Suru-koulujen kieltenopetusmallia ajetaan kaikille, ei hyvä

Keskustele kieltenopetuksesta ja siihen liittyvistä asioista.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9792
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Suru-koulujen kieltenopetusmallia ajetaan kaikille, ei hyvä

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.01.2018 15:01

Ruotsinkieliset aloittavat A1-suomella, koska se on tarpeen, ja englanti on A2

Suomenruotsalaisessa koulussa kutakuinkin kaikki oppilaat lukevat kahta A-kieltä. Toki monella toinen niistä on A-suomi, jota yhä useampi puhuu myös kotonaan, mutta malli on tämä. Suomenkielisissä kouluissa noin neljänneksellä on kaksi A-kieltä eivätkä arvosanat siinä ei-englannissa ole kovin hyviä. Isoissa kaupungeissa luokissa on myös paljon maahanmuuttajia. Vieraiden kielten sijaan painopiste pitäisi olla koulukielessä ja matemaattisissa taidoissa - ja englannissa.

Samaa kahden A-kielen mallia ajetaan muille

Nyt tämä kahden A-kielen malli aiotaan saada koko maahan. Siitä kertoi eilinen opetusministeriön julkistama selvitys, josta laaditaan pohja tulevalle "kansalliselle kielistrategialle". Yhtäkkiä kolme vierasta kieltä. jopa kaksi A-kieltä kaikille on realistinen tavoite. Ja englanti saisi olla vasta se myöhemmin alkava A-kieli. A-ruotsia olisi tarjolla runsaasti, siihenhän on nyt opettajat joka alakoululla varhaistuksen myötä.

Helsinki aloittaa syksyllä 2018

Helsinki testaa tätä mallia ensi syksystä. Vanhemmille on pidetty alueellisia kuulemisiltoja, jossa vanhemmat ovat päässeet äänestämään kännykällä ykköseltä alkamaan toivomiaan kieliä. Englanti on ollut se suuri ykkönen. Siksi on tehty toinenkin kierros, jossa englanti on jätetty pois. Silloin on noussut esimerkiksi espanja esille. Onko vanhempien toiveilla sitten merkitystä. No ei tietenkään. Kuulemiset pidetään vain muodon vuoksi. Todelliset päätökset tehdään johtokunnissa alueelliselta pohjalta eikä suinkaan niin, että samalla alueella olisi useita A-kieliä, jotta niiden perusteella voisi valita haluamansa koulun. Se olisi mahdollista, mutta sitä ei voi tehdä. Lähekkäisillä kouluilla täytyykin nyt olla identtinen kieliohjelma, jotta ei syntyisi koulushoppailua eli vanhemmat eivät valitsisi lapsilleen kieltä X vain siksi, että sillä pääsee alueen halutuimpaan kouluun Y.

Koko kielivalinnan idea on vesitetty.

Vapaamman kielivalinnan sijaan saadaan pakotettu kahden A-kielen nippu, jonka päälle tulee ruotsi, jollei sitä ole jo otettu A-kielenä. Koulujen koko lukujärjestys- ja luokkajakopaletti pyörii kielten ehdoilla. Kielten avulla vanhemmat eivät pääse shoppailemaan koulua, mutta koulun sisällä voivat valita ne kaikkein koulumyönteisimmät luokkatoverit valitsemalla jonkin muun A-kielen kuin englanti.

Vähemmän kielilahjakkaat pulassa

Pahaksi onneksi ykkösellä ei vielä tiedetä, millainen on lapsen kielellinen kehitys, oppiiko hän helposti lukemaan ja kirjoittamaan vai ei. Siksi valinnan siirtäminen edes ensimmäsien luokan puoliväliin olisi parempi - kun kerran koulua ei kuitenkaan saa valita ja haluamaansa kieliyhdistelmää. Toinen ongelma on se, että ne, joille eksoottinen A-valinta osoittautuu liian hankalaksi, eivät näytä voivan enää mitenkään purkaa valintaa. Heidän on luettava sitä ysiin asti, onnistui tai ei. Erityisopetuksen resursseja, joita ei ole luvassa lisää, siirretään sitten kieltenopetukseen.

