HBL 2013: Nuoret haluavat pakkoruotsin ja Pohjoismaat odottavat

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

HBL 2013: Nuoret haluavat pakkoruotsin ja Pohjoismaat odottavat

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.08.2013 08:13

HBL:n pääkirjoituksessa Jens Berg uskoo, että pakkoruotsikeskustelu nousee jatkossa esiin muuallakin kuin HBL:ssä ja Radio Vegassa. Pakosta kehkeytyy vielä "mehukas" keskustelu muihinkin medioihin, hän ennakoi. Kaikilla kun on siitä kokemuksensa, ja se herättää tunteita. Tässä on kuulemma vaarana, että asialliset argumentit hukkuvat kohinaan eikä seurauksiakaan pohdita riittävästi.

http://hbl.fi/m18/2013-08-23/490331/stu ... or-matchen

Hmmm. Itse olen kyllä ollut jo pitkään sitä mieltä, ettei ruotsinkielisellä puolella ole edes yritetty vastata asiallisiin argumentteihin ja pakkoa puoltavia asiallisia argumentteja ei ole edes näkynyt, tunnepuhetta kyllä. Eivätkä ruotsinkieliset mediat, poliitikot ja julkisuuden henkilöt ole suostuneet katsomaan pakkoruotsia muitten kannalta sen paremmin kuin pohtimaan sen negatiivisia vaikutuksia suomenkielisten ja uussuomalaisten nuorten elämään tulevaisuudessa.

Ennen kuin hulina alkaa, Jens Berg haluaisi nostaa kaksi teemaa keskusteluun.

Ensinkin hän muistuttaa Hesarin gallupista, jonka hän tulkitsee kertovan, että nuoret vastustavat vähemmän pakkoruotsia kuin vanhemmat. Hänen mielestään nuorten näkemys pitäisi olla tässä asiassa ratkaiseva.

Uuh. Tähän asti on moitittu, ettei mopopoikia pidä kuunnella ja nuoret nyt lopettaisivat koko koulun, jos voisivat. Nyt kun voidaan hetki väittää (tietysti vastoin todellista tilannetta), että "fiksut ja itsenäiset tytöt" ovat äänestämässä pakolle jatkoa, nuorten ääni onkin se mitä pitää kuunnella.

Toiseksi Berg haluaisi pohtia, mitä seurauksia Suomelle olisi pakon purkamisesta. Esimerkiksi miten käy suhteemme Pohjoismaihin? Kun EU horjuu, moni näkee pohjoismaisuuden kokevan uuden nousun, kertoo Berg ja kysyy, emme kai ole sulkemassa nuoriltamme ovia Skandinaviaan. Näin ei sano ainoastaan Berg vaan monissa ruotsinkielisten keskusteluissa povataan suomalaisnuorten joutuvan taas pian hakemaan leipänsä Ruotsista, kun Suomi painuu taantumaan, joten pakkoruotsille olisi piankin käyttöä.

Näiden kysymysten kuulemma tulisi olla tärkeitä suomenkielisille. Uusuomalaisista ei näissä keskusteluissa koskaan puhuta.

Miten minusta tuntuu, että ruotsinkielisten koko propakko-argumentointi keskittyy viivytykseen:
- olemme juuri keksimässä tavan opettaa ruotsia niin, että se on kaikille mieluista ja tulokset ovat hyviä,
- olemme juuri astumassa kauteen, jolloin pakkoruotsin opinnoista on vihdoinkin hyötyä, ylijäämänuoret voidaan taas lähettää Ruotsiin!

Herätys! Miten olisi, jos ruotsinkieliset vihdoin alkaisivat pohtia omia asioitaan, omia palveluitaan, omaa kielitaitoaan - ja ihan oikeasti osoittaisivat, että koulutetut, sivistyneet ja elämää nähneet suomenkieliset ja uussuomalaiset saavat olla itse vastuussa lastensa kieltenopetuksesta, koska tietävät parhaiten. Eikö?
Viimeksi muokannut NRR, 30.06.2018 07:25. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

rationalisti
Viestit: 186
Liittynyt: 11.02.2013 10:46

Re: HBL: Nuoret haluavat pakkoruotsin ja Pohjoismaat odottav

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja rationalisti » 25.08.2013 12:02

Käytännössä ainoa tarpeeni pakkoruotsille on ollut seurata millaista dystopiaa siellä toisella puolen nyt rakennellaan. Kun Finlands ledande nyhetssajt på svenska on siirtynyt täysin maksumuurin taakse näissä asioissa enkä voi hyvällä omatunnolla tukea suoraan tuon paskan tuottamista, on se vähäinenkin tarve loppumassa. En henkilökohtaisesti tarvinnut tälläistä lisäsyytä pakkoruotsin lopetukseen ja onhan tämä nyt aika pienimuotoinen sivujuonne kokonaiskuvaa ajatellen, mutta tähän on pakko todeta: "Ne tekevät sitä hyödyttömäksi ihan itse"

Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Re: HBL: Nuoret haluavat pakkoruotsin ja Pohjoismaat odottav

