Vapaan kielivalinnan toiminnanjohtaja: Pakkovirkaruotsi pois tutkinnoista

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9006
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Vapaan kielivalinnan toiminnanjohtaja: Pakkovirkaruotsi pois tutkinnoista

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 10.04.2021 18:09

Toiminnanjohtajalta selkeä aloite - tässä olisi ensimmäinen järkevä askel:
Anna-Kaisa Mustaparta kirjoitti Helsingin Sanomissa 4.4. ruotsin pakollisuudesta toisen asteen opinnoissa.[1]

Hän unohti pohdinnassaan korkeakouluopintojen pakollisen ruotsin.

Kielivarannon laajentamiseksi on välttämätöntä muuttaa lainsäädäntöä siten, että kytkös korkeakoulututkinnon ja toisen kotimaisen kielen taidon osoittamisen välillä puretaan.

Maailma on muuttunut vuodesta 1978, jolloin ruotsin kieli tuli osaksi kaikkia korkeakouluopintoja.[2]

Englannin kielen erinomainen osaaminen on nykyään korkeastikoulutettujen perustaito. Korkeakouluopintoihin kuuluvan ruotsin pakollisuuden aiheuttama pelotevaikutus estää panostamasta maailmankieliin opintojen alemmilla asteilla.[3]

Jos korkeakoulutasolla noudatettaisiin samaa logiikkaa kuin ylioppilaskirjoituksissa, opiskelijalla olisi subjektiivinen oikeus opiskella toista kotimaista kieltä ja osoittaa sen taito korkeakoulututkintoon johtavien opintojensa yhteydessä, mutta korkeakoulututkinnon saaminen olisi mahdollista myös ilman ruotsin taidon osoittamista.

Voinee ennustaa, että joillakin tieteenaloilla ruotsin suorittaminen osana yliopistotutkintoa vähenisi radikaalisti, kun taas sellaisilla aloilla, joilta työllistytään julkisiin palvelutehtäviin, ruotsin suorittaminen olisi suosittua.

Ruotsin opiskeluun muodostuisi kannustin, koska sen suorittaminen toimisi työmarkkinoilla kilpailuvalttina, jota kaikilla korkeakoulutetuilla ei automaattisesti olisi.

Opiskelijan valinta olla osoittamatta ruotsin kielen taitoa yliopistotutkinnossaan ei olisi peruuttamaton, koska toisen kotimaisen taidon osoittamiseen on olemassa kaksikin toimivaa järjestelmää, valtionhallinnon kielikoe ja yleiset kielitutkinnot.

[1] https://www.hs.fi/mielipide/art-2000007899594.html

[2] Hannu Niemi Väitöskirja Korkeakoulututkintoihin kuuluvan ruotsin kielen taidon osoittaminen Oulun yliopisto 2008

[3] https://vapaakielivalinta.fi/ajankohtaista.php?id=144

NRR
Viestit: 9006
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Vapaan kielivalinnan toiminnanjohtaja: Pakkovirkaruotsi pois tutkinnoista

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 10.04.2021 18:13

Kuuluuko tämä tiedeministerin tontille?

Toiminnanjohtaja
Viestit: 1
Liittynyt: 10.04.2021 23:02

Re: Vapaan kielivalinnan toiminnanjohtaja: Pakkovirkaruotsi pois tutkinnoista

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Toiminnanjohtaja » 11.04.2021 09:47

Poliittinen realiteetti on, että korkeakoulujen pakollinen ruotsi on käytännössä hallitusohjelmatasoinen asia.

Sipilän hallituksen olisi pitänyt sisällyttää se hallitusohjelmaan, jotta kansalaisaloitteen pohjalta syntynyt kieikokeilu olisi onnistunut.
Virkamiesruotsin pelotevaikutus jäi voimaan ja mahdollisti kielikokeilun vesittämisen.

Nykyinen tiedeministeri ei pysty tutkintoasetusta muuttamaan, koska sitä ei ole kirjattu hallitusohjelmaan.

On kuitenkin tärkeää pitää esillä muutosehdotuksia,
koska muuten ei tule mitään muutoksia - koskaan.

Korkeakoulujen pakkoruotsi on ajankohtainen myös viimeaikaisen kielikeskustelun takia.

Korkeakoulujen pakkoruotsin pelotevaikutus ulottuu edelleen myös alemmille asteille.


