Sampo Terho blogissaan kertaa syitä pakon säilymiselle

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9804
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Sampo Terho blogissaan kertaa syitä pakon säilymiselle

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 08.03.2013 12:35

blogimerkintä osoitteessa
http://sampoterho.puheenvuoro.uusisuomi ... -on-tarkea
ja iltalehdessä
http://blogit.iltalehti.fi/sampo-terho/ ... ea/?ref=es


Miksi pakkoruotsi, jolla ei ole perusteita eikä kannatusta, on säilynyt, kysyy Terho ja vastaa:

- Keskeisin syy on se, etteivät useimmat suomenkieliset kansalaiset kuitenkaan näe kielikysymystä ratkaisevaksi tekijäksi, kun äänestävät vaaleissa.

- Ruotsinkielisten edunvalvontajärjestöjen toiminta on aina ollut äärimmäisen taitavaa ja sillä on ehtymätön rahoitus.

- Täytyy tuntea kiistan historiallinen konteksti: kielikysymys on itse asiassa suomalaisen politiikan vanhin ongelma.
Viimeksi muokannut NRR, 08.03.2013 18:47. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Hannu Jussi
Viestit: 1108
Liittynyt: 02.04.2011 19:32

Re: Sampo Terho blogissaan kertaa syitä pakon säilymiselle

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Jussi » 08.03.2013 12:44

Minä ja varmaan moni muu äänesti perusuomalaisia vain ja ainoastaan kielikysymyksen takia. Perussuomalaiset olivat ainakin minulle aivan "uusi puolue".
Harmittaa että hallitukseen pääsy tehtiin perussuomalaisille ajatuksille mahdottomaksi.
Rkp näköjään tietää paremmin suomalaisten halun vapaaseen kielivalintaan, koska ovat lainsäädännöllä ja kiireellä yrittämässä tehdä sen mahdottomaksi.

pentti
Viestit: 211
Liittynyt: 06.07.2011 15:16

Re: Sampo Terho blogissaan kertaa syitä pakon säilymiselle

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja pentti » 08.03.2013 15:05

Seppo Oikkonen kirjoittaa taas viisaita Sampo Terhon blogissa (kommentti no 34):


Aika vähän käydään pohdiskeluja sellaiselta pohjalta jota kutsuisin ajatushistorialliseksi.

Eurooppalaisella uudella ajalla kehittynyt edustuksellinen demokratia kytkeytyy historiallisena ilmiönä nimenomaan kielellis-kulttuuriselta pohjalta muodostuneisiin kansallisvaltioihin.

Siksi kysymys yhdestä kansallisesti ehyttävästä kielestä on myös kysymys demokratiasta. Meille se on vuosisataisesti ollut kysymys irtoamisesta Ruotsin siirtomaavallan otteesta ja omasta kansallisesta kypsymisestämme kohti edes orastavaa demokratiaa.

Ei ole mitään ihmeellistä siinä että entinen siirtomaaisäntä yhä näyttää yli- ja erioikeutensa niin monessa kielikysymykseen kytkeytyvässä asiassa. Me suomalaiset olemme todella pahasti historiallisesti alistettua kansaa. Ei missään muualla maailmassa löydy itseään demokraattiseksi nimittävää valtiota, jossa muutaman prosentin kielivähemmistö pelkän siirtomaahistorian perusteella vaatisi enemmistön opiskelemaan oman kielensä.

Tilanne meillä on todella poikkeuksellinen. Olemme sisäistäneet historiasta alistajan ja alistetun asenteet, ja nyt ne vaikuttavat omassa keskuudessamme niin että miltei kaikissa tärkeissä kysymyksissä jakaudumme kansansisäisesti jyrkästi kahtia. Esimerkiksi tällä hetkellä olemme jakautuneet hallitus-Suomeen ja perussuomalais-Suomeen.

Tästä tuhoisasta ja itsetuhoisesta historiallisesta taakasta meidän olisi päästävä eroon. Olen ehdottanut että meillä pitäisi teettää viisailla intellektuelleilla jonkinlainen kansallinen psykoanalyysi, jotta historiaan liittyvät ja nykyhetkessä yhä tuhoisina vaikuttavat -- esimerkiksi meillä on suomenkielisen väestön kansantautina masennus -- tekijät voitaisiin nostaa yleiseen keskusteluun.

Mutta meillä tuhlataan mieluummin 700 000 euroa huuhaafilosofisiin verbaaliliemiin kuin otetaan kielikysymyksen haaste tosissaan.

