Maahanmuuttajat lopettavat pakkoruotsin?

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 7604
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Maahanmuuttajat lopettavat pakkoruotsin?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 24.03.2014 17:00


Heinäkenkä
Viestit: 18
Liittynyt: 23.03.2013 11:04

Re: Maahanmuuttajat lopettavat pakkoruotsin?

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Heinäkenkä » 24.03.2014 20:46

Hieno, että löytyy rohkeita nuoria, jotka uskaltavat sanoa suoraan mitä mieltä ovat tästä pakko-ruotsi-mielettömyydestä.

Hillevi Henanen
Viestit: 1169
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Maahanmuuttajat lopettavat pakkoruotsin?

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 24.03.2014 20:49

Maahanmuutto suuressa mittakaavassa on vielä uutta, mutta selvää on, että sieltä nousee hyvää vauhtia tarpeettomalla pakkoruotsilla kiusattua porukkaa, joilla sympatiat nykyisenlaiselle "kaksikielisyyden rikkaudelle" ovat hakusessa. Ei heiltä jää huomaamatta se, että ryhmä, joka on puolustavinaan vähemmistöjä itse asiassa kokee heidät uhkaksi itselleen, ja tekee kaikkensa estääkseen heidän(kin) etenemisensä yhteiskunnassa.
Viimeksi muokannut Hillevi Henanen, 25.03.2014 01:26. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

TK
Viestit: 1980
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Maahanmuuttajat lopettavat pakkoruotsin?

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 24.03.2014 21:19

Pakkoruotsin aikaistaminen on yhtä sairas idea kuin mitä oli kuntien pakkoyhdistäminen. Toivottavasti jotkut tahot tulevat ajoissa järkiinsä ja hanke perutaan. Kuten vietysti myös koko pakkoruotsi pitäisi perua.

NRR
Viestit: 7604
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Maahanmuuttajat lopettavat pakkoruotsin?

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.03.2014 06:22

Vaikka Vihreiden johto on saatu pidettyä pakkoruotsin takana, Vihreissä on paljon realistisia kielivapauden kannattajia ja heistä julkisuuteen ovat päässeet erityisesti maahanmuuttotaustaiset.

Ex-ministeri Rajamäen blogissa kommentoi aktiivivihreä Husein Muhammed:

"Sekä pakkoruotsista että virkamiesruotsista tulisikin luopua. Syy siihen, ettei maahanmuuttajataustaisia virkamiehiä ole, johtuu muodollisesta ruotsin kielen vaatimuksesta viran saamisessa. Vaikka enemmistö suomenkielisistä virkamiehistä ei tosipaikan tullen oikeasti osaa palvella ruotsiksi, he ovat kuitenkin etulyöntiasemassa maahanmuuttajiin verrattuna, koska nämä eivät ole opiskelleet ruotsia, eikä heillä ole kielitodistusta. Tehokas ratkaisu tähän ongelmaan olisi varmistaa, että jokaisessa viranomaisessa on ruotsia osaavia virkamiehiä palvelemaan ruotsiksi ruotsinkielisiä, mutta samalla luopua yleisestä, kaikilta työntekijöiltä vaatittavasta "tyydyttävän ruotsin taidosta", joka ei käytännössä palvele ruotsinkielisiä, ja toisaalta estää tehokkaasti maahanmuuttajia pääsemästä julkisiin virkoihin."

Umayya Abu-Hanna: "Rikkaan ja luovan kielen edistäminen on monikulttuurisen yhteiskunnan peruskivi. Elävää suomen kieltä on tietoisesti edistettävä kaikissa ryhmissä, erityisesti siirtolaisten keskuudessa."

Ja toisaalla "Suomi on erittäin vaikea monikulttuurisuusnäkökulmasta, koska meillä on valtaväestön lisäksi erittäin vakiintunut ja hyvin vallassa oleva vähemmistö ruotsinkieliset - ruotsinkielisten on lähdettävä mukaan vähentämään ruotsinkielisten asemaa..."

