Jaska kirjoitti:Slunga-Poutsalon kommentti ei ole pakkoruotsia puolustava eikä kerro persujen linjan muutoksesta - se kertoo vain, että mikäli persut lähtevät hallitustunnusteluihin mukaan, he eivät vaadi hallitusohjelmaan pakkoruotsin poistamista. Tämä nimittäin johtaisi siihen, että muuten he joko joutuisivat jäämään hallituksen ulkopuolelle tai sitten muodostamaan yksinään heikon vähemmistöhallituksen: muut puolueet eivät voisi siihen sitoutua.
Se, ettei pakkoruotsin poistoa ole hallitusohjelmassa, ei tietenkään tarkoita, etteikö poistosta voitaisi tehdä aloitetta myös hallituksessa - kunhan persut ei mene hallitukseen, joka sitoutuu jatkamaan pakkoruotsia. Ja jos äänestys tulee, persujen kansanedustajat luonnollisesti yhtä tai kahta packalénia lukuun ottamatta äänestävät pakkoruotsin poistamisen puolesta.
Kiitos. Tässä jää miettimään yleisemminkin sitä, kestääkö demokratia niin tiukat ja yksityiskohtaiset hallitusohjelmat kuin nyt on tehty.
Tässä linkki viimevuotiseen artikkeliin, jossa oikeusoppineet soimaavat kuntauudistusta demokratian puutteesta, suuruuden katteettomasta ihailusta ja sokeasta hallitusohjelmaan nojaamisesta.
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2012/02/j ... 91209.html
Eräällä palstalla tämä artikkeli oli nostettu osaksi kielipoliittista keskustelua, mielestäni aivan oikein. Vaikka artikkeli koskettaa vain kuntauudistusta, siinä käsitellään samaa ongelmaa, joka muovaa kielipolitiikkaamme:
Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää naurahtaa: --- ilmeisesti vain Kaikkivaltias voisi alentaa hallitusohjelman velvoittavuutta. --- maassa pystytään muuttamaan jopa perustuslakia ja EU:n perussopimuksia voidaan rukata. Hallitusohjelmaan sen sijaan ei mikään pysty. Eikä siitä voida poiketa. Se on minusta ongelma demokratiassa.
Pakon puoltajat ovat nimenomaan käyttäneet tätä taktiikkaa. He ovat saaneet haluamansa hallitusneuvotteluissa suljettujen ovien takana. Sitten kelpaa vinoilla meille kielivapauden kannattajille, että näin asiat hoidetaan demokratiassa. No meillä hoidetaan, mutta se ei todellakaan ole demokratiaa vaan demokratian irvikuva, aivan kuten tässä oikeusoppineet toteavat!
Olen jo pitkään ajatellut, että tässä pakkoruotsikysymyksessä on oikeammin kyse demokratiatestistä, löytyykö meiltä demokratiaa vai ei.