Pakkoruotsista vapautuminen voisi olla ensimmäinen askel. Samalla täytyisi kuitenkin tiedostaa, ettei se todellakaan olisi vielä muuta kuin ensimmäinen pieni askel. Siitä olisi sitten vielä pitkä matka historian repivien vaikutusten oikeaan käsittelyyn ja edes jonkinlaiseen alustavaan kansalliseen tervehtymiseen.

esa aallas
Viestit: 6
Liittynyt: 17.02.2013 10:09

Re: Sampo Terho blogissaan kertaa syitä pakon säilymiselle

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja esa aallas » 08.03.2013 15:29

Niin minäkin Hannun tapaan, ehkä hieman myös rahvaasta, puoluetuenkin avulla erkaantunutta poliittista klaania, vasemmistoa myöten protestoidakseni. Kun ei saapasmaan puolueiden vastaista Viiden tähden liikettä ole - vielä - meille syntynyt.
Vasemmistopuolueiden ministerijohdon kannat viestivät osaltaan tuosta kuilusta. Pakkoruotsia puolletaan, vaikka esimerkiksi tammikuun kyselyyn vasemmistopuolueita vastanneista äänestävistä (vas.liitto 69 &, sdp 67 %) kannatti vapaaehtoista ruotsia suomenkielisille lapsille.
"Valtio tarvitsee sitä (ruotsia)" , lipsahti opetusministeri Jukka Gustafsoniltakin (sd) kun ministeri perusteli kielteistä päätöstä venäjästä vapaaehtoisena vaihtoehtona ruotsille itäisen Suomen sitä vaatineille kouluille. Siis "valtio" - kun ei enää elinkeinoelämä (EK) eikä rahvaan enemmistö.
Eikä tähänkään aloitteeseen lähtenyt yksikään vasemmiston järjestö, esimerkiksi nuorten tai opiskelijoiden -perusuomalaisten karsastuksenko takia ?
Syvimmiltään kyse on historiallisesta alistamisesta. Sitä jatkaa osaltaan Rkp:n jo 35 vuotta sallittu -ja talouspoliittisesti tarvittuko - yhtäjaksoinen hallituskausi, jonka vuoroin niin keskusta, kokoomus kuin demarit ovat siunnanneet pienempien vikistessä.
Kuten tuo Pentinkin lainaama Seppo Oikkonen katsoi US-blogissaan jo tammikuussa, jota mm. lainasin kommentissani paljon seuratun Kemppisen blokiin "Ruotsalaisuudestamme" 17.2).
"Itse lähestyn kysymystä pakkoruotsista kokonaan toiselta kannalta kuin minkään hyödyllisyys - tarpeettomuus -pohdinnan puitteissa. Minusta kyse on ennen muuta historiallisen alistamisen katkaisemisesta. Se on tärkein syy sille, miksi pakkoruotsista on päästävä. Jokin maassa on totaalisesti pois raiteiltaan, jos viiden prosentin kielivähemmistö voi pakottaa enemmistön opiskelemaan oman kielensä pelkästään siksi että se edustaa historiallista siirtomaaisäntää." (Ajatushistorian harrastaja Seppo Oikkonen: Mediamessianismi, rahvaan valistaminen ja vaientaminen) .

Hansa
Viestit: 346
Liittynyt: 21.02.2013 11:57

Re: Sampo Terho blogissaan kertaa syitä pakon säilymiselle

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Hansa » 08.03.2013 21:34

En olisi uskonut vielä pari vuotta sitten, että antaisin joskus ääneni perussuomalaiselle puolueelle, kun olin ollut toisen puolueen vannoutunut kannattaja koko aikuiselämäni.

Mutta havahtuminen pakkoruotsin kohtuuttomuuteen sai minut äänestämään PS-ehdokasta ja jatkossa aion äänestää samoin.

Ruotsin pakottaminen koko maahan, kaikille suomalaisille, on todellakin nöyryyttävää alistamista.
Suomen kielen puhujat ovat satojen vuosien ajan joutuneet taistelemaan kielensä oikeuksien puolesta.
Ruotsin vallan aikana suomea ei tunnustettu viralliseksi kieleksi, julkinen hallinto toimi vain ruotsiksi.
Pitkän sitkeän taistelun jälkeen olemme saaneet omakieliset koulut, yliopistot, kirjallisuuden, kulttuurin.
Edelleen meitä vielä pakotetaan maksumiehiksi ylläpitämään ruotsinkielisyyttä tässä maassa, vaikka ruotsi ei ole millään tavoin uhanalainen kieli, koska sitä puhuu 10 milj ihmistä, suomea vain 5 milj.

Näen ruotsin pakottamisen paitsi nöyryyttävänä, myös maatamme ja kansantalouttamme köyhdyttäväksi, koska siihen joudutaan satsaamaan verovaroja, joita tarvittaisiin kilpailukykyä lisääviin kohteisiin, matemaattisten aineiden ja luonnontieteiden opiskeluun, jotta saataisiin innovaatioita, uusia korkean jalostusasteen tuotteita, uusia yrityksiä ja työpaikkoja. Ruotsin opetus kaikilla kouluasteilla vie opetusresursseja tärkeiltä oppiaineilta ja muilta vierailta kieliltä ja sitä kautta köyhdyttää suomalaisia.

Vastaa Viestiin