Loviisan RKP riistää suomenkielisiltä kansainvälistymisen!!

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Re: Loviisan RKP riistää suomenkielisiltä kansainvälistymise

#16 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 22.01.2016 21:38

Ikävä kyllä tämä osoittaa taas sen, että koska RKP on aktiivinen toimija, se pystyy oikeasti ajamaan agendaa. Sitten kun suomenkieliset eivät ole hereillä, koska meillä ei ole mitään vastaavaa kielipuoluetta vahtimassa, niin heräämmekin aina jonain kauniina päivinä tilanteisiin, joissa meidän puolestamme on päätetty että "pohjoismaalaisen identiteetin ja kansainvälisyyden ja kaksikielisyyden vahvistamiseksi suomenkielisille vanhemmille annetaan mahdollisuus poistaa lastensa asenneongelmat pakkoluovuttamalla lapset vapaaehtoisesti ruotsinkielisen perheen kasvatettaviksi.. tämä tukee Svenskfinlandia, ruotsinkielisten elintilaa, suvaitsevaisuutta ja kaikkea hyvää ja kaunista ja on täysi itsestäänselvyys."

Ja jos meillä olisi joku oma kielipuolue -- kuten ehkä persut nyt jossain määrin saattaisivat olla -- se leimattaisiin välittömästi vähemmistövastaiseksi ja sivistymättömäksi. Tällä tavoin kielipolitiikka voi mennä vain yhteen suuntaan.

JV Lehtonen
Viestit: 1868
Liittynyt: 22.04.2013 09:55

Re: Loviisan RKP riistää suomenkielisiltä kansainvälistymise

#17 Lukematon viesti Kirjoittaja JV Lehtonen » 22.01.2016 21:50

Eero Nevalainen kirjoitti:Ikävä kyllä tämä osoittaa taas sen, että koska RKP on aktiivinen toimija, se pystyy oikeasti ajamaan agendaa. Sitten kun suomenkieliset eivät ole hereillä, koska meillä ei ole mitään vastaavaa kielipuoluetta vahtimassa, niin heräämmekin aina jonain kauniina päivinä tilanteisiin, joissa meidän puolestamme on päätetty että "pohjoismaalaisen identiteetin ja kansainvälisyyden ja kaksikielisyyden vahvistamiseksi suomenkielisille vanhemmille annetaan mahdollisuus poistaa lastensa asenneongelmat pakkoluovuttamalla lapset vapaaehtoisesti ruotsinkielisen perheen kasvatettaviksi.. tämä tukee Svenskfinlandia, ruotsinkielisten elintilaa, suvaitsevaisuutta ja kaikkea hyvää ja kaunista ja on täysi itsestäänselvyys."

Ja jos meillä olisi joku oma kielipuolue -- kuten ehkä persut nyt jossain määrin saattaisivat olla -- se leimattaisiin välittömästi vähemmistövastaiseksi ja sivistymättömäksi. Tällä tavoin kielipolitiikka voi mennä vain yhteen suuntaan.
Tavallinen kansahan siellä Loviisassa nousi kapinaan ja RKP joutui perääntymään, vaikka olikin saanut höpsötettyä muutaman
kokoomuslaisen ja demarin (?) mukaan ketkuiluunsa. Tapaus osoittaa, että koko ajan pitää olla varuillaan,
koko ajan RKP on punomassa juoniaan!!
Perussuomalaiset on osoittaunut munattomaksi kieliasiassa, ei voi mitään!
Mutta toistan: Tavallisen kansan mitta täyttyi jopa Loviisassa, mikään puolue ei tavallisen tappisen asialle
muuten olisi korviaan lotkauttanut, vaan olisi vikissyt, kun RKP vie!

Sipoossahan se nähtiin: RKP:n aloitteen taakse tuli yli 30 valtuutettua, mutta kuntalaisten tukea asialla ei ole.
Kyllä tää koko homma perustuu häikäilemättömään valtapeliin, johon suomalaiset lampaat (poliitikot) lankeavat!

Kansalaisten reaktiot siis ovat avainasemassa myös tulevaisuudessa!

