Mitä todella ehdotettiin ?
https://www.facebook.com/peter.alback?fref=ts
Kaksikielisyys on meillä jo olemassa - nyt tavoitellaan kansainvälisyyttä!
Ruotsinkielinen piiri haluaa kevään aikana herättää keskustelua maamme kieliopetuksen epätasa-arvoisesta nykytilasta.
Mielestämme nykyisen kieliohjelman mukainen kielten opetus on suomen- ja ruotsinkielisiä lapsia ja nuoria epätasa-arvoistava. Nykyisin suomenkielissä peruskouluissa opiskellaan yleisesti englantia pääasiallisena A-kielenä peruskoulun kolmannelta luokalta ja ruotsia kaikille pakollisena B-kielenä seitsemänneltä alkaen. Ruotsinkielisissä peruskouluissa kieliohjelma taas on käänteinen, eli pääsääntöisesti opetetaan suomea A-kielenä 3. luokalta. Englantia opiskellaan varhennettuna B-kielenä 4.luokalta alkaen pitkän oppimäärän mukaan. Tällä tavoin ruotsinkieliset oppilaat (80 %) saavuttavat edelleen normaalisti ylioppilas tutkinnossa kahden A-kielen tason, mutta useimmat suomenkieliset (90 %) vain yhden!
Ruotsinkielinen piiri kokeekin ruotsinkielen opetuksen pakollisuuden perustelemisen kieliryhmien tasa-arvolla kummalliseksi väitteeksi, kun kieliryhmien edellytykset kielen opiskeluun ja käyttöön ovat näinkin erilaiset.
Tällä tavoin suomalaisten nuorten kielten osaamisen kirjo kapenee uhkaavasti, opetettiin koulussa ruotsin ja englannin kieltä tuntimääräisesti minkä verran tahansa. Tämä tosiasia on ongelma, johon pitää mahdollisemman nopeasti tarttua.
Toisaalta pakkoruotsin mielekkyys on herättänyt keskustelua lehdistössä eri puolilla Suomea.Vuonna 2013 tehtyjen tutkimusten mukaan suuri osa suomalaisista vastustaa pakollista ruotsin kielen opiskelua, joka tällä hetkellä aloitetaan viimeistään peruskoulun 7. luokalta. Ruotsinkielen opiskelun suomenkielisissä kunnissa tulisikin mielestämme perustua vapaaehtoisuuteen, koska nykyinen järjestelmä ei vastaa tämän päivän tarpeita.
Kielivalikoimaa tulisi muutoinkin kehittää sellaiseen suuntaan, että yksilölliset ja alueelliset tarpeet otettaisiin nykyistä paremmin huomioon. Esimerkiksi Itä-Suomessa venäjä on nykyisin ymmärrettävästi paljon tärkeämpi kieli kuin ruotsi. Pohjoisimmassa Suomessa taas ruotsi, saame ja norja ovat tärkeitä kieliä.
Keskustan ruotsinkielinen piiri haluakin tällä aloitteella herättää keskustelua asiasta maamme muiden puolueiden kanssa ja kyseenalaistaa nykyisen pakollisen ruotsin kielen mielekkyyden eri paikkakunnilla.
Kiistaton tosiasia on, että enemmistö suomalaisista haluaa luopua pakosta lukea ruotsia suomenkielisissä peruskouluissa. Taloustutkimuksen tänä vuonna tekemässä tutkimuksessa 63 prosenttia halusi tehdä ruotsin kielen vapaaehtoiseksi, 33 prosenttia vastusti vapaaehtoisuutta. Ruotsalaisen kansanpuolueen kannattajista peräti 39 prosenttia kannatti vapaaehtoisuutta.
Keskusta on aina kannattanut ruotsin kielen vahvaa asemaa oikeuslaitoksessa, terveydenhuoltojärjestelmässä, kunta- ja aluehallinnossa yms. Ruotsinkielisen kansanosan kielioikeuksien suojaaminen on eräs myönteisimmistä piirteistä lainsäädännössämme. Emme koe, että pakkoruotsin poisottaminen uhkaisi millään tavoin ruotsin kielen asemaa Suomessa. Ruotsin kielen osaaminen on tällä hetkellä hyvällä tasolla, ja se tuskin muuttuu siitä huonommaksi vaikka pakkoruotsi otettaisiinkin pois osissa kunnistamme.Maamme ainut kielipuolue RKP tahtoo vain aina unohtaa miten uskomattoman hyvin meitä ruotsinkielisiä palvellaan eri puolilla Suomea. Harvoissa Euroopan maissa näin on vähemmemmistökielen, saati toisen virallisen kielen kohdalla.
Pakkoruotsin välitön vaikutus ei ole ollut yksinomaan positiivinen. Nyt meidän on Keskustassa uskallettava avoimesti tunnustaa, että Johannes Virolaisen hyvät tavoitteet ottaa käyttöön pakkoruotsi kouluissa on 45 vuoden jälkeen ovat jo vanhanaikaisia. Kielitaitoja laajennettiin silloin kylläkin sillä, että kaikki suomenkieliset pakotettiin lukemaan ruotsia, mutta samanaikaisesti vähennettiin kielituntien määrää verrattuna aikaisempaan oppikouluun. Nyt suomenkielisillä oppilailla on lähes puolet vähemmän ruotsin kielen tunteja kuin oppilailla, jotka opiskelivat vanhassa keskikoulussa, eli ennen peruskoulu-uudistusta!Pakkoruotsin käyttöönotto on ollut siksi suorastaan vahingollista suomenkieliselle enemmistölle ruotsin kielen osaamiseksi
Keskustan ruotsinkielinen piiri esittäkin puoluehallitukselle ja puoluevaltuustolle, että puolue työskentelisi sen puolesta, että peruskouluissa toisen kotimaisen kielen opetus olisi pakollista vain kaksikielisissä kunnissa. Lisäksi A- ja B-kielten kielten opetus aikaistettaisiin jo 3-4 luokille samaan tapaan kuin ruotsinkielisessä perusopetuksessa on tälläkin hetkellä.
Keskustan Ruotsinkielinen piiri
Peter Albäck
Toiminnanjohtaja.