Sivu 1/1
Eikö tämä ala olla jo liian lpinäkyvää?
Lähetetty: 25.06.2013 20:24
Kirjoittaja pentti
Ensin Markku Peura (Ruotsinsuomalaisten valtuuskunnan puheenjohtaja) lataa tänään HS Milelipidepalstalle otsikolla "Ruotsin kieli on voimavara Suomelle" kaikki tutut "kauheudet" mm.
Viime aikojen viharetoriikalla ja uhkailuilla pyritään vaientamaan yksittäiset ruotsin kielen puolestapuhujat.
Menetelmä muistuttaa 1930-luvun Saksaa, jossa demokratian ja ihmisoikeuksien puolestapuhujat vaiennettiin pelottelemalla, uhkailuilla ja väkivallalla. Tuloksena oli katastrofi.
Nykymaailmassa ei yksikielisyydellä pärjätä. Suomelle on tärkeää ylläpitää ruotsin kielen taitoa suomenkielisten keskuudessa ja ennen kaikkea turvata suomenruotsalaisten oikeus omaan kieleensä.
Sitten Markku Huusko (päätoimittaja) kommentoi Uudessa Suomessa kirjoitusta positiiviseen sävyyn otsikolla "Ruotsin kielen puolustajat vaiennetaan Suomessa natsi-Saksan menetelmällä" mm.
Ruotsissa asuvan suomalaisvähemmistön nokkamies on ottanut vahvan kannan ruotsin kielen aseman säilymisen puolesta Suomessa. Ruotsinsuomalaisten valtuuskunnan puheenjohtaja Markku Peura kirjoittaa tämän päivän Helsingin Sanomien mielipidesivulla, että Suomen kielipolitiikka on yksi maailman parhaita esimerkkejä kielivähemmistön oikeuksien turvaamisesta.
Eikö tämä ole jo vähän liian läpinäkyvää? Kukahan tätäkin uskoo?
Re: Eikö tämä ala olla jo liian lpinäkyvää?
Lähetetty: 25.06.2013 21:06
Kirjoittaja NRR
Tuo on tosi hyvä kysymys: Kuka näitä uskoo? Uskovatko nämä kirjoittajat itsekään?
Onko kyse aivan samasta valheellisuudesta kuin neuvostoaikoina ylistettiin neuvostokansojen rauhantahtoa ja vapautta ja syytettiin kriitikkoja fasismista?
Taas kerran ruusuja Hannu Koholle, joka jaksaa rauhallisesti kommentoida näin:
Hannu Koho
25.6.2013 18:22
Jonkun pitäisi kertoa Peuralle että Suomessa ei vastusteta ruotsin kieltä vaan sen pakollista opetusta. Jos se tekee ihmisestä natsin niin sitten meitä "Suomen natseja" on n. 3,5 miljoonaa...
---
Muutkin voivat kommentoida:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/60214-r ... netelmalla
Re: Eikö tämä ala olla jo liian lpinäkyvää?
Lähetetty: 25.06.2013 22:42
Kirjoittaja Ridge
"Nykymaailmassa ei yksikielisyydellä pärjätä."
Huono olkinukke kirjoittajalta, sillä tarkoituksena ei ole yksipuolistaa vaan monipuolistaa kielitaitoa. Sehän koko koko pakkoruotsin vastaista keskustelua hallitseekin.
Re: Eikö tämä ala olla jo liian lpinäkyvää?
Lähetetty: 25.06.2013 23:20
Kirjoittaja Hannu Jussi
Tiedoksi.
Svenska Yle otti yhteyttä nimien kerääjiin (kansalaisaloitteet), halusi haastatella nuoria keräämässä nimiä joillakin festareilla.
Koska Suomi on lomalla ei ketään sopivaa löytynyt (tai vapaaehtoista). Tämä ilmoitettiin toimittajalle. Hän sanoi tekevänsä ohjelman heidän uutisiinsa joka tapauksessa. Ehkä huomenna keskiviikkona klo 19.30 näytetään sitten jonkinlaista näytelmää nimeltä "pois pakkoruotsi".
