Re: Jessss! Asiaa! Kissa on nostettu pöydälle!

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 2036
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Jessss! Asiaa! Kissa on nostettu pöydälle!

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 28.09.2022 11:15

https://svenska.yle.fi/a/7-10021045

Suomen kieli on edelleen kompastuskivi opiskelijoille kunnissa, joissa ruotsi hallitsee - joissain tapauksissa kielenkehitystä ei ole ollenkaan

En ole vielä lukenut tämän pidemmälle, mutta kohta 10 vuoden kokemus varoittaa, että kohta kerrotaan miten asia saadaan korjattua lisäämällä muille kieliryhmille pakkoruotsia. Kunpa olisinkin väärässä!
Suomen kielen taito on huonoin kunnissa, joissa on suuri ruotsinkielinen enemmistö. Nyt koulutusasiantuntija haluaa nähdä, että toimenpiteillä varmistetaan, että kaikki opiskelijat oppivat suomea.

Koulutuksen arviointikeskuksen NCU:n uusi raportti osoittaa, että ruotsinkielisten opiskelijoiden suomen kielen taito on paljon heikompi kuntien ruotsinkielisillä opiskelijoilla kuin muissa kunnissa.

Huonoin on tietotaso kunnissa, joissa yli 80 prosenttia asukkaista on ruotsinkielisiä.
Suomenkielisissä kunnissa on keskimäärin 0,4% ruotsinkielisiä, silti vaaditaan ruotsin oppimista!

Arviointiasiantuntija Carola Åkerlund sanoo, että tämä ei sinänsä ole niin yllättävää, mutta tutkimus osoittaa myös, että joidenkin opiskelijoiden suulliset ja kirjalliset taidot ovat puutteellisia.

– Se, mikä meitä hieman järkytti, oli se, että joissain tapauksissa ei tapahtunut edes mitään kehitystä. Tuntuu kuin opiskelijat olisivat polkeneet paikallaan kolme vuotta. Yritimme selvittää, onko tämä todella totta ja kuinka se on mahdollista, Åkerlund sanoo.
Olisivatko ruotsinkielisetkin laiskoja ja saamattomia ja kasvuympäristö asennevammainen kuten tätä samaa tilannetta 95% maan pinta-alasta kattavissa suomenkielisissä kunnissa on vuosikymmenet selitetty?

Suomen kieli polkee paikallaan kolme vuotta

Opiskelijat eivät saavuta opetussuunnitelmassa asetettua tavoitetta. Ruotsinkielisimmissä kunnissa 9. luokan oppilas osaa suomea, mikä vastaa kuudennen luokan tavoitetta.

Myös aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet saman ilmiön.

– Olemme iloisia, että meitä nyt kuullaan ja että joku haluaa puuttua ongelmaan. Koska tämä ei ole tasa-arvoista, sanoo Åkerlund.
Mekin olisimme olleet kiitollisia jos viimeisten 50 vainon vuoden aikana meitä olisi kuunneltu samassa tilanteessa

Åkerlund kertoo, että ruotsinkielisten kuntien opiskelijat eivät voi vapaa-ajallaan soveltaa koulussa oppimaansa suomen kieltä, koska heidän kotikaupungissaan ei ole suomenkielistä toimintaa.
Mutta suomenkielisellä alueella tämän olisi pitänyt onnistua jo 50 vuotta kun "ruotsinkielsiä" on neljän promillea keskimäärin.

– Kysymys on, miten voimme tukea näitä opiskelijoita. Mitä mahdollisuuksia heille on tarjota yhtäläiset mahdollisuudet kehittää suomen kielenkäyttöä? Koska he tarvitsevat sitä jatko-opinnoissaan ja työssään, Åkerlund sanoo.

Onko kyse kiinnostuksen ja asenteiden puutteesta vai yksinkertaisesti mahdollisuudesta puhua suomea?

– Olemme pohtineet samaa ja kysyneet myös opiskelijoilta itseltään. Huomasimme, että ne oppilaat, jotka 6. luokalla kokivat hyötyvänsä suomen oppimisesta, kehittyivät muita enemmän 9. luokalla.

