Osallistuvaa taidetta vai rappiotaidetta?

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9999
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Osallistuvaa taidetta vai rappiotaidetta?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 13.01.2014 06:12

Jotkut ovat yrittäneet nakertaa pakkoruotsin ehdottomuutta ja sen vallassa olevien kannattajien täydellistä kuuroutta kansalaisten toiveille taiteen keinoin. Tästä on tietysti pakon ymmärtäjäpuoli ollut vähintäänkin loukkaantunut.

Osallistuva taide ei voi olla ihan siirappia, sen on heräteltävä.

Siirappia sen sijaan on se propakkoruotsitaide, jota Svenska nu ja kumppanit ovat hankkineet kouluille: räppityöpajoja, näytelmiä, kiertäviä puhujia...

NRR
Viestit: 9999
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Osallistuvaa taidetta vai rappiotaidetta?

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 13.01.2014 06:13

Virkistävä tapa suorittaa virkaruotsi löytyi muutama vuosi sitten Helsingin Metropoliasta, jossa opiskelijateatteri nimeltä "Totuuden torvi" oli muovannut näytelmän pakkoruotsista pakkoruotsiksi saadakseen osallistujien pakkoruotsin suoritetuksi.

En löydä muita arvioita kuin HBL:n suvaitsevaisuutta tavoittelevan mutta "perussuomalaisten logiikkaa" kritisoivan tekstin.
http://hbl.fi/kultur/recension/2011-12- ... ngssvenska

Pahoittelen, että tässä lainaan arviota vain ruotsiksi:

Ordet tvång frekventerar också debatten om den finländska utbildningspolitiken. På våra breddgrader tvingas nämligen de stackars barnen lära sig det andra inhemska språket – finska eller svenska. Några gånger i veckan måste de ta till sig nya ord och fraser, forma dem till meningar och större helheter. Språkundervisningen tar dessutom inte slut efter grundskolan eller gymnasiet – vid universitetet eller yrkeshögskolan tvingas ungdomarna fortfarande utöka och stimulera sina kunskaper. Så också Taneli Maljanen vid scenkonstlinjen vid yrkeshögskolan Metropolia.
Maljanen --- kompenserar för de obligatoriska svensklektionerna genom att skriva en pjäs på svenska. En ganska kreativ lösning tycker jag som får ta del av arbetets frukt nere i Metropolias bombskydd där föreställningen visas för både elever och personal i skolan.
Stereotypierna lever segt vidare och roar publiken. Skratten rullar in från både eleverna och lärarna när huvudpersonerna Johan (Teo Mattila) och Madde (Riikka Oksanen) ondgör sig över att hummern är slut på Stockmann och att de inte får service på svenska på Ålandsbanken – det sistnämna driver Madde in i politiken.
---
Ledsamt är däremot det vi-mot-dem-tänk som odlas nere i källaren. Jag väntar på nyanser men när bilden bara blir svartvitare undrar jag varför ingen lärare ingriper. Men de skrattar bara gott när finlandssvenska Johan slutligen dör på scenen.
---
Som vanligt ligger fokus på majoritetsbefolkningen. Publiken får frågan om de använder sin svenska dagligen. ”Nää” svarar de flesta. Då har man alltså bevisat hur onödiga språkkunskaperna är, resonerar ensemblen.
--- Varför frågar man inte ungdomarna om vad de skulle tycka om att gå till läkaren och beskriva sina krämpor på svenska, ringa larmcentralen eller polisen och tala det andra inhemska språket? Hur skulle det kännas att bli nerskälld på krogen på grund av sitt modersmål eller att beskrivas som huggorm i rundradion?
Det som ändå skrämmer mest är den sannfinländska logiken. I pjäsen och i debatten i stort härskar uppfattningen om att minoriteterna tar från majoriteten, att de finskspråkiga får mindre av kakan när finlandssvenskarna sitter vid bordet och nallar."
”Trots att ni inte använder svenskan ni lär er i skolan sätts tusentals euro på språkundervisningen. Samtidigt läggs skolor ner i Finland”, säger Mattila med patos.
Jag tror dessvärre inte att en avskaffad svenskundervisning skulle rädda byskolorna. Men jag förstår att det känns bättre att lägga skulden för den minskade välfärden på en folkgrupp. Det är en ganska naturlig reaktion vars konsekvenser för mänskligheten barnen kan läsa om under de än så länge obligatoriska historielektionerna.



