Plan B 8.1.2015

Keskustele kieltenopetuksesta ja siihen liittyvistä asioista.
Viesti
Julkaisija
Hannu Jussi
Viestit: 1108
Liittynyt: 02.04.2011 19:32

Plan B 8.1.2015

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Jussi » 08.01.2015 13:10

HBL 8.1.15

"SFP-höjdare osams om plan B
Maria Gestrin-Hagner
Publicerad: 08.01.2015 06.00 • Uppdaterad: 08.01.2015 07.56

Åsikterna om SFP borde ha en plan B ifall en framtida regering går in för slopad obligatorisk skolsvenska går isär inom partiet. "Varför skulle vi göra något så dumt som att vifta med en plan B", säger avgående riksdagsledamoten Ulla-Maj Wideroos.
Åbo Akademis undersökning som ger vid handen att tre fjärdedelar av Finlands befolkning vill avskaffa den obligatoriska skolsvenskan fick HBL att på ledarplats efterlysa en plan B om riksdagen en dag går in för slopad skolsvenska.
SFP har ingen reservplan i frågan och inom partiet råder det delade meningar om det borde finnas en uttalad strategi om riksdagen i framtiden skulle avskaffa skolsvenskan.

– Problemet är att det inte finns någon som har hand om det strategiska tänkandet i Svenskfinland. Därför finns det ingen plan B i den här frågan och det är svårt att efterlysa en strategi som skulle omfattas av aktörer som Magma, Folktinget, Kulturfonden och Svenska Folkskolans vänner, säger tidigare SFP-ordföranden Pär Stenbäck.
Stenbäck som var ordförande för Svenska kulturfonden 1996-2001 och undervisningsminister 1979–1982 försvarar bestämt den obligatoriska svenskundervisningen.

– Går riksdagen in för att slopa skolsvenskan leder det på 15 till 20 års sikt att landet blir enspråkigt. En följd av slopad skulsvenska vore att vi skulle få en generation som inte kan bli tjänstemän eftersom de saknar kunskaper i det andra inhemska språket. Det här i sin tur skulle leda till krav på slopad tjänstemannasvenska och då skulle landets tvåspråkighet ytterligare urholkas, säger Stenbäck.
Återinförd studentsvenska motdrag

Stenbäck ser ingen vits med att SFP skulle ha en uttalad plan B, men han avslöjar ändå hur hans personliga reservplan ser ut:
– Ponera att vi skulle hamna regeringsförhandlingar där vi inte skulle få gehör för bevarad skolsvenska. Motkravet skulle i så fall vara att svenskan återinförs i studentexamen. På så sätt skulle vi garantera att tjänstemannakåren behärskar vardera nationalspråket. Nackdelen med modellen är att vi får en uppdelning i akademiskt utbildade med svenskkunskaper och yrkesutbildade som inte har studerat svenska.

Torvalds: Vi är sent ute
SFP:s Europaparlamentariker Nils Torvalds hör till dem inom partiet som tycker att det är illa att partiet inte har tänkt ut någon plan B.
– Skräckscenariot är att nästa regering består av Centern, Sannfinländarna och antingen Samlingspartiet eller SDP. Hur tror vi att utbildningspolitiken skulle se ut med den regeringsbasen? Men vi är sent ute. Det här borde SFP kanske ha övervägt i god tid, säger Torvalds.
Torvalds har tidigare sagt att man kan tumma på skolsvenskan förutsatt att det samtigit skapas garantier för att rätten till service på nationalspråken tryggas.
Han tror på en modell där det andra nationalspråket kommer in i bilden redan i daghem och förskola eftersom sexåringar, i motsats till många pubertala tonårspojkar, tycker att det är roligt att lära sig främmande språk.

– Det här skulle kräva att barnträdgårdslärarna kan undervisa i svenska eller finska eller till och med kinesiska. Om barnen skulle bli bekanta med det andra inhemska språket redan innan de börjar skolan, skulle de inse att språk är roligt. Det här vore ett sätt att avväpna diskussionen om skolsvenskan.

Avgående riksdagsledamoten Ulla-Maj Wideroos tycker i motsats till Torvalds att partiet inte ska ha någon alternativ plan.
– Varför skulle vi göra något så dumt som att inför de andra partierna vifta med plan B, säger Wideroos och syftar på förhandlingspositionen som skulle gå förlorad.
Wideroos anser att den obligatoriska skolsvenskan är förutsättningen för att Finland har två nationalspråk.
– Grunden för ett tvåspråkigt land ligger ohjälpligt i att alla elever får studera vartdera språket i skolan.
Maria Gestrin-Hagner

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Plan B 8.1.2015

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 08.01.2015 15:27

.
Viimeksi muokannut NRR, 08.01.2015 20:11. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Hannu Jussi
Viestit: 1108
Liittynyt: 02.04.2011 19:32

