Parasta (suomen)ruotsalaisuudessa - leivokset?
Lähetetty: 17.11.2013 09:09
Eräässä blogissa oli sangen luontevasti muistettu ruotsalaisuuden päivän iltaa tavalla, joka sai ajattelemaan, miten Suomen ruotsalainen kulttuuri voisi olla ihan hyvässä maineessa, jos ei tarvitsisi joka kerta ottaa kantaa siihen, onko Suomi ruotsalainen, keksivätkö ruotsalaiset kaiken hyvän, ovatko ruotsinkieliset surkean ahdistettuja tässä maassa fondeineen, omine organisaatioineen, kiintiöineen ja onko jokaisen suomalaisen oltava nordbo jonkun muun ehdoilla ja avautuuko Norden vain pakkoruotsilla...
Otsikkona "Fazerin kinuskirulla" ja tekstinä:
"En tänään kirjoittanut kipakkaa kirjoitusta pakkoruotsista tai pohtinut suomenruotsalaisten suomalaisuutta tahi ruotsalaisuutta. Sen sijaan mietin, että mikä on parasta (suomen)ruotsalaisuudessa. Vastausta ei tarvinnut hakea pitkään: tietysti leivokset. Päivän teemaan olisi ehkä parhaiten sopinut jonkin pienen suomenruotsalaisen leipomon luomus, mutta lähi-Alepan valikoima on kovin rajallinen. Siksi oli tyytyminen Fazerin kinuskirullaan. Oikein hyväähän sekin toki on. Ei suomenruotsalaisissa tai suomenruotsalaisuudessa mitään sen erityisempää vikaa ole. Kaksikielisyys voisi ihan oikeastikin olla rikkaus, jos kumpaakaan kielistä ei yritettäisi pakolla työntää toiskielisten kurkuista alas – mieluummin leivoksia, mutta ei niitäkään pakolla. (Kuvassa on Fazerin Onnen Aamu -kinuskirulla.)"
http://aiheet.domnik.net/ai-2013/11/ruo ... aivan-ilta
Tämäkö olisi nyt sitä savuverhoa, jonka turvin yritetään hävittää ruotsin kieli Suomesta ja jolla peitetään viha kaikkea ruotsinkielistä kohtaan.
Entä jos ruotsalaisuuden rikastava vaikutus maassa kiteytyykin suomalaiselle leivoksissa. Eikö se riitä?
Otsikkona "Fazerin kinuskirulla" ja tekstinä:
"En tänään kirjoittanut kipakkaa kirjoitusta pakkoruotsista tai pohtinut suomenruotsalaisten suomalaisuutta tahi ruotsalaisuutta. Sen sijaan mietin, että mikä on parasta (suomen)ruotsalaisuudessa. Vastausta ei tarvinnut hakea pitkään: tietysti leivokset. Päivän teemaan olisi ehkä parhaiten sopinut jonkin pienen suomenruotsalaisen leipomon luomus, mutta lähi-Alepan valikoima on kovin rajallinen. Siksi oli tyytyminen Fazerin kinuskirullaan. Oikein hyväähän sekin toki on. Ei suomenruotsalaisissa tai suomenruotsalaisuudessa mitään sen erityisempää vikaa ole. Kaksikielisyys voisi ihan oikeastikin olla rikkaus, jos kumpaakaan kielistä ei yritettäisi pakolla työntää toiskielisten kurkuista alas – mieluummin leivoksia, mutta ei niitäkään pakolla. (Kuvassa on Fazerin Onnen Aamu -kinuskirulla.)"
http://aiheet.domnik.net/ai-2013/11/ruo ... aivan-ilta
Tämäkö olisi nyt sitä savuverhoa, jonka turvin yritetään hävittää ruotsin kieli Suomesta ja jolla peitetään viha kaikkea ruotsinkielistä kohtaan.
Entä jos ruotsalaisuuden rikastava vaikutus maassa kiteytyykin suomalaiselle leivoksissa. Eikö se riitä?