Seurataanpa Sipoon tilannetta, en ole lainkaan vakuuttunut, että siellä kansaa kuunnellaan..
Siellä on huomattavasti enemmän ruotsalaista rahaa ja oligarkkeja vaikuttamassa päätöksentekoon-
Loviisahan on varsin köyhä kunta!
Samasta syystä Helsingissä lisättiin pakkoruotsin opetusta, mutta ei Vantaalla eikä Espoossa.
Raha ratkaisee! Muuta selitystä ei ole.

Hillevi Henanen
Viestit: 2526
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Loviisan RKP riistää suomenkielisiltä kansainvälistymise

#18 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 22.01.2016 22:58

Olen yrittänyt hakea tietoja Sipoon tilanteesta, mutta turhaan. Isot otsikkofontit löytyy finska yleltäkin heti kun jossain päin puuhataan pakkoruotsin lisäämistä,
http://yle.fi/uutiset/pakkoruotsia_pakk ... ta/8485828

mutta tällainen Loviisan kaltainen historiallinen ennakkotapaus, jossa suomenkielinen enemmistö pitääkin puolensa, haudataan pikaisesti syvälle yle Östnylandiin ja toivotaan nopeaa unohtumista koko asialle.

Tyrmistyttävää suruille tässä on se, että valtakunnan politiikkamallista poiketen ei Loviisasta löytynytkään ovea, jonka taakse olisi päästy päättämään enemmistön pään yli.
http://svenska.yle.fi/artikel/2016/01/1 ... saskolorna
(Yksi katkera kommentti)

Loviisassa oli 2014 suruja 41,7% ja Sipoossa 35%. Ehkä se pistää Sipoossakin vähän miettimään kun Loviisassa ei muutaman hengen juntta onnistunutkaan kampeamaan ruotsia ykköskieleksi suomenkielisille.

Minun mielestäni tämä on iso asia. Tähän asti on asiat viety läpi puhtaalla röyhkeydellä, mutta nyt vain mentiin sitten lopultakin liian pitkälle. Jos Sipoossa oli vireillä samantyyppinen keikaus kuin Loviisassa, niin eiköhän se nyt ainakin ole selvää, että kannattaa harkita kahdesti ennen hommaan ryhtymistä. Kiitos tästä Loviisan suomenkielisten lasten vanhemmille!

http://www.loviisansanomat.net/paauutiset.php?id=8097
Otto-oikeus?

Kaupunginvaltuutettu Janne Lepola (kok) kysyy Loviisan Sanomien Facebook-sivuilla Loviisan kaupunginhallituksen mahdollisesta otto-oikeuden käytöstä sivistyslautakunnan päätökseen.
Loviisan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mia Heijnsbroek-Wirén ei näe mitään syytä sille, että kaupunginhallitus käyttäisi otto-oikeuttaan sivistyslautakunnan tekemään päätökseen. Hän huomauttaa, että päätös lautakunnassa oli selkeä ja syntyi äänin 7-2. Hän näkee A1-kielen vaihtamisen ruotsiksi perusteltuna ja hyvänä jos ajattelee molempien kieliryhmien mahdollisuuksia. Hän myöntää, että tavallaan tässä mentiin takapuoli edellä puuhun, kun kielipoliittista ohjelmaa ei laadittu ensin.
- Sivistyslautakunta on hyvin liberaalisti ajanut linjaa, joka olisi molemmille kieliryhmille samankaltainen. Tiedän, että on mietitty, pystyykö lapsi opiskelemaan alakoulussa kahta vierasta kieltä, mutta mitä nuorempana aloittaa, sitä parempi. Ruotsinkielisillä suomi on aina ensimmäinen pitkä kieli, hän toteaa ja arvioi englannin säilyvän edelleen vahvana, vaikka sen opiskelu aloitettaisiin myöhemmin.
- Vilpittömästi on ajateltu molempien kieliryhmien etuja ja päätökselle oli vahva tuki myös sivistyslautakunnan suomenkielisiltä jäseniltä. Itse olin positiivisesti yllättynyt, Heijnsbroek-Wirén sanoo.