Re: Plan B 8.1.2015

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Jussi » 08.01.2015 16:02

Toivoisin, että jaksaisit lukea tuon Etelä-uusimaassa olleen kirjoituksen, koska siinä käy ilmi, että suruilla ei ole mitään perusteluja siihen, että pakkoruotsi alkaa yleensä tai ykkösellä.
Tänään juttelin xx kanssa, joka joitakin kuukausia sitten kirjoitti kipakan kirjoituksen ym. lehteen. Hänen nuorimmainen aloittaa koulun 2016. Kertoi tietävänsä, että surut haluavat puhdistaa omia alueitaan.... ja onkin harkinnut ainakin lasten koulun vaihtoa Lohjalle, MUTTA kuulemma Lohja saattaa noudattaa Raaseporin esimerkkiä. Joillekin elämä muissa maissa on myös mahdollista. Kertoi, että Saksassa kaikissa muissa kouluissa aloitetaan englannilla, paitsi Ranskan rajan läheisyydessä aloitetaan ranskalla.... ja siitä ei moni saksalainen pidä, vaikka ranska onkin maailman kieli.

Puhuimme vielä Tammisaaren, Pohjan ja Karjaan yhdistämisestä.... ja täälläkin kuntien yhdistämisen tarkoitus oli ruotsinkielistää alue.

Ei tuo tämän päivän plan B ole paha, mutta se että Wideroos ym. ovat olleet sen verran harmistuneita.... että Melinin kirjoitus piti poistaa. Hah.

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Plan B 8.1.2015

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 08.01.2015 16:23

Hannu Jussi kirjoitti:--- suruilla ei ole mitään perusteluja siihen, että pakkoruotsi alkaa yleensä tai ykkösellä
Ei olekaan, ei millekään pakkoruotsin muodolle ole perusteita.
Hannu Jussi kirjoitti:Tänään juttelin xx kanssa, joka joitakin kuukausia sitten kirjoitti kipakan kirjoituksen ym. lehteen. Hänen nuorimmainen aloittaa koulun 2016. Kertoi tietävänsä, että surut haluavat puhdistaa omia alueitaan.... ja onkin harkinnut ainakin lasten koulun vaihtoa Lohjalle, MUTTA kuulemma Lohja saattaa noudattaa Raaseporin esimerkkiä.
Suomessa ei ole yhtään kuntaa, minne pakkoruotsia pääsisi pakoon. Kohta ei pääse pakoon ekalta alkavaa pakkoruotsia. HUH!
Hannu Jussi kirjoitti: Joillekin elämä muissa maissa on myös mahdollista.
Mutta missään muualla maailmassa ei voi opiskella suomeksi. Me siis ajamme ulkomaille opiskelemaan ne, joilla on eniten ongelmia kielten kanssa - tai pakotamme heidät jättämään koulutuksen ammattikouluun.
Hannu Jussi kirjoitti: Ei tuo tämän päivän plan B ole paha
Kaikki ehdotukset ovat karmeita ja kaikki käsittelevät suomenkielisten ja uussuomalaisten kieliopintoja ikään kuin ne olisivat suomenruotsalaisten omaisuutta ja muokattavissa heidän ilokseen kaikilla tasoilla.

Stenbäckin mielestä pakkoruotsin on jatkuttava tai maasta "tulee yksikielinen 20 vuodessa" (miten yli 90 prosenttisesti suomenkielinen maa voi enää tulla yksikieliseksi?) ja jos pakkoruotsista peruskoulussa joudutaan tinkimään, niin lukiossa otetaan takaisin ja pakkoruotsin on oltava taas pakollinen yo-kokeissa, jotta akateemiseksi ei ole pääsyä yhdelläkään moukkatankerolla --- eihän tässä ole meidän omilla tarpeillamme mitään merkitystä! Ja kuinka he kuvittelevat pakottavansa monikieliset ja monitaustaiset lukiolaiset tankkaamaan pakkoruotsin yo-kokeeseen, kun pakollisesta kokeesta jouduttiin luopumaan juuri siksi, että sen kanssa taistelu kohtuuttomasti pidensi opiskeluaikaa ja jumitti valmistumista ja karsi opiskelijoita.

Torvalds haluaa nähdä ruotsin aikaistetuksi päiväkohteihin ja esikouluihin, ei muuta kuin päiväkotien ihmiset pakkoruotsinkursseille. Hän päättelee, että jos kansa pakkoruotsitetaan jo pienenä, niin kukaan ei koskaan kyseenalaista pakkoruotsia enää murrosikäisenä mopopoikana. Erehdys - aito tarve on se, mikä merkitsee. Ruotsin tarvetta ei ole, sen käyttö on leikkiä. Ja entä meidän lastemme omat tarpeet, muut kielet ja muu pätevyys? Ei pidä ruveta leikkimään, että suomenkieliset ovat Nordenin kielivähemmistö ja pakkoruotsista riippuvaisia.

Wideroos ymmärtää, että hyvä tulee, kun ei olla kuulevinaan fennojen kitinää. Aina ne ovat kitisseet, mutta pakkoruotsi on ja pysyy ja vahvistuu. Pakkoruotsi on kahden kansalliskielen ehto ja se siitä.

