Närpiössä kotoudutaan taas onnellisesti!

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 1829
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Närpiössä kotoudutaan taas onnellisesti!

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 23.01.2022 17:26

Enemmän pitäisi kotouttaa ruotsiksi.

Lyhyt versio
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008559820.html

https://www.hbl.fi/artikel/tiotals-viet ... -i-narpes/

Svenska ylekin kerkis haaskalle
https://svenska.yle.fi/a/7-10011821

Kymmenien vietnamilaisten ​​kasvihuonetyöläisten uskotaan joutuneen törkeän kiskonnan uhreiksi laajassa rikosvyyhdissä jossa epäiltyjen joukossa on sekä vietnamilainen pariskunta että kaksi paikallista kasvihuoneyrittäjää. Vain neljä uhria on toistaiseksi uskaltanut puhua poliisin kanssa.

Heti perille päästyään he ovat saaneet apua välttämättömien lupien järjestämisessä, ja sen jälkeen heidät on pantu heti töihin.

Tulijoiden joukossa on yksinäisiä, pariskuntia ja lapsiperheitä.

Järjestelyn epäillyt päähenkilöt on paikallinen vietnamilainen yrittäjäpari, joita h

Hyväksikäytetty työvoima. Kasvihuoneliiketoiminta laajenee rajusti Närpiössä, mutta nykyinen sotku viittaa siihen, että se tapahtuu osittain haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten kustannuksella.

Työehtojen sisältö on vielä selvityksen alla, mutta HBL:n tietojen mukaan kyseessä on vietnamilaisen työvoiman systemaattinen ja pitkäaikainen tuonti, muun muassa tiettyihin suuriin Närpiläisiin kasvihuoneisiin. Vietnamin paikallisen sovittelijan kerrotaan ottavan 10 000-20 000 euroa henkilöä kohden saadakseen maanmiehensä Suomeen.

Siellä he ovat saaneet apua tarvittavien lupien järjestämisessä ja sen jälkeen periaatteessa heti töihin.

Saapuneiden joukossa on sinkkuja, pariskuntia ja lapsiperheitä.

Tapahtumien epäillyt avainhenkilöt ovat paikallinen vietnamilainen liikepariskunta, joka pyydettiin pidättämistä perjantaina.

Työoloja ja kaikkia yksityiskohtia ei ole selvitetty, mutta poliisi epäilee vietnamilaisten päätyneen koronkiskontomaisiin oloihin saapuessaan. Kyseessä on ihmiskauppaa muistuttava rikos, ja silti ei ole poissuljettua, että rikoksen luokittelu muuttuu, kun asia saapuu syyttäjälle.

– Meillä on tällä hetkellä neljä uhria, jotka ovat suostuneet keskustelemaan poliisin kanssa. Epäilemme, että kyse oli jopa kymmenistä ihmisistä muutaman vuoden ajan, mutta toistaiseksi kukaan heistä ei halunnut sanoa mitään, sanoo Helsingin poliisilaitoksen ihmiskaupparyhmää johtava rikoskomissaari Pekka Hätönen.

Se osa tätä juttua, joka koskee karkeaa kiskontaa, käsitellään Hätösen ryhmässä.

Samanaikaisesti Pohjanmaan poliisi tutkii kahta paikallista kasvihuoneyrittäjää, joilla on muita rikosnimikkeitä. HBL:n tietojen mukaan yksi heistä on merkittävä toimija alueella ja että useiden epäasianmukaisiin olosuhteisiin Suomeen tuoduista työntekijöistä on täytynyt työskennellä pääosin hänen kasvihuoneessaan. Kasvihuoneyrittäjiä ei tässä vaiheessa epäillä koronkiskonnasta, mutta niitä tutkitaan taloudellisten väärinkäytösten varalta.

