Sampo Terhon uudenvuodenlupaus

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9793
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Sampo Terhon uudenvuodenlupaus

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 30.12.2013 23:49

http://sampoterho.puheenvuoro.uusisuomi ... akirjoitus

--- vaarallisinta on, kun kiihkeän samanmielinen yhteisö päättää uskotella toisilleen, että heidän tyhmyytensä on älyä, halveksuntansa suvaitsevaisuutta ja kiihkomielisyytensä avarakatseisuutta.

--- ollaan kollektiivisen tyhmenemisen tiellä, jolla sanan- ja ajatuksenvapaus tallotaan jalkoihin. Samalla hiljaisesti myönnetään, että keskustelua ei voitu voittaa älyllisesti (mikä yleensä on merkki siitä, että oltiin väärässä). Järki korvataan fanaattisuudella.

--- Yhteinen vihollinen yhdistää, ja jonkun toisen alaspäin osoittelu tuo tympeää itsetyytyväisyyttä ja ylemmyydentunnetta. Mikä parasta, vihansa kohteeseen voi myös projisoida kaiken sen, mitä itsessään inhoaa. Näin tyhmentynyt mieli vapauttaa itsensä pahuudesta.

Parhaiten tämä kaikki onnistuu kieltäytymällä tutustumasta toiseuteen ja ruokkimalla omia harhakäsityksiään sitä kohtaan. Kun vastustaja on mielikuvissa epäinhimillinen, epäinhimillisyys sitä kohtaan on sekin hyväksyttävää – ja jälleen kerran vihaaja on tullut juuri siksi mitä vihasi.

--- Uudenvuoden lupauksena yritän tulevanakin vuonna ohjata kielikeskustelua järjelliselle pohjalle, mm. kun kansalaisaloite ruotsin kielen vapaaehtoisuudesta viedään eduskuntaan.

NRR
Viestit: 9793
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Sampo Terhon uudenvuodenlupaus

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 31.12.2013 00:41

Valtavan vilkas keskustelu. Kriitikot eivät pitäneet siitä, että Suomalaisuuden liitolle on nyt keskeistä toimia ruotsin pakollisuuden poistamiseksi. Katsottiin, että pakkoruotsi kuuluu suomalaisuuteen tai ainakin pitäisi yhtä lailla vastustaa englannin hyötyyn perustuvaa suosiota.

Tässä muutama vastauskommentti:

"Nyt on vaan niin että Suomalaisuuden liitolle ns. pakkoruotsi on ajankohtainen ja siksi siitä varmasti myös puhutaan. Ihmettelen miksi ei vaisi puhua. Toivottavasti tuo asia saa pian myönteisen päätöksen ja päästään käsittelemään muita suomalaisuuteen kuuluvia tärkeitä asoita."

"koko tämä asia [keskustelu pakollisesta ruotsista] on mielestäni riistäytynyt käsistä, kun ei edes asiallisiin kommentteihin ja kysymyksiin saada vastauksia niiltä, jotka myös voisivat viedä asiaa eteenpäin demokraatisempaan suuntaan. Enemmistö kansasta on tyytymätön tilanteeseen, mutta poliitikot - lähinnä puoluejohtajat käyttävät vain samoja kuluneita puolustuspuheitaan, jotka eivät enää kuulu nykypäivään. --- Ahvenanmaan kielipolitiikasta --- heillä oli oikeus ja mahdollisuus jättää suomen kieli syrjään ja ottaa tilalle pakkoenglanti. Miksi meillä ei ole itsellämme samaa mahdollisuutta vapaaseen valintaan kielipolitiikassamme, kun enemmistö- ja vähemmistön suhteet ovat kuitenkin samat? Miksi se ei ollut "rasismia" suomenkielisiä kohtaan? Siitä haluaisin päättäjien tekevän selkoa ja samoin siitä, että miksi kukaan ei moiti heidän oppilaitaan laiskoiksi, kun eivät halua lukea useampia vieraita kieliä? Nythän esimerkiksi Tarja Halonen moitti viime lauantaina samasta asiasta suomalaisia oppilaita laiskoiksi, vaikka tarkoitushan on ottaa ruotsin tilalle myös Suomessa joku muu vieras kieli tilalle vapaavalintaisesti. Eriarvoisuudellekin olisi hyvä löytää joku järkevä selitys! Rauhanomainen keskustelu olisi paikallaan, jotta voisimme jo siirtyä eteenpäin järkevämpään kielipolitiikkaan myös meillä."