He puhuvat siitä, ettei minun kielivaikeutta geeneissään kantavia jälkeläisiäni tulla koskaan kouluttamaan tässä maassa...
Viimeksi muokannut NRR, 08.01.2015 20:14. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

Hannu Jussi
Viestit: 1108
Liittynyt: 02.04.2011 19:32

Re: Plan B 8.1.2015

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Jussi » 08.01.2015 16:32

Ymmärrän että olet vihainen ja pettynyt - siihen on myös syytä.

Torvalds puhuu aivan samoin nyt kuin silloin joulukuussa 2010 tai tammikuussa 2011.

Nyt kun esikoulu tulee jo tänä vuonna pakolliseksi, niin ymmärtää kuinka kamalan kiire rkp:llä on ollut saada tarhatädit yms. koulutettua ja vietyä "hauskaruotsi" leikkikouluihin.
Summa summarum. yhtään kunnon perustetta ei ole pakkoruotsille. Surut ehdottavat, että suomenkieliset opiskelevat ruotsia ja muuttavat sitten pois maasta.

Olen edelleen sitä mieltä kohteliaana ihmisenä, että ...... surut ensin!!!!

Hannu Jussi
Viestit: 1108
Liittynyt: 02.04.2011 19:32

Re: Plan B 8.1.2015

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Jussi » 08.01.2015 21:03

NRR

En tiedä lohduttaako tämä lainkaan.... tällä kertaa kommentointi oli auki ja poimin siitä pari järkevähköä.
"
"9 timmar sedan

Vad är det de snackar om? Som regeringsparti har SFP haft alla möjligheter att i Finland medverka till arbetsförhållanden som motsvarar de i Sverige och därtill bidra till att det i de tvåspråkiga kommunerna finns ett rikligt utbud av förmånliga bostäder och en fungerande offentlig service. Med dessa premisser borde det inte vara svårt att rekrytera språk- och sakkunniga från Sverige att sköta den svenskspråkiga servicen i våra tvåspråkiga kommuner. Men se nej! Det där med Nato och handelskriget mot Ryssland är så mycket skojigare.

Svara på kommentarenAnmäl kommentar


11 timmar sedan

"Går riksdagen in för att slopa skolsvenskan leder det på 15 till 20 års sikt att landet blir enspråkigt." Och orsaken är i så fall den att SFP har dragit ett likhetstecken mellan ett tvåspråkigt Finland och en obligatorisk skolsvenska. Där finns ingen koppling och det är vad SFP borde ta fasta på. Ett tvåspråkigt Finland förutsätter att det finns svensk samhällsservice där finlandssvenskar i en högre grad bor, inte att varenda finne tvingas läsa svenska. En slopad obligatorisk svenska som ersätts med ett krav på att läsa ett grannspråk skulle radera alla negativa konnotationer som den obligatoriska svenskan har och antagligen leda till att de som sedan läser svenska också lär sig språket bättre.

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Plan B 8.1.2015

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 08.01.2015 22:59

Kiitos, ehkä se lohduttaa, että muitakin äänenpainoja on.

Muuten tuosta "naapurikielimallista" - ei ole mitään järkeä rajata koulujen kielivalikoimaa ruotsiin ja venäjään, ei edes virolla ryyditettynä. Idea tietysti ehdottajilla on, että tuossa valinnassa ruotsi pärjäisi mahdollisimman hyvin.

Entä realismi? Koulut ovat täynnä saksan ja ranskan pätevyyden omaavia opettajia, espanja on erityisesti nousussa ja erilaiset kotikielet ovat saaneet vakituiset opettajansa. Miksi siis pitäisi suosia kuviota, jota todellisuus ja toiveet vähiten tukevat?

Jopa lapset, joilla ei ole oman kotikielen opetusta (monet afrikkalaiset kielet eivät ole edustettuina, vaikka niillä olisi kotiseudullaan useamman miljoonan puhujan joukko), voivat hyötyä siitä, että saavat lukea ranskaa tai arabiaa, joilla on suuri merkitys heidän vanhempiensa kotiseudulla.

Miksi kieltenopetus ei saa lähteä realismista, tarpeista ja toiveista - miksi vain "ruotsin asema ei saa heikentyä" on luvallinen lähtökohta?

Hannu Jussi
Viestit: 1108
Liittynyt: 02.04.2011 19:32

Re: Plan B 8.1.2015

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Jussi » 09.01.2015 10:35

Minulla taas järki ei riitä siihen, että kieliohjelmasta päättävät surut, joilla vähemmistönä ei pitäisi olla mitään tekemistä tai sanomista suomalaisten enemmistön koulunkäynnistä tai edes kielistä.
Kovasti ovat Norden porukkaa, mutta ei heillä ole sananvaltaa myöskään Ruotsissa.

EU:n mukaan ovat vähemmistöasemassa. Me tiedämme, etteivät ole saaneet edes omia koulujaan kuntoon tai edes vaadittavalle opetustasolle..... ja nyt taas tarjoavat leikkiä ja laulua ruotsiksi suomenkielisille. Kuka suomenkielinen lastensa parasta ajatteleva hyväksyy tämän. Tähän pitää tulla stoppi.

Vastaa Viestiin