Paikallisten lähteiden mukaan äskettäin saapuneet työntekijät on yrittäjän avustuksella majoitettu Närpiölle erilaisiin asuntoihin - useisiin ahtaisiin, eristyneisiin ja epätarkoituksenmukaisiin. He eivät ole tienneet, miten suomalainen järjestelmä toimii, eivät osaa kieltä eivätkä ole kyenneet kyseenalaistamaan epäinhimillisiä työolojaan.

Huhuja prostituutiosta

Haasteena tutkinnassa on se, että kaupungin vietnamilaisyhteisöä pidetään erittäin suljettuna ja tästä syystä on vaikea saada ketään puhumaan. Työntekijät ovat olleet riippuvaisia ​​niistä, jotka osaavat heidän kieltään. Mutta osa saadusta paikallisesta avusta on ollut rikollisuuden partaalla, sillä niin sanotuilla auttajilla on ollut vahvat siteet pääepäiltyyn yrittäjäpariin.

Nyt pidätetyn pariskunnan liiketoiminta on vakiintunut ja tunnettu alueella.

Mutta pitkään on liikkeellä huhuja, että he harjoittivat tavanomaisen liiketoimintansa lisäksi myös hämärää bisnestä. Tämä ei koske vain nykyistä tuontityövoiman sotkua, vaan myös kannabiksen myynnistä ja prostituutiosta on ollut huhuja.

Poliisi on tietoinen näistä huhuista, mutta se ei ole onnistunut keräämään uskottavia todistajia, jotka olisivat voineet tarkistaa tiedot.

Syyttäjä nostaa syytteen törkeästä koronkiskosta noin kahden kuukauden kuluttua. Vaikuttaa epätodennäköiseltä, että poliisi ennen sitä onnistuisi selvittämään toimintaa, jolla on haaroja Vietnamiin, mutta tiedetään, että se voidaan yhdistää perjantaina pidätettäväksi pyydettyyn naiseen.

Hillevi Henanen
Viestit: 1829
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Närpiössä kotoudutaan taas onnellisesti!

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 23.01.2022 18:45

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/06/ ... ga-tillagg

Tässä edellinen samalainen juttu viitisen vuotta sitten, eli sama peli jatkuu siellä koko ajan.
Tätä paikkaa sitten kehutaan koko Suomelle malliesimerkkinä hyvästä kotouttamisesta.
Ymmärrän tasan tarkkaan miksi ihmiset eivät siellä uskalla esiintyä omalla nimellään.
Sofia fick jobb på växthusföretaget tack vare släktingar som också jobbade där. De hade förvarnat henne att det var en tuff arbetsplats.

- Men det var mycket värre än jag hade trott. Vi arbetade så mycket arbetsgivaren ansåg var nödvändigt. Om man jobbat från kl.7 till kl.16 och sedan åkte hem, kunde de ringa och säga att man skulle komma tillbaka för att det fanns mera arbete, säger Sofia.

Enligt Anna blev de aldrig tillfrågade på förhand om de ville eller hade möjlighet att jobba övertid. De visste knappt från dag till dag hur deras arbetsdag såg ut.
Tomater hänger i klasar på plantor i växthus
Bild: Louise Bergman

Då arbetsdagen var slut och de skulle åka hem för att till exempel hämta barn på dagis, kunde de få en utskällning om arbetsgivaren ansåg att det ännu fanns jobb att göra.

- En gång hade vi jobbat till halv ett på natten, men det var inte tal om att komma lite senare följande dag. Det vara bara att stiga upp och börja jobba igen kl.7, säger Anna.

Sofia sai työpaikan kasvihuoneyrityksessä siellä myös työskennelleiden sukulaisten ansiosta. He olivat varoittaneet häntä, että se oli kova työ.

- Mutta se oli paljon pahempaa kuin luulin. Teimme töitä sen verran kuin työnantaja katsoi tarpeelliseksi. Jos olit töissä klo 7-16 ja menit sitten kotiin, he voivat soittaa ja sanoa, että tule takaisin, koska töitä oli enemmän, Sofia sanoo.