"Tässä kun on ihmetelty miksei englantia vastaan taistella, englanti kun on suurempi uhka kuin ruotsi: Ei pakkoruotsi olekaan uhka, se on tarpeeton ja epäoikeudenmukainen järjestely & resurssisyöppö monelle. Näillä perusteilla sitä voi vastustaa, vaikka se ei olekaan uhka."

"Kaksoisstandardit taas valloillaan "suvaitsevien" pakkoruotsin ystävien parissa! Miksi suomalainen ei saa itse valita, mitä hänen suomalaisuuteensa kuuluu ? Ja kenellä se suomalaisuuden määrittelemisen oikeus on, kun puhutaan kansasta kokonaisuutena ? Kuka suomalaisuuden saa määritellä ylhäältä alas, von oben ? --- Miksi sellainen vaihtoehto ei kävisi pakottajille, että antaisitte meidän ruotsittomien elää rauhassa ruotsitonta elämää suomalaisina ?"

ja Terhon blogissa toisaalla kommentti:

"Suomalaisuuden liitto on ainoa taho, joka hyväksyy KAIKKI suomalaisuuden muodot, myös ruotsittoman suomalaisuuden! Siksi olen jäsen ko. yhdistyksessä, nimenomaan liiton osoittaman suvaitsevaisuuden takia! Suomen valtio ei hyväksy ruotsitonta suomalaisuutta, vaikka esim. jumalan ja aseeseen tarttumisen kansalainen saa itseltään vapaasti kieltää!"

NRR
Viestit: 9793
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Sampo Terhon uudenvuodenlupaus

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 02.01.2014 00:39

Terholle on kirjattu vastinetta mm. blogiin
http://petranyqvist.puheenvuoro.uusisuo ... ja-dilemma

Tässä ote (alleviivaukset ja numeroinnit minun):
eräs blogi kirjoitti:Toinen kritiikin ydin on ollut Suomalaisuuden liiton perinteisen toiminnan hiipuminen ja korvautuminen ns. pakkoruotsin vastustamiseen ja kielivapauden ajamiseen[1]. Toiminnan yksipuolistumisen on arvosteltu aiheuttavan kohtuutonta kielivihaa ja vähemmistövihaa[2]. Vihapuheista Terho on tehnyt jyrkkiä irtiottoja, mistä on niittänyt kiitosta. --- Minulla onkin muutamia juuri Suomalaisuuden liiton ja sen lähitahojen kielikeskustelua koskevia kehitysehdotuksia, ja niitä voivat muutkin kieliasioista kiinnostuneet lisätä.

---

Kielikeskustelu on tulehtunut, koska kukaan ei vie sitä eteenpäin[3]. Verkossa käytävä keskustelu keskittyy ns. pakkoruotsin vastustamiseen ja kehittämisseikat vähemmälle. Kehittämisseikat myös eroavat toisistaan radikaalisti.

Perustelut ns. pakkoruotsin poistolle on esitetty satoja kertoja. Verkkoalustat, jossa kielikeskustelua ylläpidetään, esim. Suomalaisuuden liiton oma Facebook-sivu julkaisee lähinnä ns. pakkoruotsiin liittyviä julkaisuja ja keskustelunavauksia. --- Esimerkiksi lasten kannustaminen kouluvihamielisyyteen ei ole kulttuuritoimintaa. [4]

---

Toimintaan kytkeytyvässä ”Vapaa kielivalinta”- yhdistyksen verkkofoorumissa olen käynyt kerran keskusteluvieraana. Foorumi virittäytyy pakkoruotsin perustelukikkojen tehtailuun [5] ja aika löyhin perustein ihmisten leimaamiseen ”pakkoruotsittajaksi” tai ”pakkoruotsin ymmärtäjäksi” [6] joka ei automaattisesti ole yhtä mieltä suunnitelmista. Pakkoruotsittaja on viime vuosina kehittynyt pilkkanimi joka on käyttäjiensä mukaan kuranttia kielenkäyttöä.

Vapaan kielivalinnan foorumi näyttää tuottavan runsaasti kirjoituksia, joissa analysoidaan [7] sana sanalta ruotsin kielen myönteisyydestä kirjoittavien kommentteja, blogeja ja kolumneja.

