http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1 ... svaltiosta
Jälleen Jaskalle ruusu kiitoksin!
@}--`--,----
Tämä kuulostaa järkevältä.Jaska kirjoitti: Etniset nationalistit kuvittelevat Suomen etnisten suomalaisten kansallisvaltioksi, mutta todellisuudessa tilanne olisi tämä vain, jos Suomi koostuisi yhdestä ainoasta etnisestä tai kielialueesta. Näinhän ei ole, vaan Suomi koostuu kolmesta vanhasta etnisestä kotiseutualueesta tai kielialueesta: suomenkielinen alue, ruotsinkielinen alue ja saamenkielinen alue. Vain historian oikusta Suomi-nimisen valtion rajat kulkevat niin, että ne katkaisevat osan suomenkielisestä, ruotsinkielisestä ja saamenkielisestä alueesta saman valtiokokonaisuuden sisään. Tätä aihetta olen käsitellyt laajemmin kirjoituksessani "Suomalainen maa" – pakkoruotsin vastustajien virheellinen käsitys.
Mielestäni tässä kohtaa voisi myös muistuttaa, että Nordenkin on vanhastaan monietninen alue, skandinaavien ja suomalais-ugrilaisten lisäksi sinne kuuluvat jopa inuitit.
Nythän suomenkielisiltä nuorilta vaaditaan ruotsinopiskelua, jotta he voisivat "ottaa vastaan" osallisuutensa Nordenista.
Kyllä, Suomi on monietninen valtio - sekä vanhastaan että kaiken aikaa uudistuvalla tavalla.Jaska kirjoitti:Voidaankin perustellusti sanoa, että Suomi on jo vanhastaan monietninen (monikansallinen) valtio, ja Suomen laki (kielilaki ja saamen kielilaki) turvaakin vanhoille alueellisille etnisille tai kielellisille ryhmillemme yhtäläiset oikeudet: suomen-, ruotsin- ja saamenkielisillä on oikeus äidinkielisiin palveluihin valtiollisissa viranomaisissa koko Suomessa ja kunnallisissa viranomaisissa kotiseutualueellaan eli niissä kunnissa, joissa kielen puhujia on yli 8 % (tai alaspäin yli 6 % tai absoluuttisesti yli 3000 puhujaa). Tätä tilannetta ei ole syytä muuttaa, vaikka ruotsin kielen opiskelun pakollisuudesta luovuttaisiinkin.
Mielestäni vauras maa, joka ottaa omia tarpeitaan alleviivaten vastaan "uudisasukkaita" on myös velvollinen tarjoamaan näille tiettyjä inhimillisesti katsoen keskeisiä kielipalveluja: äidinkielen ylläpito-opetuksen, tulkkipalveluja viranomaisten kanssa, mahdollisuutta tiettyihin hoivapalveluihin omalla kielellä (esim. tietyt terapia- tai vanhuspalvelut).
Kieliryhmien identiteetit muodostavat nähdäkseni vaihtelevia mosaiikkeja.eräs kommentoija kirjoitti:Onkin mielenkiintoista miten kukin kokee tai määrittelee kuuluvuutensa johonkin kansanosaan joko kielen, kansallisuuden tai heimon (yhteisen esi-isän) mukaan.
Kuten muissakin monietnisissä valtioissa kehitys on vienyt siihen, että 90%:n enemmistön kieli on siirtynyt osaksi monen sellaisen identiteettiä, joka lasketaan äidinkieleltään vähemmistökieliseksi. Meillä harva ei-suomenkielinen on taustaltaan tai puolison osalta täysin ei-suomenkielinen. Kun lapset kasvavat suomenkielisiksi koulu- ja kaveripiirissä, tämä muuttaa usein myös vanhempien kokemusta omasta identiteetistään. Tulevaisuudessa monikielisiä ja monitaustaisia perheitä on entistä enemmän.
Entä onko Ruotsi monietninen valtio? Ruotsissa alleviivataan kuitenkin yhteistä kieltä ruotsalaisuuden perustana.
"Uudet Ruotsin kansalaiset kokoontuivat keskiviikkona, maan kansallispäivänä, juhlatilaisuuksiin ympäri maan. Prinssi Daniel otti osaa juhlaan Malmön oopperatalolla. Puheessaan prinssi sanoi, että ruotsalaiset jakavat yhteisen kielen, maan, yhteisön ja vastuun. Hän lausui myös, että ruotsalaisuus ei katso ihonväriä tai aksenttia."
http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/119474 ... mossa.html
Mikä yhdistää suomalaisia Suomessa? "Maa, yhteisö ja vastuu"?