Annan mukaan heiltä ei koskaan kysytty etukäteen, halusivatko he tai onko heillä mahdollisuutta tehdä ylitöitä. He tuskin tiesivät päivästä toiseen, miltä heidän työpäivänsä näytti.
Kasvihuoneissa tomaatit roikkuvat klustereina taimien päällä

Kun työpäivä oli ohi ja heidän piti lähteä kotiin hakemaan esimerkiksi päiväkodista lapsia, he saattoivat saada loukkauksen, jos työnantaja ajatteli, että työtä oli vielä tekemättä.

- Kerran olimme työskennelleet puoleen yhteen yöllä, mutta ei tullut puhettakaan tulla seuraavana päivänä hieman myöhemmin. Nouse vain ylös ja aloita työt uudelleen seitsemältä, Anna sanoo.

TK
Viestit: 2336
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Närpiössä kotoudutaan taas onnellisesti!

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 23.01.2022 19:22

Tässä on voimakas kielipoliittinen aspekti mukana. Ummikoille vietnamilaisille ei todennäköisesti edes kerrota, että maan pääkieli on suomi. Heille opetetaan ruotsia ja lapset laitetaan ruotsinkielisiin päiväkoteihin ja kouluihin. Velkavankeudesta päästyäänkin heidän on vaikea muuttaa muualle Suomeen, koska suomea ei osata.

Hillevi Henanen
Viestit: 1829
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Närpiössä kotoudutaan taas onnellisesti!

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 23.01.2022 22:04

Jo se kertoo asennoituimisesta, että pannaan allekirjoittamaan työsopimus josta kirjoittaja ei ymmärrä sanaakaan. Aivan käsittämättömän härskiä hommaa.

Tätä "kotouttamista" he tuskin myöskään tekevät ilmaiseksi. Eiköhän valtio seiso senkin homman takuumiehenä lompsa levällään.

Kuten tuosta toisesta jutusta selviää, asunnot ovat osin ala-arvoisia, ja joku niillä vuokrillakin tienaa. Palkka tuskin riittää vuokraan, vaan vuokratuet tulevat valtiolta, ja ainakin lapseperheille tulee muitakin tukia.

Tätä "kotouttamista" sitten ylpeänä pidetään mallina muille kunnille.
Heille opetetaan ruotsia ja lapset laitetaan ruotsinkielisiin päiväkoteihin ja kouluihin. Velkavankeudesta päästyäänkin heidän on vaikea muuttaa muualle Suomeen, koska suomea ei osata.
Mieluummin pyritään pitämään huoli siitä, että eivät oppisi mitään kieltä, koska sitten kun oppivat, niin sieltä johtaa ruotsinkielisten hyväksi rasvaama latu Ruotsiin.

Hillevi Henanen
Viestit: 1829
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Närpiössä kotoudutaan taas onnellisesti!

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 24.01.2022 10:44

Löytyyhän nämä sentään suomenkieliseltäkin puolelta.
https://yle.fi/uutiset/3-12280319
Suuri talousrikostutkinta Närpiössä ja Vaasassa – kaksi henkilöä on vangittu

Juttuun liittyy myös työvoiman maahantulo- ja työvoiman hyväksikäyttöepäilyjä. Poliisi on saanut omaisuutta vakuustakavarikkoon.
https://yle.fi/uutiset/3-12282585

HBL: Kymmenien vietnamilaisten epäillään joutuneen kiskonnan uhreiksi Pohjanmaalla

Hillevi Henanen
Viestit: 1829
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Närpiössä kotoudutaan taas onnellisesti!

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 30.01.2022 17:24

Ja jos ei peli aina mene ihan putkeen, niin valtio tulee kyllä hätiin, onhan kyse lähes ruotsinkielisestä kunnasta.
https://www.hbl.fi/artikel/staten-redo- ... armerande/
Nu meddelar statens människohandelsexpert att det finns beredskap att bistå Närpes för att lösa den djupt oroväckande situation som uppdagats.

