiaa mielessään myöhemmin.

Mamujen käsitykset kaksikielisyydestä, kielisuhteista ja pakkoruotsista ovat aika hämärän peitossa. Olisi mielenkiintoista saada näistä käsityksistä lisätietoa.

Mutta ruotsin kielikylvyt ja ruotsin opetuksen aikaistaminen peruskouluissa on suunnattu ennen kaikkea suomenkielisille suomenkielisten pakkoruotsituksen varhaistamiseksi, mamut ovat siinä jonon jatkona.

Hillevi Henanen
Viestit: 1405
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Näin muiden kieliryhmien lapsista tulee ruotsalaisia

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 24.05.2016 03:40

Tuo on varmaan kyllä ihan totta.
Eivät nämä asiat ole mitenkään selviä suomenkielisillekään. Monesta asiasta syntyy keskustelua tuolla nimiä kerätessä.

Yksi tavallisimpia on englannin pakollisuus. Yksi tarjosi ison porukan edessä satasen vetoa aiheesta ja irvisteli kun en suostunut. Tarjosin tilalle sellaista järjestelyä, että kun hän tuo minulle todisteen siitä, että englanti on muuttunut pakolliseksi Suomessa, niin minä maksan hänelle sen satasen yksipuolisella sopimuksella. Into laantui hiukan siinä vaiheessa kun kerroin miten Raaseporin englannin on käynyt, enkä saanut sopimusta aikaiseksi. Näitä vedonlyöjiä tulee vastaan aina silloin tällöin.

Nykyään kielikarttaa näyttäessäni en enää edes mainitse ruotsinkielisiä kuntia, joko sitten esittele niitä kartalta. Sen sijaan kerron, että tämä kartan valkoinen alue on 95% Manner-Suomen pinta-alasta ja että sillä alueella asuu 67% Suomen väestöstä, joista 4 promillea on ruotsinkielisiä. Tässä kohtaa aina joku ihanasti korjaa, että siis 4 prosenttia ja sitten annan tarkat luvut että jokainen voi laskea itse, ja varmistaa, että todellakin 95%:ssa Manner-Suomen pinta-alasta jokaista ruotsinkielistä kohti 240 ihmistä lukee pakkoruotsia. Onneksi kännyköissä on laskimet. Sitten kun joku osoittaa sitä sinistä reunusta, totean vain, että siellä on se alue jossa ruotsia vielä voidaan tarvita.

Tuo promille-sana on virittänyt monta hulvatonta keskustelua siitä onko 4 promillea paljon vai vähän, kun osalle tulee siitä vallan muunlaisia mielleyhtymiä kuin ruotsinkielisten määrä Manner-Suomen suomenkielisissä kunnissa.

Vastaa Viestiin