Vapaan kielivalinnan nimissä ajetaan niin monenlaisia asioita, että asiaa seuranneenakin alan jäädä laskuissa jälkeen. [8] Tässä niistä osa:
- Vapaa kielivalinta ilman sen kummempia selvityksiä
- kiinan, arabian ja muiden suurten kaukomaiden kielten opetuksen järjestäminen myös peruskoulutasolla
- pakkoenglanti
- enemmän mahdollisuuksia tehdä itsenäisiä kielivalintoja
- kielivaatimusten vähentäminen. Yksi vieras kieli riittää, lähinnä englanti.
- yksikielinen Suomi
- ainoastaan ruotsin pakollisen opetuksen lopettaminen ja samalla ainoastaan yksikielinen Suomi

Tällainen kirjo luo fantastisen kasvualustan mitä käsittämättömämmille mielikuvituksen tuotoksille ja asioiden sekoittumiselle, ja usein keskustellaan aivan asioiden vierestä ja sätitään ihmisiä vääristä asioista.[9]

1. En voi vastata Suomalaisuuden liiton puolesta, mutta näen pakkoruotsikysymyksen liittyvän suomalaisuuteen siten, että pakon puolustajat usein määrittelevät ruotsin osaksi suomalaista identiteettiä, mikä ei voi olla totta kaikkien kohdalla. Toisaalta pakkoruotsi on todella useimmille suomalaisille ja nyt myös uussuomalaisille turha riesa ja rasite. Pakkoruotsin kritiikkiin on tarvittu todella paljon työtä, niin vaikea on ollut päästä vaikuttamaan asiaan. Onneksi jotkut ovat jaksaneet jo pari vuosikymmentä valmistaa tietä kielivapaudelle.

2. Pakkoruotsin kritiikki on varmasti kovaa, vihaa se ei ole. Ahvenanmaalaiset ottivat ja poistivat pakkosuomen - oliko sekin "kohtuutonta kielivihaa ja vähemmistövihaa"?

3. Keskustelu ja argumentit ovat toki hioutuneet pakkoruotsin kriitikkojen puolella, mutta valitettavasti pakon puolustajien ja ymmärtäjien joukossa ei olla menty eteenpäin. Saska Saarikoski, jota ei varmaankaan voi pitää ruotsinvihaajana, kuvasi tilannetta kolumnissaan jo pari vuotta sitten näin: "aina, kun seuraan Hufvudstadsbladetista suomenruotsalaisten kielikeskustelua, huomaan tuntevani äkillistä vetoa Timo Soiniin! Suomenruotsalaiset osaavat väitellä henkevästi ja sivistyneesti kaikesta muusta, mutta kun aletaan puhua ruotsin asemasta, keskustelusta tulee nurinkurista pseudodebattia, jossa ensin on ainoa oikea vastaus, sitten sitä tukevat argumentit. Jos joku yrittää potkia aisan yli, kuten pakkoruotsia arvostellut Rkp:n varapuheenjohtaja Nils Torvalds, hän saa niskaansa laskiämpärin. Samanlaisen jollaisella Paavo Lipponen heitti lehden palstoilla pääministeri Mari Kiviniemeä, joka uskalsi ehdottaa, että Kaakkois-Suomen koululaiset voisivat opiskella ruotsin sijasta venäjää. Savolaisen Lipposen kielikiivaus voi hämmästyttää, ellei muista, että sukujuurensa Kaarle Suuresta johtava Lipponen on epäilemättä solmiutunut monin tavoin myös ruotsalaisiin ylhäisösukuihin. Suomenkieliset ovat muutenkin äänessä. Lauantain HBL:ssä keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen vaati, että puolueiden pitää kokoontua sopimaan siitä, miten kouluruotsista ei saa vaalien alla puhua. Tehdään saman tien listat muistakin kielletyistä aiheista!"

4. Pakkoruotsin kritiikki ei ole kouluvihamielisyyttä. Äidinkielen opetuksessa on niin yläasteella kuin lukiossa annettu aina väittelykursseilla oppilaille aiheeksi "pakkoruotsi". Myös blogissa mainittu pakkoruotsiräppi oli osa äidinkielen ohjattua kurssia.