Aika mielenkiintoinen hanke. Näyttelijät ovat siis kysyneet yleisöltä, onko pakkoruotsille ollut käyttöä - ei, vastaa yleisö ja nauraa. Nauru kumpuaa siitä kokemuksesta, että nyt vihdoin puhutaan jostain yhteisestä järjettömyyden kokemuksesta. En periaatteessa pidä siitä, että jotakuta loukataan ja selvästi tässä ruotsinkielinen arvioija koki tilanteen ikäväksi, siinä on voinut olla ylilyöntejä - mutta ideana tämä on loistava. Kun arvioija lopuksi sanoo, että olisi ollut mielenkiintoisempaa, jos näyttelijät olisivatkin pohtineet, miltä tuntuisi, jos pitäisi käydä lääkärillä ruotsiksi, huomaa, miten eri näkökulmasta hän asiaa katsoo: Jonkun mielestä olisi siis virkistävää, jos näytelmässä johdateltaisiin 95% kansalaisista, osa äidinkieleltään jotain ihan muuta kuin suomenkielisiä, samaistumaan ruotsinkielisten, useimmiten kaksikielisten, lääkärissäkäyntiin maassa, jossa ruotsinkielisille lääkäreille on omat kiintiönsäkin, ymmärtääkseen peruskoulusta korkeakouluun jatkuvan pakon merkityksen. Tämä ei varmaan avaudu ihan kaikille.

NRR
Viestit: 9999
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Osallistuvaa taidetta vai rappiotaidetta?

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 13.01.2014 06:13

Keskiuusmaalaisessa lukiossa tapahtui taiteellinen kannanotto, joka ilmeisesti koetteli monella tapaa sallitun vaikuttamisen rajoja:
Kuvataiteen opiskelijat olivat laittaneet Facebook-päivityksistä koostuvan tilataideteoksen lukion tiloihin. Teoksissa otettiin kantaa pakkoruotsiin ja niissä mainittiin esimerkiksi sanat kondomi ja homo. --- Yhteiskuntaopin tunneilla puhutaan siitä, kuinka tärkeää vaikuttaminen on. Silti opettajat repivät seiniltä julisteet, joissa oppilaat ehdottavat pakkoruotsin poistamista ja kannustavat käyttämään kondomia. --- Lukion rehtorin --- mukaan kyseessä on silkka väärinkäsitys, sillä kuvataidetyön opettaja oli unohtanut ilmoittaa tilateoksesta. Opettajat olivat luulleet, että yhtäkkiä seinille ilmestyneisiin teoksiin liittyy kiusaamista, ja opettajat ottivat laput pois seiniltä.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013100 ... 5_uu.shtml
thmas kirjoitti:Varmaankaan lukion seinä ei ole oikea paikka pakkoruotsin vastaisille teksteille kun samaan aikaan samassa rakennuksessa yritetään motivoida oppilaita jotta he saisivat pakolliset ruotsinkurssit suoritettua.
Luulenpa, että näin yksioikoinen ei maailma voi olla. Tuolla periaatteella pitäisi sitten kieltää koko keskustelu pakkoruotsista yhteiskunnassa, jossa samaan aikaan yritetään motivoida oppilaita ja opiskelijoita saamaan pakolliset ruotsit suoritettua ;)

Tarinalla näyttää olleen onnellinen loppu: Teoksen poistanut opettaja ja oppilaat ovat sittemmin keskustelleet tapauksesta, ja opettaja pyysi anteeksi toimintaansa, kertoo rehtori ja jatkaa, että missään nimessä tarkoitus ei ole rajoittaa opiskelijoiden kannanottoja, nyt taide teki tehtävänsä ja asiasta syntyi keskustelua.

NRR
Viestit: 9999
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Osallistuvaa taidetta vai rappiotaidetta?

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 13.01.2014 06:24

Pojat Itä-Suomen koulun lukiosta laativat äikänkurssillaan pakkoruotsiräpin, joka valitettavasti näyttää nyt kadonneen julkisuudesta. Siinä oli juuri sitä karheutta, mitä kansanräpissä pitää ollakin.

