Pakkoruotsi kiellettiin kolme vuotta sitten ;)

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9804
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Pakkoruotsi kiellettiin kolme vuotta sitten ;)

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 13.10.2016 07:38

Suomen journalistiliiton ammattilehdessä kirjoitti kolme vuotta sitten Ny tid-lehden toimittaja, joka oli valittanut sanan pakkoruotsi käytöstä kotimaisten kielten keskuksen silloiselle johtajalle, Pirkko Nuolijärvelle, kotus kun antaa medialle suositukset sanojen käytöstä. Nuolijärvi suosittelikin toimittajan pyynnöstä, ettei sanaa "pakkoruotsi" käytetä mediassa.

Näin kirjoitti toimittaja:
On merkityksellistä, mitä sanoja valitsemme käyttää. Verratkaa kahta otsikkoa, jotka kertovat samasta mielipidemittauksesta: Pakkoruotsi jakaa myös suomenruotsalaisia (Yle.fi, 22.12.2010) ja Trendbrott om skolsvenskan (Svenska Yle, 22.12.2010). Viime aikoina on kirjoitettu paljon ruotsista pakollisena kouluaineena, mm. Helsingin Sanomien mukaan Enemmistö vastustaa pakkoruotsia (25.8.2013).

Sanaa pakkoruotsi on tiettävästi käytetty 1980-luvulta, aluksi lähinnä Suomalaisuuden liiton taholta mutta nykyisin sitä näkee myös uutisteksteissä. Tätä latautunutta ja poliittisesti värittynyttä sanaa käytetään kuin se olisi neutraali. Ei yllätä, että iltapäivälehtiä myydään populistisella sanalla, mutta yllättävää on että myös yle ja HS käyttävät sitä.

Uutispäällikkö Helsingin Sanomissa sanoo, ettei lehti käytä sanaa kantaaottavana, mutta sitä voidaan käyttää tietyssä asiayhteydessä. Hän katsoo, että sana on käyttökelpoinen otsikkosana. Myös ylen suomenkielisen puolen uutispäällikkö sanoo, että kaikki riippuu kentekstista. "Käytämme sanaa tarkan harkinnan jälkeen, emme säännöllisesti."

Miten on mahdollista, että ainoa kouluaine, johon mediat liittävät sanan pakko on ruotsin kieli suomenkielisissä kouluissa?

En tiedä, vastaa uutispäällikkö, mutta se on noussut kansalaiskeskusteluista vuosien saatossa. Se ei ole käsite, jonka mediat olisivat keksineet."

Ei, mediat eivät ole keksineet käsitettä, mutta monet mediat ovat sen aktiivisella käyttämisellä myötävaikuttaneet siihen, että siitä on tullut neutraali yleissana. Mielenkiintoista, että ylen suomenkieliset uutiset valikoivasti tuntuvat muistavan, että "pakkoruotsi" on arvolatautunut sana. ---

Soitin Kotimaisten kielten keskukseen, joka antaa suosituksia medioille. Siellä johtaja, professori Pirkko Nuolijärvi, sanoi, että olen ensimmäinen, joka olen kysynyt häneltä sanan pakkoruotsi käytöstä uutisteksteissä. Nuolijärvi suosittaa, ettei sanaa käytetä.
Tätä tekstiä ei valitettavasti kirjoitettu eikä käännetty suomeksi, vaikka se ilmestyi näyttävästi median ammattilaisten omassa lehdessä. On siis mahdollista, että jos vielä näette jossain uutistekstissä sanan pakkoruotsi (on muuten ainoa pakollinen kieli suomenkielisessä koulussa ja ainoa pakollinen oppiaine alakoulusta yliopistoon suomenkielistä koulutuspolkua käyvälle lapselle ja nuorelle ja aikuiselle sekä vielä maailmanlaajuisesti aivan ainutkertainen kaikille pakollinen pieni vähemmistökieli, jota puhuu alle 5% mannermaan väestöstä), niin kyseistä toimittajaa ei ole tämä tärkeä poliittisen korrektiuden linjaus tavoittanut. Mutta Kotuksen virallinen kanta se on - jollei joku saa uudelta johtajalta toisenlaista arviota asiasta.

Jaska
Viestit: 1119
Liittynyt: 27.02.2011 15:43
Viesti:

Re: Pakkoruotsi kiellettiin kolme vuotta sitten ;)

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Jaska » 26.11.2016 06:23

Se oli perusteeton ja harkitsematon lausunto heiltä.
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1 ... perusteltu

NRR
Viestit: 9804
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pakkoruotsi kiellettiin kolme vuotta sitten ;)

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 26.11.2016 13:38

Kiitos Jaska, hyvä teksti sinulta kolmen vuoden takaa!

Aika karmeaa ajatella, että näinä kuluneina kolmena vuotena pakkoruotsi on varhaistettu alakouluun, sen tuntimäärä on esim. monikielisessä Helsingissä noussut peruskoulussa kolmanneksella, ensimmäinen kansalaisaloite tyrmättiin järjettömällä liturgialla eduskunnassa, toinen kaatui täydelliseen mediahiljaisuuteen ja ihmisten toivottomuuteen ja nyt jopa alueelliset kielikokeilut, joiden piti olla perussuomalaisten osuus hallituksen kärkihankkeiksi, on siirretty hamaan tulevaisuuteen eikä yksikään valtio-oppinut ole tohtinut julkisesti sanoa, olisivatko kokeilut perustuslain vastaisia vai eivät...

Pakkoruotsi on todella nimensä veroinen riesa ja rasite!

JV Lehtonen
Viestit: 1868
Liittynyt: 22.04.2013 09:55

Re: Pakkoruotsi kiellettiin kolme vuotta sitten ;)

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja JV Lehtonen » 16.12.2016 23:16

Somessa suomenruotsalaiset yrittävät taas kieltää sanan käytön vetoamalla
sen asenteellisuuteen!

Tällä kertaa asialla mm. vasemmistoruotsalainen Veronika Honkasalo!

Samalla logiikalla myös "(elävä) kaksikielisyys" pitäisi kieltää,
koska se on vastaavalla tavalla tarkoitushakuinen tulkinta perustuslaista,
mutta relevantti (fakta) vain hyvin pienessä osassa Suomea!
Veronika Honkasalo ‏@veronikahonka 15. joulukuuta

Pakkoruotsi on lähtökohtaisesti kaikkea muuta kuin neutraali termi ja olisi toivottavaa, etteivät toimittajat sitä hevillä käyttäisi.

Vastaa Viestiin