5. Tässä oli varmaan tarkoitus kirjoittaa jotain muuta: "[Vapaan kielivalinnan] Foorumi virittäytyy pakkoruotsin perustelukikkojen tehtailuun".

6. Jos kannattaa pakkoruotsia on pakkoruotsin kannattaja. Jos kommenteillaan myötäilee pakkoruotsia, lienee vähintään pakkoruotsin ymmärtäjä. Onko jokin soveliaampi ilmaus tarjolla?

7. Kirjoituksia analysoidaan, kyllä. Miten voitaisiin edetä analysoimatta? Sitä paitsi joku meistä voi vielä tehdä tästä vaikka väitöskirjan.

8. Tämä palsta on avoin, pakkoruotsia kritisoi valtaosa kansalaisista (vain 22% on Magman kyselyn mukaan täysin nykyisen pakon kannalla). Emme mitenkään voi vaatia, että olisi olemassa vain yksi näkökulma ja yksi tapa toteuttaa kielivapautta.

9. Kritiikki ei ole sättimistä.
eräs blogi EN:lle kirjoitti:Uskon että VKV:n foorumilla tehdään oikein ansiokastakin analyysiä, ja tietenkin saa, mutta valitettavasti juuri minä jouduin kohtaamaan visiitilläni jotain äärimmäisen outoa enkä aio enää käydä siellä uudestaan.
Minuthan täällä kohtaa. ;)

(käyty keskustelu alkaa kohdasta http://vapaakielivalinta.fi/forum/viewt ... 329#p10327)

NRR
Viestit: 9793
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Sampo Terhon uudenvuodenlupaus

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 02.01.2014 11:15

NRR kirjoitti:Terholle on kirjattu vastinetta mm. blogiin
http://petranyqvist.puheenvuoro.uusisuo ... ja-dilemma
--- aika löyhin perustein ihmisten leimaamiseen ”pakkoruotsittajaksi” tai ”pakkoruotsin ymmärtäjäksi”
Toinenkin loukkaantunut ilmoittautui tuolla blogissa: "Minuakin on siellä [eli Vapaan Kielivalinnan foorumilla] luonnehdittu "pakkoruotsin ymmärtäjäksi" :-). Ei siis näytä riittävän, että on kirjoittanut toisen kotimaisen valinnanvapautta kannattavan blogin."

Koska yleensä minä käytän nimitystä "pakkoruotsin ymmärtäjä", oletan, että joskus jossain olen kommentoinut hänen ajatuksiaan. Tietysti olen voinut ymmärtää hänet väärin. Toisaalta pakkoruotsin ymmärtäjä on minusta henkilö, jonka mielestä pakon poistamisella ei ole kiirettä ja/tai pakko perustuu järkevään lähtökohtaan. Esimerkiksi Terhon kirjoitusta analysoivan blogikirjoituksen (linkki yllä) laatija kuvasi lähtökohtaansa tällä palstalla näin:

"Minulle on kohtalaisen yhdentekevää, miten oppiaineet järjestetään. Vanha systeemi rakentui sopimuksille, jossa näen jonkinlaisen reiluuden. Sen voi muuttaa, mutta uuden systeemin pitää olla parempi. Tämän enempää asia ei sinänsä kiinnosta, mitä on ehkä vaikeaa ymmärtää. Lähtökohtaisesti en pidä koulutusta negatiivisena asiana. Pakko taas on turhaa. Mutta nämä lieveilmiöt, esim. että se valtaa koko ajattelun ja on tärkein tavoittelun asia, ei ole välttämättä kaikkein tervein kanta. Kukaan ei ole nykyiseen järjestelmään kuollut ja sen haittoja myös liioitellaan rajusti."

Kutsun tätä pakon ymmärtämiseksi. Siinä lähtökohta pakolle nähdään "jonkilaiseksi reiluudeksi", kaikki koulutus on jotenkin "ei negatiivista", koko pakkokielikysymys "ei kiinnosta" (vaikka siitä itse kirjoitellaan lukemattomia viestejä) ja kritiikki nähdään ylimitoitettuna, jopa patologisena asenteena = "ei välttämättä tervein kanta" ja argumenteissa kielivapauden puolesta nähdään "liioittelua", "kukaan ei ole kuollut".

Mikä olisi oikeampi sanavalinta kuin "pakon ymmärtäminen"?

