Opetusneuvos 2010 ruotsin pakko pois ja mamu-kielet kunniaan

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9999
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Opetusneuvos 2010 ruotsin pakko pois ja mamu-kielet kunniaan

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.04.2013 08:34

Opetusneuvos Anna-Kaisa Mustaparran haastattelussa käsitellään kielitaidon arvostusta Suomessa

http://www.kieliverkosto.fi/article/per ... astattelu/

lainaus: Mustaparta näkee tulevaisuudessa paljon parannettavaa kielikoulutuksen osalta. ”Toivoisin, ettei olla ainakaan jumituttu ihan samoihin asemiin kuin nyt”, Mustaparta sanoo. Uudessa tuntijakoesityksessä on hänen mielestään asioita, jotka ovat edelleen ratkaisemattomia. ”Mun mielestä on kaksi kysymystä, joita pitäisi miettiä tosissaan ja etsiä nykyistä parempia ratkaisuja.” Toinen näistä on avoin ja vilpitön keskustelu siitä, millaiset opetusjärjestelyt turvaisivat parhaiten ruotsinkielisen väestön lakisääteiset palvelut, toinen on maahanmuuttajien äidinkielten opetus. Mustaparta sanoo surevansa sitä, että maahanmuuttajista puhutaan usein rikkautena, mutta ”sitten kun se rikkaus on meillä käsillä, niin me ei käsitetä, että tuossa se on.” Hän pitää positiivisena kehityksenä sitä, että maahanmuuttajien äidinkielen on tarkoitus tulla arvosanaksi todistukseen, mutta toivoo myös, että sillä kielellä pystyisi tulevaisuudessa korvaamaan jonkun muun kielen opintoja.

Huomatkaa, ettei pakkoruotsin poistamisesta voi puhua suoraan, on sanottava, että toivoo avointa ja vilpitöntå keskustelua siitä, millaiset opetusjärjestelyt turvaisivat parhaiten ruotsinkielisen väestön lakisääteiset palvelut.

Hannu Jussi
Viestit: 1108
Liittynyt: 02.04.2011 19:32

Re: Opetusneuvos 2010 ruotsin pakko pois ja mamu-kielet kunn

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Jussi » 25.04.2013 09:49

NRR kirjoitti:millaiset opetusjärjestelyt turvaisivat parhaiten ruotsinkielisen väestön lakisääteiset palvelut
Espoota pidetään Suomen vaurainpiin kuuluvana alueena, mutta Hesari kirjoittaa lääkäripaosta Espoossa. Mainittiin varsinkin Matinkylä, jonne on vaikeata saada lääkäreitä. Espoossa voi joutua odottamaan lääkärille pääsyä 3-6 viikkoa.
Raaseporissa on sama tilanne. Joskus siellä vaihtuvat lääkärit 3 kk:n välein, usein ei lääkärille ollenkaan anneta aikaa.

Ja mitä tällä nyt haluan sanoa jälleen kerran on se, ettei suomenkieliset suomalaiset ole vastuussa huonosta lääkärijärjestelmästä, ei edes ruotsinkielisillä alueilla.
Tuomareista puhuttaessa ihmettelen sitä, että suruillahan on kiintiönsä ja yliedustus tuossakin hommassa.
Mistä ihmeestä nyt jälleen kiikastaa. Eivätkö ruotsinkieliset korkeasti koulutetut viihdy omiensa parissa?

Vastaa Viestiin