Hur är det möjligt att en grov ockerverksamhet kunnat pågå så länge i Närpes? Hur har kommunen kunnat tillgodose barnens rättigheter i allt detta? Och vilka förhållanden lever den invandrade arbetskra...

Valtion ihmiskaupan asiantuntija ilmoittaa nyt, että Närpiötä ollaan valmiita auttamaan paljastetun syvästi huolestuttavan tilanteen ratkaisemisessa.

Miten on mahdollista, että törkeä koronkiskonta on kestänyt näin kauan Närpiössä? Miten kunta on kyennyt tyydyttämään lasten oikeudet kaikessa tässä? Ja millaisissa olosuhteissa siirtotyöläiset asuvat.

Hillevi Henanen
Viestit: 1829
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Närpiössä kotoudutaan taas onnellisesti!

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 10.02.2022 12:48

https://yle.fi/uutiset/3-12307241
Viranomaisyhteistyön tiivistämistä, kriisiapua Närpiöön ja työn perässä Pohjanmaalle muuttaneiden henkilöiden oikeuksista tiedottamisen parantamista, ehdottaa työperäistä maahanmuuttoa alueella pohtinut yhteistyöryhmä.
Näille lienee tullut yllätyksenä puolin ja toisin, että yhteistä kieltä ei ole. Näin ollen ei ole voitu tiedottaa oikeuksistakaan.

– Sehän tässä on yksi ongelman ydin, että he eivät välttämättä osaa suomea tai ruotsia niin hyvin, että saisivat tietoa oikeuksista ja velvollisuuksista.
Valtava järkytys kun tämä on heti muutaman vuosikymmenen jälkeen paljastunut!
Tilanteen uhreja ovat sekä maahanmuuttajat että tuottajat, joiden osalta pelkona saattaa olla alalle ehkä koituva mainehaitta.

– Onko jotain, mitä me ei vielä tiedetä.
Koko seutukunta mukaan

Maahanmuuttajien epäilty hyväksikäyttö tuli yllätyksenä viranomaisille, vaikka se lieneekin ollut piilossa pinnan alla jo pidempään. Asian poliisitutkinta on kesken.

– Ainakin itselleni tämä [Närpiön tapaus] oli silmien avaaja. Matalapalkka-aloilla tällaista on, mutten ollut tullut ajatelleeksi, että Närpiössäkin, Saari sanoo.

Nyt vireillä olevat toimenpiteet suunnataan Närpiön lisäksi myös mukaan yhteistyöhön kutsuttaviin sen naapureihin, Kristiinankaupunkiin ja Kaskisiin.

Ja kohdistetaan alueen kaikkiin maahanmuuttajiin, ei vain vietnamilaislähtöisiin henkilöihin.
Onneksi on olemassa valmis hyväksi koettu ratkaisu tähän kotikutoiseen sotkuun jota ei ole aiemmin "huomattu".
Esimerkiksi valtionosuusjärjestelmässä ei aina huomioida sitä, että maahanmuuttajien palvelut voivat viedä enemmän aikaa ja vaatia enemmän resurssia.
Tarvitaan lisää liksaa valtion pussista.
Tilanne on uusi, eihän muutama viikko sitten vielä tiedetty Närpiön epäilyistä eikä siitä, että maahanmuuttajien hyväksikäytön ehkäisemisessä olisi alueella epäonnistuttu.

En sanoisi, että on epäonnistuttu. Hyvin ollaan tehty, mutta vielä paremmin pitää onnistua jatkossa, Saari oikaisee.
Yllätyksenä tuli. Tässä kaikuja viiden vuoden takaa
Piilotettu ongelma

Viimeisen kymmenen vuoden aikana yhä useammat ulkomaalaiset ovat löytäneet töitä Närpiön kasvihuoneista. Kasvihuoneteollisuudessa työskentelee nykyään noin 900 ulkomaalaista. Träfacketin oikeusasiamies Lasse Parhiala on seurannut alan muutosta.

