HS: "Eliitti vie kansalta uskon tulevaan"

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9999
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

HS: "Eliitti vie kansalta uskon tulevaan"

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 24.01.2014 08:19

Hesarissa kotimaan toimitus ruotii suomalaista ilmapiiriä otsikolla "Eliitti vie kansalta uskon tulevaan"
24.1.2014 http://www.hs.fi/kotimaa/Eliitti+vie+ka ... 0545135168

Toimittaja on koonnut aikamme sloganeita, joilla "kansaa" lyödään:
- kansakunnan henkinen tila on rappiolla
- Suomessa on liian kielteinen ilmapiiri, joka vaikuttaa suoriutumiseemme
- Suomea vaivaa henkinen kestävyysvaje
- Suomen henkisen ilmapiirin koventuminen
- suomalaiset elävät moraalisen hämmennyksen vallassa
- maahamme on juurtunut kiusallinen kielteisyyden kierre, joka lamauttaa luovuutta, uudistushalua, rohkeutta ja päättäväisyyttä koko yhteiskunnassa

Toimittaja toteaa, että näiden väitteiden pohjaksi ei tunnu löytyvän mitään, ja haastattelee professoria, jonka mukaan väitteiden taustalla on kenties vain eliitin oma näkemys kansasta. Tämä haastateltava kyseenalaistaa senkin, onko edes olemassa jokin kansakunnan henkinen ilmapiiri. Kansainväliset tutkimukset kun korostavat Suomen hyvyyttä eivätkä ankeuttamisen kulttuuria: "synkistelijät saisivat katsoa peiliin: olen itkenyt lukiessani pääkirjoituksia siitä, kuinka paskassa yhteiskunnassa elämmekään". Lehden mukaan poliitikoille ankeuttaminen saattaa olla hyödyllinen työkalu.

Nostan tähän keskusteluun myös keskustelun pakkoruotsin poistamisesta kielivapauden tieltä. Kielivapaus olisi positiivinen asia. Suostutaanko eliitin piirissä näkemään sen tuomat mahdollisuudet vai tyydytäänkö toistelemaan liturgiaa, jossa kansalla on taas kerran konnan rooli?

Hillevi Henanen
Viestit: 2832
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: HS: "Eliitti vie kansalta uskon tulevaan"

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 24.01.2014 13:23

Kaipa se on niin, että eliittinä oleminen ei olekaan niin auvoista kun moni oli kuvitellut, ja kun asiat eivät sujukaan itsellään, niin jostain se syntipukki on löydettävä. On kansan vuoro astua kuvaan siksi syntipukiksi. Yleensähän kansaa tarvitaan vain noin joka neljäs vuosi.

Omalta kohdaltani on usko eliittiin romahtanut täydellisesti tämän vajaan vuoden aikana, jonka olen pakkoruotsituskeskustelua seurannut. Jos yhdessä asiassa voidaan kansan etua näin röyhkeästi polkea koko koneiston voimalla, niin tulee väistämättä mieleen, että mitähän muuta siellä puuhataan. Mitkä ovat oikeasti ne kriteerit, joiden perusteella päätökset tehdään?

Kuntauudistus on yksi asia, jota olen ihmetellyt. Kaiken maailman vippaskonsteilla Suomeen kikkaillaan uusia isoja kaksikielisiä kuntia. Sillä saralla ei tunnu olevan rahasta puutetta.

Uskon, että en ole yksin tässä asiassa. Vajaassa vuodessa on todellakin usko tulevaan romahtanut.

Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Re: HS: "Eliitti vie kansalta uskon tulevaan"

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 24.01.2014 22:25

Tässä on kyse siitä että suomalaiset on yleisesti ottaen ehdollistettu tavallaan "suomettumaan". Meillä on ne tietyt viralliset totuudet joita pitää toistella tai tulee lokaa niskaan... ihan samalla tavalla kansakunta uskoi lojaalisti tsaarin hyvyyteen aikanaan, koska heidät oli ehdollistettu uskomaan että kuningas Tukholmassa on hyvä esivallan edustaja. "Alamaiskansan" ilmiö noin psykologisesti ajatellen; ruotsalaisille ei varmaan tulisi ikinä mieleenkään.

