NRR kirjoitti:as sanoa suoraan, ettei tässä ole kysymys sitä, mitä oppilaat lukevat tai eivät lue jollakin vuosikurssilla. Tässä on kysymys ruotsin asemasta Suomessa. Eivät aloitteen taustavoimat välitä siitä, oppivatko oppilaat ruotsia vai saksaa vai englantia ensin ja parhaiten, he haluavat saada kansalliskieliaseman pois ruotsilta Suomessa. Ja tämän takana taas on monia merkillisiä ja vanhentuneita näkemyksiä ja asenteita.
Tähän sisältyy niin paljon ongelmallista argumentaatiota että taas pistää hiljaiseksi, kunnes jaksan kirjoittaa jotain tähän liittyen...
Jos tässä olisi kyseessä kouluaine, niin silloin keskustellisimme kaikista muistakin kouluaineista Suomessa.
Ns. "pakkomatematiikka-argumentti". Kyllä, matematiikka on pakollista koska matematiikka on universaalia, hyvä blogisti. Eli tosin sanoen, koska koulussa on "yhtään mitään", niin koulussa "on oltava ruotsia". Ei kuulosta kovin fiksulta, eihän?
Jos tässä olisi kyseessä kouluaine, voisimme järkevästi keskustella siitä että mikä tämän kouluaineen hyöty opetussuunnitelmassa ylipäätään on. Ja se ainoa syy miksi se aine on siellä opetussuunnitelmassa tällä painolla, on
ruotsin asema Suomessa, eikö vain? Eli tämän takia me kyseenalaistamme sitä sinun ainoaa perusteluasi.
Ainoat "asenteet" mitä minulla on tässä asiassa, jonka vuoksi muodostaisin näkemyksiäni väärin blogistin mielestä, ovat mm. että ruotsi ei ole äidinkieleni. Hän tietysti tahtoisi puuttua varmaan mielellään asiaan.
Mutta kaiken tämän olen opiskellut ja se on muovannut minua ja tehnyt minusta sen, mitä tänään olen.
No niin, nyt päästään tähän kuvioon. Minä olen se mikä olen ihan ilman ruotsia, ja tämä ajattelu on muokannut minusta sen mikä minä olen -- kriittisesti ajatteleva ihminen joka ei niele ihan mitä tahansa.
En olisi tämä, joka olen, ilman tätä kaikkea. Kuulun kaikkein koulutetuimpaan ja yleissivistyneimpään eliittiin maailmassa.
Kiitos samoin. En kuitenkaan halua antaa sinun määrittää tämän eliiitin ehdoksi ruotsin kielen taitoa, koska en koe sitä oleelliseksi, eikä se ole minulle periaatteellisesti tärkeä asia.
Ehkä Lappeenrannan Matti Meikäläinen ei koskaan tarvitse sanaakaan ruotsia elämässään, mutta jos hän on sitä koulussa lukenut, on hän saanut paljon enemmän kuin vain kyvyn lukea ja kirjoittaa ruotsia.
Olisiko hän ehkä saanut jotain muuta jos hän olisi lukenut ruotsin tilalla jotain muuta? Suhtaudutko muuten "Lappeenrannan Mattiin" ylimielisesti?
Niillä suomenmaalaisilla, jotka eivät edes pysty oppimaan ruotsia, ei ole mitään mahdollisuuksia (chans) tämän päivän maailmassa. Emmekö voisi keskittyä oppimiseen tämän "kukaan ei tarvitse ruotsia nykyisin" sijaan?
Onhan se tietysti mielenkiintoinen ajatus että pitääkö heikoimmat oppilaat laittaa opiskelemaan "edes" ruotsia. Itseäni silti ahdistaa enemmän lahjakkaimpien oppilaiden pakollisuus suuntautua ruotsiin/Ruotsiin ensisijaisesti.
Hyvä Luoja, mitä on tapahtunut ihmisten kyvylle ajatella!!!
Pelottava kuviohan tämä on.