Carola Åkerlund kertoo, että sekä opiskelijoiden että heidän opettajiensa mukaan on niitä, joiden mielestä heidän ei tarvitse opetella suomea.

Sen sijaan he haluavat muuttaa Ruotsiin tai sijoittaa muihin vieraisiin kieliin.

– Eräs vahvasti ruotsinkielisen kunnan opiskelija sanoi, ettei hän käytä suomea. "Jos menen kaupunkiin, puhun englantia", sanoi opiskelija, Åkerlund sanoo.


Laitan tämän pätkissä. Vihrät ovat omia kommenttejani.
Viimeksi muokannut Hillevi Henanen, 28.09.2022 13:10. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Hillevi Henanen
Viestit: 2036
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Jessss! Asiaa! Kissa on nostettu pöydälle!

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 28.09.2022 11:55

Ei syytä koulua heikoista tuloksista

Carola Åkerlund ei syytä opettajia suomen kielen puutteesta. Åkerlund sanoo, että opettajat tekevät varmasti parhaansa inspiroidakseen ja motivoidakseen oppilaitaan.

Sillä, että suomen kielen taito näyttää teini-iässä niin heikolta, voi olla selityksensä myös teini-iässä.
Onko ruotsinkielisillä sellainenkin riesa?

– Nuoruus on herkkää aikaa, se on muistettava. Jos teini-ikäiset kokevat, etteivät he osaa puhua suomea, he eivät myöskään sano mitään. Meillä on melko korkeat vaatimukset itsellemme, Åkerlund sanoo.
Toisin kuin muiden kieliryhmien nuorilla joilla ei ole mitään vaatimuksia itselleen, ja joiden puhumattomuus johtuu laiskuudesta ja kotona syötetystä asennevammasta.
Ei vain koulunongelma

Varsinkin ruotsin kielen hallitsevassa ympäristössä olisi tärkeää löytää harrastuksia ja harrastuksia, joissa lapset ja nuoret pääsevät kosketuksiin suomen kielen kanssa, Åkerlund uskoo. Varsinkin jo varhaislapsuudessa.

Carola Åkerlund ei halua syyttää koulua.

– Ei voi odottaa, että muutamassa viikkotunnissa suomenopetuksen koulu saa suomea oppimaan opiskelijan, joka ei muuten kuule tai puhu suomea, Åkerlund sanoo.
Tämä on ollut vaatimuksena suomenkielisellä puolella yli 50 vuotta.

Åkerlund sanoo, että suomen kieltä voisi olla mahdollista ottaa käyttöön jo päiväkodeissa ja kouluissa ja lisätä kontaktipintoja suomen- ja ruotsinkielisten lasten välillä jo silloin.

Ruotsinkieliselle perheelle on tärkeää suojella kieltä ja kulttuuria enimmäkseen suomenkielisessä maassa.

Mutta koska suomi on tärkeää, olisi hyvä antaa lasten päästä kosketuksiin suomen kielen kanssa esimerkiksi katsomalla suomenkielisiä lastenohjelmia.

- Jos lapset eivät opi suomea, he syrjäytyvät suurelta osin työmarkkinoilta, ja sitten valitetaan, että emme saa palvelua ruotsiksi tai ettei ole lääkäreitä tai koulupsykologeja. Siitä tulee noidankehä, Åkerlund sanoo..
Vahvista ruotsia puhumalla suomea

Nyt kun ruotsin opettamisesta suomenkielisissä kouluissa keskustellaan jälleen, Åkerlund sanoo, että olisi tärkeää muistaa, että ruotsinkielisen on yhtä vaikeaa oppia suomea.
Kukahan tämän keskustelun on torpannut?

Carola Åkerlund sanoo, että olisi tärkeää saada opetusministeriö ja opetushallitus ymmärtämään, että tämä on ongelma, joka meidän on ratkaistava.

Myös opettajien on oltava mukana, jotta oppitunnit olisivat mielenkiintoisia, ja vanhempien tulisi altistaa lapsensa suomen kielelle, eikä odottaa koulun tekevän kaikkea työtä.