Umayya Abu-Hanna on varsin avoimesti kertonut mielipiteensä myös suomenruotsalaisuuteen liittyvästä illuusiosta, että suomenruotsalaisuus edustaisi monikulttuuria. Näin häntä siteerataan HBL:n artikkelissa (vapaa käännös):

--- suomenruotsalaiset ovat tottuneet edustamaan kaikkia vähemmistöjä vaikka suomenruotsaltaisten, kuten suomenkielistenkin, tilanne ei millään tavoin ole verrattavissa maanhanmuuttajien tilanteeseen, ei ole yhteistä historiaa, yhteisiä kokemuksia, yhteiskunnallista asemaa tai todellisuutta.

--- Suomenruotsalaisten vahva vähemmistöasema on hänestä tietysti hyvä asia mutta merkitsee samalla, että ruotsin asema nyt on uudessa vaiheessa eikä sillä ole enää samaa itsestäänselvää statusta kuin aikaisemmin. --- Historia on historiaa, nyt on väestöpohja muuttumassa. Monet suomenruotsalaisista ystävistä eivät ymmärrä tätä. He sanovat kieltäytyvänsä luopumasta hankituista etuisuuksista. Mutta tulevaisuudessa ruotsin asema ei tule enää olemaan yhtä itsestäänselvä. Tämä muutos on väistämätön ja se tulee tekemään kipeää.

--- Mm. Hän [Umayya] kritisoi nepotismia, jota hänestä ilmenee nimitysten yhteydessä. Hakuprosessit, jossa sukunimi ja kontaktit parantavat mahdollisuuksia tulla valituksi, eivät ota mukaan maahanmuuttajia. Esimerkiksi hän kuvaa, miten Stefan Wallin 2009 kulttuuriministerinä kielipoliitiisista syistä asetti Leif Jakobssonin Valtion taidekomission johtoon. Tämä samaan aikaan, kun oli olemassa muidenkin etnisten vähemmistöjen edustaja, näitä edustajia on mukana muutenkin aivan liian harvoin. Hän kyseenalaistaa myös Eva Biaudetin valinnan vähemmistöasiamieheksi 2010, kun muita hakijoita maahanmuuttajataustalla ei edes kutsuttu haastatteluun.


Abu-Hannalle vastattiin artikkelin kommenteissa kuten "nettifennoille": "Tämä jos mikä on rasistinen hyökkäys. Alkuperäisväestöä kohtaan. Abu-Hanna todella esittää käsittämätöntä kiihotusta kansansryhmää kohtaan."

Nämä ovat painavia mielipiteitä. Eivätkö Vihreät nuoret ryhmittyneet myös kielivapauden taakse?

Nähdäkseni vain maahanmuuttajat voivat tällä hetkellä sanoa näin suoraan sen, millainen ongelma pakkoruotsi on ja miten vaikeaksi ruotsinkielisen vähemmistön edustajat luonnottoman tilanteen purkamisen tekevät.

NRR
Viestit: 7604
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Maahanmuuttajat lopettavat pakkoruotsin?

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 26.03.2014 08:15

Tässä tuosta ketjusta tyypillinen ruotsinkielisen pakkoruotsin ystävän vastaus:

"Kyllä me suomenruotsalaiset luetaan pakkosuomea jo 2 luokasta asti. Eikä me valiteta siitä. Harvoin me saadaan käytännössä puhua omaa äidinkieltä. Ruotsinkieltä ei pitäisi katsoa negatiivisesti. Hyvä idea voisi olla, että aloittaisi ruotsinkielen opiskelun peruskoulun toisella luokalla, eikä kuten nytten on, että tulee sitten se "pakkoruotsi" 7 luokalla. Muutenkin tämähän olisi tasavertaista, eikö vain. Sitten jotkut kirjoittaa että näistä tulee paljon kuluja. Tosiasia on että suomenruotsalaiset maksavat ihan helposti oman osuutensa ja vähän enemmänkin verorahoina. Tietty kaikki ajavat omia puoliaan, sekä suomenruotsalaiset että suomenkieliset. Kysymys kuuluukin, että onko se niin paljon pois suomenkielisiltä, että heidän pitää opetella ruotsia, että mielummin poljetaan suomenruotsalaisten mahdollisuus puhua äidinkiltään omassa kotimaassaan!? Koska tätä monet kirjoittajat antavat ymmärtää. Peace"

Heistä ratkaisu pakkoruotsin aiheuttamiin ongelmiin olisi se, että muiden kieliryhmien pakkoruotsi alkaisi jo toisella luokalla.

