Jan-Erik Andelin kirjoitti:Jaska,
Millä tavalla arvelet tämän mallin vaikuttavan suomalaiseen/suomenruotsalaiseen demografiaan esim. sukupolven kuluttua?
Millä periaatteella järjestettäisiin omakielisiä kouluja, myös tarveharkintaisesti alueilla 3, 4 ja 5? Onko subjektiivista oikeutta ru-kouluun
Luulisin, että parin-kolmen sukupolven sisällä ulkovyöhykkeellä (kunnissa alle 20 % ruotsinkielisiä) alkaa kielenvaihto, eli niiden henkilöiden, jotka nyt ovat kaksiäidinkielisiä, lastenlapset eivät välttämättä enää opi ruotsia lainkaan.
Maailmalla on olemassa vakaita ja pysyviäkin kaksikielisyystilanteita, mutta käsittääkseni näissä kieliyhteisöt elävät kuitenkin pääosin omissa piireissään, vaikka heillä onkin tiiviit kontaktit erikielisiin naapuriyhteisöihin. Silloin kun kieliyhteisö elää suuremman toiskielisen yhteisön keskuudessa ja muodostaa hyvin pienen vähemmistön, kaksiäidinkielisyys on isommassa vaarassa johtaa kielenvaihtoon. Silloin ei nähdä enää tarpeellisena eikä järkevänä opettaa lapsille "turhaa" kieltä.
Identiteetti on myös tärkeä tekijä. Tataarien erilaisuus on säilynyt, koska he ovat islamilaisia; romaneilla on valtaväestöstä poikkeava aivan erilainen oma tapakulttuurinsa; ruotsinkieliset taas ovat ehkä kulttuurisesti "liian suomalaisia", että heillä olisi riittävän vahvaa omaa identiteettiä, joka tukisi kielen säilymistä.
Juuri se, että päättäjät ja "eliitti" yrittävät sotkea suomen- ja ruotsinkielisistä yhtä ja samaa kaksikielistä puuroa yhden kansan ja yhden kulttuurin nimissä, johtaa ruotsinkielisten assimiloitumiseen ja kielenvaihtoon. RKP ajaa ruotsin kielen tuhoon pakkoruotsivaatimuksineen.
Ruotsinkielisten kohtaloksi koituvat tekijät:
1. Jääminen vähemmistöksi suomenkielisen enemmistön lomaan
Kaupungistuminen ja teollistuminen puhkaisivat vanhan kielirajan ja toivat rannikon suuriin kaupunkeihin ja niiden ympäristöön valtavia määriä suomenkielisiä, niin ettei suurissa kaupungeissa ole enää ruotsinkielistä enemmistöä. Suurin ruotsinkielis-enemmistöinen kaupunki on Raasepori, jossa on alle 30 000 asukasta ja joka on vasta 34. suurin kunta asukasluvultaan.
2. Kaksiäidinkielisyyden yleistyminen
Pakkotoinenkotimainen johti yleiseen kaksikielitaitoisuuteen, minkä seurauksena seka-avioliitot ovat lisääntyneet viimeisten 50 vuoden aikana merkittävästi; tällöin lapsista tulee usein kaksikielisiä.
3. Identiteetin puuroutuminen yhteen suomenkielisten kanssa
"Yhden kaksikielisen kansan" propaganda ohjaa ruotsinkielisiä omaksumaan suomenkielisten kulttuurin tai ainakin hämärtämään erot ruotsinkielisten ja suomenkielisten kulttuurien väliltä. Esimerkiksi Lucia-juhla, hapansilakka ja juhannussalko ovat suomenruotsalaisia perinteitä, jotka ovat vanhastaan aivan tuntemattomia suomenkielisille. Jos oma kulttuuri-identiteetti saadaan säilytettyä, kielikin voi säilyä. Kulttuurisen ja kansallisen identiteetin yhteensulautuminen suomenkielisen väestönosan kanssa johtaa myös kieli-identiteetin sulautumiseen eli kielelliseen assimiloitumiseen.
Sanoisin, että Ahvenanmaalla (1), ydinvyöhykkeellä (2) ja sisävyöhykkeellä (3) ruotsin kieli voi säilyä pitkälle tulevaisuuteen, kunhan ruotsinkieliset pysyvät enemmistönä tai edes suurena vähemmistönä; kunhan he pitävät ruotsin kielen vahvempana eli selvänä äidinkielenä; ja kunhan he saavat ylläpidettyä omaa, suomenkielisistä poikkeavaa kulttuurista identiteettiään.
Koulujuttua en ole vielä pohtinut. Otan vastaan ajatuksia.