Äänin 7-2

Kokouksesta olivat poissa Vesa Peltoluhta (ps) ja Sari Eriksson (vas), kummallakaan ei ollut varajäsentä kokouksessa. Äänestyksessä pohjaehdotusta vastaan ja englannin säilymistä A1-kielenä äänestivät Päivi Uotinen (kok) ja Jari Kekkonen (sd). Pohjaehdotuksen kannalla olivat Maria Grundström (rkp), Päivi Melamies (kok), Otto Andersson (rkp), Cosmo Mether (rkp), Li-Lo Söderholm (rkp), Thomas Rosenberg (rkp) ja Annu Jokela-Ylipiha (sdp).
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mia Heijnsbroek-Wirén on ensin lujasti sitä mieltä, että päätös pitää.

Kun sitten suomenkieliset vanhemmat alkoivat ulvoa kurkku suorana (ramaskri/svenska yle) rupesi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mia Heijnsbroek-Wirén kuitenkin pehmentämään puheitaan
http://www.loviisansanomat.net/paauutiset.php?id=8103
Ei juntattu

Hän toteaa, että koska poliittiset päättäjät kantavat vastuuta, tulee virkamiesten valmistelu olla kestävällä pohjalla. Hän kiistää ehdottomasti sen, että Loviisan ehdotuksen taustalla olisi Ruotsalaisen kansanpuolueen masinointi, ja taustalinkkiä Raaseporiin, jossa muutos on tiettävästi jo tehty ja Sipooseen, jossa on tehty A1-ruotsista aloite, ei ole olemassa.
- Ikävintä on, että ulospäin tämä näyttää siltä, että rkp olisi juntannut, mitä ei ole tapahtunut, tämän voivat kaikki rkp:n jäsenet sivistyslautakunnassa allekirjoittaa. Tämä tuli vilpittömästi puskista kaikille.
Viimeksi muokannut Hillevi Henanen, 13.11.2022 14:17. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Re: Loviisan RKP riistää suomenkielisiltä kansainvälistymise

#19 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 25.01.2016 07:18

Tuo RKP:läisten ja vastaavien puheiden modulaatio kovemmasta pehmeämmäksi aina sen suhteen, mikä oma tilanne näyttää olevan, on kanssa aika mielenkiintoinen ilmiö. Jos me olemme heikoilla, tulee hyvinkin selvää tekstiä, jos he ovat, niin eiväthän he koskaan mitään...

prkl
Viestit: 16
Liittynyt: 07.05.2015 19:53

Re: Loviisan RKP riistää suomenkielisiltä kansainvälistymise

#20 Lukematon viesti Kirjoittaja prkl » 29.01.2016 02:29

JV Lehtonen kirjoitti:
Eero Nevalainen kirjoitti: Ja jos meillä olisi joku oma kielipuolue -- kuten ehkä persut nyt jossain määrin saattaisivat olla -- se leimattaisiin välittömästi vähemmistövastaiseksi ja sivistymättömäksi. Tällä tavoin kielipolitiikka voi mennä vain yhteen suuntaan.
Perussuomalaiset on osoittaunut munattomaksi kieliasiassa, ei voi mitään!
Perussuomalaisten äänet tulevat kuitenkin muista asioista, eikä auta tässä asiassa yhtään (nationalistinen ja konservatiivinen linja ei tuo lisäpisteitä kielivapauden vaatijoille). Ainut maltillinen puolue, joka avoimesti kannattaa pakkoruotsista luopumista on Piraattipuolue. Kolmas, ja oikeastaan ainut varteenotettava, vaihtoehto on vain saada asia pöydälle kaikille muille puolueille.

Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Re: Loviisan RKP riistää suomenkielisiltä kansainvälistymise

#21 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 31.01.2016 20:44

prkl kirjoitti: Perussuomalaisten äänet tulevat kuitenkin muista asioista, eikä auta tässä asiassa yhtään (nationalistinen ja konservatiivinen linja ei tuo lisäpisteitä kielivapauden vaatijoille). Ainut maltillinen puolue, joka avoimesti kannattaa pakkoruotsista luopumista on Piraattipuolue. Kolmas, ja oikeastaan ainut varteenotettava, vaihtoehto on vain saada asia pöydälle kaikille muille puolueille.
Puoluekuri valitettavasti tuntuu vaientavan tehokkaasti muiden puolueiden pakkoruotsikriitikot; sinänsä olihan se mielenkiintoista että olikos se nyt edellinen eduskunta jossa pakkoruotsin vastustajia oli niukka enemmistö, mutta silti tapahtuu mitä tapahtuu.

Assosiaatio nationalistiseen konservatismiin on kyllä kieltämättä ongelma, koska se on yleistä "pahuutta", joten sitä sitten pitää vastustaa. Itse pidän kyllä pakkoruotsin kannattamista eräänlaisena ruotsalaisnationalismina; ja argumentit siitä, että kaikkien on puhuttava ruotsia ovat juuri nimenomaan kansallismielisiä siinä mielessä, että koko kansan on tehtävä tiettyjä asioita.

Sitten voidaan tietysti myös mennä näihin keskusteluihin että missä määrin suomenkielisyys (haluaisin kyllä oikeasti käyttää ihan vaan samaa "suomalaisuus" kaikesta huolimatta) on ilmiönä oikeutettu ylipäätään. Kun kaivetaan niitä todellisia syitä väittää mitä väitetään, niin pohjimmiltaanhan se pointti on se että suomenkielisyys ja erityisesti meidän nykyinen asemamme Suomessa on jonkinlainen historiallinen vääryys, jota ei olisi pitänyt ollenkaan edes tapahtua. Useinhan se lipsahtaa suorastaan vähän rasistiseksi, kun aletaan perustelemaan sitä että miten suomenkieliset eivät ole tehneet sitä eivätkä tätä, joten eihän teidän voi antaa nykyäänkään...

JV Lehtonen
Viestit: 1868
Liittynyt: 22.04.2013 09:55

Re: Loviisan RKP riistää suomenkielisiltä kansainvälistymise

#22 Lukematon viesti Kirjoittaja JV Lehtonen » 07.02.2016 11:01

Loviisasta kuultujen huhujen mukaan RKP yrittää edelleen ajaa agendaansa,
nyt kaupunginhallituksen kautta.

Eli kaupunginhallitus ottaa asian käsittelyyn, jolloin on täysin mahdollista, että
kansalaisten kuuleminen ohitetaan kylmästi ja kaupunginhallitus RKP:n (rahojen) masinoimana
tekee päätöksen, jossa pakkoruotsi alkaa A1-kielenä.

Toisaalta yhä usemammissa kunnissa on tehty valtuustoaloitteita, joissa kunnan halutaan osallistuvan
2016 alkavaan kielikokeiluun. Viimeisimpiä ovat Valkeakoski, Salo ja Kirkkonummi.

Lisäksi alueelliset/Kunnalliset opetussuunnitelmat ovat valmistelussa ja tilanne on hyvin erilainen eri kunnissa:
Kun pakkoruotsi aikaistettiin alkamaan ala-asteelta, sekasotku oli valmis.
Malleja on Keravan viidenneltä alkavasta (1 tunti) pakkoruotsista aina Helsingin malliin,
jossa pakkoruotsia on lisätty yläasteelle tuntikausia-- ja kaikkea siltä väliltä!

Tampereen seudulla ehdotetaan "lukioon meneville" yhtä lisätuntia 8-luokalle..
Esim. Espoossa ja Vantaalla ehdotus on 6 vvt eli valtakunnallisen tuntijaon mukainen..

Joka tapauksessa sekametelisoppa!

Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Re: Loviisan RKP riistää suomenkielisiltä kansainvälistymise

#23 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 07.02.2016 14:01

JV Lehtonen kirjoitti:Loviisasta kuultujen huhujen mukaan RKP yrittää edelleen ajaa agendaansa,
nyt kaupunginhallituksen kautta.
Tässä nähdään se täydellinen ylimielisyys millä RKP suomenkielisten "sivistymätöntä massaa" kohtelee. Ensin yritetään juntata, sitten kun ei onnistu, ollaan valittelemassa että "ei tässä todellakaan juntattu, ikävää jos tämmöinen kuva muodostuu" -- ja sitten taas lähdetään junttaamaan, niiden "ymmärtävien" suomenkielisten kanssa jotka ovat ideologisesti samassa junassa. Kunhan vaan saadaan ne "lukutaidottomat intialaiset" holhottua siihen että niiden lapset saadaan omaan käyttöön, niin siinähän se ongelma parin sukupolven sisällä ratkeaa.

Hillevi Henanen
Viestit: 2526
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Loviisan RKP riistää suomenkielisiltä kansainvälistymise

#24 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 07.02.2016 23:33

JV Lehtonen kirjoitti:Loviisasta kuultujen huhujen mukaan RKP yrittää edelleen ajaa agendaansa,
nyt kaupunginhallituksen kautta.

Eli kaupunginhallitus ottaa asian käsittelyyn, jolloin on täysin mahdollista, että
kansalaisten kuuleminen ohitetaan kylmästi ja kaupunginhallitus RKP:n (rahojen) masinoimana
tekee päätöksen, jossa pakkoruotsi alkaa A1-kielenä. !
http://svenska.yle.fi/artikel/2015/12/2 ... k-i-lovisa
Olen huolella tavannut läpi näitä yle Östnylandin artikkeleita aiheesta, ja minun käsitykseni mukaan Loviisan kaupunginhallituksen on pakkokin ottaa asia käsittelyyn että saisivat sisistysvaliokunnan alkuperäisen päätöksen virallisesti muutettua.

Linkin takana on kuusi artikkelia joissa yle Östnylandiin on jemmattu Loviisan kaupungin suomenkielisten lasten kieliopetusuutisointi. Siellä eivät asianomaisten kommentit ole turhaan kiusana. Asiaa ei siis uutisoida finska ylellä sen paremmin kuin svenska ylen pääuutisissakaan, koska sinnekin löytää tiensä turhan moni pakkoruotsin vastustaja, ja keskustelua aiheesta ei haluta.

Ensimmäinen artikkeli 26.11. klo 7.37 (3 kommenttia) kertoo siis suomenkielisten lasten ruotsin aikaistamisesta.

Toisessa jutussa 26.11. klo 13.29 (2 kommenttia) suhtaudutaan kaupunginhallituksen käsittelyyn vielä perin nihkeästi.

Kolmas juttu 31.11 (10 kommenttia) kertoo nimien keräämisestä päätöstä vastaan. Kommentointi tyyliin
Varför ens flytta till Lovisa om man inte kan/vill tala svenska, ingen har väl tvingat dem till svenskbygden?
Miksi edes muuttaa Loviisaan jos ei osaa/halua puhua ruotsia, ei kai kukaan ole pakottanut heitä/niitä ruotsalaisseudulle?
Neljännessä jutussa 1.12. (2 kommenttia) kaupunginhallitus on sitä mieltä, että suomenkielisellä jaostollakin olisi sananansa sanottavana asiassa.

Viidennessä jutussa 7.12. (1 kommentti) kerrotaan että nimiä ruotsin aikaistusta vastaan on kohta kasassa 500 kpl.

Kuudennessa jutussa 23.12. (0 kommenttia) alkaa sitten homma kallistua sille mallille, että englannista tulee A1-kieli suomenkielisille.