Hannu Jussi
Viestit: 1108
Liittynyt: 02.04.2011 19:32

Re: Sampo Terhon uudenvuodenlupaus

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Jussi » 02.01.2014 11:44

Laitan Oikkosen näkemyksen tähän.

"
1. Pakkoruotsissa ongelma on pakko, ei ruotsi. Ne jotka eivät halua kajota pakkoon, kääntävät keskustelun ruotsiin.

9. Kielikeskustelu -- tai oikeastaan kieliriita, jonka olennaisin sisältö on ruotsinkielisten sokea pyrkimys historiallisen kulttuurihegemoniansa säilyttämiseen -- ei nykyisistä lähtökohdistaan tule etenemään mihinkään. Viivytystaistelu riittää ruotsinkielisille. Sitä voi jatkaa ikuisesti. "
http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuo ... akkoruotsi

JV Lehtonen
Viestit: 1868
Liittynyt: 22.04.2013 09:55

Re: Sampo Terhon uudenvuodenlupaus

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja JV Lehtonen » 02.01.2014 12:10

Nyqvistin kanssa olen yhdestä asiasta samaa mieltä:
Ongelman kuvauksesta pitää siirtyä ongelman ratkaisemiseen.

Ongelman ratkaisu ei ole se, että yksi pieni yhdistys otetaan tikunnokkaan edustamaan pakkoruotsin poistamista ja sitten kyldyyrisellä ylimielisyydellä demonisoidaan tämä kyseinen yhdistys ja samalla sen ajama asia eli kielivapaus!

Kuten aiemmin kirjoitettiin, Suomalaisuuden liitolla tai Vapaa kielivalinta ry:llä ei ole päätösvaltaa asiassa, mutta niillä on oikeus vauhdittaa räväkällä retoriikalla kaikkia pyrintöjä!
Nehän kuuntelevat kansan enemmistön mielipidettä eli vaativat pakkoruotsin poistamista.

Nyqvistin kirjoitus on kaksinaamainen, koska se lähtee siitä, että "ongelma ei ole ongelma, koska ongelman esiin nostaneet puhuvat ongelmasta rumasti", eivät siis käytä poliittisesti korrektia kieltä.
Ja koska "asiasta puhutaan rumasti, ongelmaa ei tarvitse ratkaista",
vaan pääpaino tulee olla rumasti puhuvan ojentamisessa...

Poliittinen korrektius on ollut keinovalikoimassa vuosikymmeniä,
mutta mitään muutosta ei ole tapahtunut. Eli kauniisti tai rumasti,
muutoksen vastustajat tukenaan pakkoruotsin ymmärtäjät ovat vuosi toisensa perään torpedoineet kaikki muutokset.
Keskustelun pääpaino on ollut "ei onnistu"-retoriikassa,
olipa ehdotus kuinka hyvä tahansa!

Nyt painopiste on siirtynyt RKP:n mallin mukaisesti muutosvoimien
mustamaalaamiiseen!

SuoLin ja Vapaa kielivalinnan lisäksi moni muu on tässä maassa esittänyt ratkaisumalleja, mutta niitä ei ole mitenkään noteerattu.

Suomenkielisen väestön näkökulma on jätetty täysin huomiotta, koulutuspolitiikka on alistettu kielipolitiikalle ja kielipolitiikkaa tekee ikuinen hallituspuolue RKP monopoliasemassa!

Millä areenalla suomenkielinen enemmistö vihdoinkin saisi äänensä kuuluviin, kun asiaan myönteisesti suhtautuvat yhdistykset on otettu kritiikin kohteeksi ?

Milloin aletaan huomioida suomenkielisten näkökulma tässä asiassa ?

NRR
Viestit: 9793
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Sampo Terhon uudenvuodenlupaus

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 02.01.2014 13:04

JV Lehtonen kirjoitti:--- kirjoitus on kaksinaamainen, koska se lähtee siitä, että "ongelma ei ole ongelma, koska ongelman esiin nostaneet puhuvat ongelmasta rumasti", eivät siis käytä poliittisesti korrektia kieltä. Ja koska "asiasta puhutaan rumasti, ongelmaa ei tarvitse ratkaista", vaan pääpaino tulee olla rumasti puhuvan ojentamisessa...
Tältähän se näyttää. Ja vielä - ei todellakaan ole tapanani puhua rumasti. Mutta olen käyttänyt ilmaisua "pakon ymmärtäjä" ja se on ilmeisesti ollut jo riittävän rumaa. Ilmeisesti vain vaikeneminen on kaunista.

