Hallituksen vuosikertomuksesta "unohtui" kielikokeilu

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Hallituksen vuosikertomuksesta "unohtui" kielikokeilu

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 20.06.2016 22:38

Blogiteksti
Hallituksen viime vuoden vuosikertomuksesta puuttui kansalaisaloitteen pohjalta tehdyt lausumat ruotsin kielen saamisesta valinnaiseksi oppiaineeksi kaikilla kouluasteilla.

Puutteen huomasi kansanedustaja Pauli Kiuru, joka totesi, että eduskunta ilmaisi tahtonsa hyväksyessään hänen lausuntonsa äänin 93 - 89. Hän toteaa Turun Sanomien tämän päivän uutisessa: "On poikkeuksellista, että lausumat ovat unohtuneet vuosikertomuksesta. Ilmeisesti niin ei ole tapahtunut vuosikymmeniin. Jos lausuma unohtuu, niin asian seuranta vaikeutuu."

Kiurun tekemässä lausumassa eduskunta edellyttää, että hallitus selvittää lainsäädännölliset edellytykset alueellisiin kokeiluihin kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua. Toisessa lausumassa hallitukselta edellytetään kokonaisselvitystä kielten opiskelusta muuttuvassa ympäristössä elinkeinoelämän tarpeet huomioiden.

Mielenkiintoinen "unohdus". Kukaan ei varmaankaan tule olemaan vastuussa tästä, vaikka niin kuin Kiuru totesi, tällaista ei ole tapahtunut vuosikymmeniin. Joku on ilmeisesti nähnyt pahoja painajaisia ja pelkoja pakkoruotsin poistamisesta ja vapaan kielivalinnan toteutumisesta.
http://pool.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21 ... elikokeilu

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hallituksen vuosikertomuksesta "unohtui" kielikokeilu

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 21.06.2016 07:41

Eräästä keskustelusta löysin hyvän puheenvuoron, jossa kommentoitiin opetusministerin selitystä sille, miksi kieltenopetuksen kokeilua ei ole lähdetty toteuttamaan:

Opetusministerin vastauksessa on heikosti harkittuja kohtia, lähes joka kappaleessa, mutta tässä vain pari kohtaa

"Kokeilu ei mahdollista julkisen vallan poiketa velvoitteestaan taata myös tulevaisuudessa suomeksi ja ruotsiksi annettavat palvelut perustuslain tarkoittamassa tasossa. Tämä asettaa erityisiä rajoitteita kokeilun toteuttamiselle ja sen laajuudelle"


Ennen vuotta 1969 julkisen vallan ei katsottu poikkeavan "velvoitteestaan taata ... ruotsiksi annettavat palvelut perustuslain tarkoittamassa tasossa", vaikka kansakoulujen aikaan ja sitä ennen vain pieni murto-osa suomalaisista opiskeli ruotsia.

"oppilaiden oikeuksien kannalta merkityksellistä on, aiheutuuko toisen kotimaisen kielen opiskelun puutteesta yhdenvertaisuusongelma jatko-opintojen ja työn tai viran haun näkökulmasta."

Toisen kotimaisen kielen PAKOLLISUUS AIHEUTTAA YHDENVERTAISUUSONGELMIA suomen- ja ruotsinkielisten ja myös muita kieliä äidinkielenään puhuvien välillä. Eri kieliryhmien tarpeet ja hyödyt eivät ole yhtenevät, ja siksi samat kielenopiskeluvaatimukset kohtelevat kieliryhmiä eriarvoisesti, ei yhdenvertaisesti..

"Ottaen huomioon perustuslaissa ja kielilaissa säädetyt oikeudet ja kielitaitolain
vaatimukset, olisi vaikeaa välttää sellaista tilannetta, että ruotsia osaamattomat eivät voisi jossain vaiheessa elämäänsä joutua muita huonompaan asemaan puuttuvan toisen kotimaisen kielen taitonsa vuoksi"


Ruotsin opiskelun vaihtoehtona opiskeltu muu taito voi mahdollistaa PAREMMAT, LAAJEMMAT, MONIPUOLISEMMAT URA- JA OPISKELUMAHDOLLISUUDET kuin mihin toisen kotimaisen kielen taidolla pääsee.

Koko maan kannalta on myös tärkeää laajentaa suomalaisten kielivarantoa.

Kun opetussektorilla joudutaan tekemään isoja leikkauksia, myös ruotsin kielen ylimitoitettua opetusta pitää voida karsia. On kohtuutonta, että koko väestö joutuu opiskelemaan ruotsia, vaikka suurin osa suomalaisia ei koskaan tarvitse sitä taitoa koulun ulkopuolella.

Sanni G-L on pahasti hakoteillä tuossa lausunnossaan.

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hallituksen vuosikertomuksesta "unohtui" kielikokeilu

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 21.06.2016 13:54

Toinen kommentti muualta samaan aiheeseen:
Eduskunta, maamme korkein päättävä elin, velvoitti hallituksen toimeenpanemaan kielikokeiluja ympäri Suomea. RKP ja sille myötämieliset tahot (esim. Grahn-Laasonen, opetusministeriö, ym.) ovat toistaiseksi onnistuneet estämään eduskunnan päätöksen toimeenpanon. RKP:n vastustuksen ymmärtää sillä kielikokeilun alkaminen yhdessäkään koulussa murtaa pakkoruotsin muurin lopullisesti. Käy nimittäin niin, että kokeiluun osallistuvien suomalaisten oikeudet Suomessa on turvattava myös silloin, kun he hakeutuvat jatko-opintoihin ja työelämään. Jos esimerkiksi joensuulainen henkilö valitsee pakkoruotsin sijaan vapaaehtoisesti venäjän ja haluaa opiskella vaikkapa kemiaa yliopistossa, niin häneltä ei enää voida vaatia ns. virkamiesruotsin suorittamista yliopistossa. Opintojen jälkeen häneltä ei voida myöskään vaatia virkamiesruotsin suoritusta, jos hän päättää hakeutua valtiolle tai kunnalle töihin. RKP tietää, että jos kielikokeilut aloitetaan yhdessäkään koulussa, niin pakkoruotsi on kerta kaikkiaan mennyttä.

vipunen
Viestit: 40
Liittynyt: 09.03.2014 19:28

Re: Hallituksen vuosikertomuksesta "unohtui" kielikokeilu

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja vipunen » 05.07.2016 00:22

Hidasta on. Hankkeen piti toteutua jo tämän vuoden aikana, mutta opetusministeri ilmeisen tahallisesti viivästää sitä. Hankkeesta tiiviisti täältä:

http://valtioneuvosto.fi/hallitusohjelm ... oimenpide3

Vastaa Viestiin