Mutta kyllä siitä on pahoitettu mieltä:
Vapaa kielivalinta Facebook-sivusto mainostaa:
"Nuorisokin on tajunnut pakkoruotsin todellisen luonteen. Pakkoruotsi palaa bensiinin liekeissä."
---
en halua parjata noita lapsia. Heistä juttu oli tosi "cool", eikä heillä ole ilmeisesti ymmärrystä siitä, mitä kirjan polttaminen tai sen esittäminen symbolisoi. Sen sijaan aikuisilla on, ja sitä ei pidä toisten aikusten selitellä, vähätellä, ymmärtää tai tsempata, oli mistä tahansa kirjasta kyse.

Se, että Suomalaisuuden Liitto ja Vapaa Kielivalinta vielä juhlivat ja jakavat tätä videota, on typeryyden kulminoituminen.
Ilmeisesti kirjoittajalla on palavista kirjoista vain yksi muistikuva, natsien sensuurirovio. Voin kertoa, että koulujen loppuessa maassa palaa lukuisia kirjarovioita - ei sensuurin vaan "ohi on"-fiilisten kunniaksi. Pakkoruotsin kirjoja on poltettu pilvin pimein. Ei tällaista perinnettä voi noin vain määritellä fasistiseksi.

Tässä räppiä eivät tehneet lapset vaan opettajansa ohjauksessa vaikuttamisen keinoja pohtineet nuoret osana lukion äidinkielen kurssisuoritusta. Ja tekivät ilmeisen vaikuttavan työn.

NRR
Viestit: 9999
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Osallistuvaa taidetta vai rappiotaidetta?

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 13.01.2014 12:37

Syvä loukkaantuminen räppivideota kohtaan jatkuu: Nyt kuulemma nuoret ovat tehneet "kouluvihamielisen videon" ja arvellaan, että "missä tänään poltetaan kirjoja, poltetaan huomenna ihmisiä".

Pientä rajaa. Kun taideopetuksessa opetellaan ilmaisemaan näkemyksiään vaikuttavalla tavalla, siinä voi muutama ruotsin kirja palaa ilman, että ollaan "kouluvihamielisiä" tai matkalla polttamaan ihmisiä.

Pakon ymmärtäjät puhuvat loputtomasti vuoden takaisista yhden yksilön lähettämistä uhkauksista ja muka kouluvihamielisistä videoista, kun pitäisi suostua keskustelemaan pakkoruotsista.

JV Lehtonen
Viestit: 1868
Liittynyt: 22.04.2013 09:55

Re: Osallistuvaa taidetta vai rappiotaidetta?

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja JV Lehtonen » 13.01.2014 20:37

Huvittavaa sinänsä, että pakottajat nimenomaan itse keksivät räpin käyttämisen koululaisten käännyttämiseksi
vaihtoehdottomalle ruotsille suotuisiksi...

Kun nuoriso sitten tekikin pakottajien kantaa vastustavan räpin, se onkin "itse saatanasta".

Eikö ole hienoa, että nuoriso on löytänyt keinot ilmaista itseään vaikuttavalla tavalla..

http://www.youtube.com/watch?v=uhc6GHWxAyU

Vastaavalla retoriikalla voisi syyttää svenska nuta herkässä iässä olevien teinien rakkauden-
ja läheisyydenkaipuun törkeästä hyväksikäytöstä tuomalla kouluun hieman vanhempia
"kuuleja" räppäreitä edistämään pakottajien agendaa. :lol:

Hoh hoijaa, vastasin vain pakon ymmärtäjän tyylilajilla..

NRR
Viestit: 9999
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Osallistuvaa taidetta vai rappiotaidetta?

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 14.01.2014 19:47

Keskustelu muka kouluvihamielisestä räpvideosta jatkuu:

"Esimerkiksi rauhanmiehet ovat tässä maassa polttaneet sotilaspasseja, mistä kansalaisrohkeutta osoittavasta teosta kirjailijanestori Mika Waltari mitä lämpimimmin kiitti toista kirjailijamestaria, Markku Lahtelaa."

"Sotilaspassin polttaminen ja kirjan polttaminen ovat eri asioita.--- Katkeruus koululaitosta, opetusta, sivistystä ja kirjoja kohtaan ei koskaan saa vallata aikuista ihmistä niin paljon, että pitää hyvänä lasten mielipidemuokkausta ja kannustusta kirjan polttamiseen."