Oleellista keskustelulle olisi löytää pakon perustelut, jolloin voitaisiin verrata niitä pakon usein esitettyyn kritiikkiin. Tähän mielestäni oikeutettuun kysymykseen pakon perusteista vastattiin tuolla blogissa: "En myöskään vastaa kysymykseen 'Miksi suomenkielisten pitää osata ruotsia', koska en istu hallituksessa tai eduskunnassa."

Seuraava kommentoija antoi palautetta: "Ei haittaa, eivät tuohon vastaa nekään, jotka istuvat hallituksessa. Ainakaan, jos kehäpäätelmää 'ruotsi on pakollinen, koska siitä on hyötyä, ja siitä on hyötyä, koska se on pakollinen' ei lasketa vastaukseksi."

Siinähän tämä vuoropuhelu on aika lailla kiteytettynä.

JV Lehtonen
Viestit: 1868
Liittynyt: 22.04.2013 09:55

Re: Sampo Terhon uudenvuodenlupaus

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja JV Lehtonen » 02.01.2014 15:00

[/quote]

Oma näkemykseni Liiton toiminnasta:

Suomalaisuuden liitto ajaa yksilön kieli-identiteetin koskemattomuutta,
yksilön oikeutta omaehtoiseen suomalaisuuteen, myös ruotsittomaan suomalaisuuteen,
mikäli yksilö kokee, ettei ruotsi kuulu yksilön suomalaisuuteen.
Liitto ei kyseenalaista kenenkään henkilökohtaista kokemusta ruotsalaisuudesta, vaan sallii jokaiselle itseidentifikaation,
siis oikeuden määritellä ruotsalaisuus osana omaa identiteettiä ja omaa suomalaisuutta.

(Valtio ja pakkoruotsittajat sen sijaan haluavat peukaloida kansalaisen kieli-identiteettiä pakkoruotsilla!)

NRR
Viestit: 9793
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Sampo Terhon uudenvuodenlupaus

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 02.01.2014 16:10

Koska sanankäyttöni on aiheuttanut pahaa mieltä, yritin tarkistaa tilannetta.

Haulla "ymmärtäj*" löytyy 50 osumaa, jotka kävin nopeasti läpi. Siellä puhutaan yleisesti pakon ymmärtäjistä ja kielivapauden ymmärtäjistä. Muutamissa kohdin käytetään nimitystä "pakon/pakkoruotsin ymmärtäjä" tietystä kirjoittajasta. Nimitystä on käytetty tässä yllä mainitun blogin kirjoittajasta ja muutamista anonyymeiksi jääneistä kirjoittajista, joiden joukossa oletan olevan toisen asiasta valittaneen henkilön.

Siis hän ollut kohteena joko tässä kommentissa:

Luin tällaisen vuodatuksen pakon ymmärtäjältä: "Ainakin kaikilla on ollut mahdollisuus opiskella ruotsia. Siinäkin on jotain tasa-arvoisuutta mutta tämän päivän tulkinta on pakottaminen. Ruotsin opiskelu ja osaaminen on mahdollistanut ruotsinkielisiin yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin ja muihin oppilaitoksiin pääsyn täysin suomenkielisillekkin. Ja tämä on koskenut hyvin pitkälle myös Skandinaavisiin opinahjoihin pääsyä. Moni viisas suomenkielisen perheen nuori on osannut hyödyntää tämän mahdollisuuden. Eikä ole katunut jälkeenpäin."
Siis pakko on mahdollisuus?


Tai sitten hän on toinen osapuoli tässä ketjussa:

pakon kriitikko kirjoittaa:
Jos sinä pakotat minun opiskelemaan pakkoruotsia niin ole hyvä ja perustele:
1. Miksi sinä olet minua itseäni kykenevämpi päättämään mitä kieliä minä tarvitsen omassa elämässäni?
2. Millä oikeudella sinä päätät minun puolestani mitä kieliä minä opiskelen?
---


pakon ymmärtäjä kirjoittaa:
Sä asut nyt tämmösessä kaksikielisessä maassa minkä lie oikun seurauksena, ja sattumoisin se on yhteiskunta joka sua "pakottaa" --- Yhteiskunta on tehnyt tuollaisia ratkaisuja vallitsevien olosuhteiden ja käsitysten perusteella

pakon kriitikko kirjoittaa:
Kansalaisuudesta ei pitäisi seurata sen yksilöille idioottimaisia velvollisuuksia --- tämä kyseinen "kansalaisvelvoite" ei perustu edes enemmistön tahtoon. --- Yhteiskunta, tarkalleen sanottuna eräs hallitus teki kyseisen ratkaisun poliittisten lehmänkauppojen, ei minkään yleisen edun takia. Typerät päätökset voidaan aina muuttaa. Ja ne pitää muuttaa.