Yhdistyksellä on hyvin aikaa ennen seuraavia vaaleja miettiä painopistealueita. Vapautumisyritykset ruotsin pakollisuudesta ovat jatkuneet jo 30 vuotta, joten ei kannata kuvitella, että asia ratkeaa muutamassa minuutissa.

"Vapaa Kielivalinta ry on yhden asian yhdistyksenä toimiva kansalaistoiminnan kanava, joka pyrkii edistämään suomalaisten monipuolista kielten osaamista ja valinnan vapautta, sekä herättämään aihepiiriä koskevaa reipasta, avointa ja moniarvoista keskustelua."


Yhdistyksen tarkoituksena on edistää suomenkielisissä oppilaitoksissa opiskeltavien kielten vapaata valintaa, ruotsin kielen saamista valinnaiseksi, toimia epätarkoituksenmukaisten kielitaitovaatimusten poistamiseksi julkisissa tehtävissä ja viroissa sekä edistää niiden kansalaisten yhteistoimintaa, joita tämä asia koskee.

Suomalaisuuden liitto ajaa korostetummin suomalaisen oikeutta elää suomenkielistä elämää Suomessa ilman ikuista ruotsivelvollisuutta.
https://suomalaisuudenliitto.fi/


Yksikielisen Suomen puolesta -yhdistys puolestaan ajaa muutosta Suomen perustuslakiin eli suomen kieltä ainoaksi kansalliskieleksi.

http://www.kielipolitiikka.net/ysp.php?liite=4

Vapaa kielivalinta ry etsii mahdollisimman konkreettisia ja poliittisesti realistisia vaihtoehtoja, jotta enemmistön kannalta kohtuuton kielipolitiikka saataisiin kohtuullistettua ja ruotsin kielen pakollisuuden aiheuttamaa taakkaa kevennettyä.

"Julistamisen sijasta konkreettisia ratkaisuehdotuksia"

TK
Viestit: 2230
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Vapaan kielivalinnan toiminnanjohtaja: Pakkovirkaruotsi pois tutkinnoista

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 11.04.2021 15:25

"Julistamisen sijasta konkreettisia ratkaisuehdotuksia" , hyvä kiteytys toiminnanjohtajalta.

Mielestäni yksi konkreettinen asia, jota olisi syytä pitää esillä on se, että ruotsi on suurimmalle osalle suomalaisista täysin vieras kieli.

Ruotsi pitäisi siis saada siirrettyä vieraitten kielten listalle, jonne se kuuluu.

Se, että ruotsille on poliittisten lehmänkauppojen ja likaisen kielipoliittisen pelin avulla saatu annettua lisänimi "kansalliskieli", ei millään tavalla muuta sitä tosiasiaa, että ruotsi on suomenkielisille vieras kieli.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1346
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Vapaan kielivalinnan toiminnanjohtaja: Pakkovirkaruotsi pois tutkinnoista

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 11.04.2021 17:09

Nykyinen lakiteksti perusopetuksen osalta
Perusopetuksen oppimäärä sisältää, sen mukaan kuin 14 §:n nojalla säädetään tai määrätään, kaikille yhteisinä aineina äidinkieltä ja kirjallisuutta,
toista kotimaista kieltä,
vieraita kieliä, ympäristöoppia,
terveystietoa, uskontoa tai elämänkatsomustietoa, historiaa, yhteiskuntaoppia, matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa, biologiaa, maantietoa, liikuntaa, musiikkia, kuvataidetta, käsityötä ja kotitaloutta.

Muutettu lakiteksti
Perusopetuksen oppimäärä sisältää, sen mukaan kuin 14 §:n nojalla säädetään tai määrätään, kaikille yhteisinä aineina äidinkieltä ja kirjallisuutta, toista kotimaista kieltä TAI vierasta kieltä,
ympäristöoppia, terveystietoa,

uskontoa tai elämänkatsomustietoa,

historiaa, yhteiskuntaoppia, matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa, biologiaa, maantietoa, liikuntaa, musiikkia, kuvataidetta, käsityötä ja kotitaloutta.

Eiköhän tuolla pikku muutoksella asia hoituisi perusasteella?


Poliittinen päätös vaan on toistaiseksi
ollut mahdoton.

pjl69
Viestit: 439
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Vapaan kielivalinnan toiminnanjohtaja: Pakkovirkaruotsi pois tutkinnoista

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 11.04.2021 17:55

Lakitekstissä ei edes oteta kantaa siihen kuinka paljon sitä toista kotimaista kieltä pitää opettaa. Itse olisin jopa taipuvainen kompromissiin, että kaikille olisi pakollisena yksi tai pari kurssia ruotsia, jossa käytäisiin läpi peruskielioppia ja vähän sanastoa. Syventävät opinnot olisivat sitten valinnaisia. Korkeakouluista ja yliopistoista pakollinen virkamiesruotsi sen sijaan huitsin nevadaan, siellä ei tarvita moisia portinvartijoita ja asennetestejä.