Pakkoruotsista puhuminen on heistä vain "negatiivisuutta" ruotsin kieltä kohtaan, vaikkei missään maailmassa ole vastaavaa pakollista pikkukieltä koko monikielistyvälle kansakunnalle peruskoulusta yliopistoon. Ei edes myönnetä, miten ainutkertaisen pakollista ruotsi on - mikään muu aine ei ole vastaavalla tavalla pakollinen eikä minkään muun aineen perustelut ole pelkkää liturgiaa.

Heistä pakkoruotsi ja ns. pakkosuomi ovat aivan rinnasteisia tarpeellisuudessaan, ja heidän tyytyväisyytensä omaan ns. pakkosuomeensa osoittaa muka, miten suvaitsevaisia ja ahkeria he ovat toisin kuin pakkoruotsin kriitikot.

Se, ettei pakkoruotsi ole tuonut mitään todellista kaksikielisyyttä ja ruotsinkielisiä palveluja tunnustetaan, muttei kuitenkaan suostuta tinkimään omasta kaksikielisyysilluusiosta vaan vaaditaan lisää pakkoa!

Tarpeettoman kielen aiheuttamiin ongelmiin ja kustannuksiin puututaan vain sen verran, että kerrotaan ruotsinkielisten maksamien verojen kyllä moninkertaisesti kuittaavan kaiken.

Se, että RKP ja muiden puolueiden ruotsinkieliset saavat ajaa pakkoruotsia muille kieliryhmille, on tämän ajattelun mukaan "reilua", koska suomenkielisetkin saavat ajaa omia etujaan. Ei pääkielen aseman tunnustaminen ole mikään etu vaan fakta, muun väittäminen kertoo siitä, ettei omaa suhteellisuudentajua.

Lopuksi heittäydytään marttyyriksi: "onko se niin paljon pois suomenkielisiltä, että heidän pitää opetella ruotsia, että mielummin poljetaan suomenruotsalaisten mahdollisuus puhua äidinkiltään omassa kotimaassaan!?" Tietysti turhan kielen opiskeleminen alakoulusta yliopistoon, jopa yli vieraan A-kielen tuntimäärän, on suomenkielisiltä ja muilta kieliryhmiltä pois niistä opinnoista, jotka heille olisivat tarpeellisia, mielekkäitä ja verrattavissa muiden maiden nuorten opiskeluihin. Paitsi turhaa työtä monen kohdalla pakkoruotsi tarkoittaa myös pitkittyneitä opintoja, turhautumista, onnettomien ruotsin valmistavien kurssien käymistä yhä uudestaan ja uudestaan ja lopulta vielä monen kohdalla pakkoruotsi saa tinkimään opintotavoitteista.

Ja näin kirjoittava kuvittelee olevansa rauhan asialla ja kuittaa tekstintä sloganilla "Peace"! Miten aivot ja empatian saa käännettyä noin nollalle? Ruotsinkielinen koulu? Ruotsinkielinen media? Tarkoitushakuinen poliittinen liturgia ruotsinkielisten keskuudessa?

Kyse on ruotsinkielisten maailmankuvan manipuloinnista. Taannoin tv:ssä tuli suomenruotsalaisen viulistin ja kapellimestarin haastattelu, jota kuunnellessa oli pakko ihailla tämän muusikon tarkkanäköistä havainnointia. Muusikko sanoi suoraan, että ruotsinkielisillä on unelma Suomesta, jossa kaikki oppivat ruotsia ja puhuvat iloisesti ruotsia. Hän jatkoi, ettei tiedä, kuka uskoo tähän, mutta arvelee, että joku pitää mielellään kiinni vastakkainasettelusta, joka syntyy, kun tämä unelma ei olekaan totta. Tämä on väistämättä pettymykseen johtava unelma Suomesta, jossa kaikki oppivat ruotsia, on se voima, joka saa monet ruotsinkieliset äänestämään kielitalibaneja ja myös syyttämään ruotsivihasta kaikkia niitä, jotka eivät tunnusta tämän unelman oikeutusta vaan puhuvat muiden kieliryhmien oikeudesta valita itselleen tärkeät kielet.

JV Lehtonen
Viestit: 1868
Liittynyt: 22.04.2013 09:55

Re: Maahanmuuttajat lopettavat pakkoruotsin?

