Tämä on selkein ja helpoin ensiaskel.JV Lehtonen kirjoitti:--- paine nimenomaan yliopistojen virkaruotsin poistamisen ensisijaisuuteen kasvaa.
Täysi-ikäinen kyllä osaa itse päättää, opiskeleeko alkeellisen ruotsin vai jonkin hyötykielen!
Valtionhallinnon kielitaidonhan voi osoittaa valtion kielitutkinnolla, joka mainitaan asetuksessa
ensisijaisena varmistuskeinona yksittäisen kansalaisen valtionhallintokelpoisuuden todistamiseen.
Sen jälkeen poistuu se pakkoruotsin ketjuperuste, jossa muka kaikilla täytyy olla pohjana peruskoulun ja ammattikoulun/lukion ruotsinopinnot, jotta he voivat jatkaa ammattikorkeissa ja yliopistoilla. Virkamiesuran mahdollisuuden ja vaatimusten huomioiminen on osa sitä korkeakoulututkinnon muovaamista, jota aikuiset opiskelijat tekevät.
Emmehän vaadi kaikilta opettajaopintojakaan sillä perusteella, että osa korkeakoulutetuista voi myöhemmin päätyä opettajiksi. Opettajaopinnot suoritetaan joko omavalintaisesti osana opintoja tai myöhemmin monimuotoisesti työn ohessa. Nyt pakkoruotsin opinnot rasittavat turhaan opiskelijoita, pitkittävät opintoaikoja ja joustamattomina johtavat jopa opintojen katkeamiseen. Puhumattakaan siitä, että korkeakoulujen kieltenopetus näivettyy ruotsinopiskeluksi tarpeellisempien kielten tarjoamisen sijaan.
Toisaalta on paikallaan pohtia, missä viroissa ruotsin (tai jonkin muun kielen) taito on välttämätön, Mikäli päteviä kielitaitoisia hakijoita ei ole, voidaan tarjota virkaa sillä ehdolla, että toivottu kielitaito hankitaan työuran alussa osana työhön perehtymistä. Mikäli ruotsi on niin helppo kieli kuin on annettu ymmärtää, tässä tuskin on ongelmia.
Muistetaan myös, ettei tällaista pakkovirkavähemmistökieltä ole missään, ei edes Sveitsissä, jota yleensä nostetaan Suomelle esimerkiksi. Muistetaan, että opiskelijamme valmistuvat samoista monen ulkomaisen yliopiston yhteistyönä rakentamista koulutusohjelmista sillä lisävaatimuksella, että heillä on pakkovirkaruotsi, kun muut voivat rakentaa tutkintonsa itselleen mielekkäällä tavalla.
Kyseessä ei myöskään ole laki, vaan asetus, joka on kaiken lisäksi varsin tuore ja pelkkä poliittinen päätös.
Tämän jälkeen ollaan vapaampia suunnittelemaan kielten opetusta eri tasoilla. Tosin yhtä aikaa pakkovirkaruotsin kanssa voidaan jo nostaa vapautukset ja kotikielten opetus toimiviksi ratkaisuiksi. Oppilaat, joilla on kielten oppimisessa ongelmia ja/tai jokin muu kotikieli kuin suomi, voisivat saada koulun rehtorin ja erityisopetuksen ja vanhempien yhteispäätöksellä vapautuksen ruotsista. Kotikielten ylläpito-opetus nostettaisiin yhdeksi monikielistyvän Suomen kehityskohteeksi.
Näiden askelten jälkeen kaikkien olisi sekä helpompi hengittää että helpompi pohtia kieltenopetusta todellisten tarpeiden pohjalta.