"--- pakon vastustamisessa sotilaspassien polttaminen ja pakkoruotsin kirjojen polttaminen ovat aivan sama asia. Sen sijaan mainitut koululaitos, opetus, sivistys ja kirjat ovat kaikki eri asioita."

"Kouluvihamielinen video? --- Toissa kesänä poltin mökin grillissä pari tarpeettomaksi käynyttä kirjaa. Seuraavaksi grillaantui muutama kanan jalka."

"Olen minäkin käyttänyt sytykkeenä puhelinluetteloa, ei ole siitä kyse. Mutta ensin lapsia provosoidaan sanomaan ei pakkoruotsille, sitten pojat päättävät tempaista ja tehdä oppiaineen vastustusräpin videoineen jossa polttavat kirjat ja laulelevat haluavansa Suomen itsenäistyvän, vaikka Suomi on itsenäinen. Seuraavaksi heistä tulee aikuisten poliittisten toimijoiden pelinappuloita internetissä --- Oli mistä tahansa aikuisten ajamasta asiasta, lapsille ei pidä opettaa kouluvastaisia malleja. ---"

"Mitä jos pojat vain osasivat ajatella omilla aivoillaan?"

---

Yksi asia kauhistelijoilta unohtuu. Opinnäytteen ohjaajana opettaja on nähnyt niin sanoituksen kuin käsikirjoituksen osana prosessia. Tuskin kyseinen opettaja on jonkin uusfennomaanisen järjestön agentti. Tuskin tämä on edes särmikkäin aiheesta tehty esitys. Kun ohjataan tekemään vaikuttavaa taidetta, tehdään vaikuttavaa taidetta.

Pakkoruotsi on niin yläkoulun kuin lukion puolella vakiokauraa väittelyissä, koska se on aihe, josta oppilaat aidosti voivat ottaa kantaa. Mitä opettaisimme nuorillemme, jos vaikuttamisen ja väittelyn rajana on "kunhan et kritisoi pakkoruotsia, se olisi ruotsalaisvastaisuutta ja kouluvastaisuutta"?

Nyt on pakko lainata Svenska nu –hankkeen varapuheenjohtajaa, toimittaja Tuomas Enbuskea: "Pakkoruotsin vastustajat ovat oikeassa. --- mikä pakkoruotsin vastustajissa sitten on niin hienoa? Se on liike, joka pyrkii pois suomalaisille tyypillisestä passiivisen aggressiivisesta alamaisen asemasta. --- Toisin kuin monet muut aktiiviset ryhmät, pakkoruotsin vastustajat eivät ole vaatimassa sellaista taloudellista etua itselleen, joka maksettaisiin muiden lompakoista. He vain vastustavat itseensä kohdistuvaa pakkoa. Ja kaikkien pakkojen pitäisi olla todella hyvin perusteltuja. Hyväksyttäviä pakkoja ovat juuri ja juuri esimerkiksi verotus, yksityisomaisuuden suoja ja valtion väkivaltamonopoli. Ja niidenkin ainoana tehtävänä pitäisi olla vain ihmisten vapauden turvaaminen."

Syytetäänkö Enbuskea nyt kiihotuksesta ruotsalaisvastaiseen ja kouluvastaiseen toimintaan?

Oletan, että pakkoruotsiliturgikkojen parissa paljon aikaansa viettävät, ovat eläneet täysin irrallaan todellisuudesta. Vain siten voi selittää nämä kannanotot muka ruotsalaisvastaisuudesta ja kouluvastaisuudesta.

Hillevi Henanen
Viestit: 2832
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Osallistuvaa taidetta vai rappiotaidetta?

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 14.01.2014 21:17

Tämän videon sensurointi tulee ilman muuta jäämään historiaan tätä pakkoruotsiaikaa kuvaavana ilmiönä. Kunhan nyt ensin saadaan jalostettua pakkoruotsi historiaksi.

Hannu Jussi
Viestit: 1108
Liittynyt: 02.04.2011 19:32

Re: Osallistuvaa taidetta vai rappiotaidetta?