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja JV Lehtonen » 26.03.2014 09:21

http://www.kouvolansanomat.fi/Online/20 ... /2014939/4

Suomi on poikkeuksellisen multikulturalistinen eli monikulttuurinen maa, sanoo erikoistutkija Pasi Saukkonen Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö Cuporesta.

Tällä kommentilla hän ei viittaa maahanmuuttajien määrään, vaan monikulttuurisuuteen aatteena.

Saukkosen mukaan Euroopassa on Suomen ohella vain muutama multikulturalistinen maa eli Ruotsi ja Iso-Britannia.

— Muualla on vahvempi nationalistinen perintö tai ajatus, että maahanmuuttajille on hyväksi, että he sulautuvat mahdollisimman nopeasti valtaväestöön.

Suomessa noudatetaan vuonna 1999 säädetyn lain periaatetta: yhteiskunnan velvollisuus on huolehtia, että maahanmuuttajat pystyvät säilyttämään oman kielensä, kulttuurinsa ja identiteettinsä."

Sitä suuremmalla syyllä voidaan kysyä, miksi meillä samaan aikaan on ruotsalaisnationalistinen pakkoruotsi!

NRR
Viestit: 7604
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Maahanmuuttajat lopettavat pakkoruotsin?

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 26.03.2014 09:25

Joku ketjussa ärhentelee: "Vapaa kielivalinta ei ole tähänkään mennessä tarkoittanut yhtään mitään, joten olisi kai parasta että puhut pakollisten yhteisten kieliopintojen poistamisesta."

Olisi tietenkin järjetöntä puhua "pakollisten yhteisten kieliopintojen poistamisesta", mikä tulkittaisiin kieliopintojen poistamiseksi.

Kyse on kieliopintojen sisäisestä valinnanvapaudesta. Ja kun meillä on vain yksi pakollinen vieras kieli eli ruotsi, niin tietysti kyse on nimenomaan ruotsin pakollisuuden purkamisesta.

Ärhentelijä jatkaa: "moni 'vapaasta kielivalinnasta' puhuva on pakkoenglannin kannalla, eivätkä edes itse huomaa siinä mitään paradoksia"

Kun tilanne on nyt se, että kaikki haluavat lukea englantia, voidaan tietysti lukujärjestysten helpottamiseksi tehdä englannista pakollinen kieli ilman, että kielivapaudesta tingitään. Englannistahan voisi kevyesti saada vapautuksen, mikäli siihen olisi hyvä syy.

Sen sijaan ruotsin pakollisuus on se, joka vie vapauden valita lapsen kannalta mielekkäät kieliopinnot. Ruotsistahan ei mitään vapautuksia edes saa.

Esimerkiksi Ruotsin tai Ahvenanmaan malli on kielivapautta, vaikka molemmissa on pakollinen englanti, koska kieltenopetus toimii oppilaiden ja vanhempien toivomalla tavalla. Koska missään muussa maassa ei ole pakkoruotsin kaltaista turhaa ja läpi koulupolun jatkuvaa pakkoa, missään muualla ei ole syntynyt liikettä vapaan kielivalinnan puolesta kuten meillä.

Ärhentelijän olisi syytä herätä tähän todellisuuteen eikä käydä sanaleikkeihin. Kun ruotsi lakkaa olemasta pakollinen, saavat suomalaislapset (kielestä riippumatta) valita itselleen mielekkäämmän kielivalikoiman kuin nyt. Ruotsin opetus ei lakkaa, joten sen voi valita vastakin. Sen sijaan voi sitten valita jopa jotain muuta, joko koulun opetusohjelmasta tai vaikkapa erityisluvalla oman vanhemman opettamana. Se on kielivapautta.

Tolkutonta, että näin pitkän pakkoruotsikeskustelun jälkeen joudutaan edelleen vääntämään tällaisten vääristelijöiden kanssa. Minkä tyydytyksen he tästä tahallisesta vääristelystä saavat? Onko kiva muuntaa totuutta ja jatkaa muiden lasten kieliopintojen määrittämistä omasta maailmankuvasta käsin? Varmaan on.
Viimeksi muokannut NRR, 26.03.2014 09:28. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

NRR
Viestit: 7604
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Maahanmuuttajat lopettavat pakkoruotsin?

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 26.03.2014 09:26

JV Lehtonen kirjoitti:http://www.kouvolansanomat.fi/Online/20 ... /2014939/4

---

Saukkosen mukaan Euroopassa on Suomen ohella vain muutama multikulturalistinen maa eli Ruotsi ja Iso-Britannia.