pakon ymmärtäjä kirjoittaa:
Itse tuota aikaa eläneenä en ensimmäisenä osta ajatusta lehmänkaupoista. --- Elämme demokratiaksi kutsutussa naapurilähiössä, vaikka olishan se hienoo, jos joku tuttu olis diktaattori.

pakon kriitikko kirjoittaa:
Vielä kun hallitus noudattaisi tätä demokratiaa, noudattaisi enemmistön tahtoa ja lopettaisi pakkoruotsin. Yhteiskunta koostuu yksilöistä. Eikä kukaan yksittäinen henkilö näytä pystyvän perustelemaan minun pakkoruotsittamistani vastaamalla yllä esittämiin kysymyksiini.

pakon ymmärtäjä kirjoittaa:
Ei tarvitsekkaan. Sun pitää perustella muutos. Se asia vaan menee niin päin. :wink:

pakon kriitikko kirjoittaa:
Täällähän on perusteltu muutosta vaikka millä argumenteilla. Mielestäni vastaväittäjien pitäisi pystyä kumoamaan ne perustelut. --- Voisitko ystävällisesti perustaa oman "en kannata pakkoruotsia mutta vastustan kaikkia perusteluja sen poistamiseksi" -ketjun jotta tässä keskustelussa säilyisi joku tolkku.


Tai sitten loukkaava "pakon ymmärtäjäksi" kutsuminen on tapahtunut jollain muulla foorumilla. Tarvitsen tarkempaa tietoa tapahtuneestä päätelläkseni, tuleeko minun nyt pahoitella erehdystä vai perustella sanavalintaa.

NRR
Viestit: 9793
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Sampo Terhon uudenvuodenlupaus

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 02.01.2014 18:04

NRR kirjoitti:Terholle on kirjattu vastinetta mm. blogiin
http://petranyqvist.puheenvuoro.uusisuo ... ja-dilemma

Blogistille on satanut kommentteja ja itsekin vastasin täällä parhaani mukaan: 1. En voi vastata Suomalaisuuden liiton puolesta, mutta näen pakkoruotsikysymyksen liittyvän suomalaisuuteen siten, että pakon puolustajat usein määrittelevät ruotsin osaksi suomalaista identiteettiä, mikä ei voi olla totta kaikkien kohdalla --- 9. Kritiikki ei ole sättimistä.
Puolentoista sataa viestiä tekstin jatkona ja kirjoittaja toteaa: "Tämäkin keskusteluketju osoittaa, että useimmat ovat kiinnostuneita vain pakkoruotsista jankuttamisesta. En saanut montakaan ehdotusta ehdotuksieni jatkoksi tai vastauksia kysymyksiini."

Jaa'a. Oliko hänellä rivien välissä kysymyksiä, joita kukaan ei nähnyt? Onko hänen koneellaan jokin haittaohjelma, joka blurraa kaikki pakon kriitikkojen kommentit? Ovatko kaikki, jotka eivät ole hänen kanssaan samaa mieltä, jankuttajia?

JV Lehtonen
Viestit: 1868
Liittynyt: 22.04.2013 09:55

Re: Sampo Terhon uudenvuodenlupaus

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja JV Lehtonen » 02.01.2014 18:17

Puolentoista sataa viestiä tekstin jatkona ja kirjoittaja toteaa: "Tämäkin keskusteluketju osoittaa, että useimmat ovat kiinnostuneita vain pakkoruotsista jankuttamisesta. En saanut montakaan ehdotusta ehdotuksieni jatkoksi tai vastauksia kysymyksiini."

