Folktinget vaatii ruotsin yo-koetta pakolliseksi

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9769
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Folktinget vaatii ruotsin yo-koetta pakolliseksi

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.03.2023 23:36

HBL, kääntäjän läpi:
Norjan parlamentti hyväksyi ensimmäisen tulevaisuuden strategiansa vajaa vuosi sitten. Strategian keskeisenä tavoitteena on edistää kieli- ja kulttuuriyhteisöä Pohjoismaissa sekä vahvistaa pohjoismaista Folkting-verkostoa. Tavoite sopii hyvin laissa asetettuun tehtävään, mutta myös kuluneen vuoden tapahtumien valossa, jotka olivat sekä historiallisesti tärkeitä että vallankumouksellisia erityisesti Suomen ja Ruotsin suhteille.

Suomi ja Ruotsi eivät ole vain puolustusyhteistyön puitteissa lähentyneet toisiaan, vaan myös maidemme välinen yritysyhteistyö on tiivistynyt. Nyt kun suomalaisyritykset ovat poistuneet Venäjän markkinoilta, Ruotsin markkinoiden merkitys on vahvistunut entisestään. Ruotsin kielen osaamisen hyödyllisyyttä liike-elämässä ja poliittisessa yhteistyössä ei pidä aliarvioida. Yhteydenpito muuttuu läheisemmaksi ja ystävällisemmäksi, kun on yhteinen kieli.

Myös pohjoismaiset kontaktit henkilökohtaisella tasolla, työelämässä, koulutuksessa, kulttuurissa ja urheilussa lisääntyvät tasaisesti ja ovat tärkeitä Pohjoismaiden yhteenkuuluvuuden kannalta. Ruotsalaisen analyysi- ja tutkimusyhtiö Novusin tammikuussa 2023 muun muassa ajatushautomo Magman toimeksiannosta tekemän kyselyn mukaan kiinnostus Suomea kohtaan on lisääntynyt Ruotsissa. Kahdeksan kymmenestä ruotsalaisesta ilmoittaa suhtautuvansa naapurimaahan myönteisesti. Ennen kaikkea nuoret haluavat oppia lisää Suomesta. Kiinnostuksen kasvu näkyy myös siinä, että Suomessa opiskelevien ruotsalaisten määrä on ilahduttavasti lisääntynyt viime vuosina merkittävästi.

Folkting työskentelee aktiivisesti levittääkseen tietoa Suomen kaksikielisyydestä ja ruotsin kielestä Suomessa erilaisin toimin Ruotsissa. Viime vuonna järjestimme Göteborgin kirjamessuilla keskusteluja ruotsista Suomessa, mikä herätti suurta kiinnostusta. Lisäksi järjestimme yhdessä Suomen Tukholman-suurlähetystön kanssa seminaarin ruotsin kielestä Suomessa ja suomen kielestä Ruotsissa. Folktinget osallistuu aktiivisesti vähemmistökieliä tukeviin verkostoihin Euroopassa, joten on luonnollista tukea suomen kieltä myös Ruotsissa, mitä Folktinget on tehnyt jo pitkään. On tärkeää muistaa, että sekä suomi että ruotsi ovat maailmanlaajuisesti suhteellisen pieniä kieliä ja molempien kielten vahvistaminen ja pitäminen elintärkeänä vaatii monien toimijoiden ponnisteluja.

Pohjoismainen kieliyhteisö on ainutlaatuinen ja perustuu siihen, että kolme mannerskandinaavia ja yhteisöä tukevaa kieltä, tanska, norja ja ruotsi, liittyvät läheisesti toisiinsa ja ovat keskenään ymmärrettäviä. Suomi kahdella kansalliskielellämme, suomella ja ruotsilla, liittyy pohjoismaiseen kieliyhteisöön Suomen kaksikielisyyden ja sen ansiosta, että ruotsin opettaminen koulussa on kaikille pakollista. Voidaan mainita, että tanskan kielen opetus on pakollista Islannissa, Färsaarilla ja Grönlannissa.