— Muualla on vahvempi nationalistinen perintö tai ajatus, että maahanmuuttajille on hyväksi, että he sulautuvat mahdollisimman nopeasti valtaväestöön.

Suomessa noudatetaan vuonna 1999 säädetyn lain periaatetta: yhteiskunnan velvollisuus on huolehtia, että maahanmuuttajat pystyvät säilyttämään oman kielensä, kulttuurinsa ja identiteettinsä."

Sitä suuremmalla syyllä voidaan kysyä, miksi meillä samaan aikaan on ruotsalaisnationalistinen pakkoruotsi!
Kyllä. Kiitos tästä muistutuksesta!

JV Lehtonen
Viestit: 1868
Liittynyt: 22.04.2013 09:55

Re: Maahanmuuttajat lopettavat pakkoruotsin?

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja JV Lehtonen » 26.03.2014 10:18

De facto pakkoenglanti vs de jure pakkoruotsi

Kumpaan 5-miljoonainen kansa voi vaikuttaa globalisaation oloissa ?

Hillevi Henanen
Viestit: 1169
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Maahanmuuttajat lopettavat pakkoruotsin?

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 26.03.2014 12:28

Fijan kirjoitus ilmeisesti osu ja uppos, ja sai pakkoruotsin kannattajat hereille.
Miten kauan ruotsinkieliset aikovat selviytyä muista vähemmistöistä vaikenemalla, ja mikä on heidän suhtautumisensa sitten kun silmien kiinnipitäminen ei enää auta?
Nämä maahanmuuttajataustaisten kriittiset kirjoitukset lienevät erityisen kiusallisia.
Tässä yhden kommentoijan näkemys
Kateellisuudesta nää tällaset kommentit tulee. Ilmeisesti Fija ja monet muut kirjoittajat ovat kateellisia koska he itse kuuluvat heikkoon vähemmistöön tai epävarmaan enemmistöön.
Elikkä hupenevalla ruotsinkielisellä vähemmistöllämme ovat vastassa heikot muut vähemmistöt ja epävarma enemmistö, eli hyvin ei mene kenelläkään.

Tulihan siellä keskutelussa sitten vastaan tämä ruotsinkielisten pelastusrengaskin.
Miltä suomenruotsalaisten tulevaisuus sitten näyttää?

Kaksikielisten perheiden ruotsinkielisiksi rekisteröityjen lasten tuoman lisän ansiosta ruotsinkielisten lisääntyminen on ollut selvästi korkeampaa kuin suomenkielisten viime vuosina, vaikka erot todellisessa syntyvyydessä ovat olleet pieniä. Ruotsinkielisten koulujen oppilaiden määrä on lisäksi ollut noin 10 % korkeampi kuin rekisteröityjen ruotsinkielisten lasten määrä. Jos tähän lisätään vielä se, että suomenruotsalaiset elävät pitempään, elävät vakaammissa avioliitoissa, heillä on alhaisempi työttömyys ja he joutuvat harvemmin sairauseläkkeelle kuin suomenkieliset, voidaan väittää, että ruotsinkielisten demografinen tilanne on monessa suhteessa hyvä, sanoo professori Fjalar Finnäs.
Tilastokeskuksen mukaan tämä on tapahtunut yhden kerran tarkastelujaksolla 1980-2013. Vuonna 2010 ruotsinkielisten määrä lisääntyi suhteessa enemmän kuin suomenkielisten. Onnittelut heille siitä!
V. 2010: suomenkieliset +5894, ruotsinkieliset +761 vaikka 342 olisi piisannut tasapeliin.

Koko tarkastelujaksolla 1980-2013 kehitys on ollut seuraavanlainen (yksinkertaisella yhteen- ja vähennyslaskulla) muutoksen suuruusjärjestyksessä ja pyöristettynä lähimmälle tuhannelle, paitsi saamelaiset, joista jokainen ansaitsee tulla huomioiduksi.

