Sivu 1/1

Vaaliraha, lobbarit hallitusneuvotteluissa - korruptiota?

Lähetetty: 29.06.2015 06:09
Kirjoittaja NRR
2015 Vaalien jälkeen Hesari kertoo:

Kaksikielisyyttä Suomessa edistävä Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland antoi täydet 6 000 euroa kahdeksalle Rkp:n ehdokkaalle sekä Kimmo Sasille(kok). Heistä ainoastaan Sasi jäi rannalle. Tuettujen joukossa olivat myösPekka Haavisto (vihr) sekä Silvia Modig (vas), jotka saivat 2 000 ja 3 000 euroa.

Säätiö oli vaaleissa ehkä kaikkein eniten tukea jakanut yksittäinen taho, sillä sen vaalibudjetti oli yli 400 000 euroa. Säätiö puolestaan sai vaalirahoituksensa ruotsinkielisiltä säätiöiltä
Kaksikielisyys tarkoittaa tässä pakkoruotsia.
Seuraavaksi suurin yksittäinen lahjoittajataho jakoi 90 000 euroa.
Korruptiota?

Re: Vaaliraha - korruptiota?

Lähetetty: 03.07.2015 08:00
Kirjoittaja rationalisti
Maan tapa. Täytyy muistaa, että kansanedustajat ovat aivan kaikki ajamassa erityisesti yhden kansalaisen etuja, itsensä. Aineettomat asiat, kuten kansalaisten itsemääräämisoikeus ja oikeudenmukaisuus, eivät paina mitään toisessa vaakakupissa, kun siinä toisessa kupissa on riihikuivaa rahaa. Ehkä kaikkein surullisinta on, kuinka halvalla edustajamme ovat ostettavissa. Jopa Maarit Feldt-Ranta (sdp) järkyttyi tajutessaan kuinka halvalla tuli itseään kaupiteltua asian tiimoilta juuri vaalien alla. Kataisen pääministerikausi on paljon helpommin ymmärrettävissä nyt jälkiviisaana, kun sitä ajattelee kolmen vuoden työhaastatteluna EU-virkaan.

Jos kansan etu ja kansanedustajan etu ovat sattumalta yhteneväiset, niin hyvä. Jos ei, sen pahempi kansan edulle.

Re: Vaaliraha - korruptiota?

Lähetetty: 28.04.2019 15:35
Kirjoittaja NRR
Keskivertopoliitikko käyttää kansanedustaja Kontulan mukaan parin omakotitalon hinnan verran rahaa uraansa. Siksi raha vaikuttaa vahvasti.

Vielä vaalirahoitusilmoitukset eivät ole tiedossa, mutta jotain tiedetään jo:
Eniten rahaa poltti RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson, 55 000 euroa. Rahat tulivat Henrikssonin vaalikassaan pääasiassa puolueelta ja puolueyhdistykseltä. Omaa rahaa Henriksson ei käyttänyt kampanjaansa euroakaan.

Toiseksi eniten rahaa käytti keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä. Hänen vaalibudjettinsa oli 36 000 euroa. Siitä oman rahan osuus oli 11 000 euroa.

Kolmanneksi eniten rahaa käytti vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Hänen vaalibudjettinsa oi 30 800 euroa. Omaa rahaa Andersson käytti 8 500 euroa.

Vaalien äänikuningas Jussi Halla-aho (ps) oli liikkeellä käytännössä nollabudjetilla. Halla-aho käytti kampanjaansa 307,52 euroa. Rahat tulivat Halla-ahon omasta pussista.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/6 ... 284509744b

Re: Vaaliraha - korruptiota?

Lähetetty: 10.05.2019 07:56
Kirjoittaja NRR
Iltalehti nosti esiin lobbarifirmojen nousun politiikan tekijöiksi:
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b ... 1edc16f1cd
Vihreä --- puolue on nimittänyt hallitusneuvottelijakseen vaikuttajaviestintätoimisto Miltton Networksin osakkaan Elina Moision.
---
Yritykset ja järjestöt - tai kuka tahansa - voivat palkata Miltton Networksin lobbaamaan suomalaisia poliitikkoja. Moisio ansaitsee elantonsa tällaisen lobbarifirman osakkaana - ja hänen yrityksensä voi hinnoitella palveluksensa sitä arvokkaammiksi, mitä parempia tuloksia se saa lobbaamisessa aikaan.

Samaan aikaan Moisio kirjoittaa Suomen hallitusohjelmaa eli käyttää itse suurta poliittista valtaa.

Tämä jos mikä on korruptiota - ja mahdollistaa korruption suomalaisessa poliittisessa järjestelmässä.
Samanlainen moraalinen vastuu on RKP:n puheenjohtajalla Anna-Maja Henrikssonilla.

Hän on nimittänyt puolueensa hallitusneuvottelijaksi vaikuttajaviestintätoimisto Rud-Pedersenin osakkaan Marcus Rantalan.

Molemmat [Rantala ja Moisio] ovat päässeet vaikuttajaviestintätoimistojen osakkaiksi siksi, että he tuntevat ylimmän poliittisen päätöksenteon mekanismit. Heillä on myös henkilökohtaisia suhteita ministeriöihin ja poliitikkoihin. He ovat ominaisuuksiltaan loistavia lobbareita.
Myös SDP:n neuvottelijoiden joukosta löytyy lobbaritoimiston työntekijä. Pohjanmaan demaripiirin puheenjohtaja Matias Mäkynen on Rud-Pedersenin analyytikko. Mäkynen noussee jonkun demariministerin erityisavustajaksi.