Surkea malli

Nyt paletti näyttää siltä, ettei meidän olisi koskaan pitänyt ehdottaa vapaampaa kielivalintaa ja puhua laajemmasta kielivarannosta vaan pelkästään anoa vapautuksia niille vaikeimmille ja kielten syrjäyttämille. Nyt saamme vanhan ikävän järjestelmän sijaan uuden entistä ikävämmän ja entistä pakollisemmen.

En ymmärtänyt, että ruotsinkielinen edunvalvontakoneisto pystyy tärvämään vielä pahemmin suomenkielisten koulujen opetuksen. Nämä linjaukset tulevat vaikuttamaan ihan kaikkeen. Kouluista tulee vieraiden kielten painotettuja kouluja, kaikista. Vapaata valintaa ei ole vaan valinnat ovat äärimmäisen niukat, koska koulushoppailu kielten avulla on estettävä.

Kokoomus ja RKP ja Vihreät Helsingissä, Kokoomus koko maassa on vastuussa tästä mallista ja seurauksista.

Tarvitsemme kieltenopettajia mukaan

Meidän on ihan turha toimia, jollei meillä ole enemmän virassa olevia kieltenopettajia mukana. Nyt asiat etenevät kiivaasti ja muutokset ovat yllättäviä, järjettömiä ja pelottavia.
Viimeksi muokannut NRR, 06.01.2018 15:41. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

TK
Viestit: 2509
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Suru-koulujen kieltenopetusmallia ajetaan kaikille, ei h

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 06.01.2018 15:16

Ainut selvä tavoite, josta on pidettävä kiinni: pakkoruotsi pois kaikilta kouluasteilta esikoulusta korkeakouluihin asti.

Ainoastaan ne vanhemmat, joilla nyt on tai on hiljattain ollut peruskouluikäisiä lapsia, ovat selvillä A-kielistä ja B-kielistä. Muille ihmisille A- ja B-kielistä puhuminen on ihan hepreaa. Ihmiset menevät ihan sekaisin näistä A- ja B-kielistä. Eivät jaksa lukea tekstejä, jotka viliset viittauksia A- ja B-kieliin.

Millaisia kieliä mitkäkin koulut tarjoavat, on ymmärrettävä asia. Sekin on ymmärrettävää, että kaikissa suomenkielisissä kouluissa on pakkoruotsi, paha pakkouruotsi, josta halutaan päästä eroon.

Kun pakkoruotsi on saatu poistettua, niin oikeastaan vasta sen jälkeen päästään kunnolla nauttimaan valinnaiskielten olemassaolosta.

NRR
Viestit: 9792
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suru-koulujen kieltenopetusmallia ajetaan kaikille, ei h

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.01.2018 15:43

Aivan TK, tavoite on hyvä pitää selkeänä.

Mahdollisimman monen meistä aktiiveista on kuitenkin syytä olla kartalla siitä, miten kieltenopetusta viedään, kaikkine ihkuine koodeineen. ;)

Mutta selkeytetään esimerkillä. Oppilas Hellä-Armas Intokieli voi jatkossa Helsingissä valita kieliä esimerkiksi seuraavasti
1. luokalta A1-ranska/ruotsi --- (A1 otettava, myös englantia tarjolla)
3. luokalta A2-englanti
6. luokalta B1-ruotsi --- (B1 otettava, jollei ruotsia ole jo valittu)
8. luokalta B2-espanja
lukiossa muutaman C-kielen päälle.

Tietysti lisämausteena se, ettei kielipaletti muissa kunnissa näytä ollenkaan samalta. Kun tähän asti ruotsin pakollisuuden poistamista on vastustettu väittäen, että kotipaikkaa muuttaessa joutuu pulaan erikoisten valintojen kanssa, niin nyt ei häiritse yhtään, ettei muissa kunnissa ole vastaavaa palettia ja Hellä-Armas voikin päätyä kuntaan, jossa englannin pitäisi olla ykköskieli eikä ranskaa ole tarjolla lainkaan.

Vastaa Viestiin