Palaan vähän viiveella Martinin hyvään puheenvuoroon, kun se oli vähän syvällisempää laatua.
mpartel kirjoitti:Sitten on tämä erilaisten kulttuurien itseisarvoisuus ja siihen liittyvä kansallisvaltioiden olemassaolon oikeutus -näkökulma [...] Nopeasti ajateltuna vaikuttaa siltä, että jos vähemmistökulttuureja ihan oikeasti haluttaisiin suojella ja pitää hengissä, niin saamelaisten pitäisi olla erittäin paljon suuremmalla prioriteetilla kuin he ovat nyt. Sehän on suomessa niitä harvoja kieli/kulttuuriryhmiä, joilla ei ole omaa tai "lähes omaa" valtiota lähistöllä.
Tästä olen samaa mieltä.
Olen myös pohtinut onko Ruotsin ja Suomen "valtionationalismit" keskenään erilaisia. Mielestäni ovat. Mm. ruotsalaisia integraatiotutkijoita haastatellessani (noin 10 vuotta sitten) moni oli sitä mieltä, että Ruotsi on sekoitusta suvaitsevaisuutta, erinomaisuutta ja omahyväisyyttä, ja että Ruotsi myös kansainvälisillä areenoilla jotenkin "vanhanaikaisesti" piti itseään maailman erinomaisimpana maana. Olihan esim. juuri ruotsalainen yksi YK:n ensimmäisistä pääsihteereistä. Tämä kansankodin "vaativa erinomaisuus" heijastuu nyt myös suhteisiin vähemmistöihin. Kun he eivät tunne kuuluvansa tähän sinikeltaiseen erinomaisuuteen, autoja palaa esikaupungeissa, ja nootteja satelee Euroopan neuvostolta liian köykäisestä vähemmistötyöstä. Moni ruotsinsuomalainenkin pitää suomalaista hallintoaluetta etäisenä vitsinä.
Suomi tuskin olisi 1960-luvulla tehnyt nämä asiat paremmin, mutta historiallisista syistä monikulttuurisuus meillä on modernimpaa, kun se on syntynyt sodanjälkeisenä aikana myöhemmin kuin Ruotsissa. Pohdin joskus, että onko suomalaiseen omakuvaan liittyvä "rooli maailmaissa" heijastunut myös tähän suomalaiseen tapaan suhtautua vähemmistöihin, kuten maahanmuuttajiin, saamelaisiin, venäläisiin, virolaisiin tai suomenruotsalaisiin. Monet pitävät hyvänä, että tällainen moninaisuus on olemassa meidän omalla suomalaisella tavalla, ja että se on kansakunnan "hanskattavissa".
Haluaisin nähdä tämän laajan ja yllättävän tuen pakkoruotsille, saamekäräjien olemassaololle tai maahanmuuttajien vapauttamiselle pakkoruotsista samassa valossa; se on
väline tai
merkki siitä suomalaisesta omakuvasta johon liittyy avoin ja salliva yhteiskunta. Tämä siitä huolimatta, että moni loogisesti näkee, että ruotsinopetuksen hyötysuhde on huono, ja että 56 % kaikista sitä opiskelleista ei saa siitä koskaan "käyttistä".
Tämä on vähän verrattavissa siihen, että moni,
merkkinä jostakin, haluaa samansukupuolisille täyttä avioliittoa, vaikka eivät yhtään homoparia, tai edes homoa tuntisi.
Toisin sanoen, jos suomenruotsalaista vähemmistöä ei olisi tässä maassa lainkaan, tämäntyyppinen "solidaarisuus" suuntausi johonkin muuhun, vaikkapa venäjään, viroon, saameen tai vaikkapa somaliin, ja näitä kieltä puhuviin, koska se alleviivaa heille kuvaa heidän mielestään hyvästä Suomesta.