HBL yrittää vakuuttaa, että hirveä ja vielä kallis epätasa-arvoisuus kohtaisi kansaamme, mikäli pakkoruotsi poistuisi:
http://hbl.fi/nyheter/2013-08-13/486411 ... ska-skolor
Turun yliopiston oikeustieteen professori Viljanen on nostettu kertomaan, etteivät virkamiesten kielitaitovaatimukset kuitenkaan katoaisi mihinkään, joten suomalaisnuoret joutuisivat kovin eriarvoiseen asemaan virkamiesuran suhteen.
Eräs pakkoruotsin kannattajaksi tunnustautuva lukija ehtikin jo kysymään, onko tämä pätevä perustelu. Vaikkeivät virkamiesten kielitaitovaatimukset muuttuisikaan, miksi kaikkien ihmisten pitäisi olla päteviä juuri virkamiesuralle hakeutumisen suhteen, kun kaikilla aloilla ja kaikissa ammateissa on runsaasti erilaisia pätevöitymisehtoja.
Professori Viljasen mukaan on tulkintakysymys, vaatiko ruotsin vapaaehtoisuus myös perustuslain muutoksen.
Opetushallituksen pääjohtaja Pitkälä nostettiin kertomaan, miten eriarvoisuus valtaisi maakunnat, kun toisissa kunnissa olisi varaa tarjota useita kieliä ja toisissa taas ei. Hän ei sano, että pakkoruotsi on tasapäisen huono vaihtoehto kaikille, mutta sitähän moinen epätasa-arvon pelko tarkoittaa. Emme nytkään kiellä kouluja tarjoamasta enemmän valinnanvaraa kuin se kaikkein köyhin koulu.
Myös lisäkustannuksilla pelotellaan.
Pitkälän mukaan tuntijaot, kun pitäisi tehdä uudestaan. No, nehän ovat joka tapauksessa nyt katkolla eikä hallitukselle näyttänyt olevan vaikeaa tarkistaa tuntijakoa viime juhannuksena, kun sinne yllättäin lisättiin varhaistettu pakkoruotsi. Miten se nyt olisi niin kovin monimutkaista, jos B-kielen kohdalla sallittaisiin valinta koulun tarjoamista kielistä?
Koulutuksen asiantuntijat (ketkä?) ovat kuulemma arvelleet, että koulutus käy kalliimmaksi, jos pakkoruotsin tuntien sijaan oppilaat jakaantuvatkin valinnaistunneille. Tässä oletetaan, että muut ryhmät olisivat pieniä verrattuna ruotsinryhmiin. Kieliä ei kuitenkaan nytkään opeteta suurissa ryhmissä, joten uusien valintojen ryhmäkoot voidaan hyvin sopia samankokoisiksi. Tietysti laajasta kielivarannosta ja toimivasta kielitaidosta kannattaa maksaa vähintään se, mikä nyt maksetaan pian unohtuvasta ruotsista, eikö vain?
Professori Nuolijärven mukaan taas vanhempana käydyt ruotsinopinnot tulisivat kalliimmaksi ja olisivat vaikeampia. Varmuuden vuoksi luettu pakkoruotsi on sitten muka halpaa ja helppoa - no ei todellakaan.