Suomenkieliset +393000
Maahanmuuttajat +280000
Saamelaiset +587
Ruotsinkieliset -9600

En toki merkonomina vm. -66 hetkeäkään kyseenalaista professorismiehen ammattitaitoa tai rehellisyyttä, kunhan ihmettelen, kuten sitäkin, että miten tämä muutos näkyy kieli- koulutus- ja kuntapolitiikassa?
Viimeksi muokannut Hillevi Henanen, 26.03.2014 19:18. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

Hillevi Henanen
Viestit: 1169
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Maahanmuuttajat lopettavat pakkoruotsin?

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 26.03.2014 12:55

Suosittelen folktingetille, että jättävät jatkossa väestöluvut pois tästä vuotuisesta raportistaan, ja lisäävät tilalle vaikka aurinkotuntien määrän Suomessa. Aurinkohan tunnetusti paistaa rannikolla enemmän kuin muualla maassa.
(RKP voisi sitten ruveta ajamaan suomenkielisille vaikka sateenvarjonkäyttöpakkoa aurinkopäivinä.)

TK
Viestit: 1980
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Maahanmuuttajat lopettavat pakkoruotsin?

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 26.03.2014 13:55

Missä maailmassa surut ja surumieliset oikein elävät? Eivät ainakaan reaalimaailmassa, jossa selvästi ilmenee, että Suomi on poikkeuksellisen selvästi suomenkielinen maa ja samalla hyvin monikielinen maa. Ruotsinkieliset ovat vain yksi kielivähemmistö Suomen lukuisten kielivähemmistöjen joukossa.

Pakkoruotsittajien perustelut ovat useimmiten niin äärettömän lapsellisia, että ei tiedä itkiskö vai nauraisko niitä lukiessa.

Hillevi Henanen
Viestit: 1169
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Maahanmuuttajat lopettavat pakkoruotsin?

#14 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 26.03.2014 14:12

Kyllä välillä sääli on se päällimmäinen tunne. Herätys tuosta unesta tulee olemaan karu, ja se on varmasti tulossa.
Tälläkin hetkellä moni heistä nukkuu yönsä huonosti miettien pakkoruotsialoitteen aiheuttamia pelkojaan, ja oma puoli ei tee mitään niiden lievittämiseksi - päinvastoin, tuskaa pitkitetään.
Senkin takia olisi hyvä saada asia äkkiä pois päiväjärjestyksestä, että saisivat huomata, että ei se taivas sittenkään pudonnut päähän.

NRR
Viestit: 7604
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Maahanmuuttajat lopettavat pakkoruotsin?

#15 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 26.03.2014 15:42

TK kirjoitti:Pakkoruotsittajien perustelut ovat useimmiten niin äärettömän lapsellisia, että ei tiedä itkiskö vai nauraisko niitä lukiessa.
Hillevi Henanen kirjoitti:Kyllä välillä sääli on se päällimmäinen tunne.
Välillä käy niinkin hyvin, että saa nauraa.

JVL oli ystävällisesti kirjannut osan viestiäni tältä palstalta tuonne Fijan blogiin. Sen sijaan, että tämä "pitää sanoa pakollisten yhteisten kieliopintojen poistaminen" -tyyppi olisi pysynyt asiassa ja puolustanut järjettömäksi osoitettua väitettään, hän ohitti haasteen ja tyytyi maalailemaan minusta mielenkiintoista kuvaa: "tiedoksi kaikille muille kommentaattoreille, että 'Vapaa Kielivalinnan' foorumissa vaanii yksi kirjoittaja, joka analysoi siellä itsekseen jokaisen kommenttinne --- Aina välillä joku linkkaa tänne tuon vaanijan varjoväittelyitä."

Tuossa vaanija-kohdassa piti nauraa ääneen.

Nauru pidentää ikää mutta olisi tietysti aika, että nuo pakkoruotsin ystävät pystyisivät joko keskustelemaan aiheesta tai myöntämään tappionsa.

Viimeisin viesti Fijan blogissa on oikea kukkanen: "kaksikielisyttä on yritetty poistaa enenkin , ETTE SAA SITÄ POISTETTUA JA SILLÄ SIPULI . Ruotsinkielisyydestäni ylpeä !"

Olkoot ihan rauhassa ylpeitä ruotsinkielisyydestään ja kaksikielisyydestään mutta vain omien lasten kieliopintoihin on lupa vaikuttaa mutu-periaatteella. Muiden lasten kieliopintoja ei voi määrätä tukeutumalla tyhjiin sloganeihin ja mustamaalaamiseen.

Vastaa Viestiin