Sivu 1/1

Pakkoruotsin taustalla ääriruotsalaista nationalismia?

Lähetetty: 04.01.2014 10:07
Kirjoittaja NRR
Pakon taustalla on ollut koko ajan näkyvissä vain ääriruotsalaisuuteen liittyviä nationalistisia perusteita, tunteita joita tietysti ihmisillä saa olla, vaikkeivät ne kestäkään pakkoruotsin argumentteina.

Tämä teema, historia-Norden, on ollut pakon perusteista se selvin kaiken aikaa, se löytyy myös "Suomi on [pakko]ruotsalainen" sarjan taustalta. Kyse näyttää olevan siitä, että suomenruotsalaiset ovat ilmeisesti viimeisinä Pohjolassa säilyttäneet osana kulttuuriaan ja osana kouluopetustaan eheän nationalistisen kuvan yhdestä oikeasta, suurta historiallista tarinaa kannattelevasta suomalaisuudesta, siitä kaksikielisyysliturgian mukaisesta.

Re: Pakkoruotsin taustalla ääriruotsalaista nationalismia

Lähetetty: 04.01.2014 10:07
Kirjoittaja NRR
Tässä tuore kommenttini kulttuurilehteen:

Voi pojat. Nyt pakkoruotsin puolustajat ovat marssittaneet mediassa esiin todellisia nationalisteja: John Crispinsson, Dick Harrison ja Herman Lindqvist sekä nyt Arne Rubensson. Keskustelin tästä pakon "historia-Norden"-perustelusta eräässä ruotsalaisessa poliittisessa blogissa. Blogisti kuvasi näiden toimijoiden ongelmaa näin: "Syy miksi he ovat niin kiihtyneitä ruotsin kielen asemasta Suomessa on se, että he tuijottavat itse sokeasti historiaan. Heidän nationalistiset tunteenpurkauksensa ovat parhaassa tapauksessa merkki siitä, että he ovat fossiileja, pahimmassa tapauksessa tällainen voi ravita äärioikeistolaista nationalismia."

Esimerkiksi John Chrispinsson, jota vastikään lainattiin HBL:ssä, on ilmeisen tietoinen tästä kritiikistä, koska hän jakaa nationalismin "pahaan" ja "hyvään". Hän kertoi, että meillä olisi paljon opittavaa 1800-luvun nationalistisista ajatuksista. Silloin monet kulttuuripersoonat katsoivat, että silloinen nationalismi oli hyvää. Crispinsson haluaa nähdä kaikkien pohjoismaiden asukkaiden tuntevan olonsa kotoiseksi kaikkialla Nordenissa. Hän uskoo, että tähän tarvitaan yhteinen skandinaavinen kieli, jota ilman hänestä meiltä katoaa suuri osa yhtenäisyydentunnetta. Mutta eivät ruotsalaiset yleisesti ajattele näin, heille tuo on nationalismia ja vielä irrationaalista. Näin vastaa ruotsalainen poliittisen blogin kirjoittaja: "Tuo on äärimmäinen näkemys. En ole koskaan kuullut kenenkään esittävän, että kaikkien tulisi puhua ruotsia, jotta tuntisimme "yhtenäisyyttä". Miten Crispinsson kuvittelee, että jo nyt ilmeiset ristiriidat vähenisivät (ja muuttuisivat yhtenäisyydeksi) kun pakkoa lisätään? Hänen täytyy olla täysin epärealistinen unelmoija. Eikä Suomi tarkasti ottaen edes kuulu Skandinaviaan. Crispinssonista vaikuttaa tulleen lite snurrig."

Tämä ero on Suomen ja Ruotsin välillä. Olemme molemmat näennäisesti pohjoismaisia demokratioita, mutta Ruotsissa ihanteet on tuotu käytäntöön, meillä ei - meillä rakennetaan outoa kaksikielisyysnationalismia unohtaen, ettei mikään todellisuudelle vieras toimi. Meillä ei esimerkiksi ymmärretä, mikä haaste on siinä, että pääkaupunkiseudun kouluissa on pian 20% maahanmuuttajataustaisia oppilaita. Tarvitsemme ehdottomasti monikielisyysstrategiaa, jossa näiden nuorten omien äidinkielten opettaminen nostetaan yhdeksi koulutuksemme kärkihankkeeksi. Tämä oli ensimmäinen asia, jonka ruotsalainen bloggarikin nosti esiin: "Täytyy olla todella vaikeaa esimerkiksi Suomeen tuleville somaleille opetella kolmen eri kieliperheen kieliä. Verrattuna ruotsalaisiin, joiden on hankala jopa oppia toista oman kieliryhmänsä kieltä (englantia) todella hyvin, puhumattakaan ranskasta tai saksasta. Suomeen tulevat maahanmuuttajat joutuvat siis liikkumaan kolmen eri kieliperheen keskellä kun taas useimmat ruotsalaiset liikkuvat vain yhdessä kieliperheessä."

Ruotsista voimme hyvin ottaa mallia, siellä tunnistetaan ummehtunut nationalismi ja kritisoidaan sellaista avoimesti, siellä rakennetaan monikulttuurisuutta myös kieltenopetuksessa (englannin lisäksi toista vierasta kieltä ei opiskella, jos on tarvetta lujittaa koulukieltä, kotikieltä tai englantia).

Pohjoismaisuutta on inhimillinen ja suvaitseva asenne, jossa kartetaan epärealistisia vaatimuksia. Pakkoruotsi ei ole pohjoismaista vapautta vaan ihan kotimainen ongelma. Mitään tällaista identiteetin sanelua ei tarvita. Suomalaisuutta on monenlaista. Suomalaisuus on mosaiikki, jonka jokainen rakentaa omalta kohdaltaan.



