Kerätään kielivapauden kannattajien tekstejä eri puolueista

Keskustele kieltenopetuksesta ja siihen liittyvistä asioista.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Kerätään kielivapauden kannattajien tekstejä eri puolueista

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 27.06.2013 15:39

Pistän tähän muutamia hyviä kannanottoja. Näitä saisi olla lisääkin.

---

Toivon, että löytyisi kannanottoja myös eri puolueista. Suomalaisuuden Liiton tilaaman kyselyn mukaan puoluekantansa ilmoittaneista vapaaehtoisuuden kannattajia eri puolueista löytyi seuraavasti:

Perussuomalaiset 78%
Vasemmistoliittolaiset 69%
Sosiaalidemokraatit 67%
Keskusta 65%
Kristillisdemokraatit 66%
Kokoomus 54%
RKP 39%
Missä Vihreiden tulos?

Vaikka vasurit ovat noin selkeästi vapaan kielivalinnan puolella, en nyt löydä yhtään heidän edustajaansa, joka julkisesti kritisoisi pakkoa. Löytääkö kukaan muu?

Muuten mielenkiintoista kyselyssä oli se, että miehet ovat jo hylänneet pakkoruotsin:

Miehistä 71%
Naisista 55%
vapaaehtoisuuden kannalla.
Viimeksi muokannut NRR, 27.06.2013 18:04. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Kerätään kielivapauden kannattajien tekstejä eri puoluei

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 27.06.2013 15:40

Pakkoruotsi
5.10.2010 13:58 Maria Guzenina-Richardson, nykyisin ministeristä kansanedustajaksi palannut sosiaalidemokraatti

En kannata pakkoruotsia. ---
***
Pakkoruotsin aika on lopuillaan - jag hoppas.
Valinnaisuus tekisi tästäkin kielestä mielenkiintoisemman ja sen opiskelu olisi motivoituneempaa – niille, jotka sen valitsevat.
Kirjoitin aikoinaan ruotsista muutaman pisteen vaille laudaturin. Puhunko hyvin ruotsia? En, joudun hakemaan sanoja, enkä osaa käyttää kielikuvia. Englannissa ja venäjässä menestyin ylioppilaskokeissa paremmin. Niiden opiskelu tuntui luontevalta, ne kiinnostivat minua. Nämä molemmat kielet hallitsen erinomaisesti. Niiden tarpeellisuus miltei päivittäisessä käytössäni pitää ne elävinä. ---
***
Ruotsinkielen opettelu Suomessa vain pakolla historiasta juontavan periaatteen vuoksi on sukua aikoinaan päntätylle latinalle. Ihan kiva tietää miten molemmat kielet toimivat ja molemmat auttavat ymmärtämään myös joitain muita kieliä. Mutta, jos ei usko tarvitsevansa kyseisiä kieliä työelämässä tai vaikkapa kirjallisuuden tutkimisessa, pitäisi voida jättää niiden opiskelu väliinkin.
***
Ei suomalaisten ruotsinkielen taito heikkene siitä, että ruotsinkielestä tulisi valinnainen.. Suurin osa suomalaista on lukenut pakkoruotsin, mutta taitaa sitä vuosien pänttäämisestä huolimatta kovin kehnosti. Käytännössä oppi on siis ollut turhaa. Tästä voidaan mennä vain parempaan suuntaan. Annetaan ruotsinkielen opiskelun mahdollisuus niille, jotka sitä haluavat oppia. Oppivat sitten kunnolla. Vapautuville resursseille löytyy varmasti käyttöä tällä hetkellä säästöjen parissa kamppailevassa koulumaailmassa.


http://mariaguzeninarichardson.puheenvu ... akkoruotsi
Viimeksi muokannut NRR, 27.06.2013 17:24. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Kerätään kielivapauden kannattajien tekstejä eri puoluei

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 27.06.2013 15:41

Pakkoruotsi ja BKT

5.10.2010 02:27 Eija-Riitta Korhola Kokoomuksen meppi

Ruotsin kielestä on helppo pitää. --- Lisäksi rakastan maatani ja sen historiaa, jossa suomenruotsalaisilla on iso rooli.
Pakkoruotsia sen sijaan ei ole helppo rakastaa. Sen aika on ohi. Miksi tämä on puolueille niin vaikea tunnustaa?

Olen opiskellut ja asunut ulkomailla, ja ollut yksitoista vuotta europarlamentissa. Ikinä minulla ei ole ollut mitään hyötyä ruotsin kielen taidosta. --- Niinpä laudatur-ruotsini on päässyt jokseenkin ruostumaan.