Ja jos yhteiskunta on niin ruotsinkielinen, mitä voimme tehdä suomalaisen osaamisen tukemiseksi, mitä mahdollisuuksia siinä on, Åkerlund kysyy.

Ruotsia ei voi vahvistaa luopumalla suomesta, sanoo Åkerlund.

Opiskelemalla suomea vahvistamme ruotsia Suomessa, uskoo Åkerlund, jolloin voimme helpommin osallistua yhteiskunnan rakentamiseen ja vaikuttaa kehitykseen.

Jos suljemme itsemme kuplaan, kupla vain tiivistyy.

– Koulu ei voi tehdä ihmeitä, tämä on yhteiskunnallinen ongelma. Kaikilla pitäisi olla asenne, että nyt hitto soikoon pitää huolehtia siitä, että lapset oppivat suomea, Carola Åkerlund sanoo
Viimeksi muokannut Hillevi Henanen, 28.09.2022 12:48. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Hillevi Henanen
Viestit: 2036
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Jessss! Asiaa! Kissa on nostettu pöydälle!

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 28.09.2022 12:02

Aihetta ei ole avattu keskustelulle, koska minultakin saattaisi löytyä muutama sata asiatonta kommenttia siitä miksi suomenkieliset lapset eivät opi ruotsia. Voisin niistä vaikka palauttaa sata ensimmäistä, mutta antaa olla.

Sitä tuossa ei vielä mainittu, että suomenkieliset pakotetaan opiskelemaan itselleen turhaa kieltä kun taas tuo juttukin todistaa, että ruotsinkielisille se on elinehto tai maasta pois.

Kunhan he nyt vielä diskuteeraavat ja väki vähenee edelleen, niin lopulta he voivat hoksata, että pakkoruotsitusrahoilla kannattaa kovapäisimmille hommata se yksityisopettaja jota olen ehdotellut.
Viimeksi muokannut Hillevi Henanen, 28.09.2022 12:49. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1801
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Jessss! Asiaa!

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 28.09.2022 12:04

Tämähän on itse asiassa täysin linjassa persujen ohjelman kanssa:

5%n vähemmistön on opiskeltava maan enemmistökieli -


Mutta
ILMAN kostomentaliteettia, jolla enemmistöä vaaditaan tekemään uhrauksia, jotta vähemmistö ei kokisi olevansa vähemmistö, vaan 50% väestöstä.


Me emme hyväksy kostopolitiikkaa!

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1801
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Jessss! Asiaa!

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 28.09.2022 12:08

kokemus varoittaa, että kohta kerrotaan miten asia saadaan korjattua lisäämällä muille kieliryhmille pakkoruotsia.
Tämä on aina näissä sisäänrakennettuna!
Kostomentaliteetti, jotta vähemmistö ei joutuisi pitämään itseään vähemmistönä..
kaksikielisyysideologia

Hillevi Henanen
Viestit: 2036
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Jessss! Asiaa! Kissa on nostettu pöydälle!

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 28.09.2022 12:46

Tuo artikkeli tuli nyt kyllä suruille pahaan aikaan, mutta toisaalta tuon asian myöntämiseen tuskin hyvää aikaa onkaan. He ovat takuulla vetkutelleet sen kanssa niin kauan kuin mahdollista och lite till. Huvittavaa on se, että tuo teksti on tasan sitä mitä pakkoruotsin vastustajat ovat yrittäneet tolkuttaa vuosikymmenestä toiseen pakkoruotsia vastaan.
Ero on vain siinä, että suomenkieliset eivät ruotsia tarvitse kun taas ruotsinkielisille maan pääkieli on elinehto, joten minun puolestani voivat sukeltaa kuinkä syvälle tahansa.
Näinä kiristyksen vuosina on kieliryhmien välit pilattu vuosikymmeniksi eteenpäin. Esim oikeusministerin viran arvostus on pudonnut nollaan valehtelulla/surujen nuoleskelulla. Joko niin, että oikeusministerinä on joku muu kuin A-MH ja häntä käytetään RKP:n käsikassarana eri tilanteissa tai sitten ITSE SUURI OIKEUDENJAKAJA on kerrasta toiseen hilannut ahterinsa sille penkille. Opetusministerin postin käyttö täyttää samat kriteerit, ja nyt ovat sitten tulokset nähtävissä.