NRR
Viestit: 9999
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: HS: "Eliitti vie kansalta uskon tulevaan"

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 24.01.2014 22:34

Eero Nevalainen kirjoitti:Tässä on kyse siitä että suomalaiset on yleisesti ottaen ehdollistettu tavallaan "suomettumaan". Meillä on ne tietyt viralliset totuudet joita pitää toistella tai tulee lokaa niskaan...
Ja toimittajat ilmeisesti kokevat tämän työn "valistamisena". En voi kuin ihmetellä näitäkin tekstejä, jotka kuukeli löysi haulla "pakkoruotsi" tämän vuorokauden puolelta.

Näin aloittaa tänäinen Demareiden Uusi Aika pääkirjoituksensa: "Pakkoruotsi saa rinnalleen pakkohistorian ja pakkoyhteiskuntaopin, jos lukion tuntijaon uudistamisessa hyväksytään rajuin vaihtoehto, jota asiaa pohtinut työryhmä on esittänyt. Sen mukaan lukiolaisen ei tarvitsisi opiskella lainkaan mm. historiaa tai yhteiskuntaoppia, kun nyt on esimerkiksi pakollisia historian kursseja neljä. --- Historiattomuutta oli ilmassa esimerkiksi Suomi on ruotsalainen -ohjelman palautteissa. Moni ei hyväksynyt sitä, että meillä on paljon yhteistä Ruotsin kanssa."

http://www.uusiaika-lehti.fi/fi/nayta/u ... 5507892406


Vihreän langan blogissa tänään yritetään huumorin keinoin kuvata maata 20 vuoden kuluttua. Meillä on kuulemma silloin mielipidepuistoja, joissa jonkinlaisille arkkimielipiteille on omat torninsa, joissa kaupungin palkkaamat mielipidevaikuttajat huutelevat aiheistaan, joita ovat "Pakkoruotsi pois, Maahanmuutto seis, Naisten vika ja Onko nuorison nykyinen pukeutuminen vain esimakua tulevasta Harmageddonista".

http://www.vihrealanka.fi/blogi/kansane ... emokratiaa

Siis tyypillisiä argumentaatiovirheitä. Ujutetaan "pakkoruotsi pois" naurettavien tai epäkorrektien ajatusten sekaan. Ei olla luettu pätkääkään kritiikkiä, jota "Suomi on [pakko]ruotsalainen" -sarja sai, mutta ollaan tietävinään, että kyse oli historiattomuudesta. Kauhistellaan, että historiaa on lukiossa vain neljä kurssia ja unohdetaan kysyä, miksi ruotsiakin pitää olla enemmän.

Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Re: HS: "Eliitti vie kansalta uskon tulevaan"

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 25.01.2014 01:18

Hassuintahan tuossa on se, että ne arkkimielipiteet ovat oikeasti jotain ihan päinvastaista mitä tekstissä väitetään...

NRR
Viestit: 9999
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: HS: "Eliitti vie kansalta uskon tulevaan"

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 30.01.2014 17:27

"Suomalaisia ei voi enää kouluttaa kuin koiria"

Näin kirjoittaa Saska Saarikoski Hesarissa eikä tietenkään puhu pakkoruotsista vaan sivistyneen suomalaisen tavasta hankkia viinansa ja tulla tässä holhotuksi.

Saarikoski muistuttaa, että viime kesänä päänisteri Jyrki Katainenkin pohti puheessaan yhtenäiskulttuurin hajoamista yksilöiden moniarvoiseksi mosaiikkiyhteiskunnaksi: "Muutoksen keskeisenä tekijänä ovat ihmiset. Erilaiset, eri tavoin ajattelevat, toimivat, liikkuvat, kansainvälisesti verkottuneet, koulutetut ja fiksut ihmiset. Ihmiset, jotka eivät suostu elämään perinteisten auktoriteettien rajaamien ohjeiden mukaan."

Saarikoski jatkaa, että "Mosaiikki-Suomessa ei ole yhtä moraalikäsitystä, eikä sen kansalaisia voi kouluttaa kuin koiria".

Näitä periaatteita on hyvä palauttaa mieleen myös, kun herrat ryhtyvät puhumaan pakkoruotsista.

Vastaa Viestiin