Me elämme jo liian globalisoituneessa maailmassa, jotta pakkoruotsi olisi perusteltu. Kansainvälisyytemme ulottuu kauas yli pohjoismaisen yhteistyön, ja tähän pohjoismaiseenkaan yhteistyöhön ei tarvita kieltä, joka nostaa yhden kansan muiden yli.

Ennen kaikkea minua hirvittää ajatus, että kaikkien suomalaislasten on pakko opiskella jotakin, jonka hyöty ja houkuttelevuus on nykymaailmassa niin vähäinen. ---

Toisekseen harmittelen maahanmuuttajien puolesta. Suomen kieli on pakko oppia Suomessa, se on selvä. Mutta miksi heidän taakakseen pannaan vielä toinenkin vieras ja vähän käytetty kieli, ennen kuin pääsee kunnolla integroitumaan yhteiskuntaamme. Virkamiesten pakkoruotsi syrjäyttää lähtökohtaisesti muualta tulleita ja hankaloittaa heidän sopeutumistaan.

Olen miettinyt tätä asiaa monta vuotta. Olisi paljon mukavampaa olla toista mieltä, sitä poliittisesti korrektimpaa, jos voisin ajatella niin oikeasti. Mutta kuvittelen, että poliitikon hyveisiin kuuluu rehellinen puhe seurauksia pelkäämättä. ---

Ehkä linjanmuutos jopa nostaisi vapaaehtoisen ruotsin uuteen kukoistukseen, pelkästä rakkaudesta ja ilosta.

---

http://eijariitta.puheenvuoro.uusisuomi ... tsi-ja-bkt
Viimeksi muokannut NRR, 27.06.2013 17:25. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Kerätään kielivapauden kannattajien tekstejä eri puoluei

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 27.06.2013 15:42

Helsinkiläinen Vihreiden aktiivi, historian ja yhteiskuntaopin opettaja Vesa Virri

Virkamiesruotsista tulisi luopua – vapaampi kielivalinta maan etu
19.1.2013 16:46 Vesa Virri

Usein väitetään, ettei ruotsin kielen opiskelu ole mitenkään pois muiden kielten opiskelusta. Tämä nyt on aivan täydellistä höpö-höpöä. Osalle nuorista on aivan riittävää, mikäli he oppivat äidinkielen kunnolla ja sitten puhumaan esimerkiksi kohtuullista englantia. Sitten on varmaan suuri joukko, jotka pystyvät aivan hyvin oppimaan kaksikin vierasta kieltä. Jotkut ovat sitten kielellisesti lahjakkaampia, joille useampienkin kielten opiskelu on aivan mahdollista.

--- Virkamiesruotsille ei sinänsä ole rationaalisia perusteita, vaan se johtuu ainoastaan siitä, että RKP on istunut viimeiset 35 vuotta hallituksessa. Virkamiesruotsi on ollut voimassa vasta vuodesta 1994 ja tosiasiassa sen pakollisuus ei palvele ketään: Joillekin se voi olla tulppa, joka myöhästyttää valmistumista ja samalla aiheuttaa yhteiskunnalle merkittäviä kustannuksia. Ruotsinkielisten tarpeet voitaisiin turvata paljon maltillisemmallakin panostuksella. ---


http://vesavirri.puheenvuoro.uusisuomi. ... a-maan-etu


"Pakkoruotsi pois ja ruotsin kielen osaajille kielilisä palkkaan"
29.05.2013

Virri poistaisi pakkoruotsin ja antaisi ruotsin kielen hallitseville virkamiehille kielilisän palkkaan.
– Kielitaidon pitäisi lähteä tarpeesta ja halusta, ei pakosta.

Virrin mielestä kielipaketissa englantia voisi pitää pääkielenä ja siihen lisättäisiin muita mukaan --- kielitaidon pitäisi lähteä hyötynäkökulmasta.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtm ... 05/1762162
Viimeksi muokannut NRR, 27.06.2013 17:26. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Kerätään kielivapauden kannattajien tekstejä eri puoluei

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 27.06.2013 15:43

Kaksi Keskustan edustajaa moittii päätöstä kieltää pakkoruotsin vaihtaminen venäjään Itä-Suomessa.

Kielikokeilun kielto kertoo rohkeuden puutteesta
22.1.2013 12:03 Anu Vehviläinen

Taas kävi näin: opetus- ja kulttuuriministeriö kielsi Tohmajärveltä ja eräiltä muilta kunnilta venäjän kielen kokeilun. Kokeilun mukaan peruskoululainen olisi voinut halutessaan vaihtaa ruotsin kielen opiskelun venäjän kielen opiskeluksi.