Hillevi Henanen
Viestit: 2036
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Jessss! Asiaa! Kissa on nostettu pöydälle!

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 28.09.2022 14:18

Kovasti lehdessä iloitaan siitä kun kaksikielisyys korvaus pelastaa Närpiön talouden.
Tvåspråkighetstillägg räddar Närpes ekonomi

Kaksikielisille kunnille on syydetty 808 000 euroa kaksikielisyyden hoitoon vuonna 2015 suoritetun avustuksen nelinkertaistamisen jälkeen.

https://svenska.yle.fi/a/7-978156
Närpiö on auliisti jaellut tietoja näiden rahojen käytöstä.
Två större investeringar
Pari suurempaa investointia
Hoito ja palvelukeskuksen rakentaminen käynnistyy miljoonalla seuraassa vuodenvaihteessa ja jatkuu 10 vuotta eteenpäin

Lisäksi pukkaa päiväkotia Kalaxiin

Suomen kielen opiskelua ei näissä listoissa ole mainittu.

TK
Viestit: 2391
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Jessss! Asiaa! Kissa on nostettu pöydälle!

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 28.09.2022 14:29

Arviointiasiantuntija, Carola Åkerlund, on ollut hyvin rohkea, kun on uskaltanut ottaa surujen vastenmielisyyden suomen kieltä kohtaan näin avoimesti esille. Arvioisin, että hän on nyt valtavan painostuksen kohteena. Surut osaavat painostaa ja hiostaa ihmisiä, jotka uskaltautuvat puhumaan heidän asioistaan negatiiviseen sävyyn julkisesti; olivatpa esille tuodut asiat kuinka totta tahansa.

Leikki-kaksikielisyyden avulla ja kielilakien siipien alla surut ovat voineet vuosikymmeniä rakennella omia "rinnakkaisyhteiskuntiaan". Mitä muuta nimitystä suruvoittoisista kunnista, joissa ei haluta oppia maan pääkieltä, voitaisiin käyttää? Tämä mamuyhteisöihin liitetty nimitys "rinnakkaisyhteiskunta" tekee sisäänpäin lämpiävät suruyhteisöt näkyviksi ja ymmärrettäviksi kaikille ihmisille. Surut haluavat vaalia omia tapojaan, omia käytäntöjään ja omaa kieltään, jopa niin paljon, että eivät halua opetella maan pääkieltä. Perustuslain hengen vääränlainen tulkitseminen on viety niin pitkälle surujen arvomaailmassa, että heidän ei omasta mielestään tarvitse opetella maan pääkieltä, vaan kansan enemmistön on opeteltava surujen kieli palvellakseen suruja kaikkialla surujen omalla kielellä.

Pakkoruotsi on sairaan tilanteen ilmentymä yhteiskunnassamme.

Hillevi Henanen
Viestit: 2036
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Jessss! Asiaa! Kissa on nostettu pöydälle!

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 29.09.2022 05:08

HUONEENTAULU
TK kirjoitti: 28.09.2022 14:29

Leikki-kaksikielisyyden avulla ja kielilakien siipien alla surut ovat voineet vuosikymmeniä rakennella omia "rinnakkaisyhteiskuntiaan". Mitä muuta nimitystä suruvoittoisista kunnista, joissa ei haluta oppia maan pääkieltä, voitaisiin käyttää? Tämä mamuyhteisöihin liitetty nimitys "rinnakkaisyhteiskunta" tekee sisäänpäin lämpiävät suruyhteisöt näkyviksi ja ymmärrettäviksi kaikille ihmisille. Surut haluavat vaalia omia tapojaan, omia käytäntöjään ja omaa kieltään, jopa niin paljon, että eivät halua opetella maan pääkieltä. Perustuslain hengen vääränlainen tulkitseminen on viety niin pitkälle surujen arvomaailmassa, että heidän ei omasta mielestään tarvitse opetella maan pääkieltä, vaan kansan enemmistön on opeteltava surujen kieli palvellakseen suruja kaikkialla surujen omalla kielellä.

