http://reijotossavainen.puheenvuoro.uus ... laisaloite
Reijo Tossavainen, kansanedustaja Kymen vaalipiiristä kritisoi blogissaan Henrikssonin ajamaa muutosta:
Maamme hovi- ja hallinto-oikeuksien määrää ollaan vähentämässä. Silloin mm. Kuopion ja Kouvolan hallinto-oikeudet yhdistetään niin, että uusi hallinto-oikeus kattaa koko itäisen ja kaakkoisen Suomen. Pääpaikaksi tulee näillä näkymin Kuopio.
Aikoinaan oikeuksien määrää pohtinut toimikunta esitti, että kaksikielinen Pyhtää siirretään Helsingin hallinto-oikeuteen kuuluvaksi.
Tällaisen esityksen perustelut on helppo esittää ja ymmärtää. Pyhtäältä on Helsinkiin noin sata kilometriä, mutta Kuopioon liki neljä sataa. Myös luonnollinen asiointisuunta on Helsinkiin.
Nykyinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kuitenkin haluaa, että Pyhtää kuuluisi Itä-Suomen hallinto-oikeuden alueeseen.
Pyhtää on tulevan hallinto-oikeuden alueella ainoa kaksikielinen kunta, ja Pyhtäällä asuu vain noin 450 ruotsinkielistä henkilöä. Siitä huolimatta koko hallinto-oikeudesta tulee kaksikielinen. Mainittakoon myös, että nykyisessä Kouvolan hallinto-oikeudessa on käsitelty viimeisen 10 vuoden aikana vain kuusi ruotsinkielistä asiaa!
Perustuslain 122 §:n mukaan "hallintoa järjestettäessä tulee pyrkiä yhteensopiviin aluejaotuksiin". Mielestäni uuden hallinto-oikeuden aluejako sotii tätä vaatimusta vastaan ainakin kielellisten perusteiden osalta.
Tein aiheesta eduskunnassa kirjallisen kysymyksen oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille. Pakkoruotsittajana hän yksioikoisesti tyrmää näkemykseni. Hän korostaa, että "ruotsinkielinen tuomioistuinkäsittely tullaan tarvittaessa järjestämään asianmukaisesti. Myös hallinto-oikeuden asiakaspalvelu tullaan järjestämään kaksikieliseksi ja tarvittaessa asiakaspalveluhenkilökunnalle järjestetään tarvittavaa lisäkoulutusta."
Henkilökunnan [uudessa itäisen ja kaakkoisen Suomen hallinto-oikeudessa] pitää siis hallita ruotsin kieli. Ja jos ei osaa, niin silloin on pakko mennä lisäkoulutukseen. Ja vain sen vuoksi, että tulevassa hallinto-oikeudessa todennäköisesti käsitellään keskimäärin vain ja ainoastaan yksi ruotsinkielinen juttu joka toinen vuosi!
Tällainen täysin turha kaksikielisyys ei ole mikään halpa juttu. Sillä ei kuitenkaan Henrikssonin mielestä ole mitään merkitystä, vaikka hallinto-oikeuksia yhdistetään kustannusten karsimiseksi.
Terve järki sanoo, että tällainen pakkoruotsittaminen on täysin perusteetonta. Pieni kielellinen vähemmistö sortaa, jopa suorastaan terrorisoi enemmistöä. Siihen pitää saada muutos!
Jotta muutos saataisiin aikaiseksi, sen taakse tarvitaan eduskunnan enemmistö. Ongelmana on se, että nykyiset hallituspuolueet tukevat pakkoruotsia.
Mitä siis on tehtävissä? Mielestäni ainoa keino ovat julkisuus ja tulevat eduskuntavaalit reilun parin vuoden päästä.
Kuluvan vuoden aikana on kerättävä tarvittavat 50 000 nimeä kansalaisaloitteen taakse, jotta pakkoruotsista vapauttaminen tulee eduskunnan käsittelyyn.
Toki asia saataisiin eduskunnan käsittelyyn muutoinkin, mutta tässä tapauksessa muutos on mahdollista vain laajan yleisen mielipiteen ja laajan kansalaisrintaman tuella. Ja niin, että tulevien eduskuntavaalien aikana annetaan tuki niille ehdokkaille ja puolueille, jotka sitoutuvat toimimaan vapaan kielivalinnan puolesta.
Kansanedustaja hallinto-oikeuden pakkoruotsittamisesta
Re: Kansanedustaja hallinto-oikeuden pakkoruotsittamisesta
Toivottavasti tämä hullutus ei koskaan toteudu. Henriksson on kovan linjan pakkoruotsittaja, jolle oikeus ja kohtuus ei merkitse mitään.