http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1 ... alinjoihinMinua ei haittaa se, että valtio on nimellisesti kaksikielinen --- Kukaan älköön yrittäkö pakottaa omaa identiteettiään muille.
Minua ei haittaa sekään, että ruotsinkieliseen TV- ja radiotarjontaan käytetään suhteessa väkilukuun enemmän rahaa kuin suomenkieliseen --- Saamenkielisten tai romanikielisten ohjelmien tuottaminen olisi suhteessa vielä paljon, paljon kalliimpaa – silti toivoisin, että joskus pääsisimme sille tasolle.
Sekään ei minua haittaa, että virkamiesruotsia vaaditaan siellä, missä sille on oikeasti tarvetta --- On kuitenkin muistettava, että pakkoruotsi ja virkamiesruotsi eivät suinkaan perustele toisiaan, vaan kyseessä on päinvastoin kehäpäätelmä, jossa yhden mielivaltaisesti päätetyn asian oheen on lisätty toinen samansuuntainen mielivaltaisesti päätetty asia. Ei siis ole perustelu pakkoruotsille, että ilman ruotsin taitoa ei ole yhtä hyvä mahdollisuus päästä viranomaistehtäviin, koska virkamiesruotsi on tasan yhtä keinotekoinen ja mielivaltainen kuin pakkoruotsikin.
Keskustelussa moni puhuu sittenkin ohi tämän aloituksen.
Erittäin hyvä kiteytys JR:ltä keskustelussa:
Perusasiaa kielipoliittiseen keskusteluun. Tahdon vastaisen ruotsin kielen opettamisen perusteita hämärretään. Sen vuoksi selvennys on tarpeen:
Perustuslaki määrittelee oikeudet, mutta ei velvollisuuksia. Missään kohtaa perustuslakia ei ole todettu,että:
-suomenkielisen velvollisuus olisi puhua tai osata ruotsia
-suomenkielisen velvollisuus olisi opiskella ruotsia.
Perustuslain tulkitseminen niin, että ruotsinkielisten oikeudet olisivat suomenkielisten velvollisuuksia on itse asiassa vastoin Suomen perustuslakia.
Perustuslaista ei siis ole pakkoruotsin tueksi muutoin kuin omaatuntoa ja rehellisyyskäsitettä venyttäen. Tai tietämättömyys!
Väärinkäsitys johtunee siitä,että pakollista ruotsia puolustavassa propagandassa tietoisesti sotketaan juridinen henkilö (valtio) ja luonnolliset henkilöt (kansalaiset).
Juridinen henkilö voi olla kaksikielinen tai vaikka monikielinen perustuslain tulkinnan mukaan edelleenkin.
Siitä,että valtio on kaksikielinen ei voida,paitsi epärehellisyyttä harrastaen,johtaa sellaista tulkintaa,että luonnollisten henkilöiden, kansalaisten,olisi oltava kaksikielisiä. Vielä vähemmän suomi-ruotsi-versiona.
Suomenkin solmimat kv. ihmisoikeussopimukset kieltävät valtiota pakolla muuttamasta kansalaisten identiteettiä. Pakkoruotsi virallisine valtiollisine perusteluineen voitaisiin jopa tulkita ihmisoikeusrikokseksi jos juristeriaa halutaan harjoittaa.