- Yksi ongelma on, että työntekijät osaavat harvoin kieltä ja allekirjoittavat paperit tietämättä, mihin ovat sitoutuneet tai mihin he ovat oikeutettuja, Parhiala sanoo.
Lasse Parhiala on oikeusasiamies Träfacketissa

Hän saa viikoittain puheluita ulkomaalaisilta, joilla on kysyttävää palkoista ja työajoista. Se, että puhelut tulevat ulkomaalaisilta, on luonnollista, koska suomalaisia ​​kasvihuonetyöläisiä on hyvin vähän.

Lasse Parhiala uskoo, että ulkomaalaisten asema kasvihuoneteollisuudessa on piilotettu ongelma.

– Ymmärrän, että Helsingin näkökulmasta se voi olla marginaalista ja uskotaan, että aurinko paistaa aina Pohjanmaalla, mutta todellisuus on varmaan toinen, Parhiala sanoo.

Käytännössä on helpompi pettää ihmisiä, jotka eivät tiedä, mihin heillä on oikeus.
Maksetaan murto-osasta työajasta

Palkanmaksu oli ongelma, jota Anna ja Sofia kohtasivat usein kasvihuoneyhtiössä työskennelleensä.

He eivät saaneet ylityö- tai viikonloppukorvauksia, ja heille maksettiin usein vain murto-osa työajasta.

- Kun huomautin, että olin saanut liian vähän palkkaa, selitettiin, että se oli virhe. Tai he sanoivat, ettei heillä ole rahaa. Sitten saat loput vähän myöhemmin, Anna sanoo.

Työterveyshuoltoa ei ollut ja kesäloma piti pitää silloin, kun se yritykselle parhaiten sopi, joskus maaliskuussa.

– Siellä työskentely oli henkisesti erittäin vaikeaa, koska eläit koko ajan epävarmuudessa. Et tiennyt milloin työskentelet tai kuinka kauan sinulla on aikaa, Sofia sanoo.

– Lisäksi koko ajan kuului huutoa ja huutamista. Kerran työnantaja piti minua kädestä, kun olin lähdössä pois töiden jälkeen. He luulivat, etten ollut tehnyt töitä, mutta menin silti, Anna kertoo.
Pelkää joutuvansa lähtemään maasta

Huolimatta siitä, että Anna ja Sofia huomasivat melko nopeasti, että kaikki ei ollut kunnossa yrityksessä, he eivät uskaltaneet sanoa mitään. He olivat riippuvaisia ​​työnantajasta saadakseen jatkuvan oleskeluluvan.

- Työnantaja ei koskaan sanonut sitä suoraan, mutta kaikki työntekijät ymmärsivät, että oleskeluluvan uusimisen kannalta on tärkeää pitää matalaa profiilia. Olimme riippuvaisia ​​työnantajasta, Anna kertoo.

Träfacketin oikeusasiamies Lasse Parhialalle tilanne on tuttu. Pelko oleskeluluvasta eroon saa ihmiset hiljaa.

– Joskus emme pysty hoitamaan työntekijöiden bisnestä. He pelkäävät, ettei työnantaja uusi työsopimusta. He ovat hiljaa ja purevat toisiaan, jotta he eivät vaarantuisi karkotetuksi maasta.

– Neljän vuoden kuluttua he saavat pysyvän oleskeluluvan. Sitten he voivat alkaa elää elämäänsä, Parhiala sanoo.
Valittajia rangaistiin

Viimeisen kymmenen vuoden aikana yhä useammat ulkomaalaiset ovat löytäneet töitä Närpiön kasvihuoneista. Kasvihuoneteollisuudessa työskentelee nykyään noin 900 ulkomaalaista. Träfacketin oikeusasiamies Lasse Parhiala on seurannut alan muutosta.