Jaa'a. Oliko hänellä rivien välissä kysymyksiä, joita kukaan ei nähnyt? Onko hänen koneellaan jokin haittaohjelma, joka blurraa kaikki pakon kriitikkojen kommentit? Ovatko kaikki, jotka eivät ole hänen kanssaan samaa mieltä, jankuttajia?[/quote]

Blogisti ja hänen taustavaikuttajansa eivät tajua, että Suomalaisuuden liitto on vain yksi pieni tekijä tässä laajassa kansalaisliikkeessä,

Blogin taustamotiivi ei ole Suomalaisuuden liiton kehittämiskeskustelu, vaan kansalaisaloitteen liittäminen
"ilkeämieliseen yhdistykseen", joka tuhannella jäsenellään onkin yhtäkkiä "mahtitekijä", kun tarvitaan viholliskuva..

Kansalaisaloitteen allekirjoitti 61000 kansalaista, joten SuoLin jäsenistön osuus on vain 1,6 %!!
Mutta RKP ei voi käsittää (joo, ihan totta!),
että vastassa todella on laaja kansalaisliike, vaan homma yritetään leimata
SuoLin projektiksi! Ja kun SuoLi leimataan,samalla leimataan kansalaisaloite..
Siinä blogin taustaa ja todellinen motiivi.

Kohde on siis kansalaisaloite,
ei SuoLi!

Blogi tietysti esitellään sopivasti joillekin kyldyyripiireille ja kauhistellaan, että kuinka nuo sivistymättömät
taas jankuttavat pakkoruotsista..mikä oikeastaan oli alkuperäinen tarkoituskin :lol:

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2179
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Sampo Terhon uudenvuodenlupaus

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 24.01.2021 21:30

Uudenvuoden lupauksena yritän tulevanakin vuonna ohjata kielikeskustelua järjelliselle pohjalle, mm. kun kansalaisaloite ruotsin kielen vapaaehtoisuudesta viedään eduskuntaan.
Tuo oli tilanne 2014.

2021 Terho pakkoruotsista:
en kommentoi

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2179
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Sampo Terhon uudenvuodenlupaus

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 24.01.2021 21:46

Uusi kielipolitiikka kirjoitti: 24.01.2021 21:30
Uudenvuoden lupauksena yritän tulevanakin vuonna ohjata kielikeskustelua järjelliselle pohjalle, mm. kun kansalaisaloite ruotsin kielen vapaaehtoisuudesta viedään eduskuntaan.
Tuo oli tilanne 2014.

2021 Terho Arto Nybergin ohjelmassa pakkoruotsista: en kommentoi


Kulttuurivieras
Sampo Terho on kirjoittanut 16-vuotiaasta lähtien. Nyt hän on esikoiskirjailija.

Terho opiskeli Tampereella Suomen historiaa. Yliopistoaikoina kirjoittamiselle oli aikaa. Terho kertoo kirjoittamisen auttaneen häntä paljon.

– Se on aina merkinnyt mahdollisuutta pohdiskeluun, oman ajattelun kehittämiseen ja henkiseen kasvuun.



– Oli vain voimakas tunne, että yhteiskunnassa on vääryyksiä ja toimimattomuutta. Tunne, että yhteiskunta menee huonompaan suuntaan.

– Turhautuminen näkyy


– Ihmiskunnan historiassa on usein nähty, kuinka hirviömäiset johtajat jyräävät. Mitä tapahtuu, kun ei itse pysty vaikuttamaan, vaan joutuu sopeutumaan?

Terho kuvaa kirjassaan, miten osa ihmisistä luovuttaa, kun tulevaisuus tuntuu toivottomalta.

Ihmiskunnan historiassa on usein nähty, kuinka hirviömäiset johtajat jyräävät.
Sopii pakkoruotsin kritiikiksi

pjl69
Viestit: 637
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Sampo Terhon uudenvuodenlupaus

#14 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 24.01.2021 23:36

Uusi kielipolitiikka kirjoitti: 24.01.2021 21:30
Uudenvuoden lupauksena yritän tulevanakin vuonna ohjata kielikeskustelua järjelliselle pohjalle, mm. kun kansalaisaloite ruotsin kielen vapaaehtoisuudesta viedään eduskuntaan.
Tuo oli tilanne 2014.

2021 Terho pakkoruotsista:
en kommentoi
Jep, huomasin saman. Olin hiukan pettynyt. Onko Terhokin antanut jo periksi?

Vastaa Viestiin