Eero Nevalainen kirjoitti:--- jos me ruvetaan luomaan "ruotsinkielisiä alueita" niin hyvin äkkiä päästään Suomessa sellaiseen tilanteeseen jossa tosiaan joutuu elämään Savossa jos ei puhu ruotsia, koska ruotsin/kaksikielisiksi alueiksi pitää rajata ns. "tärkeät alueet" vaikka niilläkin käytännössä suomenkieliset de facto pystyvät elämään hyvinkin suomenkielistä elämää -- kuten vaikkapa nyt minä Uudellamaalla.
Näinhän se on, jos kaksikielisyyden raja on kovin alhainen (esim. absoluuttinen lukumäärä) ja jokin hämärä historiallinen Svenskfinland haamuilee taustalla.
Esimerkiksi 1812 Helsinki asetettiin pääkaupungiksi maalle, jonka asukkaista n. 90% oli suomenkielisiä. Kyse oli maasta, joka oli säilynyt noin suomenkielisenä siitä huolimatta, että siitä oli tehty Ruotsin maakunta. Nyt koko pääkaupunkiseutu on ns. kaksikielinen ja esimerkiksi Saukkosen mallissa pakkoruotsin alainen. Kuitenkin pääkaupunkiseutu on maan monikielisin ja monikulttuurisin alue ja kehittyy nimenomaan sellaisena.
Pari sataa vuotta sitten etelän rannikot olivat ruotsinkielisiä, rannikkokaupungilla oli kuitenkin erittäin hyvät edellytykset kaupan ja hallinnon pääpaikaksi. Siksi Helsinki oli luonteva valinta, ja sinne roudattiin ruotsinkielisiä hallintomiehiä ja sivistyneistöä perheineen, koska suomenkielistä hallintoa ja sivistyneistöä ei ollut, kiitos tuon ajan enemmistökieltä pelkkänä kyökkikielenä pitäneen ajattelutavan ja järjestelmällisen kielenvaihdon sosiaalisen nousun yhteydessä. Siksi pääkaupunki oli alkujaan ruotsinkielinen, mutta tilanteen pakosta.
Helsinkiä rakennettiin koko valtakunnan tarpeisiin ja rakentaminen maksettiin koko valtakunnan varoista. Rakentajiksi kutsuttiin väkeä kaikkialta suomenkielisiltä seuduilta. Väkeä tuli. Lukemattomat suomenkieliset tekivät elämäntyönsä pääkaupunkiseudulla. Edelleen keskustelupalstoilla jotkut kysyvät, mikseivät nuo hevoskyydin tai "junan tuomat" kunnioittaneet alueen kielellistä erityisyyttä ja opetelleet ruotsia. Mutta eiväthän he Ruotsiin tulleet vaan jonkun matkan päähän kotiseudultaan ja sankkaan suomenkieliseen joukkoon. Ei koskaan kukaan kuvitellut, että rankan työn tekijät istuisivat illat keskenään puhumassa ruotsia.
Entä jos pääkaupunki ei olisikaan Helsinki? Vaikka pääkaupunki olisi 1812 tehty minne tahansa maan sisällä, siellä olisi nyt n. 6% ruotsinkielisiä, koska pääkaupunkiin olisivat hakeutuneet ruotsinkielisen eliitin ydinjoukot. Jos siis tietty absoluuttinen määrä ruotsinkielisiä riittää tekemään alueesta kaksikielisen, maan pääkaupunkiseutu olisi absoluuttisen ruotsinpuhujien määrän vuoksi kaksikielistä joka tapauksessa sijainnista riippumatta.
Jaskan mallissa ainakin alkujaan ns. ruotsinkielisten alueiden prosenttiosuudet olivat kuitenkin realistisia, n. 30% ruotsinkielisiä riittäisi tekemään alueesta kaksikielisen. Jos kunta ei ole liian iso, tämä tarkoittaa, että päivittäin ollaan tekemisissä kielirajan yli ja silloin voidaan puhua jo todellisesta kaksikielisyydestä.
Olen tämän asian suhteen mielestäni täysin selkärangaton. Minulle käy se, että on olemassa näitä kaksikielisiä alueita. Minulle käy sekin, että hyväksytään itsenäisyyden ajan kaksikielisyysilluusioon liittyvien Norden-identiteetin syntyminen kielestä ja paikasta riippumatta. Tässä mielestäni toimisi ruotsin kielen poikkeuksellisen aseman hyväksyminen kaikkialla maassa nimenomaan subjektiivisen ruotsinopiskeluoikeuden kautta. Oppilailla olisi siis oikeus opiskella ruotsia peruskoulusta alkaen missä tahansa Suomessa.
Se, mitä en voi hyväksyä on, että lapsi ja nuori, joka elää suomenkielisessä ympäristössä eikä todellisuudessa joudu ruotsin kanssa tekemisiin, olisi velvollinen opiskelemaan ruotsia. En myöskään hyväksy, ettei kaksikeilisessä kunnassa (prosenteista viis) saisi olla opiskelematta ruotsia, jos nuo opinnot oppimisvaikeuksien vuoksi ovat erittäin raskaat eivätkä onnistu. En myöskään voi hyväksyä, että monikielisyyden ongelmat ohitetaan kaksikielisyyttä hehkuttamalla. Meillä on täsmälleen samat ongelmat kuin esim. Ruotsissa. En voi hyväksyä, ettei kaikilla lapsilla ja nuorilla (ja mahdollisuuksien mukaan myös vanhemmilla) olisi oikeutta oppia erittäin hyvää suomea tässä maassa.
Mielestäni tässä ei jouduta tekemään kohtuuttomia kompromisseja - vai joudutaanko? Ruotsinkielisiä kuntia on mannermaalla muutama, ne ovat pieniä. Ne voidaan liittää vaikka Ahvenanmaahan, jos halutaan, että niissä toimii ruotsinkielinen autonomia.
Mistä me taas oikeastaan puhumme?