- Yksi ongelma on, että työntekijät osaavat harvoin kieltä ja allekirjoittavat paperit tietämättä, mihin ovat sitoutuneet tai mihin he ovat oikeutettuja, Parhiala sanoo.

Hän saa viikoittain puheluita ulkomaalaisilta, joilla on kysyttävää palkoista ja työajoista. Se, että puhelut tulevat ulkomaalaisilta, on luonnollista, koska suomalaisia ​​kasvihuonetyöläisiä on hyvin vähän.

Lasse Parhiala uskoo, että ulkomaalaisten asema kasvihuoneteollisuudessa on piilotettu ongelma.

– Ymmärrän, että Helsingin näkökulmasta se voi olla marginaalista ja uskotaan, että aurinko paistaa aina Pohjanmaalla, mutta todellisuus on varmaan toinen, Parhiala sanoo.

Käytännössä on helpompi pettää ihmisiä, jotka eivät tiedä, mihin heillä on oikeus.
Maksetaan murto-osasta työajasta

Palkanmaksu oli ongelma, jota Anna ja Sofia kohtasivat usein kasvihuoneyhtiössä työskennelleensä.

He eivät saaneet ylityö- tai viikonloppukorvauksia, ja heille maksettiin usein vain murto-osa työajasta.

- Kun huomautin, että olin saanut liian vähän palkkaa, selitettiin, että se oli virhe. Tai he sanoivat, ettei heillä ole rahaa. Sitten saat loput vähän myöhemmin, Anna sanoo.

Työterveyshuoltoa ei ollut ja kesäloma piti pitää silloin, kun se yritykselle parhaiten sopi, joskus maaliskuussa.

– Siellä työskentely oli henkisesti erittäin vaikeaa, koska eläit koko ajan epävarmuudessa. Et tiennyt milloin työskentelet tai kuinka kauan sinulla on aikaa, Sofia sanoo.

– Lisäksi koko ajan kuului huutoa ja huutamista. Kerran työnantaja piti minua kädestä, kun olin lähdössä pois töiden jälkeen. He luulivat, etten ollut tehnyt töitä, mutta menin silti, Anna kertoo.
Pelkää joutuvansa lähtemään maasta

Huolimatta siitä, että Anna ja Sofia huomasivat melko nopeasti, että kaikki ei ollut kunnossa yrityksessä, he eivät uskaltaneet sanoa mitään. He olivat riippuvaisia ​​työnantajasta saadakseen jatkuvan oleskeluluvan.

- Työnantaja ei koskaan sanonut sitä suoraan, mutta kaikki työntekijät ymmärsivät, että oleskeluluvan uusimisen kannalta on tärkeää pitää matalaa profiilia. Olimme riippuvaisia ​​työnantajasta, Anna kertoo.

Träfacketin oikeusasiamies Lasse Parhialalle tilanne on tuttu. Pelko oleskeluluvasta eroon saa ihmiset hiljaa.

– Joskus emme pysty hoitamaan työntekijöiden bisnestä. He pelkäävät, ettei työnantaja uusi työsopimusta. He ovat hiljaa ja purevat hammasta, jotta he eivät joutuisi karkotetuksi maasta.

– Neljän vuoden kuluttua he saavat pysyvän oleskeluluvan. Sitten he voivat alkaa elää elämäänsä, Parhiala sanoo.
Valittajia rangaistiin

Hillevi Henanen
Viestit: 1829
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Närpiössä kotoudutaan taas onnellisesti!

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 10.02.2022 12:57

Tämä kasvihuonesotkun suruversio tiivistettynä.

Pitää muistaa, että myös hyväksikäyttäjät ovat uhreja
ja kaikessa on aina kaksi osapuolta
ja molemmat ovat yhtä syyllisiä.

Vastaa Viestiin