NRR
Viestit: 9006
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Vapaan kielivalinnan toiminnanjohtaja: Pakkovirkaruotsi pois tutkinnoista

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 11.04.2021 18:29

pjl69 kirjoitti:
11.04.2021 17:55
Lakitekstissä ei edes oteta kantaa siihen kuinka paljon sitä toista kotimaista kieltä pitää opettaa.
Hyvä huomio. Tätä voi käyttää jossain tilanteessa.
pjl69 kirjoitti:
11.04.2021 17:55
Itse olisin jopa taipuvainen kompromissiin, että kaikille olisi pakollisena yksi tai pari kurssia ruotsia, jossa käytäisiin läpi peruskielioppia ja vähän sanastoa.
Ollaan ennenkin puhuttu tästä "kompromissista". Jotta voidaan tehdä kompromissi, pitää tietää kenen kanssa neuvotellaan ja mitä se toinen osapuoli haluaa.

Nyt kukaan ei ole ilmoittautunut pakkoruotsin viralliseksi kannattajaksi ja siis neuvotteluosapuoleksi. Kukaan ei myös oikeastaan tiedä, mitä tällä ruotsilla tavoitellaan.

RKP&folktinget ei ole kiinnostunut esimerkiksi ammattikoulun käyneitten ruotsintaidosta. Tuttu lähihoitajaksi valmistuva kertoi, että sairaalatyöhön kuuluvaan harjoitteluun kuului myös ruotsintaidon testaus. Se pitäisi siis tehdä osana osastoharjoittelua. Kukaan espoolaissairaalan osaston työntekijöistä ei suostunut ottamaan kontolleen muutaman lauseen ruotsin osuutta. Ruotsia ei käytännön hoitotyössä osata edes Espoossa. Opiskelija siis kävi lukemassa ulkoaopetellun litanian opettajalleen. Tämä ei oikeasti haittaa ketään. Se on se kompromissi.
pjl69 kirjoitti:
11.04.2021 17:55
Syventävät opinnot olisivat sitten valinnaisia. Korkeakouluista ja yliopistoista pakollinen virkamiesruotsi sen sijaan huitsin nevadaan, siellä ei tarvita moisia portinvartijoita ja asennetestejä.
Ja juuri tästä osuudesta RKP&folktinget ei ole valmis joustamaan. Nähdäkseni pakkoruotsin tavoitteena on hämärtää se, etteivät ruotsinkieliset pärjäisi kilpailussa jatkokoulutuspaikoista suomenkielisten koulujen opiskelijoitten kanssa, joten heillä on omat koulunsa ja kiintiönsä. Jos pakkoruotsia ei olisi, näiden rinnakkaislinjojen alhaisemmat pääsyrajat olisivat kyseenalaisia. Nyt ne ovat periaatteessa kaikkien haettavissa kunhan pakkoruotsi on luettu hyvin. Tästä perusteesta on ennakkotapaus ajalta, jolloin demareitten Gustafsson oli opetusministerinä ja kritisoi ruotsinkielisten alempia pääsyrajoja. Hän joutui alle vuorokauden pyytämään anteeksi ja selittämään, että homma onkin ihan fine - kaikilla on pakkoruotsi, joten kaikki voivat hakea.

Toinen mistä RKP&folktinget ei jousta ovat virkavaatimukset. Varsinkin huippuvirat halutaan pitää kaksikielisten hallussa. Mutta myös koko virkakunnan sitominen ruotsinopintoihin pitää kaksikielisyysliturgian hengissä.

Jos meillä olisi edelleen rinnakkaiskoulujärjestelmä (kansalaiskoulu + oppikoulu), mitään kaikille pakollista ruotsia ei tarvittaisi. Riittäisi, että se virkamiehiksi ja akateemiselle uralle pyrkijöitten joukko ruotsitettaisiin.