Opetusministeri Jukka Gustafssonin (sd) allekirjoittaman päätöksen perusteluissa todetaan, ettei laki mahdollista kyseistä kokeilua. Tämä ei vakuuta minua: ministeri olisi voinut muuttaa perusopetuslakia kokeilun mahdollistavaksi. Mielestäni kokeilun kieltäminen perustui lähinnä poliittisen tahdon puutteeseen. RKP:lle on luvattu ettei hallitus aukaise tässä asiassa ovea.

--- Minun arveluni on, että moni lapsi vanhempineen miettii kuinka montaa itselle vierasta kieltä varhaisteini-ikäinen jaksaa samaan aikaan opiskella. Eikä venäjää pidetä minään erityisen helppona vieraana kielenä. Tohmajärven ja muiden kuntien kielikokeilu olisi antanut meille hyödyllistä tietoa siitä ottaisivatko lapset useammin venäjän opiskelukielekseen, jos keventäisi toisaalta yhden kielen pois jättämistä.

http://anuvehvilainen.puheenvuoro.uusis ... puutteesta


Manner: Hallitus kyykyttää Itä-Suomea
07.01. 17:12

Varapuheenjohtaja Riikka Mannerin (kesk.) mielestä on käsittämätöntä, että opetusministeriö ei anna Kaakkois-Suomen peruskouluille lupaa korvata ruotsin kieli venäjällä. Mannerin mielestä kaikesta näkee, ettei Kataisen hallitus ymmärrä Itä-Suomea.

--- Manner muistuttaa Itä-Suomea odottavasta suuresta murroksesta. Väki ikääntyy alueella Euroopan kärkivauhtia. Haasteet yritysten kilpailukyvylle ja kuntataloudelle ovat poikkeuksellisia verrattuna muuhun Suomeen. --- Mannerin mielestä hallituksen koulutuspäätökset ajavat opiskeluikäisiä pois Itä-Suomesta. ---

http://www.suomenmaa.fi/etusivu/manner_ ... 82410.html
Viimeksi muokannut NRR, 27.06.2013 17:27. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Kerätään kielivapauden kannattajien tekstejä eri puoluei

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 27.06.2013 15:44

Pakkoruotsin vastustajat ovat oikeassa
4.2.2011 11:56

Svenska nu –hankkeen varapuheenjohtaja,
toimittaja Tuomas Enbuske

--- Pakollisesta ruotsinopetuksesta luopumista perustellaan sillä, että suhteellisen pienellä kielellä ei ole maailmassa oikein mitään merkitystä. Todella moni sanoo, ettei yläasteen ja lukion pakollisesta ruotsista ole ollut heille mitään hyötyä.

Pakkoruotsin vastustajat ovat oikeassa. --- Jos joku ei tarvitse ruotsia elämässään, niin silloin hän ei sitä ei tarvitse.

Ruotsin opiskelua puolustetaan usein sympaattisilla tarinoilla. Joku kertoo käytännön esimerkin elämästään; opiskelin ruotsia ja sitten pääsin Tukholmaan töihin, löysin ruotsinkielisen puolison tai luin mahtavia kirjoja ruotsiksi. Jos nyt kuitenkin ollaan älyllisesti rehellisiä, ongelmana on, että ruotsin kielen paikalle voisi pistää ihan minkä muun tahansa kielen tai taidon. --- Pakollisesta opiskelusta huolimatta suuri osa suomalaisista ei puhu sujuvaa ruotsia, moni ei ymmärrä sitä oikeastaan lainkaan.

--- No, mikä pakkoruotsin vastustajissa sitten on niin hienoa? Se on liike, joka pyrkii pois suomalaisille tyypillisestä passiivisen aggressiivisesta alamaisen asemasta. --- Toisin kuin monet muut aktiiviset ryhmät, pakkoruotsin vastustajat eivät ole vaatimassa sellaista taloudellista etua itselleen, joka maksettaisiin muiden lompakoista. He vain vastustavat itseensä kohdistuvaa pakkoa. Ja kaikkien pakkojen pitäisi olla todella hyvin perusteltuja. Hyväksyttäviä pakkoja ovat juuri ja juuri esimerkiksi verotus, yksityisomaisuuden suoja ja valtion väkivaltamonopoli. Ja niidenkin ainoana tehtävänä pitäisi olla vain ihmisten vapauden turvaaminen.