Pakkoruotsi on sairaan tilanteen ilmentymä yhteiskunnassamme.
Kiitos TK, kattavasti tiivistetty!.
Aika näyttää mitä tapahtuu Carola Åkerlundille.
Opetusneuvokset Anna-Kaisa Mustaparta ja Liisa Jääskeläinen operoivat tutulla alueella ja tunsivat sen vaarat ja odottivat eläköitymistä ennen kuin antoivat panoksensa keskusteluun.

Joka tapauksessa tämä vääristynyt tilanne iskee nyt ruotsinkielisiin itseensäkin voimalla. Ruotsinkielisiä lasten päivähoitoyksiköitä suljetaan ruotsinkielisen henkilöstön puutteen takia eikä vanhuksilla ole hoitajia paitsi ehkä Ruotsissa, jonne nämä systeemiin sopeutumattomat surut häivytetään silmistä.

Yksi vuosiviikkotunti pakkoruotsiin on kuin räkyttävälle koiralle heitetty luu.
Lienee myös selvää, että nykysysteemillä ei suomenkielisistä heille tullut palvelijoita.

Vastaavassa tilanteessa ruotsinkielisellä alueella ei kaikille riitä oppimiseen edes ensimmäisellä aloitettu pakkokieli.
Konsepti ei yksinkertaisesti toimi.

Hillevi Henanen
Viestit: 2036
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Jessss! Asiaa! Kissa on nostettu pöydälle!

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 29.09.2022 11:19

Tuon parempien ihmisten rinnakkaisyhteiskunnan kuplan sisällä ovat ihmisryhmien väliset arvoasteikot varmastikin yhtä selkeät ja joustamattomat kuin suhteet ulkopuolisiinkin.
Siellä kuplan pohjalla lienee kerrostuma joka ei opi vierasta kieltä ilman ylimääräistä panostusta, vaikka se olisikin heille itselleen välttämätön maan pääkieli, ja mieluummin kuin heidän olemassa oloaan edes myönnettäisiin tai että heihin uhrattaisiin esim vuosina 2015-2022 valtiolta lypsettyjä kaksikielisyysrahoja (808 miljoonaa 33 kunnalle), annetaan heidän vain häipyä ja viedä tulevatkin sukupolvet mennessään. Uhriudutaan ja syytellään sitten jälkeenpäin kaikkia muita siitä, että väki vähenee.

Olisi kiva laittaa kysely näille kunnille siitä, miten suuri osa kaksikielisyysrahoista on todellisuudessa laitettu kaksikielisyyden kustannuksiin.
Lohjasta tiedämme, että ensimmäisenä vuotena parista millistä meni 300 000 teiden kyltitykseen ja Närpiössä kielirahaa menee selvitysten mukaan rakentamiseen ainakin kymmenen vuotta eteenpäinkin.

Tätä pohjakerrostumaa ei virallisesti ole olemassa eikä siitä saa ainakaan puhua, eikä se missään nimessä oikeuta samanlaisen kerrostuman olemassaoloa surujen rinnakkaisyhteiskunnan ulkopuolella.
Ilmeisesti A-MH on jonkun verran huolestunut kun nyt useammassa tilanteessa vetoaa siihen, että yhdessä rinnakkain olemme aina maata rakentaneet/sotineet/pelanneet jalkapalloa.
Ainoa hedelmällinen yhteistyö, joka tulee mieleeni on naapurin perheen evakkoreissu, kun Närpiöläisen tilan isäntä maksoi perheelle, että muuttivat Pihtiputaalle.

Eikä se kielen opiskelu sama asia olekaan eri kuntaryhmissä.
Kuplan sisällä pakkokieli on maan pääkieli jonka tarve vähenevälle surujoukolle vuosi vuodelta korostuu, kun taas kuplan ulkopuolella pitäisi opiskella kieltä 95%:n alueella 4 ‰:n (neljän promillen) vähemmistön kieltä ilman mitään kosketuspintaa kyseiseen kieleen. Muistaakseni kymmenisen kuntaa on ja elää ilman ensimmäistäkään ruotsinkieliseksi ilmoittautunutta.
Hmmmmmm... Kukahan näissä kunnissa opettaa kouluissa pakkoruotsia?
Viimeksi muokannut Hillevi Henanen, 05.11.2022 20:18. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

TK
Viestit: 2391
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Jessss! Asiaa! Kissa on nostettu pöydälle!