Tässä vuoden 2013 keskustelusta:
Arijoutsi (27.11.2006 13:50):

Perustelu oli entisen Kouluhallituksen ruotsinkielisen kouluneuvoksen mukaan seutaava: Koska ruotsinkielisten paikkakuntien lapset joutuvat oppimaan suomea, jos haluavat työpaikan oman kylänsä ulkopuolelta ja tämä on heille rasite, pitää samanlainen rasite olla myös suomenkielisillä lapsilla. Muussa tapauksessa suomenkieliset lapset opiskelisivat jotain suurta kieltä tai matematiikkaa tuona aikana. Ruotsinkieliset joutuisivat näin epäoikeutettuun asemaan ja suomenkieliset saisivat kohtuuttoman edun.

Olen kirjannut tämän sanasta sanaan hänen puheestaan Jyväskylässä vuonna 1977 "Peruskoulu 5 vuotta"-seminaarissa. Käytäväkeskustelussa hän minulle henkilökohtaisesti vielä lisäsi: Ellei näin olisi tehty, olisi johtavien suomalaisten yritysten johtajien nimi muutaman vuoden kuluttua suomenkielinen.
Koska koko pakkoruotsijatkumon tavoite on
- vaikeuttaa suomalaisten koulujen oppilaiden opiskelua turhalla työllä
- pitää ruotsinkielisten jatko-opintojen pääsyrajat alhaalla ja muka avoimina suomenkielisille
- pitää huippuvirat kaksikielisillä ja virkamiehistö kaksikielisyysliturgiaan sidottuna
en näe, että mitään mielekästä kompromissia voidaan tarjota niille näkymättömille voimille, jotka pakon jatkoa pitelevät...

NRR
Viestit: 9006
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Vapaan kielivalinnan toiminnanjohtaja: Pakkovirkaruotsi pois tutkinnoista

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 11.04.2021 18:46

Se, mitä voidaan tarjota, on minusta järkipuhe:
- täysi-ikäisellä on oltava oikeus valita, ottaako tutkintonsa ruotsilla vai ilman
- lääkärintodistus kielellisestä vaikeudesta on kelvattava vapauttamaan oppilas/opiskelija ruotsinopinnoista kaikilla tasoilla
- maahanmuuttajataustaisten kieliopintoihin on tehtävä tilaa sekä suomen kielen että kotikielten tukemiselle tarvittaessa ruotsinopintoja karsien
- virkojen kielitaitovaatimuksiin on voitava tehdä heti yksilöllisiä ratkaisuja, jolloin ruotsia ei vaadita kaikilta (myös maahanmuuttajataustaisten tai dysleksikkojen on voitava päästä virkoihin...)

Tämä siis täysin irrallaan siitä, pidetäänkö Suomea suru-kaksikielisenä vai ei ja miten ruotsinkieliset palvelut on päätetty toteuttaa...

NRR
Viestit: 9006
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Vapaan kielivalinnan toiminnanjohtaja: Pakkovirkaruotsi pois tutkinnoista

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 11.04.2021 19:08

TK kirjoitti:
11.04.2021 15:25
Mielestäni yksi konkreettinen asia, jota olisi syytä pitää esillä on se, että ruotsi on suurimmalle osalle suomalaisista täysin vieras kieli.

Ruotsi pitäisi siis saada siirrettyä vieraitten kielten listalle, jonne se kuuluu.

Se, että ruotsille on poliittisten lehmänkauppojen ja likaisen kielipoliittisen pelin avulla saatu annettua lisänimi "kansalliskieli", ei millään tavalla muuta sitä tosiasiaa, että ruotsi on suomenkielisille vieras kieli.
Hyvä huomio.

Se, että nyt kieltenopetusta koskeva keskustelu ohittaa täysin alakoulusta yliopistoon pakollisen ruotsin ja puhuu ikään kuin meillä luettaisiin vain englantia (joka muuten on valinnainen, ei pakollinen), liittyy tähän sanamagiaan.

Ruotsi ja uudet kotikielet on käsiteltävä osana yleistä kieltenopetusta.

Suomalaislapsilla on runsaasti kieliopintoja, pakollisten kieliopintojen lisääminen ei ole enää järkevää.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1346
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Vapaan kielivalinnan toiminnanjohtaja: Pakkovirkaruotsi pois tutkinnoista

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 11.04.2021 20:17

-
virkojen kielitaitovaatimuksiin on voitava tehdä heti yksilöllisiä ratkaisuja, jolloin ruotsia ei vaadita kaikilta


Kenelle tämä vaatimus on suunnattu?

Tämä on lainsäädännön puitteissa täysin mahdollista jo nyt.