Folkting on siksi huolissaan siitä, että suomenkielisten ruotsin kielen taito on heikentynyt ja kiinnostus ruotsin kielen kirjoittamiseen ylioppilastutkinnassa on vähentynyt huomattavasti sen jälkeen, kun toinen äidinkieli tuli ylioppilastutkinnassa valinnaiseksi vuonna 2005. Folkting ehdottaa tavoitteissaan seuraava hallitusohjelma, että seuraava hallitus ryhtyy toimenpiteisiin tämän valitettavan kehityksen katkaisemiseksi.

Ruotsin ja Suomen pitkäaikainen yhteinen historia ja Suomen kaksikielisyys ovat luonnollisia syitä, jotka yhdistävät maitamme. Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa asuva suomalaisten suuri väestöryhmä on seurausta kansojemme tiiviistä yhteyksistä kautta aikojen. Ruotsin kielen taito on ansio työmarkkinoilla Suomessa ja avaa työmarkkinoita myös muissa Pohjoismaissa. Sekä ruotsin että suomen kielen ymmärtäminen ja puhuminen avaa entistä enemmän työmahdollisuuksia Suomessa ja Pohjoismaissa.

Christina Gestrin

Anna Jungner-Nordgren
https://www.hbl.fi/artikel/3af3d077-063 ... a19c79d648

NRR
Viestit: 9769
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Folktinget vaatii ruotsin yo-koetta pakolliseksi

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.03.2023 23:44

Pohjoismaat on siis skandiyhteisö.

Suomi verrattavissa pieniin ja naapureista riippuvaisiin yhteisöihin:
Islanti (372 520 as.),
Fär-saaret (52 889 as.) ja
Grönlanti (56 653 as.),
jotka ovat olleet koulutuksessa riippuvaisia Tanskasta.

Tämä on skandinationalismia.

Hillevi Henanen
Viestit: 2499
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Folktinget vaatii ruotsin yo-koetta pakolliseksi

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 26.03.2023 09:16

VMP!

Unohtuiko englanti jota skånelaiset ja tanskalaiset nuoret jo puhuvat keskenään?

Folktinget-niminen epämääräisin perustein kokoon kyhätty painostusryhmä on kuin kasvain vaaleilla valitun eduskunnan vaivana.

Tämä folktinget on siis demokraattisen vaalijärjestelmän ulkopuolelta kasattu alle viiden prosentin etuja vartioiva laiton viritelmä. Lailliseksi se voi muuttua silloin, kun muillekin ryhmille eduskunnassa kustannetaan omat maksetut painostusryhmät.
7,5 painostajaa/laillisilla vaaleilla valittu kansanedustaja tekee 1500 painostajaa yhteensä.

Hillevi Henanen
Viestit: 2499
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Folktinget vaatii ruotsin yo-koetta pakolliseksi

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 26.03.2023 10:51

Tämän koko maan asioihin sotkeutuvan viritelmän kokoonpanoon ei 95%:lla suomalaisista ole pientäkään sanomista paitsi maksajan roolissa.

SJONS
Viestit: 726
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Folktinget vaatii ruotsin yo-koetta pakolliseksi

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 26.03.2023 13:04

Toisaalta suomenkieliset ovat ihan itse välinpitämättömiä ja aloitekyvyttömiä pitämään puoliaan. Vaikka nettikeskusteluissa antaisi kultalautasella mahdollisuuden keskustella suomenkielisten pakkoruotsista ja virkaruotsin vaatimuksesta, niin siihen ei tartuta. Peukutus on ainoa, jonka useimmat uskaltavat antaa, kun kommnetoi pakko- ja virkaruotsin vaatimusta ym.

Rohkeus on viety kielipoliisipelossa ja vähättelyn, halventamisen ym. myötä. Purran lausuma suomenkielisten itestunnon nujertamisesta pitää paikkansa. Meille on niin kauan syötetty, että ruotsi on hyvä, historia on hyvä, kaikki manna on tullut Ruotsin kautta Suomeen ja suomalaisuuskin ja suomen kieli on vain jostakin keksitty ja tupsahtanut tänne meidän keskellemme. Suomihan on ollut umpi ruotsinkielinen ennen kuin maa itsenäistyi Venäjän vallan alta !!!!! Viimeisen lauseen löysin vasta eilen erään Rkp:n ehdokkaan vaalimainoksesta!

Vastaa Viestiin