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 29.09.2022 13:25

Opetusneuvosten, Mustaparran ja Jääskeläisen, ulostulo vasta eläköitymisen myötä toi selvästi esille sen, miten paljon surut painostavat etenkin työiässä olevia henkilöitä, jos he uskaltautuvat arvostelemaan pakkoruotsi-systeemiä. Mutta opetusneuvokset hiljenivät kokonaan pian julkaistun kirjoituksensa jälkeen. Joissakin pienissä tilaisuuksissa he ilmeisesti olivat mukana, mutta sitten seurasi hiljaisuus. Mitä tapahtui? Minun veikkaukseni on, että he joutuivat taas seurannan ja muun painostuksen kohteeksi. Tämä on vain veikkaus, en tiedä, mitä tapahtui, mutta luonnollisemmalta olisi tuntunut, että opetusneuvokset olisivat jatkaneet pakkoruotsin kritiikkiään ja mielipiteiden ilmaisua jossakin muodossa. Toivottavasti he tässä uudessa tilanteessa rohkenevat astua taas esille.

Jotenkin pitäisi yrittää kartoittaa tavallisten pakkoruotsia vastustavien ihmisten kokemuksia siitä, millaista painostusta/seurantaa/jotain muuta he ovat kokeneet surujen taholta, jos ovat aktiivisesti jollakin tavalla osallistuneet pakkoruotsi pois -toimintaan.

pjl69
Viestit: 550
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Jessss! Asiaa! Kissa on nostettu pöydälle!

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 29.09.2022 13:59

TK kirjoitti: 29.09.2022 13:25 Jotenkin pitäisi yrittää kartoittaa tavallisten pakkoruotsia vastustavien ihmisten kokemuksia siitä, millaista painostusta/seurantaa/jotain muuta he ovat kokeneet surujen taholta, jos ovat aktiivisesti jollakin tavalla osallistuneet pakkoruotsi pois -toimintaan.
Ja ennen kaikkea tuoda tapaukset julkisuuteen, jotta suuri yleisö näkisi kuinka likaista peli kulisseissa oikein on. Kaikki lahjonta- ja painostusyritykset vaan julki.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1801
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Jessss! Asiaa! Kissa on nostettu pöydälle!

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 29.09.2022 14:15

pjl69 kirjoitti: 29.09.2022 13:59
TK kirjoitti: 29.09.2022 13:25 Jotenkin pitäisi yrittää kartoittaa tavallisten pakkoruotsia vastustavien ihmisten kokemuksia siitä, millaista painostusta/seurantaa/jotain muuta he ovat kokeneet surujen taholta, jos ovat aktiivisesti jollakin tavalla osallistuneet pakkoruotsi pois -toimintaan.
Ja ennen kaikkea tuoda tapaukset julkisuuteen, jotta suuri yleisö näkisi kuinka likaista peli kulisseissa oikein on. Kaikki lahjonta- ja painostusyritykset vaan julki.
Ongelma on se, että RKP-mafia painostaa korkeimmalla tasolla olevia, jotka sitten painostavat alaisiaan ja nämä taas omia alaisiaan.

Ei mafia jokaista pientä piipertäjää lähde erikseen painostamaan

Markus Österlund ja muu Folktinget-väki tämän on kertonut avoimesti ja rehvakkaasti..mutta ei suomeksi..

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1801
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Jessss! Asiaa! Kissa on nostettu pöydälle!

#14 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 29.09.2022 14:25

pjl69 kirjoitti: 29.09.2022 13:59
TK kirjoitti: 29.09.2022 13:25 Jotenkin pitäisi yrittää kartoittaa tavallisten pakkoruotsia vastustavien ihmisten kokemuksia siitä, millaista painostusta/seurantaa/jotain muuta he ovat kokeneet surujen taholta, jos ovat aktiivisesti jollakin tavalla osallistuneet pakkoruotsi pois -toimintaan.
Ja ennen kaikkea tuoda tapaukset julkisuuteen, jotta suuri yleisö näkisi kuinka likaista peli kulisseissa oikein on. Kaikki lahjonta- ja painostusyritykset vaan julki.
Ei kukaan niitä tuo julkisuuteen, koska virkamiehen on oltava samaa mieltä kuin poliittinen ohjaus ja esimies - tai oltava hiljaa..