Hillevi Henanen
Viestit: 2526
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Loviisan RKP riistää suomenkielisiltä kansainvälistymise

#25 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 26.09.2016 18:10

Loviisassa eivät pakkoruotsittajat anna periksi. Loviisan suomenkieliset vanhemmat torppasivat edellisen kieroiluyrityksen, ja nyt on sitten keksitty uusi ovela suunnitelma - kielikylpyryhmiä päiväkoti-ikäisille pikkulapsille. Taitaa vaan olla niin, että Loviisan suomenkieliset ovat nyt sen verran suivaantuneita edellisestä kieroilumanööveristä, että varovat menemästä tähänkään halpaan. Reunaehtona kielikylpyryhmälle on nimittäin se, että perhe sitoutuu etukäteen lapsen laittamisesta kielikylpyryhmään (pakkoruotsilla aloitus ekalta?) myös koulussa.
https://svenska.yle.fi/artikel/2016/09/ ... d-i-lovisa
Kontinuitet viktig inom språkbadet

Om Lovisa skulle starta en språkbadsgrupp inom dagvården krävs det också att barnen efter förskolan skulle kunna fortsätta sin skolgång i språkbadsgrupp. Annars kan verksamheten enligt utredningen inte kallas för språkbad.

Jatkuvuus tärkeää kielikylvyssä

Jotta Loviisa aloittaisi kielikylpyryhmän päivähoidossa, vaaditaan myös, että lapset jatkaisivat koulunkäyntiään kielikylpyryhmässä. Tutkimuksen mukaan toimintaa ei muuten voi kutsua kielikylvyksi
.
Asiaa tutkineessa viiden hengen työryhmässä on ollut mm. kaksi entistä kielikylpyopettajaa.
Asiaa käsitellään opetuslautakunnassa 28.9. Ehdotus on, että kielikylpytoimintaa ei aloiteta syksyllä 2017.

Hillevi Henanen
Viestit: 2526
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Loviisan RKP riistää suomenkielisiltä kansainvälistymise

#26 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 29.09.2016 19:00

Mitään ei ole kuulunut Loviisasta, joten uskallan olettaa, että päiväkotilasten kielikylpyasia on haudattu vähin äänin, eikä ihme. Löysin keväisen jutun tästä asiasta Loviisan Sanomista, eikä se tottavie vastaa ainakaan minun käsitystäni kielikylvystä!
http://www.loviisansanomat.net/sahkeet.php?id=2106
Esimerkiksi yksi huoltajien illassa esille tullut kysymys oli se, tarvitseeko jommankumman vanhemmista osata ruotsia? Tallgårdin mukaan kielikylpykieltä ei tarvitse osata, vaan isä tai äiti voivat vain tarkistaa, että läksyt tulevat tehdyksi.
Kielikylpy alkaisi sataprosenttisena, ja kylpykielen käyttö vähenisi lapsen kasvaessa niin, että kuutosluokalla 50 prosenttisesti käytettäisiin kylpykieltä ja 50 prosenttisesti oppilaan omaa äidinkieltä opetuksessa.
Kielikylvyn kustannukset on lähinnä se asia, joka vaikuttaa toteuttamislaajuuteen. Valtuutettujen seminaarissa paneuduttiin budjettipuoleen. Tenhunen mainitsee, että viimein kuudennelle luokalle saakka toteutettuna kielikylpyopetus maksaisi 165 000 euroa vuodessa, pienen koulun verran. Summa sisältää kolmen opettajan palkat täysimääräisinä. Säästötarpeiden puristuksessa hän ei oikein näe mahdollisena varata tällaista summaa kielikylpyyn.
– Meidän työryhmän näkemys on, että kielikylpy toteutetaan vain varhaiskasvatuksessa.
Hän huomauttaa, että tätä ratkaisua Porvoo ei kokemustensa perusteella suositellut.
Neljä-, viisi- ja kuusivuotiaille päiväkodin yhteydessä toteutettava kielikylpy edellyttäisi yhden lastentarhanopettajan ja kahden päivähoitajan palkkausta. Lastentarhanopettajan vuosikustannus on 38 000 euroa ja kahden päivähoitajan 60 000 euroa. Kokonaiskustannus olisi noin 100 000 euroa.