Re: Eikö tämä ala olla jo liian lpinäkyvää?
Lähetetty: 26.06.2013 04:22
Kirjoittaja Eero Nevalainen
Lähti vastine
Hyvä Markku Peura,
En voi olla antamatta palautetta Hesarin kielipolitiikkaa koskevaan mielipidekirjoitukseesi. On ollut ikävää seurata, miten Suomesta levitetään ruotsalaiseen mediaan rummutusta siitä, miten joku yksittäinen hörhö on lopulta pimahtanut Suomen viralliseen kielipolittiseen dogmaan ja kuinka tämä sitten muka edustaa kaikkea ns. "ruotsinvastaista" keskustelua. Parempaa lahjaa tämä tyyppi ei olisi voinut ruotsia propagoiville tahoille antaa -- tällä tavalla keskustelun voi pitää toivottoman naiivilla tasolla ikuisesti.
Olen pitkäaikainen pakkoruotsikriitikko ja toisaalta kuulun itse vähemmistöön, joita natsit alkoivat eliminoida yhteiskunnasta aivan ensimmäisinä. Et voi kuvitellakaan, miten loukkaavana ja turhauttavana natsivertausta pidän, ottaen huomioon että olen jo parinkymmenen vuoden ajan yrittänyt käydä järkevää keskustelua ihmisten kanssa, jotka ovat hioneet omasta kieli-ideologiastaan sellaisen uskonnon, etten ole koskaan törmännyt poliittisessa keskustelussa mihinkään yhtä mahdottomaan aiheeseen; sen käsittely vaatii paksua nahkaa ja kykyä kohdata järjestelmällistä älyllistä epärehellisyyttä. Jos rasismia ja natsismia haluaa keskustelusta hakemalla hakea, se löytyy kyllä fanaattisempien nordistien käsityksistä siitä, mitä he ja Skandinavia edustavat suhteessa "metsäläisiin ugreihin".
Olen oman tilanteeni vuoksi joutunut pohtimaan vähemmistöoikeuskysymyksiä syvällisesti, ja on mielenkiintoista todeta, että juuri suomenruotsalaiset ovat onnistuneet tekemään minusta paljon skeptisemmän näissä asioissa kuin koskaan ehkä muuten olisin ollut. Jos jollain ryhmällä on oikeuksia, siitä seuraa usein toisille velvollisuuksia. Tällöin pitää voida käydä keskustelua siitä, missä näiden kahden rajat kulkevat ja miksi. Tämä ei ole ollut Suomessa koskaan mahdollista kielipolitiikkaan liittyen. Viime aikoina kaikki kritiikki on pyrittykin vaientamaan ei enää niinkään kliseillä ja huonolla argumentaatiolla, vaan vetoamalla jopa siihen, että jos et hyväksy virallisen kaksikielisyyden lähtökohtia, olet yksiselitteisesti moraalisesti paha. Tässä vaiheessa näkemykset ovat jo niin kaukana toisistaan, että lähtökohdat samassa yhteiskunnassa elämiselle alkavat olla vähissä.
Oletko koskaan tutustunut siihen, mitä pakkoruotsiin liittyen ihan oikeasti sanotaan, ja oletko toisaalta pohtinut kriittisesti niitä väittämiä mitä sen puolustukseksi esitetään? Pakkoruotsin kritiikki perustuu lähtökohtaisesti siihen, että väittämät ruotsin asemasta ja roolista koko väestön kohdalla eivät yksinkertaisesti ole totta tai ovat lähinnä tarkoitushakuisia. Ainoa syy siihen että kyseinen kieli pitää pitää niin totaalisen pakollisena on se RKP:nkin taholta aina silloin tällöin myönnetty tosiasia, että jos näin ei olisi, tulisi nopeasti selväksi, mikä tilanne Suomessa oikeasti on. Meidän ei myöskään haluta antaa ensisijaisesti opetella muita kieliä, koska tämähän päästäisi meidät "pakoon" siitä tilanteesta että "ruotsi on edellytys" kaikelle. Mitä tapahtuisi silloin väitetylle ruotsin statukselle?
