Virkamiesruotsi

Keskustele kieltenopetuksesta ja siihen liittyvistä asioista.
Viesti
Julkaisija
Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Virkamiesruotsi

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 21.02.2016 14:04

http://yle.fi/uutiset/keskustan_puumala ... origin=rss

Tämä voisi kai periaatteessa olla mielenkiintoinen idea koska se palauttaisi meidät tilanteeseen ennen virkamiesruotsia. Mutta RKP:lle ja kumppaneillehan tämä ei varmasti käy koska he nimenomaan tarvitsevat sitä että ruotsin on oltava ongelma nimenomaan siellä yliopistolla, muutenhan se vain unohdettaisiin ja taas jouduttaisiin tilanteeseen jossa pakkoruotsia kyseenalaistettaisiin kun "ei sitä siellä yliopistossa oikeasti enää tarvitse".

Ruotsin on pakko olla aktiivisesti suoritettavana mahdollisimman monessa paikassa, jotta voidaan motivoida sitä että sitä pitää pakko-opettaa alemmilla tasoilla. Ja jos sitten vielä pullikoidaan kun ymmärretään mistä on kyse, niin otetaan ne lapset ja tehdään niistä jo kieli-identiteetiltään sopivia.

NRR
Viestit: 9791
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Virkamiesruotsi

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 21.02.2016 15:18

Merkittävintä oli se, että Puumala myönsi, että virkaruotsi aiheuttaa monille ongelmia, koska lukioruotsi on ehtinyt unohtua. Tämä on oleellista!

Tällä hetkellä Suomessa on n. 400 lukiota ja niistä noin kolmessakymmenessä yksikään poika ei kirjoita ruotsia. Luultavasti tämän kevään ylioppilaista enää alle puolet kirjoittaa ruotsin. Se tarkoittaa, että pohjatiedot virkaruotsia varten alkavat olla tosi heikot, varsinkin teknisillä aloilla.

Puumalan ehdotus on hämmentävä. Sitä vastustavat luultavasti eniten yliopistojen ruotsinopettajat, jotka ovat vuosia hioneet alakohtaisia ruotsinkursseja ja niiden yhteismitallisia kokeita. Toisaalta sama ehdotus oli ilmassa viitisen vuotta sitten, kun lukiolaisten liittoa yritettiin houkutella pakkoruotsin taakse.

Miksi Puumala ehdottaa juuri ruotsin lisäämistä - kun lukion todelliset ongelmakohdat ovat ihan muualla ja kaivattu lukioremontti jättää nimenomaan ruotsinkurssit pakollisiksi, vaikka muuten halutaan lisätä valinnanvapautta?

Pakkoruotsin kannattajat ehkä ajattelevat, että kun nyt sinnitellään kymmenen vuotta, niin alakoulussa ruotsinsa aloittaneet tulevat korkeakouluihin ja lukevat virkaruotsinsa ihan mielellään. No tuskin. Peruskoulusta tulee entistä heikommin ruotsia osaavia, kun ruotsia opiskellaan kouluissa vaihtelevia määriä, osa on ilman ruotsia tyystin vuoden ennen lukiota ja lukioon tuotaneen ruotsin nollakurssi paikkaamaan tilannetta. Nuoret ovat yhä haluttomampia lukemaan jotain, mistä ei ole oikeasti hyötyä.

Tämä pakkoruotsin opetuksen kehittäminen on ihan höpöä. Se ei lähde siitä, mikä on ongelma. Monikulttuurisuustutkija Saukkonen muotoili asian näin: "vahvin argumentti pakkoruotsia vastaan on se, että hyvin suuri osa opiskelijoista ei saa mitään hyötyä ruotsin opinnoistaan".

Ruotsin opetuksen kehittämiseen vihittyjä ryhmiä, tutkijoita, virkamiehiä jne. on pilvin pimein. Niitä on resurssoitu ja niille on annettu valtaa. Mikään ei muutu. Nyt jos vedetään taas uusi lukioruotsin kehittämiskierros, jossa virkapakkoruotsi yritetään tuoda lukioon, siinä menee aikaa ja resursseja eikä mikään muutu.

Mutta eipä mikään näytä muuttuvan muutenkaan.

Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Re: Virkamiesruotsi

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 21.02.2016 15:34

NRR kirjoitti: Tällä hetkellä Suomessa on n. 400 lukiota ja niistä noin kolmessakymmenessä yksikään poika ei kirjoita ruotsia. Luultavasti tämän kevään ylioppilaista enää alle puolet kirjoittaa ruotsin. Se tarkoittaa, että pohjatiedot virkaruotsia varten alkavat olla tosi heikot, varsinkin teknisillä aloilla.
Tässähän me käydään mielenkiintoista sukupolvien kulttuuritaistoa -- se joka häviää tämän päivän lapset, häviää kielipoliittisen keskustelun lopullisesti. Joko he aikuisiksi kasvettuaan elävät maailmassa jossa on oikeasti demonstroitu että pakkoruotsi oli ideologinen kultti, tai sitten heidät on onnistuttu kasvattamaan olemaan sellaisia ihmisiä, joita heidän kuuluukin ideologian mukaan olla.

Tuo "virkaruotsi" on siitä typerä nimitys, että varsinkin teknisillä aloilla nähdään, että kyse ei ole mistään "virassa" tarvittavasta kielestä. Kunhan vaan halutaan aiheuttaa oikeasti ongelmia insinööreille, että sieltäkään suunnalta ei yhteiskuntaan tule menestyviä ihmisiä, joille ruotsi ei ole ollut menestyksen ehto. Pakkoruotsittajat haluavat itkeä krokotiilinkyyneleitään siitä, miten se teknologistipoika menetti unelma-ammattinsa kun ei saanut tutkintoa ruotsin takia, eikä päässyt Ruotsiin töihin...

TK
Viestit: 2509
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Virkamiesruotsi

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 21.02.2016 17:14

Ihan hyvä ehdotus, JOS samalla huolehditaan siitä, että ruotsi muuttuu valinnaiskieleksi kouluissa.
Ne, jotka valitsevan ruotsin voivat suoritella millaisia kursseja tahansa, vaikka sitten ns. virkamiesruotsin kursseja lukioaikanaan.

Ja erittäin hyvä saavutus olisi pakollisen virkamiespakkoruotsin poistuminen yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoilta.

NRR
Viestit: 9791
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Virkamiesruotsi

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 21.02.2016 20:14

MUTTA JOS "virkaruotsin" voísi suorittaa jo lukiossa, koska se kannattaa suorittaa silloin, kun vielä muistaa ruotsista jotain, koska ruotsi arjessa auttamatta unohtuu tarpeettomana NIIN sitä varmemmin virkaruotsi on jo unohdettu siinä vaiheessa kun virkoja haetaan ja saadaan EIKÄ suoritettu tutkinto senkään vertaa kuin nyt toimi ruotsintaidon takeena, JOTEN oikea kysymys kuuluu, mihin koko virkaruotsia tarvitaan?

NRR
Viestit: 9791
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Virkamiesruotsi

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 21.02.2016 23:04

Ehdotus esillä myös hesarissa: http://www.hs.fi/politiikka/a1456023548543

Kommenteissa yksiselitteisesti vaaditaan koko virkapakkoruotsin poistoa.

Ehdotus on myös Svenska Ylen sivuilla:
http://svenska.yle.fi/artikel/2016/02/2 ... -gymnasiet

Kommentit esiluetaan ennen julkaisua, joten en usko, että virkaruotsin kriitikot saavat kommentteja läpi.

Vastaa Viestiin