(ilmestyneekö sivulle, joka on otsikoitu "Ruotsin kieli on osa suomalaisuutta" http://kulttuurivihkot.fi/lehti/mielipi ... alaisuutta)

Re: Pakkoruotsin taustalla ääriruotsalaista nationalismia?

Lähetetty: 04.01.2014 11:08
Kirjoittaja Jaska
Hieno vastaus!

Re: Pakkoruotsin taustalla ääriruotsalaista nationalismia?

Lähetetty: 04.01.2014 11:14
Kirjoittaja JV Lehtonen
Ei ainakaan vielä näkynyt..
Oma loppulauseeni tuohon väittelyyn:

Emme me kielivapausaktiivit ole määrittämässä kenenkään henkilökohtaista suomalaisuutta. Jos te vapauden vastustajat koette, että ruotsi on osa Teidän suomalaisuuttanne, se on aivan yhtä arvokasta suomalaisuutta kuin meidänkin suomalaisuutemme, johon ruotsin kieli ei kuulu. Mutta koulutuspolitiikan varjolla harjoitettava identiteetinmuokkaus ei kuulu demokratiaan. Onhan meillä uskonnonvapauskin, vaikka kristinusko on taatusti olennaisempi osa suomalaisuutta kuin ruotsi! Pakkoruotsin taustamotiivi on valtion kaksikielisyysidentiteetti, joka ylhäältä alas vyörytetään alamaisen, ei siis kansalaisen, identiteetiksi pakolla. Pois pakkoruotsi, vapaa kielivalinta tilalle, enemmän suvaitsevaisuutta ja henkistä vapautta. Kannattamalla pakkoruotsia eli vastustamalla vapautta kannatatte samalla pakkoruotsin taustamotiiveja eli identiteetin pakkomuokkausta. Tämä ei todellakaan ole mikään "vain yksi kouluaine"- asia. Jos se olisi, pakkoruotsi olisi jo aikoja sitten poistettu. Identiteettiin koskeminen aiheuttaa aina vastareaktion, oli sitten kyseessä seksuaali-identiteetti,kieli-identiteetti tai vaikka uskonto osan identiteettiä. Suomessa on kaikilla muilla identiteetin alueilla ajatuksen vapaus,ainoastaan kieli-identiteetin osalta ei. Abosoluuttisen pakon poistaminen poistaa myös ruotsi-trauman.

Re: Pakkoruotsin taustalla ääriruotsalaista nationalismia?

Lähetetty: 04.01.2014 11:16
Kirjoittaja JV Lehtonen
Jaska kirjoitti:Hieno vastaus!
Tyylikäs veto kyllä..

Re: Pakkoruotsin taustalla ääriruotsalaista nationalismia?

Lähetetty: 05.01.2014 11:18
Kirjoittaja NRR
Tyylikkäästi olette osallistuneet tekin, kiitos!

Kannattaa siis käydä muidenkin tsekkaamassa
http://kulttuurivihkot.fi/lehti/mielipi ... alaisuutta

Pääkirjoittaja luettelee luottavaisena vanhat yritykset nollata pakkoruotsin kritiikki:
- koko oppivelvollisuutemme perustuu »pakkoon»
- yhden kielen oppiminen parantaa valmiuksia oppia lisää kieliä ja ruotsin ansiosta moni muu kieli voi avautua helpommin
- taustalla lienee kuitenkin myös halu murentaa Suomen kaksikielisyyttä
- Suomi sijaitsee Pohjolassa, ja muut Pohjoismaat ovat sen luonnollisin viiteryhmä
- ruotsi sopii huomattavasti suomea paremmin yhteispohjoismaiseksi työkieleksi
- meillä ei ole mitään syytä vieroksua ruotsin kieltä vain todistaaksemme, ettemme ole Ruotsin pikkuveli
ja uskoo näin todistaneensa jotakin.

Pääkirjoittaja ei usko, että englannin voittokulku maailmassa olisi vääjäämätöntä. Hänestä lähialueiden kielten osaamiseen panostaminen antaa tiettyä turvaa tulevaisuudessa muutosten varalle, eikä hän näin kirjoittaessaan puhu venäjästä, virosta tai saksasta. Lehdessä Språkförsvaret-järjestön varapuheenjohtajan Arne Rubensson kertoo ruotsin kielen ja monikielisyyden puolustamisesta englannin kielen ylivaltaa vastaan nojaten (jopa pääkirjoittajan mielestä tekstissä on "häivähdys myös vanhaa ruotsalaista suurvalta-asennetta") ja ihmettelee »Eikö Suomi enää halua olla osa pohjoismaista perhettä?».

Re: Pakkoruotsin taustalla ääriruotsalaista nationalismia?

Lähetetty: 05.01.2014 14:35
Kirjoittaja Eero Nevalainen
NRR kirjoitti:viimeisinä Pohjolassa säilyttäneet osana kulttuuriaan ja osana kouluopetustaan eheän nationalistisen kuvan yhdestä oikeasta, suurta historiallista tarinaa kannattelevasta suomalaisuudesta, siitä kaksikielisyysliturgian mukaisesta.
Jos ollaan ihan tarkkoja niin he ovat säilyttäneet jonkinlaisessa "pakastimessa" suorastaan jonkinlaisen nationalismin joka kohdistuu Ruotsin suurvalta-aikaan ja joka lähti kammottavalla tavalla historiallisesti pieleen 1809. "Kaksikielisyyskin" on kai vain jonkinlainen myönnytys joka on ollut pakko tehdä -- en enää oikein jaksa elätellä positiivisia mielikuvia siitä, mikä meidän asemamme olisi sellaisessa yhteiskunnassa, mikä olisi heidän mielestään täysin oikeaoppinen. Tämä on tietysti omaa spekulaatiotani..