Suomen kielipolitiikka on, jos esimerkki jostain, niin hyvin pitkän ajan saatossa suoritetusta menestyksekkäästä lobbaamisesta, jonka seurauksena viralliset velvoitteet tukevat toisiaan eikä mihinkään saa eikä voi koskea, koska muutoin koko rakennelma romahtaisi. Ruotsinsuomalaiset eivät voisi koskaan kuvitellakaan mitään vastaavaa -- mutta eri kielillehän onkin tässä maailmassa ihan eri säännöt. Me suomenkieliset emme, ikävä kyllä, ole näissä keskusteluissa koskaan sellainen osapuoli, jota pitäisi kohdella normaalin eettisen pohdiskelun kohteena.
Re: Eikö tämä ala olla jo liian lpinäkyvää?
Lähetetty: 26.06.2013 08:54
Kirjoittaja NRR
Tosi upea teksti! Kiitos Nevalainen, teit sen taas!
Eero Nevalainen kirjoitti:--- Olen pitkäaikainen pakkoruotsikriitikko ja toisaalta kuulun itse vähemmistöön, joita natsit alkoivat eliminoida yhteiskunnasta aivan ensimmäisinä. Et voi kuvitellakaan, miten loukkaavana ja turhauttavana natsivertausta pidän, ottaen huomioon että olen jo parinkymmenen vuoden ajan yrittänyt käydä järkevää keskustelua ihmisten kanssa, jotka ovat hioneet omasta kieli-ideologiastaan sellaisen uskonnon, etten ole koskaan törmännyt poliittisessa keskustelussa mihinkään yhtä mahdottomaan aiheeseen; sen käsittely vaatii paksua nahkaa ja kykyä kohdata järjestelmällistä älyllistä epärehellisyyttä. Jos rasismia ja natsismia haluaa keskustelusta hakemalla hakea, se löytyy kyllä fanaattisempien nordistien käsityksistä siitä, mitä he ja Skandinavia edustavat suhteessa "metsäläisiin ugreihin". ---
Suomen kielipolitiikka on, jos esimerkki jostain, niin hyvin pitkän ajan saatossa suoritetusta menestyksekkäästä lobbaamisesta, jonka seurauksena viralliset velvoitteet tukevat toisiaan eikä mihinkään saa eikä voi koskea, koska muutoin koko rakennelma romahtaisi. Ruotsinsuomalaiset eivät voisi koskaan kuvitellakaan mitään vastaavaa -- mutta eri kielillehän onkin tässä maailmassa ihan eri säännöt. Me suomenkieliset emme, ikävä kyllä, ole näissä keskusteluissa koskaan sellainen osapuoli, jota pitäisi kohdella normaalin eettisen pohdiskelun kohteena.
Niin, kielikeskustelua seuranneena olen samaa mieltä siitä, että todellista rasismia on koko ajan kohdistettu nimenomaan suomenkielisiin.
Meissä pakon kriitikoissa ovat ne todelliset erilaisuuden puolustajat, mehän ajattelemme erilaisten nuorten ja maahanmuuttataustaisten nuorten parasta, aidon erilaisuuden huomioon ottamista pakotetun suomi-ruotsi-kaksikielisyysilluusion sijaan.
Re: Eikö tämä ala olla jo liian lpinäkyvää?
Lähetetty: 27.06.2013 09:48
Kirjoittaja pentti
Edistymistäkö?
HS julkaisi Esko A. Revon vastineen Markku Peuran kirjoitukseen:
Ruotsinsuomalaisen valtuuskunnan puheenjohtaja Markku Peura julisti (HS Mielipide 25. 6.), että ruotsin kieli on voimavara Suomelle. Tuollainen otsikointi on jo sinänsä loukkaus pakkoruotsin ikeessä kamppailevaa suomenkielistä enemmistöä kohtaan. Vielä loukkaavampaa oli pakkoruotsin vastustamisen vertaaminen 1930-luvun Natsi-Saksan syrjintäpolitiikkaan.