Tämä on ihan yleistä muuallakin julkisella sektorilla

Vertailun vuoksi:
Lääkärit kertovat, kuinka HUS ja Apotti yrittävät hiljentää parjatun tietojärjestelmän arvostelun –
Useat lääkärit ovat joutuneet puhutteluun kirjoitettuaan Apotista somessa. Osa heistä ei uskalla allekirjoittaa Valviralle tehtyä kantelua, koska pelkää siitä aiheutuvia seurauksia.

TK
Viestit: 2391
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Jessss! Asiaa! Kissa on nostettu pöydälle!

#15 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 30.09.2022 14:59

Virkamieskunta on oma maailmansa, jossa vielä toistaiseksi voidaan rautahansikkain ja piiskaniskuin (evätä ylenemisaikeet) ohjailla työntekijöitä pakkoruotsia koskevissa asioissa. Mutta ei tämä ikuisesti voi jatkua, vaikka surut niin luulevatkin. Surut ovat "miehittäneet" virkakoneiston johtopaikkoja onnistuneesti, heillä on paljon valtaa, tilanne on toistaiseksi aika kummallinen.

Mielestäni on aika selvää, että kaikki surut "aivopestään" jo lapsesta asti toistelemalla, että Suomi on kaksikielinen maa ja kaikkien on osattava "molempia kansalliskieliä" ainakin tyydyttävästi. Surut ovat luoneet omaan yhteisöönsä itse laatimansa säännön pakkoruotsin perusteeksi: kaikkien on osattava molempia kansalliskieliä ainakin tyydyttävästi. Tätä vaatimusta voimistetaan perustuslain §17 avulla väittämällä, että kyseinen pykälä sisältäisi vaatimuksen pakkoruotsista. Tämä on valhe, kyseinen pykälä ei sisällä vaatimusta pakkoruotsista eikä mikään muukaan perustuslain pykälä vaadi pakkoruotsia.

Surut ovat onnistuneet toistelemalla sloganiaan "kaikkien pitää osata molempia kansalliskieliä ainakin tyydyttävästi" levittämään vaatimustaan myös suomenkielisten kansalaisten piiriin. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa suomenkieliset ovat aika hämmennyksissä. Kun tiedetään, mikä on todellinen kielitilanne maassa - suomea osaamattomia suruja ei näy missään- mutta kuitenkin kaikkien on luettava pakkoruotsia kaikilla koulutustasoilla ja vielä työtä hakiessaankin esitettävä todistus pakkoruotsin suorittamisesta, niin pakkoruotsi tuntuu tosi kummalliselta jutulta. Ihmetellään, että miten tämä nyt oikein onkaan mahdollista.

Poliitikot ovat oma omituinen ryhmänsä pakkoruotsi-asiassa. Ryhmäkuri on kova. Kun ylätason poliittiset päättäjät ovat jääneet surujen haaviin, niin heidän on vaikea irrottautua pyydyksestä. Poliittiset päättäjät käyvät kabinettikeskusteluja rkp:n kanssa ja hyvä veli -ryhmät jakavat tietoa alaspäin. Vähän samantapainen tilanne kuin virkamieskunnan sisällä.
Kuntapäättäjät on hiljennetty jakamalla korvamerkitsemätöntä kielirahaa kaksikielisiin kuntiin. Huomattavista rahavirroista on kyse.

Meillä on nyt tilanne, jossa päättävät poliitikot ovat lähes täydellisesti menettäneet otteensa ja ymmärryksensä Suomen todellisesta kielitilanteesta. Surut vievät suomenkielisiä poliitikkoja kuin litran mittaa. Tilanne voi laueta vain ruohonjuuritasolta liikkeelle lähtevällä vaatimuksella pakkoruotsin lakkauttamisesta.

Vastaa Viestiin