Ainoa ehdoton vaatimus on viroissa,joihin vaaditaan korkeakoulututkinto.
Niissäkin on mahdollisuus erivapauteen.
Esim ulkomailla lääkäriksi opiskellut voidaan palkata erivapaudella ilman virkamiesruotsia.

Laki ei siis ole järjenkäytön este.

Miksi jokaiselta virkamieheltä automaattisesti vaaditaan ruotsin todistus työhönotossa?
Onko kyseessä jokin muu ohjeistus kuin laki?

Vai jokin automatisoitu vaatimus?
Kuka on sen takana?

Tätä voisi Suomalaisuuden liitto ryhtyä selvittämään.

NRR
Viestit: 9006
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Vapaan kielivalinnan toiminnanjohtaja: Pakkovirkaruotsi pois tutkinnoista

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 11.04.2021 20:35

Uusi kielipolitiikka kirjoitti:
11.04.2021 20:17
-
virkojen kielitaitovaatimuksiin on voitava tehdä heti yksilöllisiä ratkaisuja, jolloin ruotsia ei vaadita kaikilta


Kenelle tämä vaatimus on suunnattu?

Tämä on lainsäädännön puitteissa täysin mahdollista jo nyt.

Ainoa ehdoton vaatimus on viroissa,joihin vaaditaan korkeakoulututkinto.
Niissäkin on mahdollisuus erivapauteen.
Esim ulkomailla lääkäriksi opiskellut voidaan palkata erivapaudella ilman virkamiesruotsia.

Laki ei siis ole järjenkäytön este.

Miksi jokaiselta virkamieheltä automaattisesti vaaditaan ruotsin todistus työhönotossa?
Onko kyseessä jokin muu ohjeistus kuin laki?

Vai jokin automatisoitu vaatimus?
Kuka on sen takana?

Tätä voisi Suomalaisuuden liitto ryhtyä selvittämään.
Niinpä!

Käsittääkseni nämä kaikki olisivat mahdollisia jo nyt:

- lääkärintodistus kielellisestä vaikeudesta on kelvattava vapauttamaan oppilas/opiskelija ruotsinopinnoista kaikilla tasoilla
- maahanmuuttajataustaisten kieliopintoihin on tehtävä tilaa sekä suomen kielen että kotikielten tukemiselle tarvittaessa ruotsinopintoja karsien
- virkojen kielitaitovaatimuksiin on voitava tehdä heti yksilöllisiä ratkaisuja, jolloin ruotsia ei vaadita kaikilta (myös maahanmuuttajataustaisten tai dysleksikkojen on voitava päästä virkoihin...)

Miksi nykyistä lainsäädäntöä tulkitaan enemmistön niiden jäsenten edun vastaisesti, joilla muutenkin on eniten haasteita?

Ja miksi holhotaan kaikkia, kun selkeintä olisi, että
- täysi-ikäisellä on oltava oikeus valita, ottaako tutkintonsa ruotsilla vai ilman.

Ymmärrän sen, että kun todennäköisesti ruotsin valitsisi suoritettavaksi vain n. 10%, herättäisi varmaan huomiota jo muuallakin, miksei valtaosa koulutetuista suomalaisista kelpaa julkisiin virkoihin - mutta virkoihin voidaan lisätä mahdollisuus opetella ruotsi osana työn aloittamista, jos muuten ei saada haluttua työvoimaa. Todennäköisimmin virkarakenteet muuttuisivat nopeasti, ja juuri sitä RKP&folktinget ei halua.
Viimeksi muokannut NRR, 11.04.2021 20:53. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1346
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Vapaan kielivalinnan toiminnanjohtaja: Pakkovirkaruotsi pois tutkinnoista

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 11.04.2021 20:47

Miksi nykyistä lainsäädäntöä tulkitaan enemmistön niiden jäsenten, joilla muutenkin on eniten haasteita, edun vastaisesti?
Kaiken taustalla lienee se, että enemmistöön kuuluville ei koeta olevan mitään ongelmia,koska yleinen ilmapiiri lähtee siitä,että aina huomion kohteena on jokin vähemmistö,jonka asioita ajetaan.

Enemmistö on vain harmaata,muovattavaa massaa,ei yksilöitä.

Vain vähemmistöihin kuuluvat ovat yksilöitä.
Yleinen ilmapiiri on tällainen.
---
Suomalaisuuden liitolla oli aikoinaan kieliasiamies,jonka toimenkuvaan tämän selvittäminen kuuluisi.