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 25.08.2013 15:15

rationalisti kirjoitti:Käytännössä ainoa tarpeeni pakkoruotsille on ollut seurata millaista dystopiaa siellä toisella puolen nyt rakennellaan.
Samoin. Huvittavaa miten se kommunikaatio meidän vähemmistömme kanssa ihanaa ruotsia käyttäen on ainakin minulle ollut aina tätä, että luen käsittämättömyyksiä Höblästä, joka tapansa mukaan "käy tasokasta debattia" ihan omassa todellisuudessaan jota he rakentelevat siellä tykönänsä. Kaikki muu onkin sitten kohinaa.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: HBL: Nuoret haluavat pakkoruotsin ja Pohjoismaat odottav

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.08.2013 19:02

rationalisti kirjoitti:--- ainoa tarpeeni pakkoruotsille on ollut seurata millaista dystopiaa siellä toisella puolen nyt rakennellaan ---
Eero Nevalainen kirjoitti:--- se kommunikaatio meidän vähemmistömme kanssa ihanaa ruotsia käyttäen on ainakin minulle ollut aina tätä, että luen käsittämättömyyksiä Höblästä ---
Jaan tunteen.

Pitäisikö nämä tekstit vain ohittaa ja olla pureutumatta niihin, ettei anna vaikutelmaa siitä, että haluaa vain nälviä suomenruotsalaisia?

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: HBL 2013: Nuoret haluavat pakkoruotsin ja Pohjoismaat odottavat

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 30.06.2018 07:28

Tämä on siis viisi vuotta vanha ketju.

On käsittämätöntä, että näin varovainen ja pakkoa perinteisin fraasein puolustanut mies sai pari vuotta myöhemmin potkut HBL:n päätoimittajan paikalta tuettuaan Andelinin pääkirjoitusta, jossa Itä-Suomessa ruotsin vaihtaminen venäjään olisi ok.
”Hufvudstadsbladetin päätoimittaja Jens Berg siirrettiin toisiin tehtäviin keväällä 2015, kun hän oli hyväksynyt pääkirjoitustekstin, jossa oli kustantajan mielestä väärä mielipide. Kirjoittaja oli rohjennut olla sitä mieltä, että Itä-Suomeen kaavailtu kokeilu pakollisen ruotsin korvaamisesta venäjän opinnoilla ei uhkaa ruotsin kielen asemaa Suomessa.”
Journalisti-lehti (22.9.2016, s. 3).
Tästä sananvapauden törkeästä rikkomisesta ei seurannut edes keskustelua. Ei edes täällä, vain lyhyt viesti myöhemmin:
NRR kirjoitti: 07.09.2016 08:49 HBL:n päätoimittajalle potkut: ei sensuroinut kielivap...
07.09.2016 08:49

Jo on svenska-ylellä hurjaa juttua (sori en ehdi kääntää):
Jens Berg sade upp sig från posten som chefredaktör för Hufvudstadsbladet 2015. Orsaken var att han hade stött en ledare som skrivits av Jan-Erik Andelin. Andelin var kritisk till SFP:s linje i fråga om skolsvenskan.

Enligt Andelin skulle ett experiment med frivillig skolsvenska i östra Finland inte försvaga svenskans ställning. Andelins slutkläm beskriver andemeningen i ledaren:

”SFP:s högstämda oro om att det i några kommuner uppstår en skara människor som om 20–30 år saknar sin förlorade ungdom på svenska känns då mera som pedanten som inte kan sova för att några bitar saknas i tusenbitarspusslet.” (Jan-Erik Andelin på KSF Medias ledarsida 27.2.2015)

Andelin skriver också att "service på svenska är mycket viktig - ibland".
https://svenska.yle.fi/artikel/2016/09/ ... t-avga-som

Asiasta myös täällä
http://www.abounderrattelser.fi/news/20 ... a-hbl.html
Muistan hyvin keskustelut Andelinin kanssa tällä palstalla 2013-2015. Yrityksistä huolimatta emme löytäneet yhteistä pohjaa, sillä hän ei voinut ymmärtää lähtökohtaa, jossa ruotsi ei voisi olla suomalaisten alueellinen velvollisuus ja ammattikohtainen velvollisuus vaikka koko maata kattavasta pakosta tingittäisiinkin. Yritystä yhteisymmärrykseen ilmassa toki oli.

SJONS
Viestit: 728
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: HBL 2013: Nuoret haluavat pakkoruotsin ja Pohjoismaat odottavat

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 30.06.2018 17:57

Suomenruotsalaiset vetoavat perustuslaillisiin oikeuksiinsa saada palveluja omalla kielellään! Siinä syy, miksi koko kansa opiskelee "piip"ruotsia!

No niin! Onhan meillä suomenkielisilläkin Ruotsissa oikeus saada viranomaispalveluja omalla äidinkielellämme koska suomen kielellä on vähemmistökielen asema naapurimaassamme ja se takaa meille omankieliset palvelut (Kielilakiin perustuva oikeus Ruotsissa).

Tätä ilosanomaa voisimme levittää Svenskfinlandiin ja pyytää heitä pohtimaan, mitä he luulevat naapurimaamme viranomaisten ajattelevan, jos me todella vaatisimme siellä suomenkielisiä palveluja ja millä aikaviiveellä palvelu toteutettaisiin.

Vastaa Viestiin