Yliopiston virkamiesruotsin nykytilasta

Keskustele kieltenopetuksesta ja siihen liittyvistä asioista.
Viesti
Julkaisija
Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Yliopiston virkamiesruotsin nykytilasta

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 25.03.2009 22:17

Juttelin äsken itseäni nuoremman tutun kanssa, joka juuri parhaillaan ponnistelee sosiaalipolitiikan alalla virkamiesruotsin kanssa. Oma virkamiesruotsin kurssini on muistaakseni keväältä 2004, ja siellä pidin esitelmän aiheesta "språkpolitik i Finland" ja kirjoittelin kirjallisessa tentissä jotain diipadaapaa siitä miten Suomen kielipolitiikka on täysin syvältä. "HT" tuli kevyesti vaikken ollut käyttänyt ruotsia mihinkään yo-kirjoitusten jälkeen, ja ruotsin kurssi jäi about gradua edeltäväksi opintosuoritukseksi.

Noh, tilanne on kuulemma muuttunut vuodesta 2007. Nyt tekstin täytyy liittyä pääaineeseen, ja tason pitää olla tieteelliseltä tekstiltä vaadittavaa tasoa. Kaverini on ruotsissa ihan suht taitava tyyliin "osaa sitä varsin hyvin umpisuomenkieliseksi", mutta kirjallinen puoli tuli bumerangina takaisin kun oli käyttänyt sanan "lån" tilalla jotain tyyliin "lön".

Mielenkiintoista sinänsä, että kanditutkielmana suoritettavalta "äidinkielen tentiltä" vaaditaan tieteellisen tekstin tasoa. Tämä on nyt siis siirtynyt ruotsiin.

Ei varmasti olisi minulta onnistunut.

Pro et contra
Viestit: 140
Liittynyt: 20.11.2008 11:25
Paikkakunta: Tampere

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Pro et contra » 16.04.2009 15:17

Tämä koko pakkoruotsihomma yliopistoissa on akateemisen arvokkuuden pilkkaamista ja lokaan vetämistä. Alykkäista ja sivistyneistä ihmisistä tehdään ikään kuin hiekkalaatikolla leikkiviä pikkulapsia. Vittaan kannanottoon "Kielivapaus palutettava yliopistoihin" (SK 2005).Se löytyy tältäkin sivustolta.

Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 17.04.2009 12:03

Akateeminen pakkoruotsi on ehkä se kaikkein tehokkain ja kovakätisin kielipoliittinen suomenkielisiin kohdistuva toimi, koska se toimii todella voimakkaana pelotteena ja rankaisutoimena niitä kohtaan, jotka eivät ruotsia jostain syystä elämässään opi tai suostu oppimaan. Eipä ole mitään asiaa akateemiseksi, ja joudut siis jäämään kouluttamattomammaksi vaikka lahjoja olisi vaikka mihin teoreettiseen fysiikkaan.

Ei sinänsä ihme, että aina kun jotain väestöryhmää yritetään esim. kielellisesti sulauttaa jonkin sortin dominoivan kulttuurin toimesta, niin ensimmäisenä puututaan 1) valtionhallintoon ja 2) koulutukseen, ja koulutuksessa mukautuville järjestetään kivat byrokraatinvirat valtionhallintoon. Vrt. venäläistämiskaudet. Ei tässä mitään sinänsä uutta ja ihmeellistä ole.

Toisaalta missä tahansa muualla varmasti kehdattaisiin kunnolla älähtää tämmöisestä, moinen mielivaltaisten kielivaatimusten politiikka kun on ainakin minun nähdäkseni ihmisoikeuksien kannalta aika kyseenalaista...

Pro et contra
Viestit: 140
Liittynyt: 20.11.2008 11:25
Paikkakunta: Tampere

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Pro et contra » 17.04.2009 14:36

Pitää paikkansa. Tämä "virkamiesruotsi" tuotiin yliopistoihin vastoin kaikkien asiantuntijoiden mielipidettä 1978 RKPn Gestrinin ollessa opetusministerinä. Sitä ennen ruotsin kielen kokeen suorittivat ne, jotka aikoivat valtion virkoihin. Pakollinen pro exercitio suoritettiin latinassa tai suurissa sivistyskielissä. Oulun yliopiston kielikeskuksen ruotsin opettaja Hannu Niemi ehdotti väitöskirjassaan tammikuussa 2008 tosissaan mahdollisuutta poistaa koko vaatimus. Itse ole myös seurannut asiaa pitkään läheltä enkä aina tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa.

Ehkä tavataan sunnuntaina Lahdessa.

Vastaa Viestiin