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Jussi » 14.01.2014 23:38

Sensuroinnista tai väärästä tiedosta tuli mieleen, että Ylen nettisivuilla on nyt ollut jo viikon samat väärät tiedot tutkimuksestaan, kuin mitkä kertoivat 7.1.2014. Ainakin kahdessa eri paikassa.

http://yle.fi/uutiset/homoliitot_ruotsi ... in/7009353

"Kolmannes haluaisi purkaa kielen aseman toisena virallisena kielenä. Melko täsmälleen 50 prosenttia suomalaisista sen sijaan haluaisi säilyttää erittäin voimakkaasti tai jossain määrin nykyisen tilanteen."

http://yle.fi/uutiset/paatoimittajat_sa ... na/7016719

"Myös ruotsin kielen virallinen asema jakoi päätoimittajia eri leiriin muun kansan kanssa. Viisi päätoimittajaa kuudesta vastusti kielen virallisen aseman purkamista. Koko väestöstä sitä vastusti noin puolet ja kannatti noin kolmasosa."

NRR
Viestit: 9999
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Osallistuvaa taidetta vai rappiotaidetta?

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 14.01.2014 23:42

Hannu Jussi kirjoitti:Sensuroinnista tai väärästä tiedosta tuli mieleen, että Ylen nettisivuilla on nyt ollut jo viikon samat väärät tiedot tutkimuksestaan
---
"Myös ruotsin kielen virallinen asema jakoi päätoimittajia eri leiriin muun kansan kanssa. Viisi päätoimittajaa kuudesta vastusti kielen virallisen aseman purkamista. Koko väestöstä sitä vastusti noin puolet ja kannatti noin kolmasosa."
Vääriä tietoja ei korjata, koska ne eivät ole YLEn mielestä alkujaankaan vääriä. Siellä on tehty päätös siitä, että pakkoruotsi ja ruotsin kielen virallinen asema ovat synonyymejä.

Median johtajien arvomaailma on mysteeri?

"Yle Uutiset kysyi maan suurimpien sähköisten medioiden ja levikiltään suurimpien sanomalehtien päätoimittajilta samat kysymykset, joita käytettiin Taloustutkimuksen marraskuussa toteuttamassa laajemmassa tutkimuksessa. 16:sta päätoimittajasta kuusi vastasi kyselyyn. --- Viisi päätoimittajaa kuudesta vastusti kielen virallisen aseman purkamista."
"Esitetyistä arvokysymyksistä kyselyyn vastanneet päätoimittajat pitivät itselleen tärkeimpinä yksilönvapauksia, tappiollisen yritystoiminnan kohtelua sekä ruotsin kielen asemaa."
http://yle.fi/uutiset/paatoimittajat_sa ... na/7016719

Ei taida syntyä pakkoruotsiräppiä valtamediassa.

Mikä tekee ruotsin asemasta noin tärkeän päätoimittajille, että se nostetaan yksilönvapauksien rinnalle, vaikka se on räikeästi yksilönvapauksia vastaan?

Ja kuka mahtaa olla tuo ainoa mainittu päätoimittaja, joka purkaisi ruotsin virallisen aseman?

Tosin ehkä enemmistö (10/16) päätoimittajista jätti vastaamatta juuri siksi, ettei arvostanut tämänkaltaista kyselyä ja tapaa vääntää sen tuloksia.

Hillevi Henanen
Viestit: 2832
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Osallistuvaa taidetta vai rappiotaidetta?

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 15.01.2014 01:28

NRR kirjoitti: Ei taida syntyä pakkoruotsiräppiä valtamediassa.

Mikä tekee ruotsin asemasta noin tärkeän päätoimittajille, että se nostetaan yksilönvapauksien rinnalle, vaikka se on räikeästi yksilönvapauksia vastaan?

Ja kuka mahtaa olla tuo ainoa mainittu päätoimittaja, joka purkaisi ruotsin virallisen aseman?

Tosin ehkä enemmistö (10/16) päätoimittajista jätti vastaamatta juuri siksi, ettei arvostanut tämänkaltaista kyselyä ja tapaa vääntää sen tuloksia.
Näyttävät taulukot oli saatu aikaiseksi kuuden päätoimittajan vastauksista. Yksi vastaaja on siis 17%. Päätoimittajat tuntevat ylen kannan mm pakkoruotsiin. Minunkin kristallipalloni kertoo sen olleen osaltaan syynä vastaajakatoon, samoin ylen aiempien tulosten vääristely. Ruotsinkieliset ja -mieliset päätoimittajat suhtautuvat yleen jostain syystä myönteisemmin, ja se näkyy näissäkin tuloksissa. Ei nuo muulla selity.

Vastaa Viestiin