Onko se uhkailua, jos me suomalaiset vaadimme vapautusta meille tarpeettomasta ruotsin opiskelusta? Sehän on vain tasa-arvoa, koska sallisimme ruotsinkielisille vastaavan menettelyn suomen kielen suhteen. Onko se viharetoriikkaa, jos me suomenkieliset haluamme muuttaa ruotsin valinnaiseksi vähemmistökieleksi – kuten suomen kieli on Ruotsissa?
Tiedän myös jo oman kokemukseni perusteella, että ruotsin kielen pakko-opiskelu on kyllä etuoikeus ja siunaus syntyperäisille ruotsinsuomalaisille. Suomenkielisen pääväestömme kannalta se on maailmankielten opiskelua rajoittavaa valtapolitiikkaa.
Re: Eikö tämä ala olla jo liian lpinäkyvää?
Lähetetty: 27.06.2013 10:19
Kirjoittaja NRR
Jonkun valtakunnan median pitäisi nyt puhdistaa ilmaa ja tehdä ohjelma, jossa pakkoruotsista keskustelevat esimerkiksi
- Svenska Nu -hankkeen varapuheenjohtaja Tuomas Enbuske (pakolla on oltava hyvät perustelut ja pakkoruotsilla niitä ei ole),
- kirjailija ja lakimies Vihreistä Husein Muhammed (pakkoruotsin kriitikko ja erityisesti maahanmuuttajien kielitarpeiden tuntija),
- meppi Eija-Riitta Korhola Kokoomuksesta ("elämme jo liian globalisoituneessa maailmassa, jotta pakkoruotsi olisi perusteltu"),
- ministeristä kansanedusjaksi palannut demari Maria Guzenina-Richardson ("ruotsin opettelu pakolla historiasta juontavan periaatteen vuoksi on sukua aikoinaan päntätylle latinalle")
- Keskustan Albäck (joka on tehnyt aloitteenkin pakon lieventämisestä) ja
- Sofi Oksanen (Pohjoismaisesta yhteistyöstä: "En vain pidä tarpeellisena käyttää ruotsia tilanteessa, jossa toisella on automaattisesti oikeus käyttää äidinkieltään ja minulla ei."), joka voisi olla mukana tuomassa kulttuuripersoonan ääntä.
Tulisi käytyä läpi pakon kritiikki rehellisesti, monikulttuurisesti, ILMAN perussuomalaisia (anteeksi, mutta kun pakon ymmärtäjät ovat koko ajan tehneet vapaasta kielivalinnasta vain perussuomalaisten ajaman asian) ja vailla pienintäkään pelkoa ruotsivihasta.
Re: Eikö tämä ala olla jo liian lpinäkyvää?
Lähetetty: 27.06.2013 22:54
Kirjoittaja TK
Peuran mielipidekirjoitus oli jokseenkin kummallinen. Tuntuu, ettei Peura ole ymmärtänyt Suomen pakkoruotsi-keskustelua ollenkaan tai hän vain on erittäin naiivi.
Jos pakkoruotsi-keskusteluja järjestetään, niin on selvää, ettei mitään poliittista puoluetta voi sulkea pois keskustelusta. Ei edes rkp:tä, vaikka pakkoruotsin lakkauttamisessa on kysymys suomenkielisten asiasta ja suomenkielisistä kouluista.
Mutta eteneekö asia mihinkään pelkästään keskustelemalla?
Kun Suomessa on yli 5 miljoonaa asukasta ja Manner-Suomessa ruotsinkielisiksi rekisteröityneinä on vain noin 265 000 henkilöä (joista suurimman osan tiedetään puhuvan sujuvasti suomea), niin eikö ole jo ilman keskustelujakin selvää, että pakkoruotsi on tarpeeton ja turha oppiaine kouluissa?
Terveellä järjellä ajatellen pakkoruotsin lakkauttamisesta voitaisiin tehdä poliittinen lakkauttamispäätös ilman kekustelujakin.