Silti hänenkään ei pitäisi osallistua hallitusohjelman kirjoittamiseen, ennen kuin hän on eronnut vaikuttajaviestintätoimiston palveluksesta.
Ollaan demokratian kuoleman tiellä.

Re: Vaaliraha, lobbarit hallitusneuvotteluissa - korruptiota?

Lähetetty: 10.05.2019 08:01
Kirjoittaja NRR
Myös hesari käsittelee lobbareita ja kertoo, että lobbarit vaikuttavat hallitusohjelmaan kertoen: ”Meiltä on usea puolue ihan pyytänyt, että lähettäkää lyhyitä tekstejä, joita voi leikata ja liimata suoraan hallitus­ohjelmaan”
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006099636.html
”Hallitusneuvottelut ovat kuin olympialaiset, joten aina kannattaa yrittää vaikuttaa. ---”, sanoo yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen erikoistuneen konsulttitoimisto Blicin toimitusjohtaja Niilo Mustonen.

Entinen kokoomusvaikuttaja perustelee myöhässä oloa sillä, että etenkin isojen uudistusten edistämisessä pitää olla liikkeellä hyvissä ajoin eli pari vuotta etukäteen ja oikeastaan jatkuvasti.
”ILMAN muuta voi vielä vaikuttaa hallitusneuvotteluihin”, vakuuttaa myös STTK:n pääekonomisti Ralf Sund.

Sundilla on takanaan monipuolinen ay-ura, ja hän oli muutaman vuoden myös vasemmistoliiton puoluesihteeri.
---
”Tietysti suurin osa työstä on jo tehty vaaliohjelmissa ja muissa, mutta nyt pienpuolueiden aikaan apua kaivataan myös kompromissien teossa.”

ETUJÄRJESTÖJEN lobbaus käynnistyy Sundin mukaan yleensä noin vuosi ennen vaaleja. --- Hänestä [Sund] lobbaus on ajan mittaan siistiytynyt ja muuttunut hienovaraisemmaksi vaikuttamiseksi, kun ennen esiintyi suoranaista korruptiota.

”Mieluummin nyt katsotaan valmiiksi joku ehdokas, jolta voisi tulla ymmärrystä omalle asialle, ja sitten voidaan joku tonni antaa vallikassaan”, Sund kuvailee.

Re: Vaaliraha, lobbarit hallitusneuvotteluissa - korruptiota?

Lähetetty: 14.05.2019 19:53
Kirjoittaja SJONS
Yle Teema&Fem 14.5.2019 klo 19

Spotlight: RKP - Rahat, Kytkökset ja Puolue
Kun seuraa Ruotsalaisen kansanpuolueen rahavirtoja, löytää monia ristiriitaisuuksia.
Kuinka avoin puolue oikeastaan on? Toimittaja Christoffer Gröhn HD

Esim.: RKP 7,9 milj., Saml.3,4 milj., SDP 2,1 milj.,Cent 1 milj. osv.

Sijaiskärsijöinä suomenkieliset koululaiset, opiskelijat ja työnhakijat!

Re: Vaaliraha, lobbarit hallitusneuvotteluissa - korruptiota?

Lähetetty: 15.05.2019 08:44
Kirjoittaja NRR
Kiitos Sjons!

RKP sai siis rahoitusta lähes yhtä paljon kuin kaikki muut puolueet yhteensä!

https://areena.yle.fi/1-4587433

RKP:lle suoraan tukea (1,5 miljoonaa vuonna 2017) antaa Svenska Kulturfonden, jonka rahat tulevat Svenska Litteratursällskap i Finlandin osakkeista. Kulturfonden rahoittaa myös RKP:n naisyhdistystä ja nuorisoliittoa.

Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland saa rahansa neljältä taustasäätiöltä (Kulturfonden, Stiftelsen Tre Smeder, Konstsamfundet, Svenska Folkskolans Vänner), neljän viime vuoden aikana 2 miljoona euroa, ja jakaa ne eteenpäin sekä RKP:n että muiden puolueiden kaksikielisyyttä ajaville poliitikoille sekä hankkeisiin kaksikielisyyden puolesta.

Esimerkiksi RKP:n ehdokkaan presidentinvaalikampanjaa oli tuntemattomien lähteiden kanssa tukemassa mm. Konstsamfundet, Svenska Bildningsförbundet, Skogsindustrin ja aivan ylivoimaisesti Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland.

Yhden taustasäätiön edustaja kertoo: "Haluamme siten [antamalla rahaa Stiftelsen för det tvåspråkiga Finlandille] tukea poliittisten päättäjien ja virkamiesten valintaa. Säätiö voi vaikuttaa valitsemalla sellaiset päättäjät, jotka voivat edistää Suomen kaksikielisyyttä."

Tukea voidaan antaa myös esimerkiksi poliitikolle, joka haluaa järjestää nuorille kurssin kielitietoisuudesta ilman poliittisia painotuksia (ikään kuin kielipolitiikka ei olisi politiikkaa).

Svenska Ylellä on monta tuoretta juttua aiheesta, toimittajana Christoffer Gröhn:

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/05/ ... -val-efter

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/05/ ... edamot-for

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/05/ ... lturfonden

Jutuissa ei kritisoida vaikuttamista ruotsin aseman vahvistamiseen vaan ainoastaan vaikuttamisen kanavoimista voimakkaasti RKP:n kautta ja tietyn avoimuuden ja läpinäkyvyyden puuttumista.