Enää ei taida olla sellaista

NRR
Viestit: 9006
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Vapaan kielivalinnan toiminnanjohtaja: Pakkovirkaruotsi pois tutkinnoista

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 11.04.2021 20:58

Uusi kielipolitiikka kirjoitti:
11.04.2021 20:47
Miksi nykyistä lainsäädäntöä tulkitaan enemmistön niiden jäsenten, joilla muutenkin on eniten haasteita, edun vastaisesti?
Kaiken taustalla lienee se, että enemmistöön kuuluville ei koeta olevan mitään ongelmia,koska yleinen ilmapiiri lähtee siitä,että aina huomion kohteena on jokin vähemmistö,jonka asioita ajetaan.

Enemmistö on vain harmaata,muovattavaa massaa,ei yksilöitä.

Vain vähemmistöihin kuuluvat ovat yksilöitä.
Vähemmistöönkin kuuluvat lakkaavat olemasta yksilöitä, jos kuuluvat kielijaossa kohtaan "suomenkielisiä kouluja käyvät"! :D

Tähän liittyy myös halveksiva puhetapa:
- ei ole varaa kouluttaa kehareita
- ovatko suomenkieliset tyhmempiä, kun eivät opi ruotsia vaikka ruotsinkieliset oppivat suomea
- moukkatankeroita saa hävetä
- vanhemmat eivät ymmärrä lastensa parasta...

Oleellinen viesti tässä ilmapiirissä on se, että suomalainen ilman ruotsia saa hävetä ja väistää. Ja ruotsi on 4,7%:n vähemmistön pikkukieli!

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1346
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Vapaan kielivalinnan toiminnanjohtaja: Pakkovirkaruotsi pois tutkinnoista

#14 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 11.04.2021 21:10

-
lääkärintodistus kielellisestä vaikeudesta on kelvattava vapauttamaan oppilas/opiskelija ruotsinopinnoista kaikilla tasoilla
Eikö tämä toteudu nyt?
Vai onko ongelma siinä,
että ei osata hakea vapautusta?

Eikö tällaisissa tapauksissa ole mitään valituskanavaa? Hallinto-oikeus?
Avi? Oikeuskansleri?
Mihin yleensä voi valittaa esim. rehtorien tai sivistystoimen johtajien tekemistä virheistä?

NRR
Viestit: 9006
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Vapaan kielivalinnan toiminnanjohtaja: Pakkovirkaruotsi pois tutkinnoista

#15 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 11.04.2021 21:25

Uusi kielipolitiikka kirjoitti:
11.04.2021 21:10
-
lääkärintodistus kielellisestä vaikeudesta on kelvattava vapauttamaan oppilas/opiskelija ruotsinopinnoista kaikilla tasoilla
Eikö tämä toteudu nyt?
Vai onko ongelma siinä,
että ei osata hakea vapautusta?

Eikö tällaisissa tapauksissa ole mitään valituskanavaa? Hallinto-oikeus?
Avi? Oikeuskansleri?
Mihin yleensä voi valittaa esim. rehtorien tai sivistystoimen johtajien tekemistä virheistä?
Rehtorit eivät päätä vapautuksista. Hallinnon valitustietä en minäkään tunne.

Ohje tulisi antaa hallinnosta.

Nyt
- Ruotsi alkaa täydellisellä "leikkiä & laulua"-aloituksella kuutosella. Vaikeudet näkyvät vasta seiskalla ja kasilla. Oppilasta kannetaan läpi erityisopetuksella.
- Huonosti sujuva ruotsi ysillä saa monen vaihtamaan amikseen.
- Lukion alussa yleensä lukiseula, mutta diagnoosit on saatu jo alakoulussa. Ne eivät syystä tai toisesta päde enää lukiossa. Perheeltä vaaditaan uusi kierros lääkäreitä. Ainakin joku aika sitten diagnoosilla (joka tulee kalliiksi) sai vain lisäaikaa ylioppilaskokeessa.
- AMK/Yliopistoruotsissakaan ei lääkärintodistus näytä antavan vapautusta (viime keväältä esimerkkitapaus), mutta toi mahdollisuuden käyttää sanakirjaa kokeessa.

Sanoisin, että jokainen tapaus joutuu nyt kyntämään koko pellon yksin ja ilman tukea. Olisi oikein ja kohtuullista, että asia ohjeistettaisiin hallinnosta - vaikka se nyt utopiaa onkin.

Joku lienee jopa keskustellut opetushallituksen tai opetusministeriön kanssa.

Vastaa Viestiin