Re: Eikö tämä ala olla jo liian lpinäkyvää?
Lähetetty: 28.06.2013 12:50
Kirjoittaja Tapsa
On keskusteltu julkisuudessakin jo parikymmentä vuotta. Pakkoruotsia kannattavien suru-aktivistien ja heidän innokkaitten myötäilijöittensä kanssa ei juurikaan kannata keskustella, jos halutaan pysyä maan pinnalla ja välttää voimien kuluttamanen ja vajoaminen mahdottomuuden suohon.
Ensimmäinen moka on vähän joka puolella se, että suostutaan johonkin osapuolikeskusteluun (suomenkieliset vs. ruotsinkieliset), mikä vie asian juuri päin prinkkalaa. Totta kai silloin joudutaan ojasta allikkoon, kun kukaan ei tietenkään halua vastustaa ruotsinkieliseksi ilmoittautuneen kansalaisen äidinkieltä ja oikeuksia. Ja sitten meitä ammutaan taas. Vaikka ollaan kaikille vapautta ja valintoja tavoittelemassa.
Suomenkielisten (ei suomea puhuvien surujen miehittämät) tv-ja radio-ohjelmat puuttuvat, ja eri puolueitten jäsenten ja kannattajien julkiset vetoomukset omille edustajilleen puuttuvat. Puuttuu asiallinen lehtikirjoitelu. Monta vuotta sitten saattoi joskus Keskisuomalaisen pääkirjoituksesta lukea, että pakkoruotsi merkitsee vähemmistödiktatuuria, ja sellainenhan toisi keskustelua tänä päivänä. Joitakin yksittäisiä blogijuttuja netisssä on, mutta vain pisara meressä.
Nykyiseen hallitusohjelmaan ja konstellaatioon sitoutuneet poliitikot eivät puhu muuta kuin läpiä päähänsä. Esimerkkinä itse pääministeri sekä äskeinen opetusministeri ("me suomalaiset olemme siinä onnellisessa asemassa, että olemme kaksikielisiä"). Uusia kilpailevia poliitikkoja tarvitaan keskusteluun.
Neljätoista vuotta takaperin vierailin Tukholmassa erään suomenkielisen lehden toimituksessa. Eikös päätoimittaja heti sanonut, että tietysti suomenruotsalaiset Suomessa parhaiten ymmärtävät ruotsinsuomalaisia, koska ovat vähemmistöasemassa, ja tietenkin on oltava yhteistyössä heidän kanssaan. Rkp-folktinget yms. oli syöksynyt apajille, ja nyt sen asema on vahva. Miksi? Koska suomessa ei suomeksi puhuta eikä keskustella ruotsinsuomalaisten oikeuksista ja asemasta. Ja suru-poppoo suurine rahoitus- ja organisaatioresursseineen sekä pitkine perinteineen pyrkii ja saa etuoikeuden Ruotsissa edustaa oikeata tietoa ja oikeasta kielipolitiikkaa, No tietysti Helsingin Sanomat oikein haravoi ja valitsee ja valmistelee tuota oikeaoppista julkituloa. Peuran lisäksi ei täällä näy eikä kuulu mitään muuta sieltä päin.
Ja täytyyhän todeta, että meillä useimmat esillä olevat päätöksiä käsittelevät ja niitä tekevät henkilöt ovat tyytyväisiä omaan asemaansa eivätkä tiedä miten muuten voisi elää. Kun eri tahoilta tulee muutosvaatimuksia, se ei saavuta näitä pallillaan istuvia ja keskenään sopivia pelureita ja missi/mister-hahmoja, kun oma viiteryhmä ei huomauta heille mistä on kysymys.
Re: Eikö tämä ala olla jo liian lpinäkyvää?
Lähetetty: 01.07.2013 12:55
Kirjoittaja TK
Hesarin mielipidekirjoittelun ruodinta jatkuu blogipalstoilla:
http://kaijakelhu.puheenvuoro.uusisuomi ... maailmassa