Hillevi Henanen
Viestit: 2526
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Loviisan RKP riistää suomenkielisiltä kansainvälistymise

#27 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 26.01.2017 16:02

Loviisassa ei vieläkään uskota, että tappi auki ei kannata lähteä vesille. Kun Loviisan suomenkielisten vanhempien onnistui torpata pakkoruotsi-ennen-englantia-kieroilu ja kielikylpy-yrityskin meni jo kertaalleen kiville viime syksynä, yritetään sitä kumminkin sinnikkäästi elvyttää taas, eli jätetään tappi edes vähän auki. Vesikuorma paatissa on tunnetusti rikkautta ja kyltyyriä ja sivistystä ja historiallinen välttämättömyys ja ennen kaikkea järjen ja loogisen ajattelun riemuvoitto, jonka vain fiksuimmat ja sellaisiksi haluavat käsittävät. Vesilastissa soutaminen kuuluu ehdottomasti kiinteänä osana suomalaiseen identiteettiin - jos ei sovinnolla, niin pakolla sitten, ja valtio kannustaa tätä toimintaa reiluilla tukiaisilla.
https://svenska.yle.fi/artikel/2017/01/ ... ad-smabarn

Katselin Loviisan lukuja kirjanpidostani.
Loviisa oli viime vuonna Manner-Suomen koko väestön kehityksessä sijalla 146 -93 henkilöä/-0,61%. Tämä -93 on 41% yli 25 vuoden keskiarvon -66 - suuntakin on siis selvä.

Kun katsoo Loviisan kehitystä 25 edeltävänä vuotena ymmärtää kyllä, että paniikkia pukkaa jos ruotsin kieli on ainoa elämisen mittari.
1990-2015 Loviisan väkimäärän muutos on ollut -1659 henkilöä. Erityisen suuri kaikilla mittareilla on ollut ruotsinkielisten määrän -1580.
Jokaikisena näistä 25 vuodesta on ruotsinkielisten määrä vähentynyt, keskimäärin -63/vuosi.

Paha mennä väittämään sitäkään, että suomenkieliset olisivat taas valloittaneet perinteisiä ruotsalaisalueita, kun suomenkielistenkin määrämuutos on negatiivinen, eli -549. Muiden kielten puhujien määrä on +470.

Hillevi Henanen
Viestit: 2526
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Loviisan RKP riistää suomenkielisiltä kansainvälistymise

#28 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 07.03.2017 22:06

Mikähän siinä on. että Loviisan suomenkieliset eivät lämpene kaupungin ruotsinkielisten sinnikkäille yrityksille?
https://svenska.yle.fi/artikel/2017/03/ ... adsgruppen inom dagvården i Lovisa planerades starta i centrum av staden i höst. Endast sex barn anmäldes till gruppen, som hade behövt 15 barn för att bli av.
Loviisan päivähoidon kielikylpyryhmän suunniteltiin alkavan kaupungin keskustassa syksyllä. Vain kuusi lasta ilmoitettiin ryhmään, jonka toteutumiseen olisi tarvittu 15 lasta.[/quote]Esikouluryhmään olisi riittänyt 12 lasta.

Puolentoista vuoden takaisessa suuressa puhallusyritykseltä näyttäneessä manööverissä kun ei kuitenkaan ollut missään nimessä junttauksesta kyse, vaan korkeintaan yllättävästä pikkuisesta väärinkäsityksestä. Sellaistahan voi sattua kenelle vaan.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2185
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Loviisan RKP riistää suomenkielisiltä kansainvälistymisen!!

#29 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 09.04.2019 16:40

Vastaava junttaus on nyt menossa Vaasassa, missä suomenruotsalainen edunvalvontakoneisto yrittää estää suomalaisia lukemasta englantia A1-kielenä, vaikka se kiistatta on tärkempi lasten tulevaisuuden kannalta.

Esim. monet maisteriohjelmat ovat Suomenkin korkeakouluissa jo nyt englanninkielisiä, eivät suomenkielisiä.

Hillevi Henanen
Viestit: 2526
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Loviisan RKP riistää suomenkielisiltä kansainvälistymisen!!

#30 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 09.04.2019 19:09

Loviisassa on sentään yli 40% ruotsinkielisiä, joka näissä kuvioissa on yhtä kuin ehdoton enemmistö, joten ei ole ihme, että päättivät suomenkielistenkin puolesta.

Ihme on se, että suomenkielisillä oli sisua panna kampoihin asiassa

Vastaa Viestiin