---

http://tuomasenbuske.puheenvuoro.uusisu ... t-oikeassa
Viimeksi muokannut NRR, 27.06.2013 17:28. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Kerätään kielivapauden kannattajien tekstejä eri puoluei

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 27.06.2013 17:23

Vihreiden Osmo Soininvaara:

Minä ja pakkoruotsi
23.11.2009

Keskustelun runsaus ja aggressiivisuus osoittaa, että kysymys pakkoruotsista on tulehtunut. Mistä ei voi vaieta, siitä on puhuttava. Koska omaa kantaani asiaan on pidetty tunnettuna, ehkä on hyvä, että kerron sen itse.

Minä pidän ihmisten oikeutta äidinkieleen ja äidinkielisiin palveluihin tärkeänä. Siksi on välttämätöntä, että riittävä osa suomalaisista osaa ruotsinkieltä. Koska ruotsinkielisten ammattijakauma ei vastaa suomenkielisten ammattijakaumaa, ei riitä, että ruotsinkieliset osaavat ruotsia ja palvellevat sairaaloissa toisiaan.

Siihen, että julkisia palveluja on saatavissa myös ruotsinkielellä ei tarvita sitä, että jokainen suomalainen osaa ruotsia. Se ei edellytä edes, että jokainen kyseisissä viroissa toimiva osaa ruotsia, sillä riittää, että jokaisessa toimipisteessä on riittävästi ruotsia osaavia.

On sanottu, että pakkoruotsi olisi perustuslakikysymys. Ei se voi sitä olla, koska ennen peruskoulu-uudistusta ei jokainen oppilas lukenut ruotsia. Vain oppikouluissa opiskeltiin sitä. Määrältään oppikoulun kävijöitä oli vähemmän kuin lukion kävijöitä nyt. Ja silloin yksikielisiä ruotsinkielisiä sentään oli paljon enemmän kuin nyt.

---

On jotenkin periaatekysymys, että kouluopetusta arvioidaan lähtien oppilaan omasta edusta eikä jonkun muun edusta. Siksi asiaa on harkittava sen kannalta, onko ruotsin pakollisesta opiskelusta hyötyä oppilaalle itselleen.

Jos katsomme oikeudeksemme pakottaa oppilaat lukemaan heille vähemmän tarpeellista ainetta yleisen edun nimissä, pakottaisimme satatuhatta peruskoululaista vaihtamaan ruotsin venäjään.

Varmasti ruotsinkielestä on hyötyä kaikille. Minä olen kirjoittanut ruotsista laudaturin ja pärjään kielellä jotenkuten. Minun 12-vuotisesta kouluajastani yksi vuosi on mennyt ruotsin opiskeluun. Kyse onkin siitä, onko ruotsinkielen taidosta hyötyä niin paljon, että se on sen yhden uhratun vuoden arvoinen.

Enne ruotsia tarvitsi ihan oikeasti. Nykyisinkin tarvitsen sitä, mutta vain koska ruotsinkielinen radio tai TV haluaa haastatella ruotsiksi. Tänään tosin yhteiskuntasuunnitteluseuran 50-vuotisjuhlilla puhuin muutaman lauseen riikinruotsalaisen kunniavieraan kanssa; turhaan, koska kun hän piti julkisen puheensa, hän piti sen erinomaisella englannilla.

---

Ilmoitin muuttaneeni kantaani sunnuntaiaukiolossa lähinnä siksi, ettei hävittyjä sotia kannata jatkaa. Tämä kannattaisi kielivähemmistön oikeuksien puolustajienkin ymmärtää. Nouseva sukupolvi, joka jossain vaiheessa astuu valtaan, inhoaa pakkoruotsia niin paljon, että lakkauttaa sen aivan varmasti.

http://www.soininvaara.fi/2009/11/23/2440/

TK
Viestit: 2516
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Kerätään kielivapauden kannattajien tekstejä eri puoluei

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 27.06.2013 22:22

Pakkoruotsin poistamista kannattavia mielipiteitä on nähty jo niin paljon, että niitä ei jaksa oikein enää lukea.

Mielenkiintoisinta olisi nähdä nimilistoja puolueittain. Luettelonomaisesti esitettynä pakkoruotsin poistamista kannattavien tunnettujen henkilöiden ja poliitikkojen nimiä.

Tapsa
Viestit: 175
Liittynyt: 19.08.2011 17:21

Re: Kerätään kielivapauden kannattajien tekstejä eri puoluei

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja Tapsa » 27.06.2013 22:53

Ja pitäisi saada tunnettuja henkilöitä sanomaan siellä tai täällä, pienemmällä tai suurenmalla äänella, että valinnanvapaus on oikein, ja pakko on väärin.

Vastaa Viestiin